Meer vraag naar fosfaatrechten

Deel dit topic

Reacties

+5
ted9
Het blad boerderij kenmerkt zich door altijd lage nuka prijzen lage slachtkoe prijzen hoge grond prijzen en hoge fosfaat prijzen.

Wat een onzin om te verkondigen dat er niet veel tijd is om na oktober fosfaat te verhandelen. Het is een kwestie van handtekening zetten en betalen. Dat het bij rvo tot in januari duurt voor je ze op naam hebt maakt niks uit.
+3
weurding
Je was al poosje rustig
+1
veeboertje
Of heb je nog een paar kilo Hans?
Rijkuil
Waar vind je het aanbod van Hans?
+11
verbi
Hoop dat ze knetter duur worden dan hebben we namelijk (hoogstwaarschijnlijk) ook een super melkprijs.
van Ittersum
@verbi idd, de 0% die nog op de plank liggen kan ik nu al duurder verkopen dan dat ik sommige partijen toen heb verkocht. Blijft raar maar niet verkeerd.
Mathijsen
@van Ittersum
Wanneer je alles van te voren weet?
Beetje risico spreiden hebben hier van €140-210 gekocht, hoop dat het volgend jaar onder de 100 zakt
+1
Rodeo clown
@Mathijsen wat is het voordeel dat ze onder de 100e zakken ? Om misschien 500 kg bij te kopen terwijl jezelf misschien al 5000kg hebt . Leg mij maar is uit wat daar het voordeel van is.
verbi
@Mathijsen Hoop doet leven maar ik denk dat ze zeker niet goedkoper worden verwacht zelfs stijging. Als de brabant regels doorgaan per 1 januari 2024 dan zouden ze in 2024 wel eens goedkoop kunnen worden eerder niet.
de hoef
Quote Reactie van @verbi:
Als de brabant regels doorgaan per 1 januari 2024

je bedoeld de verplichte emesie arme roosters, daar maakt niemand zich toch nog druk over
+1
MTSTAMMINGA
@de hoef Verdienen jullie zoveel momenteel 😄 @de hoef
de hoef
@MTSTAMMINGA we zijn er inmiddels rijp voor, en vorig jaar stuk gedaan , lagen van 1973, dan mag het wel een keer,
en nee we verdienen op het moment niks
Rodeo clown
@van Ittersum wat biedem ze nu voor 0%?
van Ittersum
@Rodeo clown ze vroegen of ik 122,50 wilde vragen maar ik neem ze mee naar 2021 of ze moeten echt nog omhoog schieten. Niet dat ik verwacht dat ze dan enorm hoger gaan worden maar, misschien heeft de minister nog een verrassing in petto dat ze minder af gaat romen ofzo. Een soort goed gebaar. Alle afroming is nu wel eens verdeeld die er via procedures nog recht op hadden. Kortom, alle afroming is nu ook echt fosfaat(en stikstof) uit de markt halen. En ik verwacht dat de varkenssector genoeg Stikstof in gaat leveren dat ze ons niet zo hard nodig meer hebben.
+4
Twentsch Land
Quote Reactie van @van Ittersum:
eg

En ik verwacht dat de varkenssector genoeg Stikstof in gaat leveren dat ze ons niet zo hard nodig meer hebben.

Misschien wel voor het eerste jaar of paar jaar.

Krijg zelf toch wel steeds meer de gedachte dat de agrarische sector wordt gezien als een stikstof bank voor de toekomst.....hebben we weer wat nodig dan halen/stelen we wel weer bij de boerenbank.
J.v.G
@Twentsch Land dat denk ik ook.
weurding
@Twentsch Land stikstof staat los van fosfaat
+1
Twentsch Land
Reactie op bijdrage van ittersum.

