Bezorgde FrieslandCampina boeren doen aangifte van oneerlijke handelspraktijken

Bezorgde FrieslandCampina boeren doen aangifte van oneerlijke handelspraktijken

De bezorgde FrieslandCampina boeren (BFCB) hebben het afgelopen jaar verschillende keren bij FrieslandCampina aangekaart dat de KoeMonitor voor een groot deel bestaat uit bovenwettelijke eisen en daarmee in strijd is met de wet. Het bestuur van FrieslandCampina heeft hier tot op heden niets mee gedaan, waarop BFCB heeft besloten een melding te doen van oneerlijke handelspraktijken bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Vanaf de invoering van de KoeMonitor heeft BFCB te horen gekregen dat de KoeMonitor noodzakelijk is voor het exporteren van melk. BFCB heeft hierover verschillende gesprekken gevoerd met het Controle Orgaan Zuivel Keten (COKZ) en is tot de conclusie gekomen dat niet de melkfabrieken, maar het ministerie van Volsgezondheid Welzijn en Sport gaat over het opstellen van wettelijke eisen ten aanzien van de melkkwaliteit. De wettelijke status van KoeMonitor blijft hierdoor onduidelijk. .

Extra eisen leiden tot hogere melkprijs

Minister Schouten heeft in het regeerakkoord duidelijk stelling genomen over het stellen van boven wettelijke eisen. ‘De ACM gaat erop toezien dat boeren en tuinders hogere prijzen ontvangen van afnemers die bovenwettelijke eisen stellen, bijvoorbeeld ten aanzien van duurzaamheid of dierenwelzijn.’ Luc Hemmelder, secretaris van de BFCB zegt: „FrieslandCampina heeft de keus tussen betalen voor de bovenwettelijke eisen of het schrappen van de KoeMonitor”. Het is nu aan het AMC hier een uitspraak over te doen.

Behalve de BFCB hebben ook melkveehouders van Bel Leerdammer, Royal A-ware en Vreugdenhil bij de ACM melding gedaan van oneerlijke handelspraktijken. „Er is regelmatig contact tussen de melkveehouders van de verschillende fabrieken. Het is belangrijk en noodzakelijk dat boeren elkaar steunen en gezamenlijk strijden voor hetzelfde doel”, stelt Hemmelder.

Tekst: Hermien van der Aa


jan van Erp - 2 uur geleden

In algemene zin: flauwe kul! Nog gekker is dat de dierenarts dit komt uitvoeren. De dierenarts als "boeren pester". Er zijn genoeg dierenartsen die ineens als "muggenzifter" zichzelf laat gelden. Ik heb liever een vervelende discussie met een vreemde dan met je vertrouwens persoon. De volgende dag moet je elkaar weer aardig vinden als er een zieke koe is.

Reageer

Kaasboer - één uur geleden

Top BFCB zo doorgaan.. Al onze data word overal te grabbel gegooid . Dit moet een keer stoppen.

Reageer

Anne - 3 minuten geleden

Nou precies, de veearts is niet opgeleid als beoordelaar, maar om zieke dieren beter te maken! Commentaar leveren en kritiek uitten op mensen, in dit geval boeren en hun bedrijfsvoering is gewoon heel gevaarlijk en bereikt ook zelden het doel, ga eerst maar eens melden wat wel goed, er is al genoeg tegen de boeren aangeschopt.

Lees meer »

Deel dit topic

Sjaakiee

Laatste  |  

Reacties

+8
MTSTAMMINGA
Veeartsen zijn er ook helemaal klaar mee deze papieren flauwekul !!
+1
mlkvhoudr
@MTSTAMMINGA wat zie jij als beter alternatief karstjen om uitwassen te voorkomen ?
+1
Rodeo clown
@mlkvhoudr pbb was genoeg.
mlkvhoudr
@Rodeo clown wettelijk denk ik dat dat wel klopt inderdaad maar het voorkomen van. Excessen is ook wat waard
de hoef
@MTSTAMMINGA ik zie het probleem niet zo, de dierenarts maakt een rondje, waar ik niet dommer van wordt, vullen wat cijfers in en klaar
+1
KOC1981
@de hoef is koemonitor het probleem? Of is het regelmoeheid? En is dit gewoon iets om tegen te zijn?
de hoef
@KOC1981 het probleem is de meeste zijn het spuug zat
+2
pieta
@de hoef Wat zijn ze zo precies spuugzat? Is dat RFC of meer het geheel hoe we als sector weggezet worden en door de overheid behandeld? Ik ben ook wel kritisch richting RFC maar ik heb er nog altijd vertrouwen in dat ze er het beste van proberen te maken.
+2
de hoef
@pieta betalen op cono na veruit het meest,juichend ging er een deel na awere , nou we hebben gezien wat van de anker er van braaid
denk dat de meeste het zat zijn dat we elke dag onder vuur liggen,
Erco
@de hoef de rekening betaald jouw melkfabriek?
+2
de hoef
Quote Reactie van @Erco:
de rekening betaald jouw melkfabriek?

