Column: Niet omhoog, maar omlaag

Column Dick Veerman. Goed om eens te zien, toekomst in NLD is niet weggelegd voor de boer, nichemarkt Of specialiteiten zou nog kunnen maar met bulk prijzen we onszelf weg. Prikkelende toekomstbeelk?

Nog heel even en Poolse melk is even betrouwbaar en zelfs duurzamer dan Nederlandse, alleen wel stukken goedkoper om te maken.

Onze doorsneeboer krijgt niet te weinig, maar is te duur. Daar komt nog eens bij dat de economie nu al 8,5 procent is gekrompen, terwijl de grootste klap pas over 2 à 3 jaar te verwachten valt. De consumentenprijzen moeten dan ook omlaag. Daartoe aangezet door Den Haag moeten de prijzen van doodgewone producten van onze boeren omhoog. Kostprijstechnisch hebben ze daar best gelijk in, maar markttechnisch niet. Op een goed moment komt dan ook het punt waarop u (supermarkt) zult besluiten zelfs oer-Hollandse producten toch maar te gaan importeren. Dat moment is dichterbij dan u zich op dit moment nog kunt voorstellen.

Bron

Column: Niet omhoog, maar omlaag
levensmiddelenkrant.nl

Deel dit topic

Reacties

groeier
Je kan nog geen 2 weken vooruit kijken, dat was in 2009 ook zo.
sorry
@groeier vroeger moesten we bang zijn voor oost duitsland....nu is het polen
Jannus
Quote Reactie van @sorry:
het polen

of was het Rusland? en nu de chinezen
+1
kanniewaarzijn
Nou, dan zijn we toch waar we wezen moeten? Daar doen ze immers al jaren hun best voor. Of is er nog iemand die denkt dat het werkelijk over duurzaamheid gaat? Ook hier weer: duurzaamheid is geen doel, maar een middel.
Greetje
"prikkelende toekomstbeelk"??? Hadden opstellers van dit stukje zo'n ontzettende haast om dit wereldnieuws te plaatsen?
mlkvhoudr
Hoe duur zou een pak dagverse zuivel zijn als het van uit Polen hier heen gereden moet worden, van de hoofdredacteur van foodlog mag je toch verwachten dat die weet dat verreweg het meeste geëxporteerde voedsel binnen 250 km blijft, het zal toch in een koelwagen moeten dus kan er mooi een vrachtje zuivel retour

Let op genoemde tijd per auto en niet vrachtauto's dus reis tijd is nog langer

(klik om te vergroten)

+1
Leo,s vriend
@mlkvhoudr ruwe schatting, 100 euro per uur voor vrachtauto, 20 ton melk er in, 20 uur onderweg, extra kosten 10 cent per liter, 5 cent minder inkoop, dus 5 cent per liter duurder.
Geef toe, wel een heeeeel ruwe berekening.
+2
nieuwoord
Wordt duurzaam gereden met oudere vrachtwagens met Poolse goedkope chauffeurs en dit alles in het kader van duurzaamheid volgens de supermarkt 😎
+1
newholland6640

(klik om te vergroten)

Zolang is het met vrachtauto
mlkvhoudr
@newholland6640 emmeren we nog even door 😉

Kostprijs ligt hoger in Polen.....

nieuweoogst.nl/nieuws/2017/…
duitser
@mlkvhoudr je moest eens weten hoever nou met de boerderijmelk al gereden wordt
mlkvhoudr
@duitser nu vind ik het altijd wel makkelijk als je me dan verteld van waar naar waar t dan gekacheld word 😉
+1
Lepus
.

(klik om te vergroten)

jg
@Lepus Zou even goed kijken welke Veerman je bedoelt .
Lepus
@jg Ik ben erbij! Ik kan geen 3 dingen tegelijk 😋
Daarom maakt het Cees nog geen heilig boontje
Piet1960
@Lepus Niet zo hoog van de toren blazen, je moet wel de goede Veerman hebben.
+1
Hans van Bergen
Een truck is 75 euro per uur. Komt autobahn kosten bij rusttijden terugrit ja of nee etc etc.Zit het een beetje tegen is er niks geen melk in de winkel. Maw WAT EEN FUCKING FLAUWEKUL Daarnaast kost melk produceren in Polen exact net zo duur als in NL
sorry
@Hans van Bergenmax 25 ton per vracht
BertK
@sorry in Duitsland toch max 40 ton totaal? Meen oplegger 16 ton incl truck
Achso
@Hans van Bergen in het Noord Kosten can Litouwen ligt Duitse melk voor 59 ct/ l in Lidl. Dus zo fucking flauwekul is dat niet.
Achso
@Achso Noord Oosten van...
+1
Farma_boerke
De melk word hier als voorbeeldje gebruikt, dit geldt voor alle landbouwproducten.
Enkele jaren geleden had AH al Poolse melk in de schappen.

In Nederland is het adagium, altijd de laagste prijs. Ook supermarkten moeten marge maken en dat kan het beste door kosten te verlagen. Vandaar jonge vakkenvullers, leveranciers uitknijpen ed.
Reken niet op betere tijden zolang er geen schaarste is. De EU is krap aan zelfvoorzienend op dit moment, met de farm to fork word dit ook anders, maar dat is nog decennia weg.

De politieke vraag zou moeten zijn: willen we voor ons voedsel ook afhankelijk worden van Rusland China ed? Helaas zien we dit nog zo niet. Tot die tijd blijft het vechten om een goede prijs en druk blijven zetten om bovenstaande te voorkomen.
+1
Melkboer16
Laat je toch miet bang maken door dit geleuter! Ik ben van de generatie dat we bang moesten zijn voor Oost-Duitsland en we zijn 30 jaar verder en nog geen overschot daar! Overal is melk produceren met vreemd personeel lastig!
De Denen waren ook een eind voor met hun kostprijs en moderne grote bedrijven!
Wat is daar nu van over na 30 jaar hard werken?! Duitsland kon je vlak over de grens prachtige bedrijven pachten maar het eigendom bleef bij die families zelf.
Wij hebben hier ook een te lage melkprijs maar onze fabrieken kunnen wel toegevoegde waarde maken

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
24
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
0