Column: STAF en Stikstofclaim haalden voermaatregel onderuit

Voor melkveehouders voelt het intrekken van de voermaatregel als een bevrijding. Maar de mensen die er het hardst voor hebben gewerkt, houden er een bijsmaak aan over. Bij deze krijgen STAF en Stikstofclaim de eer die ze verdienen.

Deel dit topic

Reacties

Rodeo clown
Ik las toch echt en hoorde het op de radio ook dat Wil Meulendraaikont de veevoer maatregel van tafel heeft geveegd.
+5
Hans van Bergen
@Rodeo clown Terwijl zlto op vakantie was. En Meulebroeks en vrienden hebben uitgebreid overlegt over een plan wat alleen bestond in het hoofd van 1 ambtenaar. Oplossing is simpel laat heel da LTO nog 4 jaar op vakantie gaan en dan komt alles goed.
Rodeo clown
@Hans van Bergen wat ik me wel afvraag is of het niet verstandig is mijn gegevens bij klw te laten verwijderen/vernietigen dit schijnt mogelijk te zijn. Zodat we de cijferzuivelmaffia een slag voor zijn?
cs-agrar
@Rodeo clown je hebt hier waarschijnlijk een machtiging voor getekend, deze eens goed doorlezen en zonodig aanpassen
Rodeo clown
@cs-agrar heb het nog is nagekeken. Je hebt het recht om je gegevens te laten verwijderen
cs-agrar
Quote Reactie van @Rodeo clown:
nagekeken

Kan ook gebeuren dat het bedrijf welke de klw doorrekend, eigenaar wordt van de gegevens en ze, anoniem, mag gebruiken. Maar ook dan worden ze gebruikt
+1
Deutz1455xl
Naar mijn inziens een slecht artikel. Het is niet echt vanuit een objectief perspectief beschreven. STAF en stikstofclaim zullen absoluut invloed hebben gehad op het neerhalen van de voermaatregel en de gang van zaken blijft inderdaad merkwaardig, maar dat hoeft niet te betekenen dat hen te weinig eer toekomt. Ze hebben niet de doorslag gegeven waar LTO dat blijkbaar wel heeft gedaan. Dat heeft niets te maken met wie de beste is en wie de meeste eer verdient oid, dat zijn gewoon de feiten.
+5
cs-agrar
Quote Reactie van @Deutz1455xl:
feiten.

maak de feiten dan maar eens hard
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Deutz1455xl:
Ze hebben niet de doorslag gegeven waar LTO dat blijkbaar wel heeft gedaan.

Waar baseer je dat op?
+1
robbies
Quote Reactie van @Deutz1455xl:
Het is niet echt vanuit een objectief perspectief beschreven

Om vervolgens zelf de conclusie te trekken dat dat LTO "blijkbaar" wel gelukt is en dat ook nog eens feiten durven te noemen. Pot verwijt de ketel en niet zo'n beetje ook.
+5
mlkvhoudr
@robbies met alle respect hoor maar wat een kleuterklasnivo vandaag, het ligt aan ons nee aan ons, wij hebben het beter Gedaan, lekker belangrijk, het is gelukt.

Nou ego's aan de kant en door.....
+4
robbies
@mlkvhoudr Aan die discussie doe ik niet mee hier, maar als je zulke kromme zinnen gaat formuleren waarin je feiten en blijkbaar in één regel kunt proppen reageer ik wel eventjes.
mlkvhoudr
@robbies dat snap ik
Deutz1455xl
@mlkvhoudr nieuweoogst.nl/nieuws/2020/… omdat dat blijkbaar blijkt uit dit artikel wat ik een stuk objectiever vind beschreven. Maar iedereen is vrij te vinden wat hij vind
+4
robbies
@Deutz1455xl Het clubblad van LTO...
+11
@Deutz1455xl Er stond een rechtzaak op stapel, en carola en lto hadden in de gaten dat ze dat gingen verliezen, en hebben toen bakzeil gehaald. LTO is een verlengstuk van LNV. En Carola liegt net zo makkelijk dan dat ze een spalmvers zingt.
Rodeo clown
@Detukkeroettwente die houden we er in. Dat Carola net zo makkelijk kan liegen dan dat ze een spalmvers zingt.
mlkvhoudr
@Detukkeroettwente nog nooit van gehoord een spalmvers😃
+18
overstekend wild
@Deutz1455xl fl****r op man. Als we FDF (inclusief jeroen en Danielle) agractie niet hadden gehad om de kachel aan te maken en STAF en SSC niet om ze klem te zetten had LTO onder het motto van maatschappelijk draagvlak overlegd met de sector, handschoenen op pakken, milieu ruimte, moeilijkkkk mmmmoeilijk. Al lang weer netjes getekend bij het kruisje, omdat dat nou eenmaal moet van LNV
+1
de jonge
@overstekend wild helemaal met je eens.die waren na de stikstofpeildatum al om, het leek allemaal niet zo raar aldus de lto. het zal vast een belangenbehartigerclub zijn,alleen ga je je na de afgelopen paar jaar toch steeds meer afvragen voor wie zij de belangen behartigen........
Jaap40
@overstekend wild het kan bijna niet anders dan dat de top van LTO persoonlijke voordelen haalt als verlengstuk zijnde van ministerie.
Rodeo clown
@Jaap40 de élite top . Sub top en de onder aan de ladder top.? Of bedoelde je ze allemaal?
Jaap40
@Rodeo clown jij weet het? Ik vermoed enkele. Ivm onder de pet houden.
+2
Deutz1455xl
@overstekend wild oh ja want het probleem is al opgelost inderdaad... fdf heeft gezorgd voor aandacht, alleen maar positief maar zijn zij met een oplossing gekomen? Nee ze worden uberhaupt niet als geloofwaardig gesprekspartner gezien door de simpele manier waarop ze zich hebben gedragen. Als je iets te zeggen wil hebben moet je zorgen dat je aan tafel mag zitten. Ik zeg niet dat lto dingen goed doet maar ze zitten er wel dus of je het wil of niet daar heb je meer aan dan aan fdf op dit moment. Het probleem aan de kaak stellen is 1 ding maar de oplossing ervoor vinden is het volgende. Blijf jij maar schoppen tegen alles en iedereen die het verkeerd doet volgens jou dan melk ik rustig verder
Rodeo clown
@Deutz1455xl vraag is alleen hoelang jij nog rustig verder melkt.
+2
buorman
Quote Reactie van @Deutz1455xl:
Ik zeg niet dat lto dingen goed doet maar ze zitten er wel dus of je het wil of niet daar heb je meer aan dan aan fdf op dit moment.

Wat heb je aan ergens zitten als je niks of niks goed doet?
Heel veel kantoren zitten heel veel mensen niks of niks goeds te doen, kost alleen maar klauwen met geld
+7
pieta
@Deutz1455xl Mijn inschatting is dat ze bang waren het kort geding te verliezen. Daarom is ie van tafel gegaan.
overstekend wild
@Deutz1455xl je gelooft volledig in je eigen waarheid he, kom op man er zijn blinden die meer zien. 1 Er is helemaal geen probleem en al helemaal geen probleem wat door de veehouderij veroorzaakt is, er is alleen bewust een probleem gecreëerd. Dat moeten we eerst eens benoemen en blijven herhalen!! Daar gaat LTO/Calon al helemaal nat. 2 FDF/Landbouw collectief heeft wel degelijk oplossing aangedragen. 3 Praten heeft alleen zin ALS de wederpartij ook bereid is om te luisteren. LNV heeft wel aldoor gezegd dat ze in gesprek waren, dus dat ze ook luisterden maar als je niet wilt zien dat er een verschil is tussen zeggen en doen, dan mis je een paar steken. Het gaat ze alleen om de uitvoering van de eigen agenda.

""" Ik zeg niet dat lto dingen goed doet"""

"""" Ze hebben niet de doorslag gegeven waar LTO dat blijkbaar wel heeft gedaan. Dat heeft niets te maken met wie de beste is en wie de meeste eer verdient oid, dat zijn gewoon de feiten.""""