uiteindelijk wel ,
elke tak van sport heeft regels, we zitten ook in het grondwerk, dat is echt niks anders hoor
+4
puntertje
Het is meer de vaagheid waarmee zuivelfabrieken net doen alsof het nu eenmaal een wettelijke eis is die de meeste wrijving veroorzaakt. En ja, marktconform uit willen betalen en dan gluiperig extra voorwaarden stellen is net zoiets als naar een Mercedes-dealer stappen en eisen dat je niet meer betaalt als het gemiddelde bij de Seat- en Hyundaidealer. Alleen lacht die je uit en als je eigen fabriek het doet moet je het normaal vinden.
KOC1981
@puntertje dus als een fabriek denkt dit nodig te hebben voor zijn afzet, en ze doen zoals Arla de prijs een eurotje er af vervolgens klimaatcheck invullen kan je een euro verdienen, dan is iedereen weer blij?
ted9
@KOC1981 Bij ons bij arla zeggen ze ook nog met droge ogen dat ze trots zijn dat wij boeren er voor gekozen hebben om on 2050 klimaatneutraal te zijn.😂
pieta
@KOC1981 In wezen komt al wat we samen doen om de afzet te bevorderen ten goede aan de winst. Tot zover de theorie.
Als dit niet wettelijk is moet je het er niet op een slinkse manier er door willen drukken. Gewoon eerlijk zeggen en er door drukken is de betere methode. Je zet er een vergoeding(sigaar uit eigen doos) tegenover en klaar. Ik vind de koemonitor op zich het probleem niet.
+3
KOC1981
@pieta vind het zelf ook erg overroepen. maar het toont wel het probleem dat een grote coop heeft.
Maar even aan de hand van een fictief voorbeeld:
RFC heeft een industriële afnemer die zijn product wegzet in de markt met de claim CO2 neutraal. nu kunnen wij dat bullshit vinden, maar om onze grondstof te kopen, maakt niet uit of dit boter/melk/melkpoeder/... is, is hij bereid om meer te betalen. Echter moeten wij dan aantonen wat onze CO2 footprint is. enige manier die we daar voor hebben is de kringloopwijzer. Dus RFC zegt iedereen verplicht de KLW invullen want we kunnen het verkopen.

Stel die meerprijs is 3 miljoen/jaar. is mooi geld, maar over de massa is het verwaarloosbaar.
Doen of niet doen? doen wil zeggen of aparte melkstroom met de nadelen daarvan (niet iedereen kan meedoen/prijsverschil/extra logistiek/...) of iedereen moet mee en vergoeding is er dan niet (gaat in de pot/nabetaling)

niet doen wil zeggen dat we 3 miljoen laten liggen. en dat de concurrent het wel voor ons zal invullen.

Dit voorbeeld kan je ook met andere eisen invullen zoals boxafmetingen, eisen aan biodiversiteit,...

Als we RFC willen laten ondernemen, dan zullen we mee moeten gaan met zulke dingen. En hopen dat ze het aan nog 5 klanten kunnen slijten waardoor de beloning voor de inspanning niet 3 maar 15 miljoen wordt.

Of moeten we RFC splitsen in 2 coöperaties?
1 met basiseisen en basisproducten en basisprijzen(lees prijs die Dairy Essentials maakt).
De ander met alle toeters en bellen, hogere financiering in de coöp en een melkprijs die de overige bussinessgroepen maken?
Dit is volgens mij niet wenselijk, maar gezien de verschillen in standpunten en bedrijfsfilosofie wel de kant die we opgaan.
+4
pieta
@KOC1981 Ik ben het met je eens. Daarom zeg ik ook dat ze er het beste zoiets eerlijk door kunnen drukken.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @KOC1981:
Dit is volgens mij niet wenselijk, maar gezien de verschillen in standpunten en bedrijfsfilosofie wel de kant die we opgaan.

Het is een geval, wel de lusten en niet de lasten willen dragen van een hogere melkprijs in het verleden, en hopelijk ook nog in de toekomst. En of 1ding nu wel uit kan, het andere niet, wat is direct te herleiden en welke deal loop je mis. Dat is voor ons onduidelijk als melkveehouder en mogen we hopen dat het verhaal ergens op gebaseerd is. Dat de inkopers van de retail er persoonlijke idealen bij verzinnen als argument zou mij helemaal niets verbazen. Bij de consument komt het in ieder geval niet vandaan. Het is niet eerlijk, maar daar zijn we als zelfstandigen te rationeel voor, we hebben het er mee te doen en ik verwacht niet dat we als individu of RFC de wereld gaan veranderen of verbeteren.

Dan moet je voor jezelf de afweging maken, wil ik 4 middagen per jaar voor 20.000euro een paar papiertjes in vullen of niet. Die middag koekompas overleef je ook wel weer, vind het vooral belangrijk voor mezelf. Er kan altijd iets beter, en dan moet je toch naar de cijfers kijken ipv in emotie blijven hangen. Andere keuze is een ton certificaten verzilveren en iemand anders je melk op laten halen.
puntertje
@KOC1981 als een fabriek zegt het beter te doen dan de concurrentie maar wel hogere eisen stelt aan de input terwijl er een gemiddelde basisbetaling tegenover staat kun je je afvragen of ze het daadwerkelijk beter doen.
KOC1981
@puntertje welke extra eisen stelt RFC tov de concurrent die evengoed/beter betaald? want conculega's die het evengoed/beter doen zijn volgens mij CONO, Rouveen, A-ware in de juiste stroom. En dan zijn de eisen zeker niet minder.
enige conculega's in de buurt met minder eisen of in ieder geval minder naar de letter van de wet zijn Vreugdehil en Milcobel. en laat dat nu net 2 bedrijven zijn met een lagere/veel lagere melkprijs de afgelopen 5 jaar.