@weurding
+1
van Ittersum
@Twentsch Land bij die gedachte, die terecht is zou je toch denken: als we dan toch moeten hangen dan tegen de hoogste prijs dus iedereen die het boeren onmogelijk wordt gemaakt een dikke buidel meegeven dat ze lachend hun handtekening zetten. Kan ook een weg zijn waar meerdere partijen (dus ook voor de blijvers) garen bij kunnen spinnen(ruimte). Tis maar hoe je alles afspreekt.....ipv altijd maar de weg op gaan om iedereen maar "aan boord te houden". Ik bedoel, als morgen de gemeente bij je komt en die bied bv 5-10 x agrarische waarde voor een bunder grond je deze ook aan de oren mee trekt naar de notaris toe...en dan applaudisseert ook iedereen voor je hoe goed je dit hebt gefixed.
Tommie1
@Twentsch Land De rechter gaf aan, zoals ik hier las, dat de NB gebaseerd is op dieraantallen, niet op N emissie. Eerst Brabant en daarna de rest emissie-arm en er wordt een berg N vrijgespeeld.
hans1980
@Tommie1 Nb is gebaseerd op aantal dierplekken
Tommie1
@hans1980 Dierplekken op de vergunning dan? Als niet alles gerealiseerd is of het wordt emissie-arm kunnen ze toch zeggen dat de uitstoot minder is en deze innemen. Of mis ik iets.
+1
j h p
@Tommie1 Dierplekken met bijbehorende emissie, de latente ruimte wilden ze herfst vorig jaar al aanpakken, maar daar zijn ze toch van terug gekomen, mss juridisch niet haalbaar?
Rodeo clown
@van Ittersum voor de 122.5 dat valt nog niet mee.
+2
van Ittersum
@Rodeo clown vond ik ook, geld komt dan vrij in box 3. Kun je beter op de plank laten staan en het moet wel heel anders lopen(wat altijd kan) wil het in 2021 minder zijn.
+2
SNEL kopen , voordat het op is !!!!
+3
Rodeo clown
@Detukkeroettwente beter duur dan niet te koop. Ik zie nog niet gebeuren dat ze vanaf nu tot het einde van het jaar gaan zakken.
+2
ted9
@Rodeo clown wel bijzonder dat het aanbod zo toe neemt en dit terwijl de prijs al een maand op 140 zit
Jaap40
@ted9 de afdeling verkoop zit flink op het vinkentouw😂
+1
Jaap40
@hans1980 des te meer (Media) aandacht hoe hoger de prijs. Gewoon je eigen plan trekken. In mijn beleving moet er weinig geld zijn op moment en is stoppen voor velen en reële optie.
Werkelijke vraag naar fosfaat kon nog weleens tegenvallen, maar daar denken 'vakbladen ' boerenbussiness en boerderij ongetwijfeld anders over....
+2
Kars
Fosfaatrechten duurder worde? Ik denk dat er genoeg blij zijn als ze de maisaankoop en hakselen kunnen betalen dit jaar.
+1
de hoef
@Kars niet teveel denken, ze gaan echt hard
+1
Jaap40
@de hoef @Kars kars heeft gewoon wel een punt.
bio boer
@Kars ach elk jaar stapje van 200 kg hebben we van zelf genoeg vorig jaar 500 kg bij en in 2018 250 zo romeld het wel door elk jaar komen mijn koeien weer fosfaat schaal hoger 😅
bio boer
@bio boer het hoeft niet met 1000 tegelijk dan heb je de bank weer nog of andere kunst en vlieg werk
+2
Kars
@bio boer mee bietjes maakt dat niet uit. Mja hoorde ene die hier pas 60 koei en rechten opgeruimd had. 2 jaar terug duur gekocht van collega in de straat. En nu geen voer kunnen kopen en melkprijs laag.
Wa bende dan een grote tobbert. Hedde 4000 euro per koe leste 2 jaar verloren. Tel uit je geluk van de grootste moeten en willen zijn. Die grootste stallen hier in de omtrek, die staan gelijk leeg.
+4
pieta
Quote Reactie van @Kars:
Die grootste stallen hier in de omtrek, die staan gelijk leeg.

