Melkprijs A-ware vergeleken met Europese zuivelondernemingen (2017-2019)

A-ware heeft in 2017 en 2018 deel uitgemaakt van de LTO Internationale Melkprijsvergelijking. In 2017 stond A-ware op de 3e plaats en in 2018 op de 5e plaats (zie eerste afbeelding).

Vanaf 2019 wordt A-ware niet meer opgenomen in deze melkprijsvergelijking. In een artikel in het blad “Melk van het Noorden” is uitgelegd dat A-ware het niet eens was met de wijze waarop de melkprijzen in deze vergelijking worden uitgerekend. A-ware was van mening dat er ook rekening zou moeten worden gehouden met de toeslag van 3 ct. voor de AH stroom. Daar was de opsteller van het rapport niet mee eens.

Interessant is de vraag welke plaats A-ware zou hebben ingenomen als zij wel zou zijn meegenomen in de vergelijking. Daarom wordt hier de melkprijs van A-ware volgens de methode van de LTO Internationale Melkprijsvergelijking uitgerekend. In deze methode worden de melkprijzen uitgerekend bij 4,20% vet, 3,40% eiwit en een levering van 1.000.000 kg.

Uit de berekening volgt een melkprijs van 32,67 cent. Daarmee zou A-ware op de 12e plaats zijn terechtgekomen in 2019 (zie tweede afbeelding)

Ongeveer 30% van de melk van A-ware valt onder de AH stroom. Deze berekening is dus alleen relevant voor de resterende 70%.

Berekening

Vetprijs: 3,629 (bron: boerenbusiness.nl)
Eiwitprijs: 4,776
Inhouding: 1,90 ct. per kg.
Basisprijs: 4,20 x 3,629 – 3,40 x 4,77 – 1,90 = 29,58

Kwantumtoeslag: 1,28
Kwaliteitstoeslag: 0,50
Duurzaamheidstoeslag: 0,50
Weidegangtoeslag: 0,81 (er is net als in 2017 en 2018 van uitgegaan dat 65% van de leveranciers in aanmerking komt voor de weidegangtoeslag van 1,25 ct.)

Wanneer deze toeslagen bij de basisprijs worden opgeteld wordt, dan komen we uit op 32,67 ct.

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Reacties

Jonni
Beroerde melkprijs ze maken het nu nog gekker met zogenaamde gewogen melkprijs snappen meeste veehouders helemaal geen bal van
Jonni
Beroerde melkprijs ze maken het nu nog gekker met zogenaamde gewogen melkprijs snappen meeste veehouders helemaal geen bal van
Jonni
Beroerde melkprijs ze maken het nu nog gekker met zogenaamde gewogen melkprijs snappen meeste veehouders helemaal geen bal van
cjw73
Je hebt het maar druk met aware. Ben je in dienst bij Friesland Campina ofzo.
+1
de hoef
@cjw73 tis gewoon een flut prijs war , en er zijn er veel ingetrapt
+1
mlkvhoudr
@cjw73 voor jullie (en ons) is het belangrijk dat de Outlook er wel is dat aware wel weer een concurrerende melk prijs gaat betalen, je moet wat te kiezen hebben als leverancier

Voor de gene die nu overwegen over te stappen is een onafhankelijke melkprijs berekening ook van belang bij de beslissing om wel of niet over te stappen

Daarbij helpen emoties of Jan anker onbetrouwbaar is of niet niet bij maar keiharde cijfers wel.

Van buiten af lijkt het er allemaal niet fraaier op geworden met de mp sinds Frontera is afgehaakt geen idee of daar een verband tussen zit

Jij nog steeds tevreden?
+1
cjw73
@mlkvhoudr dat er cijfers zijn ben ik met je eens. Alleen deze Bosch post alleen maar berichten over de melkprijs van aware en verder helemaal niks. Dus volgens mij zit hem.wat dwaas of wordt hij gestuurd door heintje van rfc. Ik ben niet tevreden op dit moment met de melkprijs maar die zijn weer wel meer. Maar hij rept geen woord over de andere particuliere fabrieken.
mlkvhoudr
@cjw73 ah op zo n manier ik ken hem hij heeft niks met de fc van doen
+1
mlkvhoudr
@mlkvhoudr en geloof me hij vind ook wel wat van andere particuliere melkverwerkers
kaas
@mlkvhoudr waarom rept hij daar niks over dan alleen maar afgeven ,ik heb no geen minuut spijt gehad dat wij zijn over gestapt naar a ware ,ze weten daar meer wat er in de markt speelt en bij de boer dan de top van mening andere onderneming
Afm2011
@kaas daarom maakt aware ook meer winst als in het verleden. Ze moeten meer melkgeld betalen, winst voor de directie kun je als melkveehouder niks mee.
+2
mlkvhoudr
@kaas ik heb het echt geprobeerd om deze gedachtengang te begrijpen maar ik begrijp hem echt niet. De enige tastbare waardering die je als melkveehouder krijgt is toch melkgeld.