verder speelt ook wat ik aangeef in mijn voorbeeld. hoe ga je om met een vraag van een klant die uiteindelijk op de grote hoop maar een klein beetje meerprijs oplevert. en waarvoor nu dus aan alle leden de zelfde eisen opgelegd worden. (VLOG/PP/Bio zijn hier uitzonderingen op)
puntertje
@KOC1981 Nou, die garantieprijs komt voor het grootste gedeelte van Duitse melkverwerkers dus daar moet je naar kijken. Wil je meer eisen omdat je denkt dat uit de markt te halen dan kun je dat vervolgens niet als simpelweg een prestatie van de fabriek bestempelen.
Door NZO en ZuivelNL de eisen snel verplicht voor iedereen verplicht te stellen denken ze de discussie mooi te ontlopen. En dat lukt meestal ook nog.
+3
Blijvenboeren
@KOC1981
Helemaal eens
Split rfc in die boeren die denken het te redden met gewoon door te melke zoals ze willen
De rest gewoon mee door ontwikkelen en voor blijven lopen en meerwaarde creëren
Dan niet piepen als de ene groep 5 ct meer krijgt en de groep zonder ontwikkeling op melkprijs milcobel zit. Of gewoon overstappen naar milcobel kan ook
Wordt wakker mensen
Er is geen enkele markt, geen enkel product dat niet doorontwikkeld. Ooit wel eens van kodak, nokia, gehoord ? Wil je bij doe groep horen of bij apple ?
puntertje
@Blijvenboeren Je verward wat zaken, doorontwikkelen is heel iets anders dan alle onzin die wordt ontwikkeld rücksichtslos te omarmen. De lijst van bedrijven die dat hebben gedaan is veel groter alleen ken je die niet omdat ze vroegtijdig failliet gegaan zijn. Als je een groep ziet lopen en meteen denkt: ik ga snel voorop lopen, kan het wel eens zijn dat je onaangenaam verrast wordt als je na verloop van tijd er achter komt waar ze eigenlijk voor staan.
+1
Blijvenboeren
@puntertje kodak ook
Stilstaan = achteruitgaan
Wij boeren kunnen niet bepalen wat onzin is. Gaat om wat consument en klant vraagt
Als dat groene melk is met spikkeltjes dan lever ik dat. We denken teveel te vaak dat wij kunnen bepalen wat verkoopt
Over paar jaar produceert china en azie meer melk dan nederland en rest europa. Veel succes met verkoop van Nokia telefoon
+1
robbies
Quote Reactie van @Blijvenboeren:
Gaat om wat consument en klant vraagt

Die vraagt helemaal niets. We leven in zo'n overweldigende welvaart dat alles wat men mogelijk maar kan verzinnen al in het winkelschap staat. De keten producent-retail-consument is een zandlopermodel. Bovenin zitten de producenten die op jaarbasis zo'n paar duizend nieuwe producten bij de retail aanbieden. De 6 inkoopcombinaties zitten in het midden van het model, waarlangs al deze producten gepropt moeten worden om bij de consument te komen.

Laat je niks aanpraten over wat de consument wil. Dat riedeltje van de retail moet je niet over willen nemen.
Noorderling
@Blijvenboeren
Ik wil ook een Mercedes voor de prijs van een aigo. Lukt me alleen ook niet.

Blijkbaar is het financieel niet interessant om aan de wensen te voldoen en wordt het reguliere ook verkocht tegen een acceptabele prijs. Voor mij wordt de keuze gemaakt dat het niet kan vanwege ligging. Dan ga ik ook geen Mercedes leveren voor onder de kostprijs. Alles is te koop, moet je wel betalen.
Erco
@Blijvenboeren die naieve meelopers zoals jij daar houden ze van
+1
puntertje
@Blijvenboeren stilstaan is achteruitgang, maar ik heb het niet over stilstaan. De verkeerde kant uithollen en niets doen met kritische opmerkingen van mensen die je daar op wijzen is buitengewoon dom.
+1
koeiboer
@Blijvenboeren de consument bepaald geen reet.. je kunt namelijk alleen maar kopen wat ontwikkeld is... onderzoek en ontwikkeling zal er dus altijd nodig zijn om nieuwe markten te ontwikkelen en aandelen te vergroten. Tot zover ga ik met jouw mee in gedachten. Echter produceren in een markt waar alles duurder word behalve ons product is gewoon de reinste onzin.. en dat is al ff op gang. Deze gedachtegang MOET ook gewijzigd worden.. meer eisen aan ons product is ook een hogere prijs voor ons product. Zo niet... Dat is melk wit en blijft ze dat de komende 100 jaar ook nog.
Wolswinkel
@Blijvenboeren Matige vergelijking. Nokia raakte een leider kwijt die decennialang met een goede intuïtie flink investeerde in de ontwikkeling van kansmarkten. Hierna werd het stokje overgedragen en werd Nokia behoudend in investeren en raakten ze achterop.

Bij RFC is zat geïnvesteerd(en nog steeds door leden) maar zijn er veel tegenvallers geweest door debacles in het buitenland en is men in de tussentijd de thuismarkt te vergeten. De matige ranking op de kredietmarkt is hier ook een uiting van. Dat leden melkveehouders wat huiveriger worden opnieuw de knip te moeten trekken is ook een gevolg van de resultaten behaald door de onderneming en hebben totaal niets met het Nokia verhaal te maken!
robbies
Quote Reactie van @Wolswinkel:
Bij RFC is zat geïnvesteerd(en nog steeds door leden)

Het probleem is volgens mij dat er verkeerd is geinvesteerd. Op papier is Engro nog steeds maar een kwart van de oorspronkelijke 500 miljoen waard. Bij Huishan zijn ze ook 7 miljoen kwijtgeraakt aan aandelen en in die geflopte Joint Venture zullen ze ook nog wel wat miljoenen kwijt zijn.

In de tussentijd is de leden voorgehouden dat ze gratis konden groeien, zonder investeringen om de verwerking en afzet in lijn met de aanvoer toe te laten nemen. Dan gaat het allemaal heel snel van je af.
Wolswinkel
@robbies Dat bedoel ik ook met andere woorden.

Indertijd werd de verdeelsleutel toch al gebruikt t.b.v. extra investeringen in verwerkingscapaciteit met de verwachte groei van melkaanvoer? Dus niet gratis toch?!?
+1
robbies
@Wolswinkel Ik weet niet over welke verdeelsleutel je het hebt? Maar voor alle groei na 1 april is 0,0 euro betaald door de leden. Zal waarschijnlijk ook geen draagvlak voor geweest zijn, maar voor al die strapatsen om de winst maar ergens op te laten lijken is ook geen draagvlak. En toch worden die pipo's in het bestuur telkens weer herkozen en meer macht toegeschoven. Ik begrijp dat niet, maar dat zal wel aan mij liggen
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Maar voor alle groei na 1 april is 0,0 euro betaald door de leden

En voor de groei tussen 2008/2009 tot 2015 ook niet op individuele basis. De stopper trok er op een gegeven moment zijn geld uit en de uitbreider stak er navenant geen nieuw in.
Noorderling
@pieta
Wel indirect als er maar winst gemaakt wordt. Hele systeem wordt gefinancierd op toekomstige winst, experiment mislukt.

Ook met bedrijfsovername verdampt er zo een ton per bedrijf. Doordat er wel is uitgekeerd l, geen kopers zijn en amper winst loopt het systeem vast.
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
Wel indirect

Dat ligt een beetje aan je uitgangspunt of de melk anders ook verwerkt zou zijn. Of bijkoop vh stoppersdeel via leveranciers niet beter was geweest etc etc.
+1
Wolswinkel
@robbies middels de verdeelsleutel gehanteerd bij winst. Er werd toch geïnvesteerd en gereserveerd voor verwerkingscapaciteit. Dat is geen gratis groei.

Het ledenbewijzen systeem van voorheen Campina was iets anders inderdaad. Achteraf gezien zo gek nog niet..
Sjaakiee
@Wolswinkel Campina was voor overname bijna op sterven na dood
Wolswinkel
@Sjaakiee lag dat aan het systeem van ledenbewijzen?
+1
robbies
Als er tegenover de groeiliters winst zou staan wel ja. We weten inmiddels beter@Wolswinkel
Detukkeroettwente
@Wolswinkel GEWOON een herfinanciering net als bij het toemalige COBERCO, is precies hetzelfde als jij geld moet lenen om rente te betalen, das het begin van het einde. Niet LEUK maar WAAR !!!
bdf
Een gevolg van een partij die slecht kan communiceren en de ander die niet alles wil horen wat er gezegd wordt.....
Jan-T
Bij wie moet de ACM nu zijn.
Bij ZuivelNl.??
BIj NZO.??
Of bij de coöperaties melk verwerkers..

Want ze verschuilen zich toch allemaal achter elkaar.

En dient de bovenwettelijke eisen wel uitbetaald te worden via het melkgeld.
Want het zijn toch eigenlijk bovenwettelijke eisen die door de algemene voorwaarden van de fabriek worden opgelegd, zodat de coöperaties kunnen blijven verkopen.

Volgens mij is het een bonus die uit betaald moet worden aan de leden melkleveranciers.
En of zodra de algemene voorwaarden eenzijdig worden aangepast dan geld daar een bonus voor van €. 5000,- per lid ( het is maar zo een getal ).

Het heeft toch allemaal niks met melk verwaarding te maken.
Wel met normen en waarden naar de leden melk leveranciers van de coöperaties toe.
Melkboer16
Geleuter om niks! Die club wil/moet zich bewijzen tegenover haar collega’s die dom een handtekening hebben gezet op een pamfletje.
Groot kabaal op de vergadering dit voorjaar met een stelletje oproerkraaiers die ook wel eens een wit voetje wilden halen bij FDF
+4
KOC1981
@Melkboer16 kritiek vind ik ok, spijtig dat ze het niet via de normale kanalen doen, met hun aantal handtekeningen hadden ze vlotjes verkozen geweest als ledenraadslid. en dan hadden ze hun invloed/inzicht op de juiste plek kunnen inzetten. Nu lijkt het op populistisch schreeuwen van de zijlijn dat alles fout is, maar bedanken om zelf mee te besturen.
Melkboer16
@KOC1981 precies er waren plekken genoeg vacant maar geen aanmelding van de heren! Kritiek is goed maar neem dan ook je verantwoordelijkheid op het moment daar
familie pelle
@KOC1981
Quote:
kritiek vind ik ok, spijtig dat ze het niet via de normale kanalen doen, met hun aantal handtekeningen hadden ze vlotjes verkozen geweest als ledenraadslid. en dan hadden ze hun invloed/inzicht op de juiste plek kunnen inzetten. Nu lijkt het op populistisch schreeuwen van de zijlijn dat alles fout is, maar bedanken om zelf mee te besturen.

Daar ga je de mist in. De reden dat ze nu deze stap zetten is toch echt dat ze via de reguliere kanalen niet gehoord worden. Ik weet zelf niet wat ik ervan moet vinden maar ze hebben zowieso een punt tav dat het GEEN wettelijke verplichting is en fc het er wel in die hoedanigheid erdoor wil drukken. Een domme inschattingsfout van het bestuur van fc.
+1
KOC1981
@familie pelle op melkweb hebben ze meermaals geschreven in discussies dat ze niet in de ledenraad wensten te zitten. Dus denk ik dat zei de mist ingaan door vanaf de zijlijn te roepen. Tegengas is prima. En zou dus ideaal zijn in de ledenraad
+1
familie pelle
@KOC1981
Quote:
. Dus denk ik dat zei de mist ingaan

Vraag het ministerie van Volsgezondheid Welzijn en Sport en het cokz maar wie er de mist ingaat. Misschien dat je deze wel serieus neemt.
KOC1981
@familie pelle ik zeg niet dat ze wel of geen gelijk hebben, vind dat ze in de ledenraad moeten en daar moeten doen wat ze doen. nu krijg je er een clubje naast en dat vind ik geen goede zaak
Wolswinkel
@KOC1981 Kwalijke zaak inderdaad, zou normaal gesproken niet nodig moeten zijn binnen coöperatie. Maar de realiteit lijkt toch anders te werken volgens die club boeren. Kan je niet negeren.
familie pelle
@KOC1981
Quote:
. nu krijg je er een clubje naast en dat vind ik geen goede zaak

Jij zegt dus precies, zonder het zelf te weten, waarom de ledenraad en de coöperatie niet goed functioneert. Je hebt als een behoorlijke club bezorgde boeren binnen de coöperatie het gelijk aan je zijde maar je wordt niet gehoord/ serieus genomen. Wat moet je dan?
Als de ledenraad of het bestuur vd coöperatie in de vele gesprekken zich kwetsbaar hadden opgesteld en toegegeven hadden dat het bovenwettelijk is maar dat het nodig is was er nu niet zo’n gezeik geweest. Het toont maar weer eens de arrogantie van het coöperatie bestuur.
+1
KOC1981
@familie pelle en dus moet je maken dat je met je kritische blik in de ledenraad zit ipv ernaast te blijven staan. anders blijft het hetzelfde en dat willen we niet.
puntertje
@KOC1981 Laat de ledenraad hier nu helemaal en helemaal niets over te zeggen hebben. Dit soort eisen die verplicht worden gesteld regelt RFC buiten de ledenraad om. Bij NZO en ZuivelNL hebben ze de touwtjes in handen om vervolgens verontschuldigend te zeggen dat nu eenmaal landelijke regelgeving is.
+2
Jan-T
@Melkboer16 Zonder kabaal geen veranderingen.
En de melkprijs zal omhoog moeten links of rechts om.
De toekomst van de melkveehouderij staat gewoon op het spel met een jaren tachtig melk prijs.
Er zijn te veel jongeren die achteraf na een aantal jaren zeggen had ik maar niet het bedrijf overgenomen.

Waar doen we het met zijn allen voor. Voor wie.????

In de modus blijven hangen van nu dat gaat hem niet worden,
En als er niemand luistert, dan zal je wel moeten handelen.

Het is net als de voermaatregel.!!!!
+3
Bekkink
In nieuw zeeland is de melk wit
In amerika is de melk wit
In oost europa is de melk wit
In nederland is de melk wit met een papieren randje
Saillant
@Bekkink In al die landen hebben ze ook bijzondere melkstromen met diverse eisen.
De realiteit is dat we dus niet concurreren op witte melk maar op garanties van kwaliteit, dierwelzijn, milieubelasting en voedselveiligheid.
Bekkink
@Saillant zijn de eisen net zo streng?
+1
bdf
@Bekkink zit op bedrijfsnivo alleen een verschil tussen van 20000 euro bij een miljoen liter melk....Als je de mogelijkheid hebt, welke witte melk maak jij dan???
Bekkink
@bdf hangt er vanaf wat de eisen zijn.
Bekkink
@bdf hangt er vanaf wat de eisen zijn.
Melkboer16
In het district waar deze club is onstaan is een post vacant in het districtsraad!
Als ze zich daar eens kandidaat stellen lijkt me zinvoller als waar ze nu mee bezig zijn!
Het besmeuren van je eigen coöperatie!
+1
Rodeo clown
@Melkboer16 die komen niet in de ledenraad. Die passen niet bij de rest.
+1
cornelissen
Quote Reactie van @Rodeo clown:
Die passen niet bij de rest.

Maar als ze 15 handtekeningen van collega leden bij elkaar zoeken komen ze wel op de verkiezingslijst.
+6
KOC1981
@Rodeo clown onzin, als hun aanhang echt zo groot is, dan is een tegenkandidatuur daar toch zeer kansrijk indien er vanuit het eigen district een ander kandidaat wordt voorgedragen.
Melkboer16
@KOC1981 deze heren weten heel goed hoe het moet en waar ze overal tegen zijn.
Als je wat wilt bereiken zal je toch vanuit de ledenraad moeten werken! @JanCees was ook ooit voorzitter van de NMV maar beleefde zijn grootste successen als vakgroepvoorzitter bij LTO!!
Jeroen v Maanen is ook doorgeschoven naar NMV maar had bij LTO meer kunnen bereiken voor de melkveehouderij.
Oppositiepartijen in de Tweede Kamer bereiken ook weinig, regeren daar gaat het om en trappen van de zijlijn is makkelijk maar niet effectief!
Overigens begrijp ik niet goed waar de heren nou eigenlijk tegen zijn!
+1
Wolswinkel
@Melkboer16 Enerzijds zeg je dat deze heren heel goed weten hoe het moet, anderzijds zeg je uiteindelijk niet te snappen waar ze eigenlijk tegen zijn.. Ben je alweer zo tegenstrijdig in je verhaal.

Ga de inhoudelijke vragen op melkweb beantwoorden die nog open staan, ben je voorlopig nog zoet mee als ledenraadslid zijnde. Tot die tijd kunnen we het ‘governance project’ ook wel even in de ijskast zetten.
+1
Melkboer16
@Wolswinkel je kunt er tegen zijn koe-alert en koe-kompas maar wat is er dan werkelijk op tegen!
Alles wat er in staat en daar kan ik niet tegen zijn! En wat er er geeist word en gevraagd wordt daar voldoen de meeste boeren wel aan!
De heren hebben voelen zich onaantastbaar door de vele handtekeningen die ze hebben ontvangen.
Heb dan ook het lef je beschikbaar te stellen voor de districtsraad en zeg niet van dan heb ik toch geen invloed!
Deze lui zijn ook zeker anti-LTO maar zelf gaan besturen ho maar!
Wolswinkel
@Melkboer16 Koe-alert en Koe-kompas.. Als dat werkelijk de enige issues waren waar het over gaat gaf ik je direct gelijk..

Wees blij dat er kritische input vanuit de leden komt, zo komt er tenminste een zinnige discussie op gang. Hard nodig!
puntertje
@Melkboer16 ik vermoed dat jij daar ook zit te klappen
Melkboer16
@puntertje nee hoor! Maar wel ervaring en zo werkt het gewoon!
+1
Robot-ph
@Wolswinkel Schreeuwen vanaf de zijlijn is altijd makkelijker,net zoals @melkboer16 schrijft over de oppositie in de tweede kamer. In het algemeen begrijp ik ook niet waar de bezorgde boeren zich zo druk om maken. Een tegengeluid is zo nu en dan niet verkeerd maar de heren gaan zo nu en dan ver.
puntertje
@Melkboer16 Als jou favoriete voetbalteam bar en bar slecht speelt, ben je dan kritisch of denk je dan: de slechtste speler is altijd nog stukken beter dan ik zelf dus ik ga applaudisseren?
jan w
Als we nu eens terug gaan kijken en dan naar de weide-premie. Dan wordt er op de vergaderingen gezegd, dat we 1,5 cent weidepremie krijgen. Als je dan aankaart, dan daar een deel van uit eigen zak komt of gejat wordt bij diegene die niet ( Kunnen ) weiden. Dan hoor je direct van bla,bla bla.
Als men een dergelijke regeling opzet, dan moet men er ook voor zorgen dat dat geld uit de markt komt. Dat gebeurd domweg niet.
Wel steeds meer eisen stellen, waar de melkveehouders voor de kosten opdraaien. Terwijl er onvoldoende van terug komt uit de markt.
+1
Edvof
@jan w luister je dan ook naar de bla bla, of past het antwoord niet in jou straatje en is het daarmee onzin.
Wij moeten als melkveehouders ook waarderen wat de zuivel voor ons regelt. Is het altijd leuk, nee. Maar een kale melkprijs en iedere extra inspanning belonen is ook geen weg. Helemaal als de zuivel geen verantwoordelijkheid neemt, dan eindigen we straks met een jaarlijks bezoek van een nvwa dierenarts.
Voor iedere regeling die er wordt getroffen is een alternatief, of die ook beter is....
+1
robbies
@Edvof
Quote:
Maar een kale melkprijs en iedere extra inspanning belonen is ook geen weg.

Waarom niet?
+1
jan w
Mewt de fusie van FF en Campina, net zo'n geval. Het had zoveel voordelen en de senergieen waren dusdanig, dat men zoveel kosten kon besparen. Hier zoveel geld, daar zoveel geld, allemaal goed voor de melkprijs.
Na de fusie werd er gesorken van, maar daar krijgen jullie "niks" van mee. Want jullie melkveehouders krijgen de marktconforme melkprijs uitbetaald.
John Spithoven
Ik zie hier heel veel onwetendheid over koemonitor.

RFC had CDM en de wettelijke eisen Bedrijfsgezondheidsplan met 4 keer pbb
Partico zuivelfabrieken hadden koekompas. Dat verving volgens hun Bedrijfsgezondheidsplan en 4 keer pbb.

Eis van uit richtlijn 853/2004 is bedrijfsgezondheidsplan en observatie zoals 4 keer pbb. Dit is wettelijk.
Kritiek punt cokz was dat er een aanvulling moest komen op 4 keer pbb. De moest een vervolgtraject komen voor de bedrijven die door de mand vallen bij pbb.

Oplossing Zuivelnl, waar LTO en NMV zitting in hebben, samenvoegen van CDM, Koekompas. Dat werd koemonitor. Koemonitor is nu nog lang niet af Er is geen geschillen commissie en er zitten grote tekortkomingen is het wettelijk deel.

Na ruzie binnen Zuivelnl tussen diverse partijen beslissen de zuivelfabrieken om koemonitor bij Zuivelnl weg te halen en op te nemen in hun leveringsvoorwaarden.

Cokz geeft aan wettelijk is bedrijfsgezondheidsplan en 4 keer pbb.

Daarnaast dreigen de dierenartsen zich terug te trekken uit koemonitor. Zij moeten het wettelijk deel borgen van ministerie van VWS en COKZ. Dat weigeren ze want koemonitor verzorgt niet het wettelijk deel van richtlijn 853/2004.

De ACM toetst of koemonitor wettelijk of boven wettelijk is. In het laatste geval dienen zuivel fabrieken een tegenprestatie te leveren voor koemonitor.

Kortom

Een rotzooi.

En dat heeft niets te maken met bedrijven die niet willen veranderen maar met bestuurders die het doorlopend verprutsen.
John Spithoven
@John Spithoven Overigens maak ik op uit de laatste correspondentie van cokz dat koemonitor onder verantwoordelijkheid van zuivelfabrieken best kan maar dat de wettelijke borging voor export buiten Europa noodzakelijk is dat bedrijfsgezondheidsplan en 4 keer pbb noodzakelijk is.

Dus hebben we twee systemen. Koemonitor en bedrijfsgezondheidsplan met pbb.

En daar zijn de zuivelfabrieken en Zuivelnl met hun correspondentie naar hun boeren toe incorrect in geweest.
John Spithoven
@John Spithoven Maar er zijn voldoende bestuurders hier op pb.

Dus vraag aan hun.

Moeten er door de melkveehouders op dit moment twee programma's gevolgd worden?

Koemonitor

en

Bedrijfsgezondheisplan met daarin 4 keer pbb
John Spithoven
@John Spithoven Is er nu geen 1 bestuurder die even duidelijkheid kan verschaffen?

Hebben we in de zuivel met 1 of 2 borgingssystemen te maken, een wettelijk en bovenwettelijk.

