Nertsenhouderij ten einde per 1 maart 2021

Kabinetsbesluit.

Deel dit topic

Reacties

+4
labella
@jg Stelletje schooiers! Als er straks een varken met corona gevonden wordt dan is dat de volgende sector die uitgeroeid wordt
+1
walker1
@labella Nertsenhouderij zou toch al per 2024 stoppen, is nu 3 jaar eerder geworden. het kabinet trekt er 180 miljoen euro voor uit om het in 2021 te stoppen en het gaat om ca 120 bedrijven. is dus 1,5 miljoen per bedrijf. Nou, als ze mij 1,5 miljoen geven als ik 3 jaar eerder stop met werken dan teken ik meteen.
labella
@walker1 ik niet!
+1
walker1
@labella Als die corona er niet tussendoor was komen fietsen, was het volgens mij gewoon een koude sanering geworden en was het 2024 afgelopen met de nertsenhouderij. Ik heb geen idee hoeveel winst een gemiddelde nertsenhouder per jaar maakt, maar het zal echt geen half miljoen zijn, in 3 jaar dus 1,5 miljoen.
+2
Kars
@walker1 en jij denkt dat ze 1.5 miljoen krijgen? Jezus hoe naief kun je zijn. Als ze de sector verbieden proberen ze voor niks ervanaf te komen.
cornelissen
@Kars Klopt, maar hier wil men snelheid maken,dus kan men geen rechtszaken hebben, dat kan in het voordeel van de nertsensector werken.
walker1
@Kars kabinet maakt 180 miljoen vrij om ca 120 bedrijven uit te kopen. In 2 artikelen gelezen. precieze details van de regeling zullen komende tijd wel bekend worden.
verbi
@walker1 40 miljoen is om te ruimen en 140 miljoen blijft over voor 120 nertsenboeren is1.15 miljoen/bedrijf.
labella
@verbi dan moet je de boel nog slopen, hypotheek aflossen en afrekenen met de belasting en aan het eind van de rit blijf je nog met een flinke restschuld zitten.
+2
Rodeo clown
@walker1 veel beloven weinig geven doet een gek in vreugde leven.
+4
Bekkink
@walker1 als je 3 miljoen schuld hebt, kom je nog 1,5 miljoen te kort. Levenswerk is dit. Geen gewone 8 tot 5 baan
+1
pieta
@Bekkink Los van emotie even. Maar als ik nog 3 jaar mocht melken of nu 1,5 mln euro kreeg dan ging ik voor de 1,5 mln.
Verder vind ik de afschaffing vd nertsenhouderij hypocrisie ten top.
+1
Noorderling
@pieta na het toekennen van de p rechten melken we ook nog. Had ook alles af kunnen lossen en een beetje akkerbouwen. Als je er midden zit ben je vaak wat minder rationeel.
+3
pieta
@Noorderling Kun je niet vergelijken. Nertsenhouderij was al eindig. Nu enkel een paar jaar eerder.
+1
Erco
@Noorderling nou alles aflossen zelfs zonder betalen van belasting... Hier lang niet en bij velen zo. 😂
Noorderling
@Erco hier momenteel met de huidige prijzen ook niet hoor. Voor de toekenning net nog een flinke stap gezet. Was wel een moment dat er redelijk eenvoudig geschakeld kon worden naar plan b of c zonder helemaal nat te gaan.
walker1
