Cumela teleurgesteld in aanscherping mestregels

Deel dit topic

Reacties

+1
Kringloper
April Maisland bemesten is ook vroeg zat.
+1
midden
@Kringloper Laatste 2 jaar rond 10 April mais gezaaid hier, omdat de omstandigheden goed waren. Dan is het toch allemaal krap zat voor de loonwerker als meerdere klanten dat doen, als er maar vanaf 1 April bemest mag worden. Dus naar 1 Maart met die datum, we hebben al genoeg bemoeizucht!
cjw73
@midden nou dan heeft de loonwerker toch nog 10 dagen om.te bemesten. Zie het probleem niet. Ze beginnen hier pas met het bouwland als alle grasland gedaan is en dan is het altijd wel april.
weurding
@midden heb je geen nachtvorst gehad? Hier 23 april gezaaid maar ga liever week later dan eerder zaaien
bio boer
@weurding dan komt de eerste snede ook bijna moet idereen meewerken op de inkuilmachines 🤣 er is altijd wel wat heb ze ook wel eind mei zien zaaien is ook mais komen staan
Kars
@bio boer eind juni ook vaak bij akkerbouwer.
weurding
@bio boer heb van die vroege zaai weinig voordeel gezien hier in de buurt. Maar zitten ook vrij noordelijk
+6
Hooibaaltje
Vind ik ook wel. Maar daar had geen extra regel voor te hoeven komen. Dat snapt een boer zelf ook wel dat je niet te vroeg moet beginnen op Maisland
Dat is het probleem , de bemoeizucht van onze overheid...
bio boer
@Hooibaaltje het werd ook wel als dupplaats gebruikt als de putten vol zaten in voorjaar dus niet idere veehouder neemt zijn verantwoordelijkheid
+1
pieta
@bio boer De meeste melkveehouders hebben wel eerder een draagkrachtig perceel gras beschikbaar.
+1
bio boer
@pieta als ze moeten kiezen tussen spooren in bouwland of grasland weet jij wel waar ze voor gaan er zitten figureren bij zag je dit voorjaar toch ook wel fimpjes die door een meer rijd of daar lijkt het meer op dan land enzovoort dan ook meteen 80 m3 der op want ja anders krijgje nog geen ruimte is ook verboden bemesten van verzadigde grond gebeurd toch
pieta
@bio boer En die dat nu doet moet dat op grasland gaan doen en gaat dat dan ook op grasland doen. Wat is dan de winst?
ted9
Als je roverheid mag geloven word het warmer in Nederland door het klimaat. Maar zelf maken ze de bemestings periode korter en de veldperiode van mais korter door die inzaai regel.
mlkvhoudr
Maisland is hoogste percelen hier dus ik vind het een kutmaatregel, je moet toch op tijd de groenbemester kapot maken dus dan is t in het kader van de effectiviteit wel zo handig dat je er vast vaste mest op mag rijden voor het scheuren of geld dit alleen voor drijfmest
+1
bio boer
@mlkvhoudr vastemest mag tegeneoordig bijna het helejaar
+2
bio boer

(klik om te vergroten)

bio boer
@mlkvhoudr in het bericht wordt ook gezegd voor drijfmest zuiveringsslib tegenwoordig zijn er zo veel uitzonderingen en beperkingen dat je er eerst een studie van moet maken voor je weet waneer iets wel mag en waneer niet
+1
George
@mlkvhoudr
Dat is het ook , als je mooi droog voorjaar hebt kun je niet aan de gang. Bij loonwerkers komt er nog meer druk op de medewerkers te staan om alles vlot klaar te krijgen in het voorjaar.
+1
mlkvhoudr
@George je kunt nu al vast wel raden hoe het gaat dit gaat zo naar de 2e kamer de friendlies mogen er dan de scherpste randjes afhalen en het van te voren bedachte applaus oogsten

Netto resultaat toch weer aangescherpte regels
George
@mlkvhoudr
Tja zo gaat dat polderen😔
bio boer
@George dit voorjaar konden ze vast oefenen want veel bouwland was voor april niet toegankelijk
pieta
@bio boer Niet zomaar wat lullen. Hier waren ze enorm druk met sleepslangen op gras toen het droog genoeg was in maart. Toen kon je ook prima op het bouwland.
bio boer
@pieta was hier ondenkbaar is de mest pas in 15 april uitgereden laaste week mei eerste 1e vele anderen ook bij ons in de buurt het zijn landelijke regels de regionale verschillen zijn groot zo ook wel in februari op de veluwe op vakantie geweest waar ze dood leuk met dikke zelfrijder aan het bemesten waren in de regen wat bij ons ondenkbaar was en met de sleepslang nog groote schade zou opleveren
+1
labella
@bio boer dan noem je ook wel 2 uitersten op, de zandbak van de Veluwe en het moeras in Friesland.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @pieta:
Toen kon je ook prima op het bouwland.

Alleen wat heb je er te zoeken? Deel van de mest komt toch al vrij in die 3weken dat er nog niets gebeurt. Zou nog liever de mest 4weken na het zaaien bemesten dan er voor. Stikstofvraag is er pas in juni-juli. En de fosfaat komt nog niet vrij met zulke koude grond.
pieta
@Noorderling Wij zitten op klei. Het spoelt niet uit en ook in de put wordt de mest niet beter. De mais doet het er goed op. Als je bemest hebt onder goede omstandigheden kun je zodra de kans er is het ploegen. Daarna als je de kans hebt zaaiklaar leggen. Alles onder goede omstandigheden. En als we onder goede omstandigheden half maart mest kunnen rijden op bouwland dan doen wij dat.
+1
pietjepuk
Quote Reactie van @pieta:
de kans er is het ploegen. Daarna als je de kans hebt zaaiklaar leggen.

Klinkt beetje zandboer achtig. Wordt de klei bij jullie niet hard naar het ploegen?
pieta
@pietjepuk Ja, wordt wel wat hard. 😁
Noorderling
@pieta
Zit het met verbazing te lezen. Zit je echt op klei en hoe zwaar is die dan?

Zijn hier blij als we met een Kompaktor 3-4cm diep zaaibed kunnen maken in maart Voor uien en bieten op platte banden met een lichte trekker. Ondergrond is veel te vochtig om dieper te bewerken, laat staan met zware sleepslang of tank het land op.
Je bent aan het versmeren en verdichten.
Dat zie je als je bemest in mei nog terug, ook al laat je je banden af lopen. Gewicht is funest en kopakkers gaan er helemaal aan.

Ploegen in het voorjaar is helemaal uit den boze. Je vernielt de hele capillaire werking en hebt in de afgelopen 2jaar 20cm grind gemaakt.

Doe al jaren geen drijfmest meer op mais land. Wil dat zware materiaal zo vroeg niet op het land hebben. Liever minder opbrengst door minder optimale bemesting dan het land de vernieling in helpen. Voer de fosfaat in de gras en tarwe jaren wel aan, strooi wel wat kali of put nog uit de voorraad, stikstof is maar een beetje nodig voor de start, de rest komt wel uit de nawerking in het 1e en 2e jaar na scheuren.
bio boer
@Noorderling in de herfst komt de echte aanslag met hakselen of zie je dat anders of is dat gewoon noodzakelijk kwaad ?
Noorderling
@bio boer
Dat gaat uitstekend. Banden goed af laten lopen, dan liever een wagen erbij als ze niet vol mogen om het gewicht dan alles kapot rijden. Loopt het uiteindelijk ook vaak mooi vlot door, vastzitten is ook een half uur niets doen, kun je zon extra wagen ook lang voor laten rijden.

Rijden hier in de buurt ook akkerbouwers met grote kiepers waar je rechtop onder kunt staan. Zijn 18tons kiepers, laden ze maar half vol en banden op 0,8 bar. Die knallen maar door terwijl de oude 10tonners op kleine stugge banden zich vast parkeren en een ravage aan richten. Ze kunnen direct hun grond bewerken ipv moeten wachten totdat al het water weer van het land is.

Afgelopen jaar voor het eerst in 10jaar een trekker vast gehad. Waren in het donker aan het doorsteken en kwamen vol op een plek terecht wat een oude sloot is geweest en de drainage niet optimaal is. Als er geen water op staat, is de grond ook stevig genoeg om er over te rijden en rijd je niets kapot. Dat begint dus al weer in het voorjaar hoe goed de grond water doorlaat. Als je het een keer verprutst kom je er pas in april weer op, enige dat de schade dan nog kan herstellen is flinke droogte en scheuren van een meter diep.
pieta
@Noorderling Bouwland is lichte klei.
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
Je vernielt de hele capillaire werking en hebt in de afgelopen 2jaar 20cm grind gemaakt.

Twee jaar op rij beste mais. Wel beregenen voor opkomst en herstel capillaire werking.
Noorderling
@pieta
Die 200euro heb ik maar in de zak gehouden door niet te beregenen. Nog nooit mais beregend en dat is afgelopen 2 jaar ook uitstekend gegaan. 15ton met 400zetmeel. Natuur is veel sterker dan dat we mechanisch of met beregenen compenseren kunnen
Kunt mais goed op de vaste grond op 5cm diepte zaaien, doet de natuur zijn werk wel. Beregenen is hier ook nogal gevaarlijk, brengt zo 200kg zout per ha op het land. Daar hebben kiemende planten flink last van, lijkt het alsof ze verdrogen, is ook het geval maar niet door watertekort maar door teveel zout.

