Verslag van deze dag

Ik wil jullie een beetje bijpraten over de dag van vandaag en de aanloop er naar toe.
Na 10 maanden overleg, eerst door het landbouwcollectief, later door de melkvee sectorpartijen is geprobeerd om een werkbare voermaatregel te bewerkstelligen. Er is heel veel werk verzet door deze partijen.
Een week of 5 geleden werd duidelijk dat dit niet ging lukken.
Op 6 mei werd duidelijk wat de plannen van LNV waren voor dit jaar.
STAF was vanaf die datum al bezig om onderbouwing boven tafel te krijgen van de plannen van LNV. Toen dat niet lukte is STAF samen met SSC juridisch aan de slag gegaan.
In een kort geding werd duidelijk dat de onderbouwing van de voermaatregel niet gedocumenteerd was. Iemand of een team van iemanden had de cijfers en de formule in het hoofd. Het zou in een gesprek toegelicht worden aan STAF en SSC. Maar door eenzijdige onmogelijke voorwaarden bleef een gesprek uit.

Daarop werd op 13 augustus door 5 eisers (naast SSC, twee melkveehouders, NMV en DDB)de staat gedagvaard. Daarbij kregen we verder steun van de veehouderij belangenbehartigers, op LTO na. (overigens is alles in het werk gesteld om ook LTO mee te laten doen)
Doel was om middels een kort geding de voermaatregel onverbindend te laten verklaren bij de rechter. Een race tegen de klok werd gestart. Een team van mensen, te noemen juristen, voedingsspecialisten, dierenartsen en bedrijfseconomen, stellen alles in het werk om gisteren morgen voor 10 uur een definitieve dagvaarding bij de rechtbank af te leveren van 156 pagina's We hadden we topprestatie geleverd en een verweer geleverd om bang van te worden. Direct na 10 uur gisteren kregen we al signalen dat er partijen waren die een reddingsboei uitworpen naar LNV. Het was duidelijk dat LNV geen kans had. In eens werd een rapportage die eind augustus kwam door die partijen naar voren gehaald. Uit de bijlage bij de kamerbrief vandaag blijkt dat KLW van Zuivelnl en Eurofins aangaven dat de kwaliteit van de eerste en tweede snede matig was. Naar nu blijkt wordt er ruimte voor de bouw en infra ineens gecreeerd uit de sanering varkenshouderij. Iets wat tijdens de gesprekken ten tijde van het LC niet mogelijk was omdat deze ruimte nog niet beschikbaar was (bedrijven zijn nog operationeel)

Vandaag werd duidelijk dat LNV het gevecht met de 5 eisende partijen in het kort geding niet afwacht en de voermaatregel intrekt.

Iedereen in jubelstemming, sommige hangen zelfs in een vlog de slingers uit.

De kamerbrief meld dat de voermaatregel voor 2020 volledig van tafel gaat en dat ruimte uit de saneringsregeling varkenshouderij naar voren wordt gehaald. Verder melden sommige partijen, die deze week ook actief waren met het creeren van de reddingsboei voor LNV, dat de voermaatregel in 2021 terug komt.

Ben ik blij?

Ja en Nee

Ik ben blij voor de melkveehouders die voorlopig weer vooruit kunnen.

Maar eigenlijk ben ik diep teleurgesteld.

Wederom wordt de varkenshouderij opgeofferd voor een probleem in de melkveehouderij. Een oplossing, een list bedacht om profileringsdrang van enkele te bevredigen.

De nertsenhouders zijn afgeserveerd....
De varkenshouderij wordt geofferd....

Wanneer zijn wij als melkveehouderij aan de beurt?

Wat hebben we geleerd vandaag?

Dat als we gezamenlijk optrekken dan zijn we krachtig genoeg om overeind te blijven, om te winnen.

Alleen niet iedereen snapt dat. Die gaan voor eigen belang, niet voor gezamenlijk belang.

Ik noem bewust geen namen, de personen (niet de organisaties) weten zelf wel wie ik bedoel. Ik heb ze persoonlijk een kans gegeven, een hele ruime kans en die hebben ze misbruikt.

Wij gaan de komende weken de POV ondersteunen om daar de puinhoop op te ruimen die deze personen daar hebben aangericht, onder motto

SAMEN STERK!

Deel dit topic

Reacties

Wolswinkel
@John Spithoven De crash bij Eurofins kwam net te laat..
Gerrit v Schaick
John en de rest bedankt voor jullie inzet.
Goed gedaan!
Maar kun jij de "puinhopen" wat nader toelichten? Ik weet wel de de vrijwillige sanering varkenshouderij al voor de N problematiek was afgesproken vanwege de stankoverlast. En dat de politiek de regeling gebruikt of misbruikt om dan ook meteen de stikstof uit de sector te stelen. Vanwege de stikstof hebben ze ook de regeling verruimd. Echter wat is daar dan afgelopen dagen veranderd waardoor er nieuwe puinhopen zijn?
Wolswinkel
@John Spithoven Je wilt toch niet zeggen dat bedrijven die zich aangemeld hebben voor de opkoopregeling gedwongen worden eerder leeg te staan?
+1
John Spithoven
pigbusiness.nl/artikel/…

Hier wordt de nieuwe problematiek beschreven.

Door om niet stikstof ruimte uit een sector te halen en te gebruiken voor inboeken NOx uitstoot woningbouw en infra wordt alle veehouderij stikstof mogelijk afgewaardeerd naar 0.
+1
melluk
@John Spithoven ben ik helaas met je eens.
Als zoiets zomaar kan is het hek van de dam.
Wij steunen het POV onder het motto :samen sterk
laatste strijder
@John Spithoven De kunst blijft om agrarisch Nederland eensgezind t maken en te houden . Tweespalt is helaas , mijns inziens, niet te voorkomen . Eén daadkrachtig agrarische leider is meer dan alle belangenvertegenwoordigers van nú . T is helemaal versplinterd .
laatste strijder
@laatste strijder Bijvoorbeeld de ruil NO3 , NOx , hoe is dát mogelijk ????
JappieJo
Maar 1 woord voor, chaos
+1
arie.j
Dus de sector met binnen de veehouderij met de minste weerstand en maatschappelijk het minst goede imago krijgt het op zijn bordje geschoven?
laatste strijder
Structurele oplossing nog heel ver weg .
Rijkuil
De regeling voor de varkenshouderij is met de varkenshouderij vormgegeven
Tijdens dat proces is ammoniak geld waard geworden.
Het is een vrijwillige regeling
De varkenshouder hoeft er geen gebruik van te maken en zover ik weet is de overheid niet verplicht om de stenen op te kopen
Dat de varkenshouderij pissed is is begrijpelijk
Hoe was de stemming geweest wanneer de pas niet was afgeschoten?
melluk
@Rijkuil het is gewoon simpel
De varkens en kippen kunnen het voor de zoveelste keer oplossen voor het melkvee ondanks alle luchtwassers en andere verplichte kolder.
Ik denk dat de laatste boer nog een keer Nederland uitgetrapt wordt en men kijkt meewarig toe tot ze er zelf uitgetrapt worden
Rijkuil
@melluk Het is een vrijwillige regeling.
melluk
@Rijkuil Er zou een gedeelte vd ingeleverde stikstof beschikbaar zijn voor innovatie en structuurverbetering en daar wordt nu een veel groter deel van ingenomen om de voermaatregel niet door te laten hoeven gaan.
Wie is er dan kind van de rekening?
Rijkuil
@melluk kijk, dat is al verhelderend
Over welke getallen of percentages gaat het dan?
melluk
@Rijkuil nog niet bekend
Gerrit v Schaick
@melluk hoe was het afgesproken dan?
+1
melluk
@Gerrit v Schaick Ga ik uitzoeken maar zal binnenkort wel uitgebreid vanuit pov gecommuniceerd worden verwacht ik
Rijkuil
@melluk Verontwaardiging zonder onderbouwing is meer iets voor fdf
De pov weet toch wel wat er afgesproken is?
melluk
@Rijkuil ik ben geen pov
Gerrit v Schaick
@Rijkuil ik zou ook zeggen effe app groep aanmaken. je bent met goed 400 man, er moet nog getekend worden, gewoon organiseren en eisen stellen.
Gerrit v Schaick
@Gerrit v Schaick of zijn de varkensboeren net zo verdeeld als de melkveehouders😢
+9
Vetspuit
Er wordt nu gesuggereerd dat de melkveehouderij een stikstofreductie moet bewerkstelligen om de bouw weer ruimte te geven.
Vervolgens moet de varkenshouderij dit “oplossen” voor de melkveehouderij. Complete onzin natuurlijk, over tweespalt gesproken. De overheid heeft een probleem, niet de agrarische sector.
Al lijken veel prikkers hier dat wel te geloven helaas
+1
raas
Wil meulenbroeks heeft varkens sector voor de trein geduwd . ba ba wat een vieze streek
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @raas:
voor de trein geduwd

harde uitspraak, moet je wel even met onderbouwing komen. En nu niet beginnen "die zit in mn hoofd"
@raas Die meulebroeks ff met een bezoek vereren, kan die uitleg geven, de landbouw heeft geen probleem , de overheid heeft een (GEMAAKT) probleem.
grupstalboer
Misschien allemaal opzet???? