Belangenbehartiging, voermaatregel en de stichtingen STAF en SSC.

Zondag, ik zit bij te komen van een intensieve week en periode.

Sinds oktober 2019 is er veel gebeurd.
Het begon met de actiedagen 1 en 16 oktober. Er is een duidelijk statement afgegeven. De landbouw verdient een plek in de samenleving en we willen een fatsoenlijke waardering krijgen voor ons werk en producten. Aanleiding was de ontstaande stikstof crisis ontstaan na een uitspraak van de RvS 29 mei 2019. Daarin werd duidelijk dat stikstof ruimte niet uitgegeven kan worden via vergunningen alvorens ze is gerealiseerd als reductie.
Nu is er door de sectoren vanaf 1 juli 2015 veel reductie gerealiseerd maar de overheid had het huishoudboekje niet op orde. Het is goed voorgaande voordurend in beeld te hebben. Met die wetenschap blijf ik ook bestrijden dat de veehouderij een stikstof probleem heeft veroorzaakt!

Daarna volgde vorming van het LC . Eind oktober hebben melkvee belangenbehartigers met de zuivel een plan bedacht om stikstof ruimte om niet te leveren aan de overheid en tevens het probleem bij de andere diergroepen over de schutting te zetten.
Op 23 oktober was een bijeenkomst om te kijken of dit niet anders kon, landbouwbreed. Daar verliet LTO voortijdig de zaal, maar toch werd er doorgezet. 24 oktober ging Jeroen met strijders bij RFC op de koffie met het verzoek dat belangenbehartiging en verwerking van melk van elkaar los te koppelen.

Hierna volgde de vorming van het LC. 13 organisaties probeerden een plan te maken om tegen betaling stikstof te leveren aan de overheid zodat de economie verder kon draaien.
Plan was de ruimte te leveren tegen betaling bijv uit de saneringsregeling varkenshouderij en in de melkveehouderij via een cafetaria stelsel eiwit in rantsoen te verlagen of meer weidegang of meer water bij de mest in de zomermaanden.

LC had goede bedoelingen maar was te onstabiel. Partijen weigerde succes te delen. Ook LNV had geen zin om maar 1 euro te betalen voor stikstof ruimte. LNV probeerde bewust diverse partijen los te weken van het LC. Gevolg LC ging in april ter ziele.

LNV presenteerde op 24 april een plan hoe zij stikstof ruimte wenst te annexeren van de veehouderij. Er werd 5 miljard voor het plan uitgetrokken maar geen euro gestoken in perspectief voor de veehouderij. 6 mei de voermaatregel.
Ook hier weer zonder enige compensatie. Door de voermaatregel waren er bedrijven die ondanks het tijdelijke karakter toch stevig financieel benadeeld werden.

Wederom gingen diverse partijen, de melkvee groep, in overleg met LNV over een werkbaarder alternatief. 6 stuks werden er besproken. LNV stond niet open voor inspraak, en zeker niet in,groepsverband, dus zinloos

STAF, opgericht in oktober 2018 was succesvol als feitenchecker. Geïnitieerd door het Mesdagfonds, met name Jan Cees, gingen ze voortvarend te werk. Donateurs zorgen voor de middelen. Met als boegbeeld Geesje Rotgers, zijn er vele zaken rechtgezet.

SSC is opgericht direct na de kamerbrief 4 oktober 2019 waarbij duidelijk werd dat veehouderij geofferd werd voor de BV Nederland. Een breed gedragen bestuur werd gevormd en bedrijven konden zich bij de stichting aansluiten om gezamenlijk juridische procedures te voeren.

Emissie en depositie cijfers RIVM werden door de stichtingen boven tafel gehaald. Daar vloeide een onderzoek uit voort met oa als doel te checken of het landbouw aandeel in de depositie wérkelijk 46 % was. Er volgde een aanpassing naar 41 %. . Verder werd duidelijk voor ons hoe het systeem Aerius met het OPS model werkt. En ondanks dat iedereen op dat moment een beetje teleurgesteld was, hebben we nu heel veel aan de kennis die toen is op gedaan.

Na de 6 mei kamerbrief over voermaatregel is STAF direct gaan onderzoeken hoe de onderbouwing in elkaar zat. Nadat duidelijk werd dat de melkvee groep uit onderhandeld was is STAF en SSC een juridische procedure gestart. Eerst naar de onderbouwing, die nog steeds niet helemaal boven tafel is, daarna een procedure naar het onverbindend laten verklaren van de voermaatregel.
Afgelopen week is de voermaatregel ingetrokken. 18 uur voor het kort geding

Iedereen blij, de ene organisatie hangt de vlag uit en de andere de slingers. Sommige geven aan dat de inspanningen van hun organisatie de laatste uren er toe heeft bijgedragen. Sommige hebben afspraken gemaakt dat de beoogde 0.2 kton nu extra geleverd moet worden in 2021.

Ik denk dat we allemaal bijgedragen hebben aan het resultaat van het intrekken van de voermaatregel !!!

En de stichtingen, zijn die blij? Gereserveerd. De varkenshouderij wordt nu met het probleem op gezadeld. Wij hebben ook direct besloten hun bij te staan. Verder hadden wij liever een zaak gehad. Dan was duidelijk geworden waar onze rechten liggen.

Komende week starten er door belangenbehartiging weer nieuwe onderhandelingen over 2021. Waar hun mogelijkheden juridisch liggen weten ze niet. We wensen ze veel succes.

We willen ze wel een boodschap meegeven. Mocht het resultaat van hun onderhandelingen de belangen van onze aangeslotenen schaden, zullen wij wederom in actie komen. Belangenbehartiging moet weten wat hun mandaat is en voor ze het door hebben zitten ze aan eigendommen van aangeslotenen!

Deel dit topic

Reacties

+2
John Spithoven
Wat ik probeer aan te geven is dat we op moeten passen de komende tijd voor diverse gelegenheidscoalities met een onduidelijk mandaat en vertegenwoordiging die namens ons praten. En voor je het weet is er een convenant gesloten door een organisatie of een aantal organisaties die nauwelijks een representatieve groep vertegenwoordigen, maar wel met ver strekkende gevolgen. En de waarschuwing is dat ze daar bijv niet artikel 1 van het Europees protocol van het Europees verdrag voor de rechten van de mens overtreden. (vrij genot van eigendom) Want dat komen ze ons tegen.
Noorderling
@John Spithoven
Enige kans op succes is dus 1 geluid, collectief 2.0 om strategie en kennis te delen zodat LNV niet kan shoppen, en bepaalde clubs denken eigen succes te oogsten en een ander onderuit schoffelen.

Dat is dus samenwerken. Of @JanCees wordt voorzitter van LTO en haalt wel de lijntjes aan met de NMV, mesdag en SCC is vanzelfsprekend. Als een van beide niet slaagt, is belangenbehartiging ter ziele en is de inzet van afgelopen maanden voor niets geweest. Hebben we even kunnen genieten van 4 maandjes geen voermaatregel.
+1
Melkveehouder.
Je zult bedoelen Jan Cees voorzitter van LTO?@Noorderling
+12
John Spithoven
@Noorderling Klopt

Het wordt tijd voor 1 landbouw geluid met een sterke juridische ondersteuning.

