Illustratie van: BEboer

Commentaar: Voeren en bouwen

Tot voor kort stonden weinig Nederlanders stil bij het feit dat er een verband zou kunnen bestaan tussen woningbouw en de kwaliteit van het veevoer.
Totdat landbouwminister Carola Schouten verordonneerde dat Nederlandse veehouders minder eiwitrijk voedsel aan hun koeien moeten gaan voeren. Minder eiwitrijk veevoer zou leiden tot minder uitstoot van stikstof en dat betekent beleidsruimte op andere terreinen, zoals de woningbouw.

Zo zit de wereld in elkaar sinds de hoogste rechter heeft bepaald dat Nederland zich eindelijk eens moet gaan houden aan de Europese wetgeving ter bescherming van de natuur. De maatregel zou bijdragen aan de mogelijkheid 75.000 woningen extra te bouwen. En ons land, waar huren en huizenprijzen exploderen door schaarste, snakt naar meer woonruimte.
De boeren waren, zacht uitgedrukt, not amused . Volgens hen was de gezondheid van hun vee in het geding. Dus trokken zij opnieuw met hun trekkers en protestborden de weg op. Overigens viel ook aan de zijde van de voorvechters van stikstofbeperking weinig vreugde te bespeuren.
‘Prutswerk in de marge’, zo oordeelde de Mobilisation for the Environment in een commentaar. Door het brede verzet kwam er uiteindelijk een extra onderzoek van de universiteit van Wageningen, het kenniscentrum voor de agrarische sector in ons land.

Dat onderzoek heeft nu uitgewezen dat de beoogde maatregel bitter weinig oplevert. En waar de agrarische sector graag officiële cijfers in twijfel trekt, zal zij dat dit keer ongetwijfeld achterwege laten.

Dat de minister in dit gevoelige dossier op haar schreden terugkeert, valt op zich toe te juichen. Niemand is gebaat bij een maatregel waarvan het effect op voorhand op basis van serieus onderzoek mag worden betwijfeld.
De vraag rijst natuurlijk wel waarom de Schouten, gelet op de gevoeligheid van de materie, niet eerder grondig wetenschappelijk onderzoek heeft laten verrichten. Dat is verwijtbaar, want ook op onnodige maatschappelijke onrust zit niemand te wachten.

Eén ding staat verder als een paal boven water: de noodzaak om de stikstofuitstoot te verminderen is hiermee niet van tafel. En het valt ook niet te verwachten dat alternatieve maatregelen wel tot vreugde in de agrarische sector zullen leiden.

Deel dit topic

Reacties

j h p
Er is al 75 jaar met golfen woningnood, sinds 98(NB-wet) was er de mogelijkheid om stikstofruimte te reserveren voor woningbouw, voor een nood die er nota bene al ruim 50 jaar was.
Hebben overheden dan gewoon verzuimt om dat te doen?
Als dat zo is wordt nu geprobeerd het wanbeleid op anderen af te wentelen.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @j h p:
wanbeleid

Gewoon een vooropgezette strategie. De bedoeling is dat de publieke opinie zich tegen de landbouw keert, door te stellen dat het daar allemaal aan ligt dat er niet gebouwd kan worden.
Kringloper
@kanniewaarzijn Stoppen met bouwen lijkt mij beter.
Greetje
@kanniewaarzijn Dat lukt gelukkig nog niet echt, er is nog steeds veel begrip voor de situatie van de boeren, alle acties waren misschien niet even chicqe maar we worden wel gehoord iig.

De groep echte anti-boeren op het internet e.d. is maar klein

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's voeren en veevoer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
6
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN