Om kringlopen te sluiten, moet Europa meer veevoer zelf verbouwen

Landbouwminister Carola Schouten zette twee jaar geleden kringlooplandbouw op de kaart. Maar wat is kringlooplandbouw precies en hoe denken de verschillende sectoren hierover? Veehouders willen minder grondstoffen uit verre landen in het voer en akkerbouwers streven naar een lager gebruik van kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen.

Deel dit topic

Reacties

Greetje
Ik zie het vooral als een commerciële kans. Vertrouwd en veilig voedsel uit Europa zonder dat er oerwoud gekapt hoeft te worden. Dat is een verhaal waarmee je de consument ook op hun geweten aanspreekt.

Ik weet ook wel dat sojaschroot een restproduct is, en dat brazilie zich wil ontwikkelen en die paar natives in de bossen volgens Bolsonaro er niet toe doen en dat de europeanen hun eigen bossen ook allemaal gekapt hebben, klopt allemaal, maar die discussie komen we niet uit en hebben we ook geen tijd voor
Rodeo clown
@Greetje enigste verschil is dat Brazilië bos kapt voor landbouw en wij hier landbouw grond vernietigen tot huizenbouw enz
Greetje
Een heel mooi artikel trouwens, verdient een plekje in de Volkskrant zowel als hier op het prikbord
+1
Citaat:

Dat de Nederlandse veehouderij nog sterk leunt op de import van soja, blijkt onder meer uit cijfers van brancheorganisatie Nevedi. In 2018 gebruikte Nederland 1,8 miljoen ton sojaproducten (varkenshouderij 494.000 ton, pluimveehouderij 795.000 ton, rundveehouderij 439.000 ton). Voor die hoeveelheid soja is 780.000 hectare aan oppervlak nodig.

Komt er maar 2,3 ton sojaschroot van een hectare?
pietjepuk
@somerled-delremos sta er van te kijken dat pluimvee zon groot aandeel heeft.
cjw73
@somerled-delremos schroot is slechts een gedeelte van de soyaboon de rest wordt gebruikt voor bio brandstof.
Greetje
@somerled-delremos ja dat klopt, da's ook groot probleem waar de soya pioniers in Nedeland tegen aan lopen
cornelissen
Quote Reactie van @somerled-delremos:
Komt er maar 2,3 ton sojaschroot van een hectare?

Misschien de rest bonen? Wil de teelt in nederland economisch interessant zijn ,dan moet er 4.5 ton per hectare van af komen en dat lukt niet.
diekman
Wat denk je van al het aanvoer kunstmest ipv extra mest op de grond. Heb je de organische stof, kompost erbij. Meer kringloop gedachte is er niet.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
11
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
0