@Bekkink die 1,5 is gemiddeld he. er is 180 miljoen om 120 bedrijven uit te kopen. Bovendien was het einde van de nertsenhouderij toch al in zicht, dus ik geloof niet dat er iemand is die paar jaar geleden nog voor miljoenen hypotheek heeft afgesloten om nertsenstallen te bouwen. Zal ook geen een bank de laatste jaren nog grote bedragen aan nertsenhouders geleend hebben.
Bekkink
@walker1 dat klopt, maar je kunt een ander niet in de knip kijken. Ik hoop voor hun dat ze voldoende krijgen.
walker1
@Bekkink dat hoop ik ook. Wat ik bedoel is dat ik vermoed dat de meeste de laatste jaren geen dusdanige investeringen gedaan hebben die ze niet voor 2024 afgelost kunnen hebben.
+1
Rodeo clown
@Bekkink ik denk dat ze straks net zo genaaid worden als de zorgmedewerkers. Veel beloven grote bedragen noemen. En als de portemonnee getrokken moet worden zijn ze niet thuis.
+1
Rodeo clown
@walker1 jij bent toch niet naïef of wel? Hoeveel kosten gaan eraf om de regeling uit te voeren ? Dat wordt net zo als de schade vergoeding voor de gaswinning iedereen verdient behalve de getroffenen.
verbi
@Rodeo clown 40 miljoen
newholland6640
@walker1 dat is wel degelijk zo, men heeft moeten investeren in behoorlijk meer dieren welzijn, paar jaar later werd al bekend dat ze moesten stoppen.
verbi
@Bekkink Onzin je kunt ook stellen als je 1 miljoen schuld hebt hou je 5 ton over.Bovendien kunnen ze in de resterende 3 jaar geen 1.5 miljoen verdienen dus een riante regeling lijkt het.Jij laat emotie meetellen dat moet je niet doen, rekenen kijken wat je leeftijd is en beslissen.Ik denk dat de sector hier wel mee kan leven. Het verbod is er dus probeer er nu het maximale geld uit te halen.
+1
Bekkink
@verbi dus zo mag er met een bedrijf worden omgegaan?40 jaar aan gebouwd, en verbouwd. En dan mag er van jouw geen emotie zijn....👍goed bezig. Laten we de rest van de boeren ook maar een zak geld doen dan. Kunnen ze holland volbouwen.
+1
verbi
@Bekkink Ook ik sta voor die keuze 40 jaar gebouwd en verbouwd een prachtig bedrijf neergezet hele erf verhard maar ik heb geen opvolgers dus hebben wij hier een piketpaaltje gezet hoe lang we nog door gaan. Ik houdt van het vak doe niks liever dan dat maar ben wel eerlijk naar mezelf . Maar als je alleen naar emotie kijkt dan boer ik met mijn 65 ste nog . Maar je moet ook ooit rekenen en als boeren zoveel kunnen beuren, dat ze dat in hun resteerende jaren niet kunnen verdienen op het bedrijf moet je goed nadenken. En als ik ooit stop met de koeien dan zal er best een traan vallen maar daarna ook weer door. Na de koeien/nertsen of varkens is er ook nog een leven.
marcsterreborn
@verbi Zo is dat. Ook mooi dat je je hele erf verhard hebt.
buorman
Quote Reactie van @verbi:
Maar je moet ook ooit rekenen en als boeren zoveel kunnen beuren, dat ze dat in hun resteerende jaren niet kunnen verdienen op het bedrijf moet je goed nadenken

Idd, 'naast de emmer melken' brengt ook niks 😃
+1
Bekkink
@verbi dat is jouw eigen keuze, nertsen fokkerij moeten....vind ik nogal heel anders...
verbi
@Bekkink Daar heb je wel gelijk in hun moeten ik niet.
+1
arie.j
Quote Reactie van @Bekkink:
@verbi dus zo mag er met een bedrijf worden omgegaan?40 jaar aan gebouwd, en verbouwd. En dan mag er van jouw geen emotie zijn....goed bezig. Laten we de rest van de boeren ook maar een zak geld doen dan

Er telt maar één ding, zijn de nertsenhouders hier goed mee of niet.
Wat jij er van vind doet niet ter zake
+1
Bekkink
@arie.j ik mag toch een mening hebben?
+1
pieta
Quote Reactie van @Bekkink:
Laten we de rest van de boeren ook maar een zak geld doen dan. Kunnen ze holland volbouwen.

Ik denk dat als ze dat willen gaan doen dat de ruimte er wel is. Ik hou graag wat melkvee maar ....
Hans van Bergen
@verbi nertsen boeren hebben niet veel schuld immers die moeten stoppen 2024 en dan nog opruimen so hun hypo moet rond 2023 afgelosd zijn
+1
jammermaarhelaas
@walker1

2024 zou het stoppen, echter, de zogenaamde "goudomrande regeling" zoals Tjeerd de Groot dit noemt, en Esther Ouwehand vind het ook te veel geld, is iets wat voortkomt uit de regeling die er al was voor 2024 naar ik laatst een keer hoorde vertellen door een nertsenhouder. Die was in een radio uitzending, samen met mevrouw Laura Bromet van GL, die vond dat die nertsenhouders maar moesten stoppen, het was een achterhaalde sector volgens haar. De betreffende nertsenhouder vertelde over de investeringen die ze als sector hadden moeten doen om door te mogen, en de tijd die dan nodig is dit terug te verdienen, tot 2024 dus.
Dat populisten er nu de sier mee willen maken, door dit veel te veel geld te vinden, vind ik misselijk, maar dat is nu eenmaal wat je ziet bij sommige politici.
Melkweb
@walker1 vandaag maar een makelaar bellen. ga je dus niet doen.
walker1
Frits1
@walker1 ca 180 bedrijven
+2
Dirk van Zetten
@labella stikstof wordt bij iedere gelegenheid binnengehengeld. Minder vliegverkeer, langzamer rijden, geen vuurwerk oud en nieuw, nertsen weg, transportafstsnd kalveren/sector verkleinen, weidegang etc etc
Rijkuil
Dat is een flinke som geld.
1.5 miljoen per bedrijf. En milieu vergunning verhandelbaar. Stikstof probleem weer opgelost voor 2021. En de netsen boeren hebben wat .uit werking zou wel minder zijn
+1
slagroomvla
Quote Reactie van heuvel.ten.a@hetnet.nl">@heuvel.ten.a@hetnet.nl:
1.5 miljoen per bedrijf.

Ja, en meer dan de helft gaat zo weer terug naar de staat...
puntertje
@slagroomvla Niet als je het over de grens in de EU weer investeert in dezelfde branche. Dat geeft ook even aan hoe ridicuul de activistische regelgekkies in Nederland zijn.
+1
arie.j
Quote Reactie van @puntertje:
@slagroomvla Niet als je het over de grens in de EU weer investeert in dezelfde branche. Dat geeft ook even aan hoe ridicuul de activistische regelgekkies in Nederland zijn.

Geen even een link naar een stuk waar dat staat.
Vind het namelijk nogal vreemd en niet erg aannemelijk.
Twentsch Land
Paar jaar terug toch een melkveehouder die emigreerde naar ( dacht Duitsland ) die met succes bij de rechter het geld kon meenemen.

@arie.j
+1
puntertje
@Twentsch Land Je start een dochteronderneming binnen de EU en laat je Nederlands bedrijf enige jaren bestaan.
labella
@puntertje dat gaat met de nertsenbedrijven dan niet lukken als die hier volgend jaar verboden zijn.
puntertje
@labella de BV, dat zijn de meeste nertsenhouders schat ik in, kan gewoon blijven bestaan. Maar ook een éénmanszaak kan gewoon blijven bestaan als (een deel van) de activiteiten verboden worden.
Rodeo clown
@arie.j toch is het zo alleen niet in vastgoed.
walker1
@slagroomvla Er zal uiteindelijk wel met de belastingdienst afgerekend moeten worden, maar een goede boekhouder weet vast wel te voorkomen dat van de 1,5 miljoen meteen 750.000 terug gestort kan worden. Nertsenhouders moeten straks natuurlijk nog wel de stallen slopen, bij een deel zal er ook asbest gesaneerd moeten worden. Evengoed zijn dat voor de belasting wel weer aftrekposten.
slagroomvla
Quote Reactie van @walker1:
Evengoed zijn dat voor de belasting wel weer aftrekposten.

Ja joehoe, wil je dat geld 2x uitgeven?
walker1
@slagroomvla is begrijpelijk lezen moeilijk voor jou?
arie.j
Hoe denken nertsenhouders er zelf over, of is dat geen punt?
+1
Twentsch Land
Er zijn er wat die verkassen naar een land waar het wel mag en zetten het daar 10 x groter op.