Ja of nee?
MTSTAMMINGA
@John Spithoven Dat antw weet je zelf toch wel ? Boven wettelijk geeft ook een meerprijs ! En boven wettelijk wordt in de regel wettelijk En dat stomme speel is keihard met de retail 😬
John Spithoven
@MTSTAMMINGA Dus Kars, jij hebt dit jaar een bedrijfsgezondheidsplan, je hebt al 3 keer pbb gedaan en koemonitor?

Daar gaat het mij om. Achter de schermen is het een chaos waarbij diverse organisaties rollend over de stoep gaan en wij worden voorgelogen. Er is geen drup melk in Nederland die aan de wettelijke eisen voldoet op dit moment En daar zijn ze al in oktober 2019 voor gewaarschuwd.
MTSTAMMINGA
@John Spithoven Mijn veearts mag geen koemonitor doen Veeartsen werken ook om boets te betalen Niet om vee beter te maken want dat mag niet meer Het probleem is wat @Jack Rijlaarsdam zei in zijn colmn laast iedereeen zegt\heeft een mening maar geen 1 neemt zijn verantwoording Benieuwt wat voor slechts ons de verkiezing brengt @John Spithoven
+1
John Spithoven
@MTSTAMMINGA Hoe de verkiezingen gaan verlopen met deze onzekere Covid tijden blijft een vraag. Dat kan van week tot week veranderen.

Ik zelf meer verantwoordelijkheid nemen, mijn stikstof agenda zit al redelijk voor.

En antwoorden op mijn vragen had ik al gekregen, een week of vier geleden. Maar de verantwoordelijken zwijgen.
Ik zal de laatste pagina van het 3 pagina's grote persbericht van het cokz hier delen. Dan kan iedereen zien wat verzwegen wordt en niemand aan de wettelijke eisen voldoet.

(klik om te vergroten)

+1
KOC1981
@John Spithoven waarom deel je enkel de laatste pagina als op pagina 1 gesteld wordt dat de bfcb op het verkeerde spoor zitten en hierdoor mensen bewust op het verkeerde been zetten?
hookwood
@KOC1981

Ja dat is wel bijzonder idd.

Hier het inleidende stuk van het persbericht:

EIND DIT JAAR STAAT ER EEN SOLIDE SYSTEEM VOOR DE BORGING VAN MELK VAN GEZONDE DIEREN

Afgelopen week vond een overleg plaats met alle partijen, die betrokken zijn bij de invoering van het nieuwe geoptimaliseerde systeem om te kunnen voldoen aan de EU verplichting dat alleen melk van gezonde dieren beschikbaar komt voor menselijke consumptie. De betrokken partijen, zijnde de ministeries van VWS en LNV, NVWA, Stichting Geborgde Dierenarts (SGD), ZuivelNL en COKZ maken zich zorgen over de sfeer die sommige partijen rond de invoering van dit systeem creëren. Er zijn de afgelopen tijd allerlei beweringen gedaan over KoeMonitor en de toezichtsrol van de door VWS aangewezen SGD dierenarts, die laten zien dat er regelmatig een klok wordt geluid zonder exact te weten waar de klepel hangt. Dat leidt tot verwarring, onbegrip en zelfs weerstand en kan bovendien ten koste gaan van een goede garantieverschaffing voor onze zuivelproducten. Dat kan niet de bedoeling zijn. Doel van het overleg was om als betrokken partijen één gezamenlijke lijn te trekken en goede afspraken te maken voor de vervolgstappen van de invulling van het toezicht waarbij het voor iedereen duidelijk is waar de rollen en verantwoordelijkheden liggen. Het is complexe materie en in de resterende maanden van 2020 worden alle zeilen bijgezet om ervoor te zorgen dat er op 1 januari 2021 een solide en toekomstbestendig systeem staat.

Hier het volledige persbericht: veearts.nl/wp-content/uploads/…
Detukkeroettwente
@hookwood STOPPEN met dit gezever over niks, iedereen moet iedereen controleren, werkverschaffing en OOO wat zijn we interessant, wat zijn we belangrijk , .,.,.,.
John Spithoven
@hookwood Kan iemand mij uitleggen waarom het persbericht van het COKZ over de borging koemonitor uit de lucht gehaald is? Het is alleen nog te vinden op de boerderij site omdat het daar een pdf bestand is. Op site COKZ is persbericht verwijderd. Vreemd.
John Spithoven
@John Spithoven cokz.nl/nieuws/

hier de link waar het persberichten stond.....
puntertje
@John Spithoven Er is koortsachtig overleg gaande....
John Spithoven
@KOC1981 @hookwood Daar zat niets achter, alleen per reactie 1 afbeelding vandaar de laatste pagina. Dit persbericht heeft ook in Boerderij gestaan. Dus ik dacht dat iedereen wel op de hoogte was.

Maar help mij eens. Hebben we nu twee systemen, een wettelijk systeem(BGP,PBB,BBP) en een bovenwettelijk systeem (koemonitor, samenvoeging van koekompas en CDM)? Of is koemonitor voldoende voor COKZ om export verklaringen af te geven voor export buiten europa.

En wie verzorgt de borging van de twee systemen? Zuivelfabriek, Zuivelnl, SGD, COKZ?

Overigens hier een link van een opsomming van de dierenartsen over de tekortkomingen van de afgelopen jaren. En dat is nogal wat.

cpd-online.nl/application/files/…
+1
Wie weet het
@John Spithoven je zou je eigen berichtjes eens terug moeten lezen. Je doet voorkomen of je precies weet hoe een en ander zit en hierboven kom je met ik dacht .... en een hele bos vragen. Houd je bij de feiten, er wordt al voldoende gesuggereerd.
John Spithoven
@Wie weet het
De vraag is: Vervangt koemonitor het wettelijke deel van richtlijn 853/2004
wat in Nederland geïmplementeerd wordt door Bedrijfsgezondheidsplan, bedrijfsbehandelplan en 4 keer pbb.