Nou dat zeg je dus duidelijk wel! Maat Lto capituleert al voor ze überhaupt de strijd aan zijn gegaan
+3
Deutz1455xl
@overstekend wild 1 er is wel een probleem. Of dat nu is veroorzaakt door de veehouderij of niet, of dat probleem nu echt zo groot en schadelijk is als men zegt betwijfel ik ook, maar er is een probleem. Niet alleen stikstof, maar ook het feit dat de veehouderij de zondebok is in het verhaal. Zeggen dat er geen oplossing nodig is voor een probleem wat er niet is is de waarheid niet onder ogen willen zien. Als de overheid een probleem met ons heeft kun je beter in gesprek gaan dan te ontkennen en te wachten totdat er een veel ongunstigere oplossing komt 2 aangedragen oplossing van het collectief (waar zowel LTO als FDF in zitten, je noemt alleen FDF) word niks mee gedaan omdat zoals je in punt 3 al hebt benoemt, de wederpartij niet luistert. Zeggen dat er geen probleem is en vervolgens zeggen dat er niet naar de oplossing wordt geluisterd is jezelf tegenspreken. Maar waarom luistert de wederpartij niet? Omdat ze niet de dingen hoort die haar aanspreken. Ik zeg nog steeds niet dat lto dingen goed doet, ik zeg ook dat stikstofclaim en mestdagfonds een positieve invloed hebben gehad op het terugdraaien van de voermaatregel maar ik bekritiseer het artikel die met een toon wordt geschreven alsof we alles aan hen te danken hebben en er niet genoeg eer naar hun gaat, omdat andere artikelen juist weer doen vermoeden dat LTO hier de doorslag heeft gegeven. Ik vind echter ook niet dat LTO met de eer zou moeten strijken want de voermaatregel was in beginsel al een enorm foute maatregel. Niemand zou met de eer moeten strijken, en ik vind het enorm kinderachtig dat iemand een artikel schrijft om de boel weer tegen elkaar op te zetten en “de beste” aan te wijzen. Tot nu toe is er nog niemand die de beste genoemd mag worden. LTO niet want uit alle overleggen is nog niets goeds voortgekomen, FDF niet want ze zijn enorm doorgeslagen in hun manier van protesteren en stikstofclaim of mestdagfonds ook niet want er wordt gewoon niet naar hun geluisterd. Als mensen zouden samenwerken zou er meer bereikt kunnen worden maar daar is hun ego en afgunst naar elkaar te groot voor. Zowel bij de bestuurders van LTO als bij oa Jan Cees. En zo komen we er dus niet
+3
JanCees
@Deutz1455xl Voordat je gaat praten over "het"probleem is het altijd verstandig om eerst in beeld te brengen of "het" echt wel een probleem is. Dat wordt nu vaak achterwege gelaten en kakelt iedereen LNV en Ngo's na dat "het"een probleem is waar meteen ook de oplossingen voor "het" probleem worden besproken.

Dan even over dat ik geen samenwerker zou zijn.

Heb jij ooit met mij samengewerkt?
Hoe denk je dat Staf en Stikstofclaim zijn ontstaan? Hoe was de samenwerking binnen LTO melkveehouderij in mijn tijd als voorzitter? Hoe is de samenwerking binnen het Mesdagfonds of de Sectorraad paarden ?

Jij hebt de onhebbelijke neiging om veel na te papegaaien en zelf met weinig origineels te komen.
Dat past ook wel bij Deutz die innoveren zelf niet zo veel maar kijken de techniek af bij Fendt en anderen.
Deutz1455xl
@JanCees als je niet tegen kritiek kunt kun je beter niets zeggen dan er met gestrekt been in gaan en overduidelijk laten zien dat je geirriteerd bent
+1
JanCees
@Deutz1455xl sterk inhoudelijk verweer . Kritiek is welkom als het op feiten is gebaseerd . Blijkbaar blijf je bij na papegaaien en ben je niet in staat op de inhoud te reageren . Dan ben je af . Helder zeggen waar het op staat betitelen als gestrekt been dan ben je teer zieltje. Mij mag je de maat nemen maar dan moet je er ook maar tegen kunnen dat je bal terug kan verwachten.
+3
achterhoeker2
@JanCees Deutz heeft wel gelijk , je reageert veel te emotioneel op kritiek en neemt het te persoonlijk.
Bovendien als de maatschappij, de politiek en de rechter vind dat er een probleem is zul je als sector toch in actie moeten komen.
+1
BertK
@achterhoeker2 Rechter kijkt alleen naar de wet opgesteld door een groepje idealisten op ministeries.
Maatschappij wordt voorgelogen door de onkunde in de politiek
pieta
Quote Reactie van @achterhoeker2:
Bovendien als de maatschappij, de politiek en de rechter vind dat er een probleem is zul je als sector toch in actie moeten komen