Hier niet, op mijn vroegere locatie niet en in mijn geboortestreek Brabant ook niet in mijn omgeving.
Jaap40
@bio boer voor jezelf mss goede strategie.
Steeds veranderende wetgevingen /regelingen is wat allerlei investeringen tegenhouden. In zo'n warrig land als NL kun je niet met rechte rug in fosfaat investeren. Totaal geen idee waar je over paar maand weer staat....
Voorlopig niks doen.
+1
ted9
@Jaap40 Noem eens een sector waar al 50 jr niks geen verandering wat wetgeving betreft is geweest. Die zijn er niet. Landbouw is een laag renderende stabiele sector.
+1
Jaap40
@ted9 de chaos is de laatste 4 a 5 jaar eeg groot. Niet mee gekregen @ted9 ted9?
+1
ted9
@Jaap40 De chaos was in iedere sector groot. Bouw, mensen met winkel ,horeca.
Gewoon niet te grote stappen nemen en je eigen beleid niet telkens veranderen aan de waan van de dag.
+3
jg
@ted9 Schei uit , heeft horeca volume beperking ?
MTSTAMMINGA
@jg Ja 1.5 meter 😀
+2
ted9
@jg Afgelopen jaar wel ja door corona beperkt aantal mensen op het terras enz dit zijn ook familie bedrijven die in eens met een zwalk beleid te maken krijgen.Wat denk je van baggeraars die niet hebben kunnen werken door pfas. Dat jij niet meer melk mag leveren wil niet zeggen dat je geen nieuwe dingen mag aanpakken.Elke sector heeft zijn regels en beperkingen ga daar maar van uit maar hou op met dat geklaag.
+2
jg
@ted9 Slecht vergelijk.
ted9
@jg Jij wil weer zonder beperkingen melk gaan produceren. Vertel hoe zie je dat voor je.... allemaal 200+ stallen mest verwerken koeien binnen kv aankoop mais uit Duitsland. En een melkprijs van 30ct.
+2
de hoef
@Jaap40 je moet je niet alles aan trekken wat ze rond bazuinen, trek je eigen plan, en kijk hoe schouten daar bij past,met der regeltjes, past het niet meer dan maak je je zelf ongelukkig om door te gaan
de hoef
Quote Reactie van @Kars:
zijn als ze de maisaankoop en hakselen kunnen betalen dit jaar

die zullen er ongetwijfeld zijn, maar de meeste hebben nog wel wat verdiend vorig jaar
Rodeo clown
@de hoef dat is altijd al zo geweest dat sommigen heel lang wachten voordat ze het hakselen betalen.
labella
@Rodeo clown velen wachten met betalen van het maishakselen tot ze de betalingsrechten ontvangen hebben dus dat kan met het voorschot dit jaar geen probleem zijn..
+2
weurding
@labella misschien al uitgegeven moet je jaar wachten😄
Noorderling
@labella
Melkprijs 2-3cent omlaag is meer geld dan de betalingsrechten. Dat geld kan soms nog hard nodig zijn als er vanalles tegelijk komt.
+1
weurding
@Noorderling als je weinig land onder je aantallen vee hebt wel
Rodeo clown
@labella dat gaan we meemaken als er veel loonwerkers gaan stoppen eind van het jaar weten waar het aan ligt. Nou vindt ik wachten tot dec om het hakselen te betalen al vrij lang.
pieta
@Rodeo clown Wij kregen voorheen de rekening altijd pas tegen de kerst.
+1
Melkboer16
@pieta toen je in Oost Nederland zat zeker?
+1
huske
@Rodeo clown betaal idd in december het laatste van het mais hakselen. Betaal in januari al het sleepslang van februari. Andere loonwerker krijgt hier in december ook pas het laatste geld van de laatste snee harken. Maar beurt in januari al geld voor het maaien in mei. Dus maar net hoe je het bekijkt
pietjepuk
@huske Ik ben gekke Henkie niet. Vooruit betalen heb ik nog nooit gedaan. Hebben ze wat gedaan sturen ze maar een rekening. Geld krijgen ze altijd binnen 30 dagen. iemand die binnen 8 dagen geld wil moet soms een week wachten. Ga niet iedere week telebankieren.
+1
huske
@pietjepuk 90% van al het landwerk besteed ik uit. Om in de zomer niet te diep te vallen betaal ik per maand een vast bedrag incl btw. Zo hou ik mijn rekening courant vlakker. Daarnaast heb ik meer inzicht hoe het jaar loopt. Voordeel voor hem is dat hij niet hoeft te leuren voor centen en het hem ook makkelijker afgaat.
verbi
@huske Zo doe ik het ook dit is het eerste jaar en bevalt me prima. Krijg een veel vlakker RC
+1
labella
@verbi ik doe alles zelf, dan heb je ook een vlakkere rc
hans1980
@labella behalve als er wat geruild moet worden! Of doe je lease dan ook mooi vlakke rc
labella
@hans1980 ruilen doe ik in de winter als de betalingsrechten binnen zijn, dan blijft de rc dan ook vlak.
huske
@labella totdat de machine kapot gaat voordat je hem inruilt😉
labella
@huske zo lang moet je niet wachten, het machinepark een beetje up to date houden.
+3
pietjepuk
Quote Reactie van @huske:
u ik mijn rekening courant vlakker.