Anders blijft het chaos. De voermaatregel is daar een voorbeeld van . Daar werd duidelijk hoever LNV bereidt is te gaan.
Daar hoort een belangenclub tegenover met ervaren rotten die bestuurlijk vechten als een leeuw met stevige juristen op de achtergrond.
Gerrit v Schaick
@John Spithoven Helemaal mee eens. En wees transparant waarover je onderhandeld en de onderbouwing, dat is belangrijk voor het draagvlak
bertusvds
@John Spithoven dit was wel 10 duimpjes waard

maar ook een stuk media ondersteuning !
nu worden boeren neer gezet als activisten, radicaal, enz. daar gaan politieke partijen richting de verkiezingen misbruik van maken
Melkveehouder.
Als er niet uit één mond namens álle boeren/sectoren gesproken wordt dan moet dit collectief de kop ingedrukt worden! @John Spithoven
jg
Wie waren er voorstander van om intensieve , > 20000 kg melk per hectare , meer N-ruimte te geven te koste van
+1
joske1980
Als ik hier reacties van Jan Cees en John af en toe lees dan vraag ik me af waarom in vredesnaam voorzitter willen worden van een organisatie die volgens jullie bijna alles verkeerd doet.
Je kunt dat niet zo naar je hand zetten dat zou de bestaande belangenbehartiging ongeloofwaardig maken.
Het zal toch beetje geven en nemen moeten worden en zoals ik dingen van ssc en staf hier lees willen ze misschien te graag de feiten hoewel tijd en wil bij andere partijen zoals lnv ontbreekt.
De trein gaat verder of je stapt op en praat mee wellicht op basis onvolledige feiten maar ik zou niet durven gokken dat je de trein met feiten kunt stoppen
Melkweb
@joske1980 idd, schoon schip, schone mensen aan het roer....verdere uitleg en gedachtengang moet een ieder zelf maar doen. Zal sommige mensen hier beroerd uitkomen dat ik dit zo stel maar je hebt ook met mensen aan de andere kant van de tafel te maken. Wel vergeven, niet vergeten zeggen ze wel eens
mlkvhoudr
@joske1980 dat is ook wat ik @John Spithovenmee zou willen geven, laat het niet bij de constatering dat lto voortijdig de zaal verliet, maar analyseer voor jezelf waarom het de rest niet lukte lto tot het eind van de avond in de zaal te laten zitten, pas dan kun je echt eenheid nastreven. En vice versa uiteraard
anonymous_238
@joske1980 Om weer overleg c.q. oppositie te voeren ipv controlled opposition te zijn
JanCees
@joske1980 Naar de hand zetten is iets anders dan zorgen dat mensen van te voren een strategische discussie voeren en piketpalen uitzetten zodat je niet iedere keer wordt overvallen door ad hoc beleid.
joske1980
@JanCees
Is een percentage eiwit van eigen land dan piketpaaltje om maar iets te noemen.
Grondig haalt je rechts in en stikstofefficientere maïsboeren draai je de nek om.
JanCees
@joske1980 Tja heb je mij ooit zien pleiten voor % eiwit van eigen land? De zuivel en LTO en LNV zijn ondertussen zelf ook wel zo ver dat het een ronduit stomme definitie is van grondgebondenheid. ALs je even gaat Googelen op "Vogelaar grondgebondenheid" dan had je geweten waar ik sta in deze discussie.
Gebruiken van gezondverstand en logisch nadenken stopt hopelijk niet als LTO voorzitter althans dat was in 1997 ook niet het geval.
joske1980
@JanCees ook dan tref je intensieve bedrijven hard en ga je allemaal escape routes krijgen.
Volgens mij werkt er maar 1 ding echt voor grondgebondenheid en dat is verplicht weidegang
Twentsch Land
En voor die grondgebonden zijn en een kleine huiskavel hebben ?

@joske1980
joske1980
@Twentsch Land
Ja en bij 2,3 gve norm pak je de gemengde bedrijven opgesplitst akkerbouw melkvee vanwege derogatie of je pakt de intensieve die wel met evt buurman samen werken.
+2
Rijkuil
@joske1980 Vogelaar zet in op 1,5 koe per hectare wanneer je de melkproductie neemt op hoogproductieve bedrijven
En de allerhoogste zitten al op 15000
Dus dat is ruim 1 koe per hectare
Compleet waanzinnig idee
Reclame voor Aware maken ze zelf maar. Btw: die melkstroom zit vol. Meer hoef ik niet te zeggen: waanzin.
joske1980
@Rijkuil
Ben ik met je eens
JanCees
@Rijkuil waar heb ik het over 1,5 koe?
Ik zeg max 2,5 gve per ha en max 20.000 kg melk per ha. Dan zijn er circa 3000 bedrijven die zullen moeten gaan schakelen circa 2000 hoeven niets te doen en 10.000 hebben ruimte voor groei
jg
@JanCees Milieudefensie heeft de oplossing, 61 % minder rundvee. Zie boerderij.nl
JanCees
@jg Waar is 61% minder vee de oplossing voor? Niet voor het stikstofvraagstk volgens de huidige rekenmodellen zijn bij vertrek van alle vee uit Nederland nog steeds tweederde van de kwetsbare natuurgebieden boven de KDW.
Rijkuil
@JanCees Ik constateer dat de maximale productie bijgesteld is. Correct?
Welk doel wil je bereiken met beide begrenzingen en waarom en op welke manier die vastleggen?
Misschien begrijpen we elkaar niet goed.
Stel: bedrijf zonder jongvee. Productie 10000 kg, 125 koeien. Hoeveel ga grond heeft deze nodig volgens jouw twee normen?
JanCees
@Rijkuil 62,5 ha want de begrenzing is dan de melk en blijft dat bedrijf afhankelijk van het aantal jongvee op ongeveer 2,3 Gve/ha
Rijkuil
@JanCees Duidelijk. Heb je ook een antwoord op de andere vragen?
Noorderling
@JanCees
Maar wat bereiken we dan feitelijk?
Er wordt op papier grond geregeld, die in feite al in gebruik is omdat er mest naar afgevoerd wordt en (kracht)voer aangekocht. Dat dat die tarwe dan naar boer B gaat ipv A en de mais andersom omdat dat rantsoentechnisch beter past en iedereen daar financieel en milieutechnisch beter mee af is, zie ik grondgebondenheid niet als oplossing voor veel problemen.

Bij de AH stroom met 18.000kg melk per ha grasland ga je of bergen aan voorraad ruwvoer creëren of je bent je sleutel tot optimaliseren kwijt. Op veel gronden zal je je er mee kunnen redden, maar in Flevoland waar 15.000kg ds gras groeit ga je bovenstaande ook niet uitgelegd krijgen.
mlkvhoudr
@Noorderling op het moment kun je je ruwvoer wel kwijt raken
Rijkuil
@mlkvhoudr Geweldig idee. We laten een norm los op de sector. Bedrijven die op goede grond zitten en/of het vakmanschap beheersen gaan ruwvoer voor weinig weggeven aan bedrijven die een grote oppervlakte beheersgrond op papier bewerken om zo aan defenities te voldoen die extra melkgeld opleveren. Een betere methode om de vakmensen het land uit te jagen kan ik niet bedenken
Hou toch aub op met die flauwekul om een stip op de horizon te willen zetten zonder onderbouwing.
mlkvhoudr
@Rijkuil is ook een manier om stikstof te reduceren he😉
Rijkuil
@mlkvhoudr Geef ze een dosis groene stroom, nog effectiever.
mlkvhoudr
+1
Noorderling
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
@Noorderling op het moment kun je je ruwvoer wel kwijt raken

Maar ook als iedereen aan die norm moet voldoen? dan raak je het aan de straatstenen niet kwijt.
En ik kan het nu voor kostprijs weg geven of ik ga er zelf wat aan verdienen, kies ik toch voor de laatste optie om er melk en stront van te maken.