Dan wel ja. Maar zo ver is het vaak niet.
JanCees
@achterhoeker2 ik heb er geen enkele emotie bij dus die conclusie is nergens op gebaseerd. Het gaat mij om de feiten en die moeten eerst boven tafel pas als er feiten zijn kun je de discussie aan . En tot nu toe willen rechters ook graag de feiten zien. Daarom is juist Staf ook zo succesvol.
Praten zonder eest zelf de feiten goed te checken is de sector de afgrond in duwen.
marcsterreborn
@JanCees Prima. Maar wat is er mis met een teer zieltje?
JanCees
@marcsterreborn tere zieltjes mogen er zijn maar zelf willen uitdelen en niet willen incasseren dan kun je beter niet op de mat stappen is mijn judo ervaring
+6
jammermaarhelaas
@Deutz1455xl

Neem dit alsjeblieft niet te zwaar op, maar mijn ervaring, als ik er van buiten tegenaan kijk, is dat LTO graag politiek wil bedrijven, lobbyen, praten en praten, de relatie goed houden.
We kunnen zien dat in het stikstofdossier LNV gewoon glashard alles er door drukt, en de relatie goed houd door om de tafel te gaan zitten met wie dat graag wil, in dit geval LTO. Echter, uitkomst is dat wat er ook ter berde gebracht wordt, de minister praatte haar eigen plan goed door met een aantal papieren te zwaaien waaruit geen onderbouwing blijkt. Ze leidt het volk om de tuin, want wanneer SSC en AF komen met de vraag waar men LNV de voermaatregel op baseert, dan ontwijkt men het antwoord. En om het gezicht van de minister te redden en van LNV en de regering, komt men met een excuus (Wageningen toont aan dat de maatregel te weinig effect heeft).
Was de juridische weg niet bewandeld, dan kon het wel eens heel goed zijn dat alles was goedgepraat door de minister, en het voerplan gewoon uitgevoerd.

@JanCees is, vind ik persoonlijk, gewoon recht door zee, houd zich aan de feiten. En dat wekt wel eens verbazing bij anderen die de waan van de dag volgen.
LTO doet veel goed, daar ben ik van overtuigd, echter, als praten verwordt tot afleidingsmanoeuvre vanuit LNV, dan is het boven tafel halen van feiten noodzaak, zie hier in dit dossier.
Deutz1455xl
@jammermaarhelaas Daar kan ik me inderdaad wel in vinden. Ik neem niets zwaar op, ik ben altijd benieuwd hoe anderen er tegenaan kijken.

Jan Cees is recht door zee maar zijn manier van praten is te emotioneel beladen. Ik had lichte kritiek en krijg woorden als na papagaaien, tere ziel ed naar mijn kant geschoven. Ik lig er niet wakker van maar denk dat het wel aangeeft waarom Jan Cees blijft hangen en niet verder komt. Als je wil uitdelen moet je kunnen incasseren. Dat betekent altijd objectief blijven en je nooit in emoties mee laten slepen waardoor er emotioneel beladen argumenten naar boven komen. Dan houd de discussie voor mij op
Albert Altena
@Deutz1455xl Als ik ook mensen als jij hoor zeggen dat het een gemaakt probleem is waar je dan in wil meegaan om een oplossing te vinden, in plaats van ook te kijken om het probleem op feiten te ontrafelen, denk ik: Die is geschikt voor de condomologie van de LTO.
Deutz1455xl
@Albert Altena het probleem ontrafelen is nooit negatief. Echter moet er meegedacht worden in een oplossing want als het probleem niet ontrafelt wordt en er is zonder medewerking van een organisatie in ons belang een oplossing bedacht, sta je 10-0 achter en komt er, ik noem maar wat, een idiote voermaatregel tot stand. Deze is onderuit gehaald maar wie weet wat ons nu te wachten staat. Het is nog niet voorbij en het “probleem”, ja ik noem het voor het gemak even zo, is nog steeds niet opgelost en er is nog steeds niet overtuigd of er uberhaupt wel een probleem is. Kortom we zij. Hier nog lang niet vanaf
+2
j h p
@Deutz1455xl Oh, dan bedoel je zeker de ultieme oproep van LTO waar ze het over de recente droogte hebben?
LNV heeft ze zeker even ingeseind om niet helemaal voor paal te staan.
@j h p Ja het is ook nog maar PAS droog !!! Een groote SMOES .
Bekkink
@Deutz1455xl lto had nog zomerreces...
+3
Vario512
@Deutz1455xl Er is maar 1 feit: 1 dag voor de rechtzaak, trekt de minister de voermaatregel in.
+13
JanCees
@Vario512 6 uur na dat de definitieve dagvaarding van SSC bij de landsadvocaat lag
J.v.G
@JanCees dat moet dan wel toeval geweest zijn😉
JanCees
[@J.v.G regie van “objectieve”. Nieuwe Oogst
Taeke Brottner
@JanCees Is het toedeloedoki voor de Nieuwe Oogst zodra jij voorzitter wordt?
Jaap40
@Taeke Brottner andere redacteuren wil ook weleens helpen
Rodeo clown
@Taeke Brottner ze hadden het beter verrotte oogst kunnen noemen.
JanCees
@Taeke Brottner Er zal dan wel een heldere keuze moeten worden gemaakt. Of echt ledenblad en dus geen invloed van de organisatie op de inhoud of keuze spreekbuis van de organisatie. Niet dat halfslachtige van zogenaamde redactionele vrijheid en ondertussen ook half spreekbuis zijn
Taeke Brottner
Quote Reactie van @JanCees:
@Taeke Brottner Er zal dan wel een heldere keuze moeten worden gemaakt. Of echt ledenblad en dus geen invloed van de organisatie op de inhoud of keuze spreekbuis van de organisatie. Niet dat halfslachtige van zogenaamde redactionele vrijheid en ondertussen ook half spreekbuis zijn

@JanCees Wat heeft jouw voorkeur?
+1
JanCees
@Taeke Brottner Zoals het vroeger ooit was. Ledenblad dat ook kritisch durft te zijn naar LTO organisatie en die het bij de feiten houdt. Voor mij als vakgroepvoorzitter waren de interviews met toon Oogst lastig want de journalisten waren inhoudelijk de betere in Agri bladen land en ze waren scherp.
+10
pieta
@JanCees SSC heeft juridisch goed werk verricht zo lijkt het. Ik ben deelnemer bij SSC. Ik geloof dat de juridische weg het meeste resultaat gaat geven. Zelfde manier als Vollenbroek.
Noorderling
@pieta daar wordt het bepaald inderdaad. Helaas zijn de loopgraven op diepte en komen we allemaal geen steek verder, hoe gaan we hier als sector uit komen?
Rijkuil
@Noorderling Dat gaat niet lukken of met erg veel schade.
jg
@Noorderling Dat lukt alleen door vergunde N- ruimte vast te leggen in verhandelbare rechten . De inname door bijv. de ingetrokken voermaatregel zonder vergoeding gaat altijd succesvol aangevochten worden . P-rechten hebben geen directe vastliggende relatie met n-ruimte .
p.w.
Bron AD:
Het afblazen van de voermaatregel is – in elk geval in de beeldvorming – weer een succes voor het felle boerenprotest.

Jaco Geurts, Kamerlid voor boerenpartij CDA, ziet dat anders. Het is niet aan het boerenprotest te danken dat de maatregel niet doorgaat, zegt hij. Volgens hem was het intrekken van de maatregel ‘de enige juiste oplossing’. ,,Feiten, dialoog en gezond boerenverstand hebben de doorslag gegeven’’, aldus Geurts. ,,Met overal keihard ‘nee’ tegen roepen, krijg je geen succes.”