Boeit mijn niks hoe hard de RC schommelt. Daar is je RC toch voor. Ieder jaar heeft de zelfde dure periode. Dus weet je dat je dan wat buffer moet hebben.
+1
huske
@pietjepuk wat zit je hier dan in dit topic te zeuren dat ze de maïs niet kunnen betalen. Zijn meestal de zelfde die kopen dus volgens jou reactie op mijn opmerking hebben ze op dat moment een buffer
+1
Erco
@huske als je zelf niet goed met je geld kan omgaan is dat n slimme oplossing 👌
huske
@Erco als dat de belangrijkste reden was, heb je helemaal gelijk. Maar tegen elke maand een vast bedrag naar de loonwerker staat wel wat tegen over van de loonwerker naar mij toe.
+5
mlkvhoudr
@de hoef dat eindeloze gezeik hier over niks verdienen is toch totaal niet geloofwaardig, je krijgt hier vaak het gevoel dat je je moet verdedigen dat je wat verdiend.

Sorry mensen maar wij verdienen wat dit jaar, maar het ergste is dat de meesten hier meer zullen verdienen 😃

Totaal ongeloofwaardig geklaag
mlkvhoudr
@mlkvhoudr gemiddeld word we gewoon wat verdiend

(klik om te vergroten)

+2
Noorderling
@mlkvhoudr
Aflossing en belasting gaat er nog vanaf.
Met weinig mogelijkheden tot afschrijving en nog wel een paar cent aflossen blijft van die kleine 40.000euro 0 over. Per ondernemer moet je toch wel een ton winst draaien wil je je bedrijf up to date houden en die 30.000euro daadwerkelijk prive kunnen besteden.
mlkvhoudr
@Noorderling dat het allemaal steeds krapper zal ik niet ontkennen, elk jaar moet je maar weer bezuinigen of harder werken, belastingdruk zal meevallen met deze fiscale winst, aflossingen zullen hoger zijn dan fiscale winst bij meesten maar daar komt dan eigen vermogen voor in de plaats
Noorderling
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
maar daar komt dan eigen vermogen voor in de plaats

Alleen kun je daar niet van leven of rekeningen betalen. Die 30.000euro fiscaal inkomen is gewoon armoe. Wellicht zit er nog iemand op papier in het bedrijf, een partner om wat extra aftrekposten te krijgen en op die manier het bedrag nog kunt verdubbelen. Maar diegene werkt vaak ook nog wel een aantal uren direct of indirect mee in en voor het bedrijf.
mlkvhoudr
@Noorderling 30000 is te weinig inderdaad. Dit artikel is al paar keer voorbij gekomen maar is nog steeds actueel over dit onderwerp

Het ligt vooral aan de ondernemer zelf

melkvee100plus.nl/Artikelen/Financieel/…
+2
George
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
elk jaar moet je maar weer bezuinigen of harder werken, belastingdruk zal meevallen met deze fiscale winst

Je brengt het altijd positief maar eigenlijk weet je best dat het eigenlijk niks is. Da's hier wel duidelijk. 😄
+3
mlkvhoudr
@George ik ben daar wel dubbel in dat geef ik gelijk toe, ik ben niet optimistisch over de lange termijn voor de Nederlandse melkveehouderij en ga ook geen financieringen meer aan. Das war einmal.

Dagelijks gewoon mijn ding doen beleef ik gewoon nog schik aan en we gaan wel zien hoe het verder gaat.
mlkvhoudr
@mlkvhoudr nog kleine toevoeging keek pas filmpje van op yt van vrouwelijke blogger die liet zien wat ze at op een dag het hing van groente en shakes aan elkaar maar in de koffie ging havermelk.