Over het algemeen is het hier nog een goed ruwvoerseizoen. In goede jaren kun je in het voorjaar resten kuil ophalen omdat die boeren hun kuilplaten weer leeg willen hebben. Dan zijn er collega's die op zon moment hun eigen kuilen dicht gooien en gratis van een ander voeren. Volgens mij ben je gekker als je het niet doet, dan wel doet. Teren dit jaar in op hun voorraden en lopen komend jaar of daarna vast wel weer een keer in. Moet intensiveren dan verboden worden omdat anderen er vergeten melk van te maken?
mlkvhoudr
@Noorderling terecht punt dan gaat dat natuurlijk niet meer op voor het gewone ruwvoer dan gaat de 80 20 maatregel klemmen en het blijvend grasland
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
Bij de AH stroom met 18.000kg melk per ha grasland ga je of bergen aan voorraad ruwvoer creëren of je bent je sleutel tot optimaliseren kwijt.

Daar moet nogal wat kruidenrijk bij zitten. En ja, het zal niet iedereen passen. Maar we werken niet allemaal in superoptimale omstandigheden met land waar we alle kanten mee uit kunnen. Ik denk dat ze in de echte akkerbouwgebieden ook zonder dit soort melkstromen zich wel redden kunnen.
+1
Noorderling
@pieta mee eens, maar moet je dan wel iedereen in zo'n 'ideaal' willen drukken om probleem op en door papier op te lossen?

Melkstroom je onderscheiden kun je voor kiezen, iedere melkveehouder een limiet stellen lost niks op.
JanCees
@Noorderling Ik stel vast dat er ook Flevoland bedrijven zijn die graag voor het AH concept leveren. Het probleem wat we in Nederland hebben is dat we graag alle uitzonderingen volop de ruimte geven die dan later als er iets scheef loopt door het collectief weer moet worden opgehoest zie fosfaatreductieplan als meeste slecht voorbeeld.
Rijkuil
@JanCees Ik stel vast dat de melkstroom AH van Aware vol zit. Daarmee blijft er niets overeind van een visie die de melkstroom per hectare begrensd.
JanCees
@Rijkuil Wat heeft Aware te maken met grondgebonden melkveehouderij in NL. Grondgebondenheid is maar 1 onderdeel van het veel bredere Aware concep
Rijkuil
@JanCees Boeren kiezen niet voor het concept van Aware maar voor het extra melkgeld wat er mee gemoeid is. Idd is het een onderdeel van de ah melkstroom. Wel de belangrijkste. Wanneer de hele wereld begint te smeken om dat concept schakelen de bedrijven wie het kunnen zo snel mogelijk. De omgekeerde volgorde zal leiden tot een hoeveelheid knelgevallen die de hoeveelheid bij het fosfaatrechtenstelsel nog gaat overstijgen.
+2
Leo,s vriend
Quote Reactie van @JanCees:
Het probleem wat we in Nederland hebben is dat we graag alle uitzonderingen volop de ruimte geven die dan later als er iets scheef loopt door het collectief weer moet worden opgehoest

Ja, klopt, maar dan: robuuste regelgeving waar sommigen "onderuit" vallen ?
Loopt men hier weer te schreeuwen dat de belangenbehartigers een categorie bedrijven keihard laat vallen.
Conclusie : je kan het als belangenbehartiger NOOIT goed doen voor iedereen.
Rijkuil
@Leo,s vriend Welk belang wil je dienen?
robbies
Quote Reactie van @Rijkuil:
Welk belang wil je dienen?

In jouw geval is dat niet moeilijk 😉
+1
Rijkuil
@robbies Ik ben een moeilijk geval.
Ik zag gisteren een reactie van meneer Vogelaar.
Daarin stelt hij dat je eerst goed naar het probleem moet kijken voordat je over een mogelijke oplossing gaat praten.
Vandaar mijn vraag waarom hij zo star vast blijft houden aan een systeem van GVE en melkproductie per hectare.
Met zijn ambitie komt nadat die vragen beantwoord zijn vanzelf de discussie of de genetische aanleg bij andere diersoorten wel benut mag worden en waarom bij melkkoeien niet.
mlkvhoudr
@Rijkuil "Ik ben een moeilijk geval"

Dat was ons al opgevallen 😉
+3
JanCees
@Rijkuil jouw vraag over het niet maximaal benutten van het genetisch potentieel is heel simpel te beantwoorden.
We hebben onvoldoende ontlasttende feiten dat koeien bij een gemiddelde melkproductie van 15.000 kg melk het qua dierenwelzijn en levensduur niet in gedrang komen. Dat gaat de melkveehouderij en de zuivel voor de poten lopen.

Natuurlijk kun je hele betogen gaan ophouden dat koeien die melk alleen maar geven omdat ze het helemaal top hebben maar we kunnen ze het niet vragen en ze kunnen het niet zelf vertellen.

Het is wetenschappelijk niet hard te krijgen en dus een begrenzing het voorkomen van plofkoe discussie

Maar daar zal jij als individuele melkveehouder een heel ander beeld bij hebben.
+1
Rijkuil
@JanCees Idd denk ik daar anders over. Gelukkig zijn er eerst nog andere zaken om me druk om te maken.
Ten tijde dat we toekomen aan het argument melk per hectare hoop ik dik met pensioen te zijn
Het is wel een vreemde benadering om het argument wat je noemt te gebruiken. Wanneer alle randvoorwaarden optimaal zijn is het genetische potentieel de grens voor de productie.
De discussie over een plofkoe laat ik graag over aan de PVDD. Dierwelzijn is een zwaar ondergeschikt punt in de melkveehouderij wanneer je de vergelijking maakt met andere diersoorten.
Ook de melkveehouderij heeft behoefte aan aanscherpingen op dat vlak. Wanneer je dierwelzijn goed geregeld hebt hoef je niet aan een koe te vragen wat ze fijn vind. Dan ligt ze lekker te herkauwen en melk te maken.
Laat de sector maar lekker de sier maken met weidegang en bio of andere melkstromen. Het bestaansrecht van een productievolume boven de Nederlandse consumptie zal rusten op de harde wetten van de economie.
Ik begrijp ook dat er nog heel wat geduld nodig is voor dat besef een beetje gaat leven in de sector.
Het kraakt en piept steeds harder op de melkveehouderij bedrijven en toch menen mensen nog harder de zweep er over te moeten halen.
Afwachten is de enige optie voor mij.
+2
Noorderling
@JanCees vakmanschap heeft veel meer invloed op dierwelzijn dan kengetallen met allerlei delers. Met melkvee heb je veel variabelen waar je op kunt en moet sturen.

Zolang bedrijven als in onderstaand filmpje, of al 60 honderdtonners hebben gehad, is er nog heel veel te winnen voor 99%van de bedrijven. Uitval en het niet oud worden van koeien komt altijd voort uit problemen, waar je zeker in 2/3 van de gevallen als boer invloed op hebt, dan wel op korte, danwel op de lange termijn. Ik doe het ze niet na, maar vind het toch ontzettend knap dat sommigen laten zien wat er kan. Kunnen we onze doelen weer bijstellen.

Rijkuil
@Noorderling Gelukkig kunnen deze koeien niet aangeven dat ze graag naar een lager productieniveau zouden willen. Misschien willen ze ook wel niet eens naar een gemiddeld bedrijf.

(klik om te vergroten)

JanCees
@Noorderling het zijn de uitzonderingen die de regel bevestigen. Als iedere melkveehouder zoveel 100 en inmiddels zelfs 200 tonners zou hebben zou dat artikel niet geschreven zijn. In iedere vorm van beleid zitten uitzonderingen ongemakkelijk maar voor uitzonderingen kun je geen individueel beleid maken.
Dat is juist de reden dat het zo een bende is met fosfaat,klw, etc ieder individu zn eigen ruimte loopt vast in controle handhaving en complexiteit
Noorderling
@JanCees Maar gaan we gezamenlijk vooruit als je voor de beter presterende bedrijven obstakels op de weg gaat gooien, terwijl er juist iets bij het ondereind moet gebeuren?
Met kalver en veesterfte gaat er bij de NVWA ook al wel een lampje branden als je in de risico categorie komt, via het slachthuis is er erg veel terug te koppelen waar keurmeesters staan, als je nooit nieuwe oornummers besteld vanwege uitval krijg je ook bezoek. Via die weg is er eenvoudig een risicoanalyse te maken, alleen gaat ict en overheid niet echt samen. Maar dat is uiteindelijk niet ons probleem.

Als je het erf op rijdt zegt het vaak al genoeg, bij de akkerbouwers komt de NAK ook twee keer per dag in de opslag of veld. Transparanter kun je het niet krijgen, wordt je partij afgekeurd, dan is het heel simpel, dan heb jezelf als boer de zaken niet goed gemanaged en is het niet de schuld van de keurmeester. Van mij mogen ze er morgen 100 los laten, onaangekondigd gaan controleren en niet 3dagen van te voren bellen, maar in die redelijkheid wel in grote lijnen gaan controleren en niet omdat er niets te vinden is gaan zeuren over stof op een pulsator omdat je daar de waterslang niet op gaat zetten.
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
Als je het erf op rijdt zegt het vaak al genoeg, bij de akkerbouwers komt de NAK ook twee keer per dag in de opslag of veld. Transparanter kun je het niet krijgen, wordt je partij afgekeurd, dan is het heel simpel, dan heb jezelf als boer de zaken niet goed gemanaged en is het niet de schuld van de keurmeester.

Die kunnen dan waarschijnlijk nog wel wat mensen gebruiken. 😁
slagroomvla
Quote Reactie van @JanCees:
We hebben onvoldoende ontlasttende feiten dat koeien bij een gemiddelde melkproductie van 15.000 kg melk het qua dierenwelzijn en levensduur niet in gedrang komen. Dat gaat de melkveehouderij en de zuivel voor de poten lopen.

Goh, hoe leg je dat dan bij die paarden van je uit? Ze produceren niet eens voedsel, laat die dieren mooi met rust zou ik zeggen, en kruip al helemaal niet op hun rug... Welke ontlastende feiten heb jij dat je paarden commercieel mag uitbuiten Jan Cees?

ps. niet de standaard toetsenbordheld-reactie als je geen weerwoord hebt a.u.b.!
mlkvhoudr
@slagroomvla ik heb het even nagekeken maar zelfs in mijn geheel kritiekloze digitale ideenbus had je alleen maar commentaar, dus jancees zou wel goed gek zijn om zijn energie in jou te steken
Rijkuil
@mlkvhoudr Oh gossie, jij hebt de functie van scheidsrechter gekregen.
+2
Wolswinkel
@Rijkuil en jij van analist?!😃
mlkvhoudr
@Rijkuil ❌ nope ik geef hier geheel belangeloos en zonder achterliggende redenen mijn mening. wat heeft het nou voor zin om op iemand te reageren die alleen maar kan mekkeren maar zelf geen ideeën aandragen
slagroomvla
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
nope ik geef hier geheel belangeloos en zonder achterliggende redenen mijn mening.

Zelfkennis, het begin van alle wijsheid...
JanCees
@slagroomvla ook dat is best een lastige discussie geworden waar dezelfde argumenten worden ingebracht als bij veehouderij. Het voordeel bij de meeste paarden is dat de individuele relatie mens/paard wat sterker is en de individuele verzorging/relatie/ band mens paard groter is. Er zijn circa 500.000 mensen betrokken in de paardensport/recreatie . Maar welzijn is absoluut een fors discussiepunt binnen alle paarden organisaties, wedstrijdorgamisaties hebben inmiddels serieuze controles en straffen en bij hengstenselecties zijn deze ook vaak op straffe van uitsluiting
Rijkuil
@JanCees Je bedoelt argumenten gebaseerd op emotie. Velen zijn die argumenten spuugzat. Ik hoopte dat je zo ver was dat argumenten op basis van emotie niet een basis mogen zijn om bedrijven op af te rekenen.De positie waar de gehele veehouderij nu in zit is gemaakt door emotie.
Ik heb al vaker gezegd dat mensen die al langer in het wereldje meedraaien zichzelf de vraag moeten stellen of ze geschikt zijn weerstand te bieden aan de groene gedachten die bij een deel van de bevolking gekweekt is. Jij bent toch van de organisatie die feiten belangrijk vindt?
JanCees
@Rijkuil feiten zijn absoluut belangrijk er zijn echter ook yhema's waar we onvoldoende ontlastende feiten bij elkaar kunnen harken. Emotie kun je deels met feiten pareren en deels niet emoties geheel negeren gaat je niet helpen dan ga je de nertsenhouderij achterna
Rijkuil
@JanCees We gaan het niet toestaan dat de discussie over welzijn bij melkkoeien opgehangen gaat worden aan de melkproductie per dier.
Ik ben het wel met je eens dat het hoog tijd wordt dat het geknoei in de sector na het doorlopen te hebben van een individueel verbetertraject uitgebannen moet worden.
Daarvoor is er opschoning nodig in alle lagen in de keten. Er zijn bedrijven waar je je afvraagt hoe het in hemelsnaam mogelijk is dat er nog een Rmo komt. Die verstoren een gezond toekomstperspectief voor de veehouders die wel de omstandigheden en managementkwaliteit hebben om dieren te mogen houden.
De laatste tip: wie wind zaait zal storm oogsten.
slagroomvla
Quote Reactie van @JanCees:
ook dat is best een lastige discussie geworden

