ZLTO begint nieuwe rechtszaak tegen provincie: 'Boeren moeten meer tijd krijgen'

De ZLTO gaat door met zijn juridische strijd om boeren meer tijd te geven om hun stallen milieuvriendelijker te maken. De Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie heeft hierover een nieuwe zaak tegen de provincie aangespannen bij de rechtbank in Den Haag.
Vorige maand verloor de ZLTO deels een rechtszaak tegen de provincie. Toch ziet ze in de uitspraak die toen is gedaan, aanknopingspunten. De provincie ziet de zaak ook al optimistisch tegemoet: "De rechtbank heeft een aantal vragen, bijvoorbeeld of de aanpassingen in een enkele uitzonderingsgeval niet onredelijk kunnen zijn. Daarover gaat het nu nog. Wij hebben er alle vertrouwen in dat we ook deze laatste vragen bij de rechtbank kunnen wegnemen."

Deadline voor aanpassing
Aanleiding voor de juridische procedures is het besluit van Gedeputeerde Staten om boeren te verplichten eerder hun stallen aan te passen. Dit om natuur en milieu te beschermen. Aanvankelijk werd de deadline gesteld op 1 januari 2028. Dit leidde tot boerenprotesten, waarna de datum werd vervroegd. Zelfs deze handreiking is nog te veel gevraagd voor haar achterban, zo stelt de ZLTO. Bovendien vindt ze het onacceptabel dat alle boeren over één kam worden gescheerd. Niet elk bedrijf veroorzaakt schade aan de (beschermde) Natura 2000-gebieden.

De ZLTO vindt dat het provinciebestuur ‘1-1-28’ niet mag loslaten. Met hierbij de kanttekening dat ‘ook bij het hanteren van deze datum het beleid in Brabant nog steeds een stuk strenger is dan de aangekondigde landelijke maatregelen.’ De ZLTO maakt in zijn persbericht duidelijk dat de liefde niet van één kant hoeft te komen. Bestuurder Janus Scheepers: “We willen heel nadrukkelijk een bijdrage leveren aan een gestaag dalende uitstoot van stikstof.”

De rechtszaak in Den Haag krijgt op 9 september een (schriftelijk) vervolg.

LEES OOK: ZLTO en provincie blijven in overleg, uitspraak rechter leidt niet tot verdere verwijdering
 ZLTO begint nieuwe rechtszaak tegen provincie: 'Boeren moeten meer tijd krijgen' (omroepbrabant.nl)

De ZLTO gaat door met zijn juridische strijd om boeren meer tijd te geven om hun stallen milieuvriendelijker te maken. De Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie heeft hierover een nieuwe zaak tegen de provincie aangespannen bij de rechtbank in Den Haag. Vorige maand verloor de ZLTO deels een rechtszaak tegen de provincie. Toch ziet ze in de uitspraak die toen is gedaan, aanknopingspunten. De provincie ziet de zaak ook al optimistisch tegemoet: "De rechtbank heeft een aantal vragen, bijvoorbeeld of de aanpassingen in een enkele uitzonderingsgeval niet onredelijk kunnen zijn. Daarover gaat het nu nog. Wij hebben er alle vertrouwen in dat we ook deze laatste vragen bij de rechtbank kunnen wegnemen." Deadline voor aanpassing Aanleiding voor de juridische procedures is het besluit van Gedeputeerde Staten om boeren te verplichten eerder hun stallen aan te passen. Dit om natuur en milieu te beschermen. Aanvankelijk werd de deadline gesteld op 1 januari 2028. Dit leidde tot boerenprotesten, waarna de datum werd vervroegd. Zelfs deze handreiking is nog te veel gevraagd voor haar achterban, zo stelt de ZLTO. Bovendien vindt ze het onacceptabel dat alle boeren over één kam worden gescheerd. Niet elk bedrijf veroorzaakt schade aan de (beschermde) Natura 2000-gebieden. De ZLTO vindt dat het provinciebestuur ‘1-1-28’ niet mag loslaten. Met hierbij de kanttekening dat ‘ook bij het hanteren van deze datum het beleid in Brabant nog steeds een stuk strenger is dan de aangekondigde landelijke maatregelen.’ De ZLTO maakt in zijn persbericht duidelijk dat de liefde niet van één kant hoeft te komen. Bestuurder Janus Scheepers: “We willen heel nadrukkelijk een bijdrage leveren aan een gestaag dalende uitstoot van stikstof.” De rechtszaak in Den Haag krijgt op 9 september een (schriftelijk) vervolg. LEES OOK: ZLTO en provincie blijven in overleg, uitspraak rechter leidt niet tot verdere verwijdering

Nieuwsgrazer

De beste boeren staan aan wal

Hebben de trefwoorden milieu , tuinbouw , stikstof , natuur , brabant , stallen , schade , uitstoot , uitspraak , zlto en den haag geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de agrarische sector kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!