Ik raakte helemaal geïrriteerd erdoor 😃

Maar als dat de toekomst is kunnen wij wel inpakken
Rodeo clown
@mlkvhoudr word je de nieuwe van ittersum?
mlkvhoudr
@Rodeo clown met stoppen bedoel je neem ik aan, ik heb hier al heel vaak aangegeven dat ik op mijn 51e ik ga kijken wat ik ga doen, ben nu 43 dus stoppen zit nog niet in de planning op korte termijn. Wil in de toekomst eigenlijk ook nog wel poos met robots melken maar dan moet de Haagse juf zich wel een beetje gedragen
George
@mlkvhoudr
Waarom 51? Zit je ergens aan vast tot die leeftijd behalve je vrouw? 😁
Rodeo clown
@George misschien pacht of leningen.
+2
mlkvhoudr
@George zeg ik al van af mijn 18e/19e toen ik hier begon omdat m'nvader 51 is geworden, leek het me altijd wel handig om voor die tijd alles gedaan te hebben wat ik wil, alleen komt het nu wat dichterbij
George
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
zeg ik al van af mijn 18e/19e toen ik hier begon omdat m'nvader 51 is geworden, l

O ja dat klopt , dat heb je al vaker verteld.
Rodeo clown
@mlkvhoudr niet iedereen haalt de 51.
labella
@Rodeo clown dan kan ik beter vandaag nog stoppen als ik nog even van het leven genieten wil.
Erco
@labella tja als je geen opvolgers hebt... Wat let je? Je moet voldoende tijd hebben om al dat geld op te maken he? 😜😉
+1
labella
@Erco dan kan ik beter vandaag nog beginnen anders krijg ik het misschien niet meer op.
Twentsch Land
Er zullen er vast wel wat zijn die jou daarmee willen helpen 😉

@labella
labella
@Twentsch Land dat vrees het ook wel
verbi
@mlkvhoudr Nog een jonge vent dus.
pieta
@Noorderling Er is eigenlijk ook altijd wat af te schrijven. Dat compenseert wat. En belastingdruk zal met dit fiscaal inkomen niet hoog zijn.
Frans1
@mlkvhoudr en wordt hier met inkomen het resultaat bedoeld?
mlkvhoudr
@Frans1 dat neem ik aan maar ff googelen screenshot en door geef er geen garantie op
+3
Frans1
@mlkvhoudr Vind het maar belabberd weinig, als het gemiddelde bedrijf 9 ton melk levert
Maar als je wat zoekt krijg je allemaal verschillende cijfers. Voor mezelf heb ik het streven om minimaal een dubbeltje resultaat te hebben, dat lukte in 2019 ook weer
Hans van Bergen
@Frans1 Nog altijd met een fend en melken in een 2 x 4?
matt
Frans1
@Hans van Bergen geen Fendt, wel 2x4 nog ja. 622.000 geleverd vorig jaar, dit jaar 1e half jaar 398.500 , maar ruim 80 erdoor is wel zat😎
+1
hans1980
@Frans1 past ook wel 2x10 hudonk in
Frans1
@hans1980 hudonk?
labella
@hans1980 dat is toch voor geiten
+3
verbi
@mlkvhoudr Nou wij zijn behoorlijk intensief(40000 kg/ha) en we zetten alles rond maar houden 0 euro over wel een nieuwe stal staan van 2013/2014 en dat is zo al 3 jaar en dan moet je niet teveel onverwacht gezeik hebben want dat kan gewoon dan niet. Blijkt in ons gebied ook wel zowel grote als kleine bedrijven stoppen hier. En ik kom er wel ben nu 55 jaar zonder opvolger dus als puntje bij paaltje komt en alles cash maak heb ik financieel geen probleem, maar vindt het werk gewoon te leuk. Is overgens wel een fijn gevoel dat je in principe niks meer moet en kunt stoppen als je dat zelf wil.
Twentsch Land
Bij die 40000 kg/HA. Hoeveel procent voer gerekend in voederwaarde koop u bij ?