Ook zijn collega De Groot (D66) zegt niet rouwig te zijn om het intrekken van het plan. ,,Ik laat daar geen traan om. Ik was nooit fan van die maatregel, omdat het niets te maken heeft met inkrimping van de veestapel of stappen richting een kringlooplandbouw.’’
+2
Zwaagdijk
Ze lnv had aan de schandpaal gemoeten. Dit was de kans. En het is jammer dat sommige organisaties dat niet inzien.
En weer door na het volgende.
+1
Jowi
@Zwaagdijk De bewuste ambtenaar die de onderbouwing in zijn hersenpan had opgeslagen is toen terug gekomen van vakantie en heeft Carola'tje het advies gegeven, zet er maar snel een streep door,als je morgen naar de rechtbank moet.
+2
pieta
@Jowi Waarschijnlijk zei ie tegen Carola dat ie zijn hoofd leeggemaakt had op vakantie. Niets meer te vinden dus. 😁
+1
buorman
@pieta
Kan ook nog wel eens in opdracht van Carola zijn geweest; alle bewijsmateriaal vernietigen
Bartlehiemboer
Nu alles is afgeblazen, kunnen de gemaakte kosten dan ook ergens terug gehaald worden? (FDF die kosten gemaakt hebben, boeren die tijdens werktijd gaan/moeten demonstreren, rechtszaak noem maar op) Straks lanceren ze weer iets nieuws en begint het hele circus opnieuw inclusief onze tijd en kosten
Zwaagdijk
@Bartlehiemboer ken je op je buik schrijven. Weer op na het volgende. Want je moet blijven strijden.
Bartlehiemboer
@Zwaagdijk Ik dacht als we nu alles op alles zetten dat het juridische mogelijk is dat de staat, Carola voor zo'n misstap mag betalen omdat wij met zijn allen hier veel kosten aan hebben gehad Dan zal zij (of een ander daar) in het vervolg misschien eerst eens nadenken voor er weer iets nieuws komt wat juridische helemaal niet kan of mag. Dus niet de focus om ons gelijk te halen maar om het mogelijk te maken dat ze er niet onbetaald vanaf komen
+8
arie.j
Zo te lezen was een ruime politieke meerderheid tegen de voermaatregel.
Dan komt natuurlijk de vraag, waarom stemden ze er mee in?
En ze hadden natuurlijk alsnog de vrijheid gehad om hem af te blazen.
+13
Noorderling
@arie.j geen ruggengraat en eigen belang voor kiezersbelang. Zo weinig mogelijk bewegen en zorgen dat je zonder gedoe de verkiezingen haalt. Politiek heeft niets meer van doen met het besturen van een land.
cs-agrar
Quote Reactie van @Noorderling:
eigen belang voor kiezersbelang

dat klopt niet helemaal, er was ook een groot kiezers belang bij, alleen niet het agrarische deel,en de agrarische kiezers zijn maar klein groepje om te missen..
+1
robbies
Quote Reactie van @arie.j:
En ze hadden natuurlijk alsnog de vrijheid gehad om hem af te blazen.

Nee, die mogelijkheid hadden ze niet. Voermaatregel was een onderdeel van de spoedwet en daar heeft de Tweede Kamer in december mee ingestemd. Daarmee gaven ze de volledige macht in handen van de minister.
+4
nieuwoord
@robbies Dus het was echt de aankomende rechtszaak die de doorslag heeft gegeven om de voermaatregel in te trekken. Anders had LNV helemaal nat gegaan.
+4
Jaap40
@nieuwoord zie daar het belang van donaties aan SSC / STAF

Cruciale rol gespeeld
achterhoeker2
@Jaap40 Klopt ,maar de FDF doet alsof zij (en hun strijders) de overwinning hebben behaald.
De credits moeten naar STAF en stikstofclaim met hun harde werken ( ipv met de luie kont op de trekker zitten )

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
77
DEELNEMERS
33
WEERGAVES
0