@arie.j
joske1980
Als ik lees dat er 180 miljoen beschikbaar is voor 170 bedrijven lijkt mij dat redelijk op eerste gezicht
walker1
Baantje voor de nertsenhouders is ook al geregeld:
boeren.online/topic/227717/
Kringloper
Is een geluk voor ze, moet al een paar jaar geld bij.
+2
weurding
@Kringloper hopelijk ben je niet de volgende, zeggen ze ook van de melkveehouderij
+4
Rijkuil
@weurdingNa de nertsen gaan de varkens. Daarna de kippen
En dan nog 80% van de koeien
Zo komt er plek voor 13 miljoen mensen extra
weurding
@Rijkuil nieuws vanavond over voorlichting varkens was ook weer desastreus volgens sommigen
Rijkuil
@weurding voorlichting varkens?
matt
@Rijkuil auto correct ?
weurding
@Rijkuil zie nos
bertusvds
@Rijkuil dat denk ik dus ook. ze hebben 1 sector plat gekregen en dat smaakt naar meer
+1
weurding
Die entlösung
Farma_boerke
@weurding ja eendenhouderij gaat er ook aan
labella
@Farma_boerke en zo wordt de Nederlandse landbouw stukje bij beetje gesloopt.
+9
dewittemotor
Aan de reacties te lezen kun je wel weer opmaken dat er weer veel dommerds zitten op dit forum. Ten eerste kunnen wij de hoogte van dat bedrag totaal niet beoordelen. Door de plotselinge stop kunnen er ook extra financiële tegenvallers komen, etc.
Ten tweede wordt er wel heel makkelijk iemand zijn bedrijfsvoering de nek omgedraaid. Dat heeft trouwens betrekking op dit hele dossier. Overheid noemt een bedrag en hups je bent ondernemer af: riekt toch naar communisme

Ten derde en allerbelangrijkste is die nertsenhouderij verbieden niets anders dan boertje pesten. Immers verder is er in Nederland niets verboden met bont. Je mag het nog invoeren, bewerken, exporteren, er in handelen, je mag het nog dragen, je mag zelfs elke dag je reet afvegen met een velletje bont ( als je de euro's er voor over hebt).
Nee alleen de produktie is verboden en verder mag ieder bedrijf of individu nog met bont doen en laten wat ze maar wil. Compleet belachelijk
+2
Kars
De overheid en iets weg geven. Laat me niet lachen. Zo is de overheid laat dat hier die sukkels die investeren in beter leven en milieu is goed in je oren knopen. Dat zijn allemaal dwingende eisen om sectoren kapot te krijgen. De laatste overgebleven die denken dat met hoe minder we over blijven hoe beter het voor ons is. Die groep maakt geen indruk meer op de overheid. als dierenwelzijns maatregelen of milieumaatregelen als het maar boeren geld kost. Lukt ze het niet voor mekaar krijgen ze te laten stoppen. Dan gaan we het verbieden. Kijk goed naar de nertsenhouderij! Het is een blauwdruk voor de rest.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Kars:
. Lukt ze het niet voor mekaar krijgen ze te laten stoppen

Gisteren stond er in de Volkskrant een opinie van een of andere troela die 12 jaar op LNV heeft gewerkt. Om te janken wat een onzin daar in stond. Als deze troela representatief is voor wat er op LNV huist, dan is het nog veel erger dan ik dacht. Helaas weet ik niet hoe ik dat stuk hier kan plaatsen, misschien kan iemand anders dat doen? Groen? Het stukkie heet: "perverse prikkels in voedselsysteem".
verbi
@dewittemotor Dat we in een communistische land wonen is oud nieuws dat het allemaal belachelijk is zijn we het ook over eens. Maar ze willen van alle veehouderij af dat blijkt hier wel uit. Alleen die boeren zijn van die taaie knakkers dat gaat niet zo snel, maar het gaat lukken. Dat kantoor volk gaat om 5 uur naar huis en denken tussen de soep en de piepers na hoe ze de volgende morgen de boeren het leven weer zuur zullen maken.Enje kunt je daar aan ergeren of het maximale er uit proberen te halen . Haal er dan het maximale uit is mijn idee. En van emotie kan ik niet eten.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @verbi:
tussen de soep en de piepers