Wat te denken van Sven Kramer, Daphne Schippers en vele andere.., waarom moeten die zoveel sneller rond kunnen als menig ander? Die kunnen we ook wel in dezelfde discussie meenemen, is het nodig wat ze doen?, is het gezond voor ze?
Deze discussie geldt eigenlijk voor alles wat topsport heet!
Noorderling
@slagroomvla verbetering en optimaliseren is het uitsluiten van fouten. Ik kan zo 10dingen opnoemen die nog beter kunnen, wat dierwelzijn, productie en mijn resultaten verbetert. Helaas kun je niet 10 dingen tegelijkertijd en is de overheid ook nog wel eens een struikelblok met beleid.
+1
Achso
@JanCees toch zeker wel. Er zijn Internationaal cijfers beschikbaar, waarbij alle melk productie gegevens worden vergeleken met parameters als reproductie, vervangings%, mastitis, afkalfproblemen. Daaruit blijkt dat er geen verschil is, integendeel: lagere producties hebben vaak meer issues. Logisch ook. Ik snap niet dat je je nu laat leiden door emotie en niet harde feiten. Als de genetische potentie bij ongeveer 14.000 l ligt nu en jij vindt dat teveel, zou ik CRV maar bellen en de hele bliksemse boel met Fleckvieh of Montbeliarde inkruisen
Rijkuil
@Achso Zou u die toe kunnen sturen
Maken we een begin aan een toekomstbestendige melkveehouderij
+1
Leo,s vriend
@Rijkuil Nou brand maar los zou ik zeggen, als jij iets weet waarbij geen knelgevallen ontstaan ben je spekkoper.
Rijkuil
@Leo,s vriend Voor welk probleem wil je graag een goede oplossing?
Leo,s vriend
@Rijkuil Ha ha, brand los zou ik zeggen, of heb je weer niet opgelet?
+1
Rijkuil
@Leo,s vriend Mijn vraag was duidelijk.
Rijkuil
@Rijkuil Ik wacht rustig af of er iets in je opkomt wat wel waard is om op te reageren.
+2
Leo,s vriend
@Rijkuil ja, en de mijne ook, maar jij komt niet verder als vaag blijven doen, en vragen beantwoorden met tegenvragen.
Kom eens uit je eigen gelijk bubbel, en geef ook eens zinvol antwoord op vragen.
Rijkuil
@Leo,s vriend Een antwoord op een vraag kun je krijgen. Wel eerst de vraag stellen anders wordt het gokwerk
Leo,s vriend
@Rijkuil ha ha, grappenmaker.
Rijkuil
@Leo,s vriend Ik zie niet wat er grappig is. Je kunt of serieus wat willen vragen of dom zwetsen. Dom geouwehoer heb ik geen zin in
+2
JanCees
@Leo,s vriend dat is het eewige lot van belangenbehartgers als je keuzen maakt zal er altijd wel iemand zijn of meerderen die het er niet mee eens zijn
+1
Leo,s vriend
@JanCees Helemaal mee eens, daarom vindt ik het zo jammer dat bepaalde mensen zo veel commentaar hebben op welke belangenbehartiger ook. Compleet los van al dan niet lto of fdf.(om maar wat te noemen.)
+1
Noorderling
@JanCees niets doen was ook een optie, overheids ingrijpen of van belangenbehartigers vallen er ook slachtoffers. Wie ben jij en ik om te bepalen dat we elkaar danwel kapot gaan melken of alles laten afhangen van een peildatum wat een strop om je nek kan zijn, of je wist het en bespaard je een paar ton aankoop door op of over het randje te gaan.

Van mij had de derogatie er af mogen gaan. Samenwerking met akkerbouw 1koe per hectare gaan melken en waren we vogelvrij. Kringlooplandbouw in optima forma. Doen we al 15jaar maar toen was het nog niet hip genoeg denk ik.

Sommigen vinden het nodig om hier in te sturen. Zelfde als dat iedereen bio zou moeten worden of verplicht in een ideaal concept geperst worden terwijl er geen markt is. Diegene die moeten bewegen schieten er niets mee op, diegene die het er goed mee hadden hun markt en verdienmodel gaat kapot. Het enige dat het meest eerlijk regeert is nog steeds de euro.
JanCees
@Noorderling Niets doen is geen optie. Het grootste vraagstuk is ruimtelijke ordening . Er liggen voor vele honderden duizenden hectares aan ruimtelijke wensen als woningbouw, infrastructuur, en natuur. Momenteel wordt die discussie vooral gevoerd over dossiers waterkwaliteit en stikstof en de term intensieve veehouderij, biologisch en kringloop allemaal argumenten om de veehouderij te verkleinen. Maar het is gewoonweg platweg een gevecht om de ruimte. Boereland zo goedkoop mogelijk naar andere bestemming.
Dat keer je maar heel moeilijk of men moet de immigratie weten te stoppen ieder jaar komt er een stad in de omvang van Leiden bij . Nu 17,7 miljoen in 2022 18 miljoen mensen. Drees sprak in 1950 dat Nederland vol was en de Prinsjesdagrede sprak Juliana toen over een actief emigratie beleid en waren er programma's om mensen te bewegen te emigreren. Toen waren er circa 10 miljoen Nederlanders.
Alle discussie in Nederland kent een aantal grote drijvende krachten en een hele belangrijke is de enorme bevolkingsgroei de ruimte voor die groei vinden ze niet in de stad of in de natuur.
+1
marcsterreborn
@JanCees Dan moeten we onze huid duur verkopen
JanCees
Noorderling
Quote Reactie van @JanCees:
Boereland zo goedkoop mogelijk naar andere bestemming.

Dan moet de discussie daar ook over gevoerd worden, en moeten we ons zelf ook niet in allerlei bochten wringen om het proces eventueel te rekken. Agrarische hoofdstructuur komt ook telkens maar weer boven drijven in allerlei plannen. Kan ook een kans zijn. Als de overheid voor jou een kleibedrijf koopt en vervolgens veen van 5meter onder NAP onder water kan zetten, maken dat je er weg komt. Alleen zijn dergelijke bedrijven al 15jaar in onderhandeling omdat men niet met geld over de brug komt. Zeg dan na A, ook B als overheid. Willen is kunnen en anders maar niet.

Misschien moet er eens geïnventariseerd worden voor welke prijs men bereid is te stoppen of verplaatsen. Als je net genoeg mee werkt, en onteigening weet te ontlopen kan verplaatsen ook een kans zijn. Als ik naast zon natuurgebied zou zitten, zou ik wel bij de eerste fatsoenlijke kans zorgen dat ik weg zou kunnen komen, daar komt alleen nog maar meer ellende van.

Als ik hier rond kijk, en zal bij jou niet veel anders zijn, zijn de meeste verplaatsers er uiteindelijk niet op achteruit geboerd. Wat voor 10jaar geleden wel kon was ruimte halen uit het grondprijsverschil, de prijs van grond in het zuiden/westen was een keer zo hoog dan in het noorden, zal dat verschil om maar vooruit te boeren nu maar opgebracht moeten worden door de overheid.
JanCees
@Noorderling de truc is eerst bestemming wijziging en de schaduwwerking van het natuurgebied maximaal uitnutten dan heeft drukkende werking op grondprijs en dan met boer gaan praten over verplaatsen. Dus eerst klem zetten en dan halve strohalm bieden als uitvlucht.
Waarom wil men wel betalen voor woningbouw maar niet voor natuur?
joske1980
@Twentsch Land
En vanaf 10 koeien per ja kun je al weiden
Twentsch Land
Tot 10 koeien per HA kun je weiden !

