Na restrictie op veevoer nu voorstel om koeien langer in de wei te laten onder vuur: boeren willen compensatie

Het plan van minister Schouten voor eiwitarm veevoer, zorgde onlangs voor boze boeren. En ook haar nieuwste voorstel - koeien 250 uur extra per jaar in wei - kan niet op alle sympathie van de sector rekenen. Want, meer weidegang betekent hogere kosten.

Bron

Na restrictie op veevoer nu voorstel om koeien langer in de wei te laten onder vuur: boeren willen compensatie
eenvandaag.avrotros.nl

Deel dit topic

Nieuwsgrazer

Reacties

+15
sorry
Compensatie middels btr...????willen we dat zo'n handige regelknop....

weg met dat weidegang gedoe, willen ze stikstof dan kopen ze maar bedrijven op
+1
slagroomvla
Quote Reactie van @sorry:
willen ze stikstof dan kopen ze maar bedrijven op

Amen!
BertK
@slagroomvla Meest duidelijke en onbetwiste manier.
+2
mlkvhoudr
Netjes gedaan @wilco-brouwer-de-koning 👍
+3
mlkvhoudr
Netjes gedaan @wilco-brouwer-de-koning 👍
+1
casev
Meer weidegang, meer kosten? Gaat in ieder geval voor mijn bedrijf niet op..... Maar Carola zal ongetwijfeld weer een heel controleapparaat er omheen bouwen, wat wij ongetwijfeld weer met zn allen mogen gaan betalen ..
labella
@casev jazeker, de koeien 's avonds na het melken weer loslaten en om een uur of 10 weer ophalen kost al snel meer dan een uur en de extra beweidingsverliezen moet je ook niet onderschatten.
+5
casev
@labella waarom ga je ze om 10 uur weer ophalen? Hier is het 1x fluiten/roepen sochtends om 05.30 en ze komen vanzelf. Scheelt ook wel dat er dan aardappels voor het voerhek liggen maar toch...
+1
klant
@casev nee gewoon 2 uur rekenen voor ophalen koeien niet over fluiten praten, zij rekenen ook voor elke scheet 100 euro per uur.
labella
@casev ik heb geen fluit
spotmelker
Quote Reactie van @labella:
de extra beweidingsverliezen

Het is niet voor iedereen weggelegd maar diegene die het qua verkaveling en management wat voor elkaar heeft komt met beweidingsverliezen lager uit dan met inkuilverliezen. Ik weid de koeien dag en nacht, nooit aaneengesloten (halve) dagen in hetzelfde perceel. Na 2 of 3 keer afgeweid te zijn maai ik de percelen schoon en probeer de weideresten wat te hooien voor jong/droogvee of mesthoop, afhankelijk van het weer. Dan moet je heel veel hectares laden voor een wagentje vol.
+1
labella
@spotmelker als je beweidt dan groeit er gewoon veel minder gras dan wanneer je maait
+1
casev
@labella maar wat jij deze winter op de voergang heb liggen is wel een totaal ander product dan wat de koe nu buiten in zijn bek stopt. Hier heb ik 27ha direkte huiskavel voor 70 melkkoeien, ruim genoeg om dag/nacht te beweiden. Maar helaas lange percelen, en nog geen kavelpad, dus ze lopen hier iets te lang in/door grasland wat eigenlijk al weer zou moeten herstellen/groeien. Maarja.... zo blijft er altijd nog wat te verbeteren
spotmelker
@labella in tonnen drogestof wel maar in benutbare kwaliteit deel ik die ervaring niet. Dit jaar voor het eerst helemaal zonder kunstmest op gras/witteklaver percelen. Als je die maait ben je in no time de helft (versnipperd klaverblad)kwijt en krijg je amper in de kuil. Met weiden gaat het geweldig. Voer wel 4 kg pulp bij om hoog ureum en brandvlekken te voorkomen.
mlkvhoudr
@spotmelker vakman, met rode klaver wil t nog zo n beetje witte klaver lukte hier niet maar misschien is dit wel de sleutel tot succesvol witte klaver telen
+2
spotmelker
@mlkvhoudr vakman? Jij of ik? 😁 Ik kloot maar wat aan maar expirimenteer al jaren met van allerlei grassen en klavers en dan kom ik vanzelf wel op de mix die hier het beste werkt. Da's geen garantie voor collega's. Maar hier is Witte klaver Weiden. Rood wil hier ook goed groeien maar kan slecht tegen berijden/weiden en het coumarine-gehalte vind ik/koeien niet zo prettig en de ingekuilde steeltjes blijven hier liggen. Verder weet ik niet of mijn multiculturele veestapel er invloed op heeft maar ze doen het er goed op.
mlkvhoudr
@spotmelker jij zou toch knap zijn voldoende opbrengst halen zonder kunstmest, hier was witte klaver al wel weer 10 jaar terug. Wilde klaver nestelt zich hier wel in oud grasland wat we het meeste weiden
+1
verbi
En hoe wil ze dat doen met bedrijven die NIET kunnen weiden om wat voor reden ook.
EDOO
@verbi Verplaatsen of ontheffing. Maar nu de klimaatverandering niet meer te ontkennen valt moet in de meeste jaren >1500 uur weiden geen probleem zijn.
labella
@verbi die moeten stoppen....
Rijkuil
Het plan van het collectief is gemaakt door mensen die extra geld willen voor weiden, sleepslangeren en op papier stoeien met een rantsoen.
Rijkuil
@Rijkuil Andere sector hebben met verbazing kennis genomen van de drive bij melkveehouders om pijn te willen lijden en hebben behulpzaam meegeholpen.
+4
de jonge
Lijkt mij beter dat we allemaal eens op gaan houden om te gaan geloven in problemen die men probeert ons aan te praten. allemaal geneuzel om niks met maar 1 doel vanuit de politiek, boertjes treiteren en wegpesten en degenen die er ook nog in mee gaan mogen wat mij betreft eerst wel eens een weekje vakantie nemen om het logisch nadenken weer te gaan vinden
« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's schouten , koeien , boeren , veevoer , weidegang , kosten en wei geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!