Zou het niet quinoa en sushi moeten zijn?
walker1
@kanniewaarzijn wat is er mis met sushi ?
kanniewaarzijn
@walker1 Je snapt me best.
+1
walker1
Wat een hoop negatieve reacties op zowel het onderwerp algemeen als ook op mijn reacties. Goed, ik ben zelf geen nertsen houder, maar al diegenen die zo opgefokt reageren ook niet volgens mij.
In het verleden heb ik op het ouderlijk bedrijf de varkenspest mee gemaakt en ook de ruiming. Niet leuk, maar de geruimde varkens werden voor goede prijs vergoed. Later hebben mijn ouders aan een opkoop regeling mee gedaan en de varkens rechten verkocht. Na sloop van de varkens stallen hadden we ook nog mooi 2 bouwkavels. Al met al heeft het veel meer opgebracht dan wanneer ze net varkens doorgegaan waren. Dus waarom zou deze opkoop regeling voor de nertsen houders slecht moeten zijn???
labella
@walker1 Dat is heel wat anders! Die opkoopregeling was vrijwillig, de nertsenhouders worden gedwongen te stoppen.
Rodeo clown
@walker1 rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.
jammermaarhelaas
@walker1

Quote:
Dus waarom zou deze opkoop regeling voor de nertsen houders slecht moeten zijn???

Volgens mij is niet bekend hoe de regeling is of gaat worden. Er word alleen een totaal bedrag genoemd, leuk voor de politiek om er iets van te vinden, maar hoe het voor de individuele nertsen houden zal uitpakken is nog maar de vraag.
+1
walker1
@jammermaarhelaas @Rodeo clown @labella In hoeverre is het jullie probleem? Heeft een van jullie nertsen?
Ik weet ook niet hoe de precieze regeling wordt, maar stoppen moesten de nertsen houders toch al. Als er dan een regeling komt kan je eigenwijs en negatief blijven doen, maar je kan ook kijken, al dan niet samen met boekhouder, bank, etc, hoe je er zo gunstig mogelijk gebruik van maakt.
Hetzelfde met dat gedoe over levenswerk, zoveelste generatie op bedrijf, eventuele opvolger. Een bedrijf runnen moet je vooral zakelijk bekijken en niet emotioneel. Ja, ook bij ons had met name pa het er wel even moeilijk mee toen we met de varkens gestopt waren. Maar lang heeft dat niet geduurd en hij snapte ook wel dat zakelijk de beste keus was en dat hij niet meer elke ochtend vroeg zijn bed uit moest om te voeren en zo went ook snel.
Kortom, beste nertsen houders, steek niet de kop in het zand, maar ga praten met de overheid, neem een goede adviseur in de hand en probeer er zoveel mogelijk uit te halen.
+1
verbi
@walker1 Precies zo kijk ik er ook tegenaan.
jammermaarhelaas
Quote Reactie van @walker1:
In hoeverre is het jullie probleem?

Heb jij nertsen?
+1
walker1
@jammermaarhelaas Net zoveel als jij vermoed ik?
+2
buorman
@jammermaarhelaas

Tot gisteren was het stoppen in 2024 en geen financiele vergoeding
Als het tegenzat en je werd geruimd vanwege corona, moest je nog opnieuw opstarten en maar hopen op nog een paar goeie jaren.
Nu [kunnen ze] versneld schakelen.
labella
@buorman en dan nog had het geen verplichting moeten zijn maar een vrijwillige stoppersregeling.
buorman
@labella
Dat het per 2024 verboden werd/is is idd een gotspe, laten we daar helder in zijn niks mis met bont en dus de productie daarvan
Todi
@buorman De grootste is berekend op 30 miel. Dus.....
+1
buorman
Quote Reactie van @Todi:
Dus.....

Dus wat?
Mss komt een van 5 ton wel beter uit, kan en wil niet in andermans portemonnee kijken

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
90
DEELNEMERS
34
WEERGAVES
0