@verbi
mlkvhoudr
@verbi vorig jaar door de extra kosten van de droogte waren wij de inkomsten van mijn vrouw ook gewoon nodig om niet in te teren hoor, wil niet de indruk wekken dat het geld tegen de plinten klotst hier, dit jaar minder last van de droogte en blijft de grote financiële schade beperkt
Rijkuil
Wanneer de mogelijkheden naar buiten komen mbt het legaliseren van de pas problemen lijkt mij een geschikt moment om te kijken naar de prijs van de fosfaatrechten
verbi
@Rijkuil Duurder worden?
Jaap40
@verbi op dat moment wordt wellicht ook duidelijk wat er met bedrijven gebeurd waar géén NB maar ook geen PAS melding is. Komt daarvan de fosfaat dan in de handel? @Rijkuil
Rijkuil
@Jaap40 Een zeer interessante vraag.
Jaap40
@Rijkuil interessant maar vooral nogal relevant
Waar gaan deze bedrijven op terugvallen?
hans1980
Rijkuil
@Jaap40 Heb ik mij niet in verdiept.
Noorderling
Quote Reactie van @pieta:
Er is eigenlijk ook altijd wat af te schrijven.

Dat is maar kruimelwerk. Je kunt vanalles naar voren halen, vamil, crisisinvesteringen kon je destijds versneld doen, als starter kun je wat. Maar dat is allemaal broekplassen, vandaag zit je warm en over een aantal jaar heb je nog wel de lasten als het niet zo is afgetikt maar niet de afschrijving. Dingen vinden om onder de hoogste schrijf te blijven wordt steeds lastiger.
+1
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
Maar dat is allemaal broekplassen, vandaag zit je warm en over een aantal jaar heb je nog wel de lasten als het niet zo is afgetikt maar niet de afschrijving

Als je veel geleend geld geïnvesteerd hebt in ijzer/stenen zonder rendement Dan heb je gewoon een of meerdere wat minder gelukkige ondernemersbeslissingen genomen en een rendementsprobleem. Heb je grond gekocht en daardoor een relatief hoog aflossingsniveau tov je kasstroom dan heb je enkel een liquiditeitsprobleem.
+3
George
Quote Reactie van @pieta:
Als je veel geleend geld geïnvesteerd hebt in ijzer/stenen zonder rendement Dan heb je gewoon een of meerdere wat minder gelukkige ondernemersbeslissingen genomen en een rendementsprobleem. Heb je grond gekocht en daardoor een relatief hoog aflossingsniveau tov je kasstroom dan heb je enkel een liquiditeitsprobleem.

In beide gevallen heb je een probleem. 😄
Eigenlijk heb je met grond ook gewoon een rendementsprobleem.
+1
pieta
@George Klopt, maar als grond volledig gefinancierd rendabel zou zijn dan zou het waanzinnig zijn om er niet flink in te investeren.
+1
cornelissen
[quote="@George" p="1786180"]Eigenlijk heb je met grond ook gewoon een rendementsprobleem.

Maar minder erg als met spaargeld
+2
George
@cornelissen
Nou ik heb liever spaargeld zonder rendement dan grond en een liquiditeitsprobleem.
Voor mij is grond geen heilige graal.
weurding
@George ligt eraan hoeveel grond je hebt en hoe groot je liquiditeit probleem is. Beetje grond kan je probleem gauw oplossen
George
@weurding
Ik heb nog geen liquiditeitsprobleem en ook nog mijn complete grond schuldenvrij. Maar als je grond gaat kopen voor 70 - 80 duizend euro per ha zie ik daar niet zomaar rendement in. Als je dan veel koopt zit je zo met een liquiditeitsprobleem.😁
weurding
@George zou de bank nog zo scheutig zijn?
George
Quote Reactie van @weurding:
zou de bank nog zo scheutig zijn?.

Voor wat?
weurding
@George land financiering dat je liquiditeit in problemen komt
pietjepuk
Quote Reactie van @George:
liever spaargeld zonder rendement dan grond en een liquiditeitsprobleem.

En hoe ben je aan dat spaargeld gekomen?
+2
George
Quote Reactie van @pietjepuk:
En hoe ben je aan dat spaargeld gekomen?