Ik snap het goede gevoel wat je krijgt van verbaal gewaardeerd worden echt niet.

Wat ik ook niet snap waarom de heer Bosch zich op het prikkebord niet alleen op aware zou mogen richten, alsof het wat uitmaakt of alleen de feiten over aware er staan of van meerdere fabrieken, maar het antwoord staat al in het verhaal

Het is een aanvulling op het melkprijzen vergelijk zodat mensen het kunnen vergelijken en de fc staat daar al in

Word je werk gewaardeerd hoge melkprijs word je werk niet gewaardeerd lage melkprijs

De rest doet er niet toe wij onze produkten worden gewoon niet gewaardeerd op het moment
cjw73
@mlkvhoudr neem maar van mij aan dat dit zielige figuur iets dwaas zit.
mlkvhoudr
@cjw73 😃 je hebt t mis deze keer het is echt een feitenrelaas dit topic staat geen mening in
+1
ejb
@cjw73 misschien betaald heintje zijn loon wel,
Melkboer16
A-ware leveranciers lijden in stilte blijkbaar
Het is net als met de trouwe DOC leden, geen kwaad woord over “hun” fabriek want ze weten als ze beginnen te klagen dat ze er naast zaten ze te horen krijgen “je wilde er zelf graag naar toe”.
Wat ik wel wrang vind is dat de grootste raddraaiers van DOC al weer vertrokken zijn naar A-ware en de volgers bij DOC achtergelaten hebben.
frank post
@Melkboer16 wat is daar wrang aan? Bij iedere fabriek is wel een jaar wat. Je kiest een afnemer of coöperatie ook niet voor 1 jaar. Maar als de afnemer structureel niet waar maakt wat ie vlgs jou moet doen zoek je andere, zeker als de kans zich voor doet.
Melkboer16
@frank post zit jij nu ook bij A-ware?!
Benoem meer de oud “Coberco” leden
frank post
@Melkboer16 nee, niet bij aware, particulier heeft me nooit getrokken
mlkvhoudr
@frank post mij wel maar dat is een ander verhaal
+1
frank post
@mlkvhoudr is eigenlijk ook onzin wat ik schrijf, particulier zonder historie heeft me nooit getrokken, willig kaas, vreugdenhil en vast meer zijn particulier die het bewezen prima doen
mlkvhoudr
@frank post als willig morgen in mijn regio begint meld ik me gelijk aan👍
+1
Erco
@mlkvhoudr ja dat is iets prive zeker
marcsterreborn
@mlkvhoudr misschien te maken gehad met het Heino Krause drama?
mlkvhoudr
@marcsterreborn wij niet wij zaten toen ook al in Dalfsen denk baars kaas destijds

Laat jij land met kruidenrijk grasmengsel inzaaien toevallig?
+1
marcsterreborn
@mlkvhoudr ik wacht er nog even mee ivm mogelijke grondruiling...😉
hookwood
@frank post zitten er nog meer leden/leveranciers bij jou in de buurt of komen ze alleen voor jou die kant op?
frank post
@hookwood lang verhaal, maar we zijn de enige
hookwood
@frank post ik ken er ook nog eentje die zit in Zwolle.
frank post
@hookwood Ja oké...maar dat beschouw ik al niet meer in de buurt 🤣
hookwood
@frank post nee maar kan zo maar de dichtstbijzijnde zijn 😃
bio boer
@frank post dat is wel jamer dat de markt niet wat losser is dat je elkjaar bij ander terecht kan dan moeten ze ook een concurrerende prijs neerzetten als er meer melk nodig is
frank post
@bio boer dat is maar voor een heel klein deel van de melk in Nederland weggelegd, dat "gat" hebben de paar melkhandelaren wel ingevuld
+6
GJ Bosch
@Melkboer16 Jij hebt het over de stilte rondom de slechte melkprijs van A-ware. En die stilte moet doorbroken worden.

Begin augustus heeft A-ware de winst over 2019 bekend gemaakt: een stijging van 15% tot 21.5 miljoen. Iedereen die een klein beetje op de hoogte is van de melkprijs van A-ware weet dat A-ware in 2019 een slechte melkprijs heeft uitbetaald aan de 70% leveranciers die niet aan de AH stroom meedoen. Maar wat schrijft boerenbusiness op 5 augustus bij de presentatie van de winstcijfers van A-ware:

“Qua gemiddelde melkprijs scoorde A-ware vorig jaar, afhankelijk van de melkstroom, in de middenmoot, zo blijkt uit de melkprijsvergelijker van Boerenbusiness.”

Boerderij.nl, melkvee.nl en nieuweoogst.nl nemen kritiekloos delen van het bericht over de winst in 2019 op de website van A-ware over en leggen geen verband tussen de winststijging van A-ware en de slechte melkprijs.

Kennelijk is de agrarische media verblind door al het moois wat A-ware uit de grond heeft gestampt in Heerenveen en is zij niet meer in staat om A-ware kritisch te volgen. Dan moet dat maar op het prikkebord
Melkboer16
@GJ Bosch ik ben het helemaal met je eens! Halleluja schreven de vertrekkers naar A-ware en het waren allemaal grote jongens met zelfs Van Wapperen erbij.
Er kwamen verhalen in Boerderij over vertrekkers die het wij-gevoel misten bij RFC en dat bij A-ware wel dachten te krijgen.
Maar net als de vertrekkers naar DOC destijds houden ze zich trots en voldoen braaf aan de eisen die Jantje Anker ze oplegt.
Bij RFC was en is er gedoe met een clubje daar aan de Dinkel ergens maar we hebben al 10 jaar een bovengemiddelde melkprijs die mij ook niet hoog genoeg is maar de realiteit is.
Je moet nooit ouwe schoenen weggooien voordat je nieuwe betere hebt
Jonni
@Melkboer16 klopt helemaal
Jonni
@GJ Bosch helemaal gelijk is het niet zo dat ze zelf die misleidende informatie naar die bladen gestuurd hebben voor het zelfde geval als die zogenaamde bisnes partners die over de ruggen van veehouders ze elk jaar bedrag met 5 nullen doneren naar Heerenveen en die centen komen absoluut niet ten goede van melkveehouders alleen maar tot last de veehouders moeten zelfs tekenen voor die bedrijven om adressen en gegevens aan hun te verstrekken niet doen dus
kaas
@Melkboer16 wat is daar mis aan wij hebben goede en mindere gesprekken gehad met doc en ze hadden maar 1 ding in de kop er moest worden gefuseerd met dmk en anders was er niks mogelijk ga er maar van uit dat de top van doc een lekker cent van dmk op de bankrekening hebben bijgeschreven hebben gekregen.bij een fusie moet 1 en 1 moet 2,2 zijn en niet 1,5 en dat is gebeurt.
Melkboer16
@kaas DOC is een lege huls geworden meer niet!
Kan het bestuur en directie zich aanrekenen maar daar heb jij nu niks meer aan!
Maar ik blijf erbij dat de keuze van RFC leden voor A-Ware een keuze uit rancune is en was. Dat was ook zo met de vertrekkers naar DOC destijds in de Coberco en FRieslandFoods tijd.
De grootste leiders voorop en daarachter een hele meute boeren die dachten van die zullen het wel weten.
Afm2011
@Melkboer16 overstappers van destijds Coberco naar DOC hebben ook jaren lang een hogere melkprijs gehad, vanaf 2008 is het echter andersom gekanteld
kaas
@Afm2011 coberco was net zo als doc kaas een zinkend schip als die niet gefuseerd waren dan hadden ze het niet gered
Sjaakiee
@Melkboer16 als je binnen een coöperatie het normaal gaat vinden dat er in de vergaderzaal gelogen wordt het een keer klaar he.
Sjaakiee
@Melkboer16 dan ist een keer klaar

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
45
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
0