@joske1980
joske1980
@Twentsch Land dat bedoel ík
Ik ken er meer die niet willen beweiden dan het niet kunnen ivm huiskavel of ze moeten megabedrijf zijn
Rodeo clown
@joske1980 hoe lang nog?
+2
pieta
Quote Reactie van @joske1980:
Volgens mij werkt er maar 1 ding echt voor grondgebondenheid en dat is verplicht weidegang

Dat heeft nou net helemaal niets met grondgebondenheid te maken.
joske1980
@pieta
65 % eiwit regeling dan ???
Gve/ per ha? Neem je jongveebedrijf erbij is dat ook weer opgelost en in de praktijk verandert er niks.
Bij verplicht weidegang weet je zeker dat er een feitelijke koppeling is tussen vee en grond
+3
robbies
Quote Reactie van @joske1980:
Bij verplicht weidegang weet je zeker dat er een feitelijke koppeling is tussen vee en grond

Je kunt 150 koeien weiden als je 15 ha grond hebt. Moet deze wel aan je stal liggen. Wel weidegang, maar met grondgebondenheid heeft het niet veel van doen
Rijkuil
@robbies Het woord grondgebonden is uitgevonden door angsthazen
+5
robbies
@Rijkuil de discussie over GGB had voor 2 juli 2015 gevoerd moeten worden. Nu krijg je halfbakken oplossingen waar altijd slachtoffers gaan vallen of er komt een compromis uit wat kant nog wal raakt
Rijkuil
@robbies Die is gevoerd voor 2 juli. Toen is er voor rechten gekozen. Dat nu weer het Aware concept als redding voor de sector wordt gezien getuigd van weinig voortschrijdend inzicht.
We zullen zien wat de schade gaat worden.
+1
robbies
Quote Reactie van @Rijkuil:
Die is gevoerd voor 2 juli.

Nee hoor. Die is niet gevoerd. In de kamerbrieven werd de suggestie gewekt dat er altijd ruimte zou blijven voor grondgebonden groei. Dat is ergens in het proces losgelaten, maar om nu te zeggen dat daar een discussie over gevoerd is.... Uitstekend lobbywerk van (Z)LTO.
Rijkuil
@robbies Er is over gesproken. Of het een discussie geweest is zullen degenen die er bij aanwezig waren uitsluitsel kunnen geven.
cs-agrar
Quote Reactie van @robbies:
met grondgebondenheid heeft het niet veel van doen

met weiden ook niet
pieta
Quote Reactie van @joske1980:
65 % eiwit regeling dan ???

Is ook het Ei van Columbus niet. Wat mij betreft allebei niet. Er zijn fosfaatrechten om de aantallen te begrenzen. Van mij mogen er wel wat randvoorwaarden zijn maar als er echt iets nodig is moet het uit de markt komen.
+2
Gerrit v Schaick
@joske1980 waarom zo'n discussie over de definitie van grondgebondenheid? Waarom willen we daar überhaupt mee bereiken? Zorg gewoon dat de mest niet verder hoeft dan 20 km. en dat je ruwvoer uit dezelfde cirkel komt En laat iedereen lekker zelf weten of ie wel of niet weid.
joske1980
@Gerrit v Schaick
Zou ook mijn keus zijn maar Jan Cees had het over piketpaaltjes en heb dit als voorbeeld gebruikt
+1
marcel r
Quote Reactie van @joske1980:
Is een percentage eiwit van eigen land dan piketpaaltje om maar iets te noemen.Grondig haalt je rechts in en stikstofefficientere maïsboeren draai je de nek om.

Lijst stakeholders Commissie Grondgebondenheid
1. LTO-vakgroep melkveehouderij
2. NMV
3. NZO
4. Netwerk Grondig
5. Groep "Intensief in de knel"
6. NAJK
7. Banken
8. Accountants(VLB)
9. NEVEDI
10. VEWIN(waterleidingbedrijven)
11. Groene 11
12. Waterschappen
13. BoerenNatuur
14. Bond van Landpachters
15. FPG (Federatie Particulier Grondbezit)
16. Dierenbescherming
17. VBBM (Vereniging voor behoud van Boer en Milieu)
18. Vereniging Natuurweide (Biologische Veehouders)
19. LTOVakgroep akkerbouw, NAV
20. IPO
21. VNG
Het is een gedegen rapport, met een breed draagvlak.
Ook Grondig staat hier achter.
Daarnaast blijft mais op de zandgronden een probleem houden met nitraat.
Met 65% eiwit van eigen land, zet je een stip op de horizon(piketpaaltje) waar een ieder naartoe kan werken.
Rijkuil
@marcel r oei oei wat fout Marcel
Dit is de lijst die inbreng geleverd heeft of hun mening.
Een veel gehoorde uitspraak uit dit lijstje: dit rapport was niet de bedoeling, we zien er niets van onze inbreng in terug
Dus dat al deze partijen het rapport onderschrijven is een onwaarheid
John Spithoven
Beste Jos, ik ben en wil geen voorzitter wezen van een belangenbehartiging zijn We zouden elkaar kunnen ondersteunen. Maar dat werd niet op prijs gesteld door 1 organisatie. Misschien is een keer een bakkie doen in Maurik of Westerbeek?
joske1980
@John Spithoven
Jan Cees wel daar doelde ik op en ik het wel Jos maar geen Verstraten
+1
John Spithoven
We doen het anders. Ik maak er een uitdaging van.

De eerste organisatie(s) die openlijk aantoont dat ze praten namens 66 % van de productie op een bepaalde sector mag namens mij zaken doen
Daar zou SSC juridische ondersteuning bij kunnen geven.

Daar ligt de uitdaging!
+2
John Spithoven
@John Spithoven En als er iemand iis die dat snapt is het Linda Janssen van de POV.

De varkenshouderij snapt wat 1 varkensgeluid is.
joske1980
@John Spithoven
Ik zou ook best willen dat Linda Jansen de melkveehouderij aanvoerder wordt
+1
crisis
Quote Reactie van @John Spithoven:
De eerste organisatie(s) die openlijk aantoont dat ze praten namens 66 % van de productie op een bepaalde sector mag namens mij zaken doen

En tot dat moment?
John Spithoven
@crisis Ik denk dat het een rommeltje blijft waarbij LNV vrij spel heeft.
crisis
Quote Reactie van @John Spithoven:
LNV vrij spel

Waardoor? Door partijen die op inhoud het gesprek aan gaan of door partijen die niets willen?
John Spithoven
@crisis Door de verdeeldheid...

Neem deze week

De voermaatregel werd ingewisseld door de ruimte uit de srv. Binnen 2 uur was duidelijk welke strategie er gevolg wordt...