Deze vraag heb ik uitgezet. En daar krijgt ik inmiddels zeer divers antwoord op. Ja, ja tenzij, nee en nee tenzij

Maar bij de laatste prikkers hier zitten een paar zuivelbestuurders, misschien kunnen die uitsluitsel geven.
de jonge
@Wie weet het en wat zijn de feiten omtrent deze kwestie dan? jij weet het blijkbaar dus kun jij john het antwoord op zijn vragen zo geven toch
KOC1981
Nog een stukje uit het persbericht:

Aan de ene kant heeft de sector zelf een alternatief ontwikkeld dat beter voldoet aan de
controle op de naleving van bovengenoemde 5 onderdelen uit de hygiëneverordening dan de oude
systematiek. Dat alternatief heet KoeMonitor en is, in tegenstelling tot wat velen denken, tot stand
gekomen in goed overleg tussen melkveehouders, zuivelverwerkers en dierenartsen. KoeMonitor is
GEEN overheidsverplichting, maar kan wél goede invulling geven aan de vereisten uit de
hygiëneverordening
en is om die reden door verschillende zuivelkwaliteitssystemen, zoals Foqus
Planet en KKM, omarmd om de gezamenlijke verantwoordelijkheid van veehouder en
zuivelverwerker in te kunnen vullen.
Om het tweede kritiekpunt van de EC weg te nemen heeft het Ministerie van VWS, als
verantwoordelijk departement voor voedselveiligheid, de inwerkingtreding van de nieuwe Europese
Controleverordening (Vo 2017/625) in december 2019 aangegrepen om de dierenartsen, die zijn
aangesloten bij de Stichting Geborgde Dierenarts (SGD), aan te wijzen voor het officiële veterinaire
toezicht op de bovengenoemde gezondheidsvoorschriften. Hiermee kan de kwaliteit van de
dierenartsen die de officiële controletaak uitoefenen worden geborgd.
Aangezien de controle op bovengenoemde punten a tot en met e van de gezondheidsvoorschriften
in KoeMonitor zitten, kan dat de dierenarts behulpzaam zijn bij de invulling van zijn of haar
toezichtstaak. Als een bedrijf niet met KoeMonitor werkt, zal de dierenarts op een andere manier
inzichtelijk moeten krijgen of de melkveehouder aantoonbaar kan maken dat aan de punten a tot en
met e wordt voldaan. De EU regelgeving schrijft wat dat betreft voor dat de dierenarts met name de
gezondheidsstatus van de dieren controleert, dat er geen verboden middelen worden gebruikt en
dat de grenswaarden van toegelaten middelen niet worden overschreden. Grosso modo komt dat
dus neer op dezelfde bovengenoemde punten a tot en met e. De dierenarts mag deze officiële
controles combineren met reguliere bedrijfsbezoeken. Indien er redenen zijn om aan te nemen dat
aan één of meerdere van de punten a tot en met e niet wordt voldaan, controleert de dierenarts de
algemene gezondheidstoestand van de dieren.

Staat toch letterlijk dat COKZ koemonitor voldoende vind indien uitgevoerd door een SGD dierenarts.

Dus mijn interpretatie:
* koemonitor = 1 x per jaar samen met geborgde dierenarts = OK
* BBP/BGP/PBB 4x/jaar samen met geborgde dierenarts = ook OK

zuivel heeft gekozen voor Koemonitor.
John Spithoven
@KOC1981
Het zit vast op de borging.

Koemonitor is ontwikkeld door Zuivelnl .

Doordat men bestuurlijk niet op 1 lijn kon komen is het de zuivel die het opgenomen heeft in hun leveringsvoorwaarden.

SGD behartigd onze belangen beter dan onze eigen belangenbehartiging.

Want SGD weigert loopjongen te wezen van de zuivel en data handelaren.

Daarom weigeren ze de borging.

En dan komt cokz in het verweer en zegt koemonitor in de huidige vorm is niet wettelijk omdat er geen borging is.

Het hoge woord is er uit maar triest dat ik links en rechts schoppen voor mijn kl#ten krijg terwijl ik probeer de verantwoordelijke te laten zeggen wat er aan mankeert.

Werk aan de winkel heren!!!
+3
KOC1981
@John Spithoven volgens mij behartigt SGD vooral haar eigen belangen. En willen ze de boer geen keus laten om een andere dierenarts als een SGD dierenarts.
ted9
@KOC1981 Wij bij Arla foods hoeven alleen 4x pbb.
KOC1981
@ted9 BGP is een wettelijke eis ivm het zelf mogen toedienen van antibiotica geloof ik, die moeten jullie niet? zou ik maar niet tegen de NVWA vertellen
ted9
@KOC1981 Bgp en Bbp ook natuurlijk maar geen koekompas onzin hebben zelf een programma.
KOC1981
@ted9 wat houd dat programma in?
ted9
@KOC1981 Beetje zelfde soort vragen als koekompas die je zelf in mag vullen en opsturen. Krijg je 1ct voor bij standaard gehalten. Kunt door Arla controle krijgen. Je mag er aan mee doen hoeft niet.
Frederika
K kies nergens voor
gerard-huttenhuis
@John Spithoven jij snapt het tenminste. omdat 1 % van de bedrijven er een potje van maken heeft het COKZ in 2016 een brief naar FC gestuurd dat deze bedrijven beter gecontroleerd moesten worden. Ze hebben er toen een maand de tijd voor gekregen om dit op te lossen. En wat blijkt het is nog steeds niet geregeld.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!