Door niet veel te investeren in dingen die ook niet veel opleveren. De beurs gewoon dicht houden.
pietjepuk
@George Centen zijn toch binnen gekomen dankzij je grond.
+1
Erco
@pietjepuk niet teveel broers of zussen hebben scheelt ook maar daar kan je zelf weinig aan doen 😉
robbies
@Erco je grond a 5000 euro verhuren helpt ook mee.
Erco
@robbies dat kan helaas maar op 1/6 van je grond 😉 Maar toch..
robbies
@Erco Op een gemiddeld bedrijf van 40 ha is dat toch jaarlijks mooi 35.000 euro. Toch een aardige basis.
Erco
@robbies klopt. En van t jaar kunnen we t ook goed gebruiken. Maar huur land terug van 1000 per ha en herinzaai kost ook t nodige. Dus is niet netto natuurlijk
robbies
@Erco herinzaai komt toch 1x in de 5 jaar om het geen blijvend grasland te houden. Een ander heeft die kosten ook. Als je in die streken zit waar veel akkerbouw of andere hoogsaldo teelten plaatsvind, heb je financieel gewoon een mooie voorsprong.
Frans1
Quote Reactie van @robbies:
Als je in die streken zit waar veel akkerbouw of andere hoogsaldo teelten plaatsvind, heb je financieel gewoon een mooie voorsprong

Groot nadeel is dat vrijkomende grond ook knetterduur is
+1
robbies
@Frans1 hij kan blijkbaar nog huren voor 1.000 euro
Jaap40
@robbies voor 400 en 600 is er gras land te huur.
Erco
@Frans1 85000/90.000 idd (heb zelfs voor n klein hoekje ivm kavelruil nog meer betaald)maar heb t 13 jaar terug overgenomen voor ca 30.000(was de waarde ook toen) en zolang je niet koop heb je van de hoge waarde weinig last 😉
pieta
Quote Reactie van @Erco:
ca 30.000(was de waarde ook toen

Flinke stijging. Wij hebben in 2005 op all time laag in onze oude buurt grond gekocht voor 34.000 per hectare. In 2007/8 was ie bij ons al 7 euro en momenteel nog iets duurder.
Twentsch Land
Zit je nu weer in Brabant ?

@pieta
+1
pieta
@Twentsch Land Nee. Zit momenteel net zo ver van Brabant af als eerst van Overijssel af. 😁 We zitten net boven de Maas.
brabo
Quote Reactie van @robbies:
Op een gemiddeld bedrijf van 40 ha is dat toch jaarlijks mooi 35.000 euro. Toch een aardige basis.

met die aardige basis kan hij misschien net de helft van zijn financieringslasten voldoen.......
+1
robbies
@brabo hoef je je maar over de helft zorgen te maken
Erco
@brabo zou er voor tekenen 😉 maar los flink af
hans1980
@Noorderling fosfaatrechten
Melkboer16
@hans1980 het aanbod groeit behoorlijk jochie😷
veeboertje
@Melkboer16 tarief zakt al aardig
Koeien boertje
@veeboertje als ie zo doorgezakt zitten we met de kerst op 100 euro.
Pas gekeken en moet nog wat hebben, maar toen was er geen aanbod.
Nu zakt ie en er is veel aanbod
mlkvhoudr
Alleen iemand met een negatief inkomen dus geen belasting hoeven te betalen of een stopper kan voor deze prijs aanbieden met 20% afroming iemand die de keus heeft zelf doormelken of cashen levert het met deze prijs nauwelijks netto wat op.

We gaan t wel zien ik ben niet in de markt
Jaap40
@mlkvhoudr zijn er zat die het geld van verkoop goed kunnen en moeten gebruiken. Er komt daarom voldoende fosfaatrechten op de markt.
Bovendien is de kans steeds groter dat er volgend jaar/seizoen minder vraag zal zijn. Of de regels veranderd zullen zijn.
+2
mlkvhoudr
@Jaap40 ik vind dit altijd van die kopersproat😉
George
Quote Reactie van @Jaap40:
zijn er zat die het geld van verkoop goed kunnen en moeten gebruiken.

Wat gaan ze dan met dat beetje geld doen waarvan je de helft eerst naar de fiscus moet brengen?
+1
matt
@George waarschijnlijk hebben ze dan nog compensabele verliezen.
Jaap40
@George dat de rechten sky high gaan zie ik niet gebeuren. Ik help er iig niet aan mee omdat voor dit jaar geen kg nodig door wat extra koe uitval helaas.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
154
DEELNEMERS
36
WEERGAVES
0