Met de voermaatregel heb ik andere ervaringen...
+2
Noorderling
@crisis
Of teveel water bij de wijn doen. Als je goede kaarten hebt leg je ze niet op tafel en zet je hoger in. Ipv blij zijn als je niet verliest moet je blij zijn als je wint. De overheid heeft een probleem en wil daar ons probleem van maken, met elke stap die je zet moet je dwt onthouden. Dan is het jammer als iedereen dat niet doet en direct gaat polderen en eigenaar maken van het probleem en oplossing, heeft de overheid schone handen.
+2
crisis
Quote Reactie van @Noorderling:
direct gaat polderen

Er is geen belangenbehartiger met voldoende mandaat om de sector te vertegenwoordigen. Niemand kan dus tekenen bij het kruisje. Dat weet LNV ook. Wanneer niemand het gesprek aan gaat, kan ook niemand aangeven waar het mis gaat. Regels komen er toch wel.
John Spithoven
Nog weer even terug naar afgelopen week

Kan iemand mij uitleggen welke organisatie er baat bij had om :

- de varkenshouderij uit te wisselen voor de voermaatregel terwijl ten tijde van het LC door LNV steeds beweerd werd dat deze ruimte al uitgegeven was onder de PAS wetgeving?

- te beloven dat de stikstof ruimte die de voermaatregel bijeen zou brengen , de 0.2 kton, nu als extra doelstelling staat voor 2021.

Is wel vreemd om zulke afspraken te maken met een ministerie dat klem zat.

Maar goed we moeten verder, woensdag gaat men in overleg hoe we 2021 aanvliegen.
crisis
Quote Reactie van @John Spithoven:
welke organisatie er baat bij had

Dat is er maar één, LNV zelf.
John Spithoven
@crisis Dan snap ik de euforie niet helemaal

Er is alleen maar 4 maanden tijd gekocht.
KOC1981
Quote Reactie van @John Spithoven:
woensdag gaat men in overleg

wie is men?
John Spithoven
@KOC1981 De meeste sector partijen, ik geloof FDF en Agractie niet rest wel.

Maar ik hoop dat ze allemaal Het PBL rapport van donderdag gelezen hebben en het artikel in de boerderij van vrijdag.

Het is bijna onmogelijk om op elk hexagoon niveau een daling in de depositie te realiseren met maatregelen. En een vooraf juridisch dichtgetimmerd plan maken al helemaal niet.

Achteraf kan men pas berekenen of een maatregel over effect heeft gehad op hexagoon niveau. Tenzij je gelijktijdig in stedelijk gebied ook maatregelen neemt. Maar ja. ..
+1
Noorderling
@John Spithoven
Dus de enige optie is alle maatregelen op het erf inboeken, en dan te verkopen of verleasen als dit financieel interessant is?

De rav lijst zal dan uitgebreid moeten worden naast opstallen en weidegang met mesttoediening en eventueel nog een aantal zaken?

Komt het geld ook op het boerenerf terecht. In plaats van sectoraal opleggen met subsidie voor de bühne.
Desnoods verhuren we het aan een (agrarische) stikstofbank. 100euro per kg per jaar, kunnen die lege boxen door het fosfaatrechten gedoe ook mooi mee benut worden. En als men het niet wil betalen, is er blijkbaar ook niet zo'n grote vraag als dat er beweerd wordt.
robbies
Quote Reactie van @Noorderling:
100euro per kg per jaar

Waar baseer je die 100 euro op?
crisis
Quote Reactie van @Noorderling:
verhuren we het aan een (agrarische) stikstofbank. 100euro per kg per jaar

Er wordt nu in optie verkocht voor €60,- per kg.
Noorderling
@crisis
Of het goedkoop of duur is, ligt aan de plaats van uitstoot.
Kan voor mij te duur zijn, en een buurman een koopje. Wil je ook wat aan de deken doen, dus bedrijven op afstand, zal er toch een standaard bedrag moeten komen. Anders wordt alles binnen een paar kilometer opgekocht en krijg je een uitgestorven cirkel rondom natuurgebieden, wat ook uiteindelijk het doel is om goedkoop nieuwe natuur te realiseren.
Realisme
@Noorderling en vervolgens de cirkel te vergroten
crisis
Quote Reactie van @John Spithoven:
Het is bijna onmogelijk om op elk hexagoon niveau een daling in de depositie te realiseren met maatregelen.

Waarom heeft SSC daar geen juridische druk op gezet in plaats van de onderbouwing aanvechten? Hiermee is ook een generieke maatregel voor 2021 niet mogelijk.
John Spithoven
@crisis Onze laatste dagvaarding ging over een vijftal punten, 1 daarvan was zoals hierboven beschreven .

Daarom was het veel beter geweest dat het kort geding en een daarop volgende rechtsgang door was gegaan. Ook de belangenbehartiging had daar wat aan gehad.
+1
van Ittersum
@John Spithoven ik geef als eerste toe, sta er op dit moment wat verder vanaf.
Maar snap jij of in iedere geval de meerderheid van je collega melkveehouders nog wel waar het om gaat of mee begon? Is de eerste stap en de weg naar een gedegen overleg en besluitvorming niet gewoon terug naar de eenvoud? Weg met alle subvoorwaarden, rekenmodellen en aannames enz. enz. Tis toch duidelijk dat we zelf ook meedoen met het ongelooflijk ingewikkeld maken van alles en daardoor niemand meer duidelijk de bomen door het bos ziet. Het gaat tegen elkaar op van (nog) ingewikkeld(-er) doen en elkaar met details om de oren slaan. En elke dag zakken we dieper en dieper in het moeras van geen oplossingen meer hebben om verder te kunnen. Je weet net als iedereen, ofschoon het niet hard op gezegd mag worden, er gaan dieren verdwijnen, er zal mede daardoor een groot aantal boeren moeten/gaan stoppen. Wat nu gedaan wordt is elkaar de strop omdoen en elke dag een beetje strakker laten trekken, de organisaties naar de boeren, de boeren naar elkaar, de overheid naar de boeren en wij naar de overheid en we spartelen elke dag stukje meer. Doodlopende weg dus. De meesten willen eenvoud, een aantal basisvoorwaarden en daarbinnen volledige vrijheid, daar ben ik van overtuigd. Ga daar mee bezig en zorg voor een perspectief in welke vorm dan ook, dat moet de enige boodschap en taak zijn . 2 x 0 blijft 0, voor alle iedereen!! In de statistieken zie je al jaren een trend van de verhouding de komende stoppers en blijvers, misschien ligt daar de opening door deze juist positief te stimuleren, kansen geven om te stoppen en daardoor de blijvers en overheden ook verder kunnen ipv deze afknijpstrategie visa versa door alles maar in detail ingewikkelder te maken. Nu kun je alle partijen boeren , overheden en stoppers mee laten doen in een toch een win-win situatie en daardoor rust!.

Eenvoud, denk dat daar de oplossing zit en dat gaat zeker gepaard met veel emotie maar ook met durf zolang het maar overzichtelijk blijft, kun je plannen maken voor de toekomst. Vandaag is alles zeker maar morgen kan alles weer anders zijn en dat maakt dat iedereen met hakken in de grond blijven staan. Deze weg is echt zo doodlopend wanneer gaan we(alle partijen boeren en politiek) dat inzien? Als iedereen dan echt de laatste adem uitblaast? dan ben je net te laat.

Succes!

Maar net wat waar ik mee begon, ik sta er nu met een andere blik naar te kijken. Verfrissend of juist makkelijk praat dat realiseer ik me terdege (voor toch weer de critici).
Rijkuil
@van Ittersum Een mooi stuk. Wanneer je een probleem op wilt lossen kun je ipv brainstormen en polderen ook een andere insteek kiezen.
Eerst maat eens kijken wat het probleem is en welke mogelijkheden er zijn om het probleem de wereld uit te helpen.
In het geval van de stikstofcrisis is dat de enige manier om van de crisis af te komen.
van Ittersum
@Rijkuil ik proef/mijn mening dat "we" te diep er in zitten, geschiedenis heeft te veel littekens gebracht. Dus de huidige weg is niet de juiste, kun je dus wegstrepen.
jan w
Quote Reactie van @van Ittersum:
Dus de huidige weg is niet de juiste, kun je dus wegstrepen.