Hoeveel % afslibbaar heb je de grond ongeveer?
George
@Noorderling
15 ton 400 zetmeel?
bio boer
@Noorderling hier is de klei 30% afslipbaar op een uitslag durf het nog niet aan in verband met oogsten
+1
pieta
@Noorderling Ik beregen zelf. 200 euro/ha is commercieel tarief. Bij mij kost het wat moeite en 25/30 ltr diesel per hectare.
pieta
@Noorderling bouwland rond 40%
+1
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
Kunt mais goed op de vaste grond op 5cm diepte zaaien, doet de natuur zijn werk wel

Dat heb ik hier vorig jaar wel gezien ja. Dat was fantastisch. Blij dat ik het niet op die manier gedaan heb.
Ik denk overigens dat het op meerdere manieren goed kan gaan. Wij hebben met onze methode gewoon beste mais staan. En dan vind ik het prima.
Jowi
@pieta Denk dat die grond bij @Noorderling in het Oldamt ligt en daar is die zware zeeklei totaal niet geschikt om mais te verbouwen(hooguit tarwe als hij goed ontwaterd is)
Hier in de Osse polder en in Maas en waal proberen ze het ook op zware kom klei,is altijd een trieste bedoeling.
Zonder mest mais telen ??? we leerde 35 jaar geleden op de landbouwschool al dat mais aan voedingsstoffen nodig had 70M³ rundveedrijfmest of 40³ vleesvarkensdrijfmest,zal toch niet veranderd zijn nu de opbrengsten in die jaren minimaal 20% zin toegenomen door veredeling.
pieta
Quote Reactie van @Jowi:
Hier in de Osse polder en Maas en waal proberen ze het ook op zware kom klei,is altijd een trieste bedoeling

Dat vind ik nou ook. En het is vrij boerspecifiek waar het mislukt. Dit maakt me overigens wel benieuwd naar wie je bent.
Jowi
Quote Reactie van @pieta:
Dit maakt me overigens wel benieuwd naar wie je bent.

Wat wil je hier mee zeggen ?
pieta
@Jowi Ik heb je een bericht gestuurd.
Noorderling
@Jowi
Grond is hier 30% afslibbaar. Kan alles uitstekend verbouwen, pootgoed, uien, alles wordt hier wel geteeld.
In het oldambt pakken ze het nog anders aan. Zij ploegen en doen hun zaaibedbereiding al in het najaar, kunnen ze in maart over een lichte nachtvorst uien en bieten zaaien. Kunt beter boeren met de natuur dan er tegen. Worden nu zelfs op tarweland al aardappelruggen gefreesd voor komend seizoen. Het weer doet zijn werk vervolgens wel, grond verkruimelt, poten aanfrezen en het groeit er uitstekend. Stoppen tussen de 1000 en 3000euro zaai en pootgoed in de grond, neem aan dat ze dan weten waar ze mee bezig zijn.

In die tijd deed men ook proeven hoeveel mest mais kon hebben zonder kapot te gaan, gras ging er dood van, koeien vielen om en je moest toch wat met de mest, de beek weer vol pompen was ook geen optie meer. Om nu zulke oude onderzoeken er bij te halen, voortschrijdend inzicht zou ik niet uit de weg gaan. Onder de 25-30ureum kon een koe ook geen melk geven, kijk waar we nu staan en gaat het nu zoveel slechter?
pieta
@Noorderling Kan zijn maar jij hebt het bij beregenen over zout op het land. Wij hebben volop zoet water in de sloot rondom het land.
weurding
Quote Reactie van @Jowi:
opbrengsten in die jaren minimaal 20% zin toegenomen door veredeling.

is dat wel zo? hadden vroeger brutus gaf ook een geweldig tonnage aan mais
harke
Ze zijn helemaal knetter gek!
Onder de 20 graden op grasland bemesten en vanaf april op maisland.
Stel je eens voor, een laat voorjaar en in april kun je het grasland pas bemesten.
Dat is de laatste jaren wel vaker voor gekomen.
weurding
@harke zijn ook plekken of jaren waar je voor 1 april niet kan zijn, vindt het niet zo'n probleem, als de regeling voor gras gold was het wat anders
George
Quote Reactie van @weurding:
1 april niet kan zijn, vindt het niet zo'n probleem, als de regeling voor gras gold was het wat anders

Nee maar ik begrijp dat het voor loonwerkers lastig kan zijn dat de mest in een nog korter tijdsbestek uitgereden moet worden.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
51
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
0