Wat is de juiste weg?
+5
robbies
@van Ittersum Als sector hebben we geen invloed op de manier waarop de overheid beleid maakt. Wat de acties van SCC en Mesdagzuivelfonds in de afgelopen maanden bewezen hebben is dat er politieke invloed uitgeoefend wordt op de totstandkoming van de rekensystematieken. Voor verkeer wordt bewust een ander model gebruikt dan voor ander emissiebronnen. Alles is gebaseerd op emissies en niet persé op depositie. Daarnaast zijn er terechte vraagtekens bij de staat van de natuur. In de rapportages aan Europa gaat het namelijk wel heel goed met de natuur. Er is bovenal een juridisch probleem dat vooral ook juridisch opgelost dient te worden. Wat wil je dan in overleg gaan doen, als je je gaat baseren op de praktijk?

De varkenshouderij koos 5 jaar geleden voor het spoor dat jij nu voorstelt. In overleg met de overheid een plan maken, geld los krijgen, wijkers faciliteren en blijvers ontwikkelen. Allemaal onder het mom: vergrijsde sector, maatschappelijk draagvlak creeren etcetc. Wat heeft het hen opgeleverd? Tjeerd de Groot vindt dat ze alsnog moeten oprotten en de overheid ziet in decimering van de intensieve sector een oplossing voor zowel het CO2 als het N-dossier. Mooi resultaat van je inzet.
van Ittersum
@robbies je gaat verder (als reactie) waar niet de oplossing ligt, complex denken door en voor ALLE partijen. Als ja en nee voor iedereen begrijpbaar is waarom moet je er dan steeds: "mits" en "en toen dit en toen dat" aan toevoegen? Geldt voor alle partijen, tis toch duidelijk dat er te veel te veel mensen meepraten, mening hebben, in- indirecte belangen hebben om juist chaos te houden(!) .
Vergelijk het maar met een tandarts die pretendeert dat je vooral goed moet poetsen, maar als iedereen dat deed hij geen werk of veel minder werk had....En dan maakt het hier niet uit of je nu boer, van de milieuclub of politicus bent .

Eenvoud is het antwoord, denk ik
+2
robbies
Quote Reactie van @van Ittersum:
Eenvoud is het antwoord, denk ik

Eenvoud is niet de oplossing, daar heeft de overheid namelijk geen belang bij. bewust rookgordijnen optrekken in de hoop dat de oppositie zich ergens verslikt of een handtekening zet zonder het effect goed te doorgronden.
jpls
@van Ittersum naar mijn mening is het belangrijkste om met EEN stem richting overheid te communiceren, een soort referendum houden onder alle melkveehouders die actief melk leveren of zelf verwerken, met een kvk nummer en relatienummer rvo ( dus geen mensen uit het bejaardentehuis die ook nog ergens lid van zijn. ) en tegelijk met het stemmen een handtekening zetten op straffe van ?????? dat je de uitslag respecteert, anders ben je weer terug bij af.
en ik zeg nu melkveehouders, maar kan natuurlijk ook bij akkerbouw /pluimvee etc.
BertK
@van Ittersum Eenvoud is uitgerangeerd door Europese wetgeving en daar 30 jaar natuurbeleid aan te hangen met wetgeving, regels en jurisprudentie. Je idee van eenvoud is goed, verdient navolging waar mogelijk, maar is grotendeels onmogelijk.
jan w
Quote Reactie van @robbies:
De varkenshouderij koos 5 jaar geleden voor het spoor

Heb er hier in de omgeving al meerdere gehoord, die aan de warme sanering mee hebben gedaan, die onder aan de streep er geld bij moesten leggen om aan de voorwaarden te voldoen. Als je oudere gebouwen hebt, al zijn ze up to date. Dan krijg je bijna geen vergoeding voor de gebouwen en moet er voor het afbreken geld bij. En momenteel moet je uitkijken dat je je rechten ( fosfaat, stikstof ) niet gaat verliezen.
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @van Ittersum:
of juist makkelijk praat

Jouw verhaal zou opgaan als er daadwerkelijk een probleem was en ALLE partijen de intentie hadden om een oplossing te zoeken. Echter, er is slechts een gecreëerd probleem met een doel. Dat doel (inperking veehouderij) zal koste wat kost behaald worden, al moet men over lijken. Ga er dus maar vanuit dat de tegenpartij niets, maar dan ook helemaal NIETS zal bijdragen aan de "oplossing" van het gecreëerde "probleem". Ieder overleg is dus zinloos, stoppen daarmee! Wacht waar ze mee komen en vecht dat aan op wetenschappelijke gronden. Hun eigen "wetenschappelijke onderbouwing" is nl. ver te zoeken.
@kanniewaarzijn Precies zo is het , tis een grootte smeerlapperij, het gaat concreet nergens over , luchtfietserij.

En ga er maar vanuit dat LTO toezeggingen heeft gedaan voor 2021. Dus we zijn er nog lang niet, wat er op ons afkomt kan nog wel vele malen erger zijn dan dat wat van tafel is.

Maar we zijn er klaar voor, en nergens bang voor
jan w
Quote Reactie van @van Ittersum:
En elke dag zakken we dieper en dieper in het moeras van geen oplossingen meer hebben om verder te kunnen

Onze grootste belangenbehartiger had al veel eerder met de vuist op tafel moeten slaan. tot hier en niet verder. En ook eens een keer durven te zeggen: " Wij bidden niet voor bruine bonen".
We hebben een LC 2.0 nodig en die als enige communiceert met de overheid en beleid maken voor een langere termijn. En dan laat ze eerst maar eens beginnen met het verdienmodel. Dat is een wereldwijd probleem.
Jawis
@jan w lnv wil graag exclusief met lto praten...die hebben ze in de broekzak en dus blijft dat zo...
+1
marcel r
Quote Reactie van @John Spithoven:
Het is bijna onmogelijk om op elk hexagoon niveau een daling in de depositie te realiseren met maatregelen.

Als afrekenen op hexagoon niveau de nieuwe standaard wordt, dan is er niets meer mogelijke in Nederland.
Dit is een doodlopende weg.
De PAS zat in principe goed in elkaar, ware het niet dat, de overheid de herstel/compensatie maatregelen verzuimd heeft om eerst uit te voeren en vervolgens pas de stikstofruimte uit te geven.
Tobber
@John Spithoven waarom gaat men weer in overleg?? de deur was toch dicht na het LC? laat LNV nu maar komen met een voorstel dan vechten wij dat wel aan toch?
Rijkuil
@Tobber Bij lnv krijg je heeeeel speciale koffie
Vooral het lekkers er bij is toppie
BertK
@Tobber Met trekkers kan je een statement maken en aandacht trekken. Uiteindelijk zal er iets geregeld moeten worden, al dan niet in overleg.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
144
DEELNEMERS
34
WEERGAVES
0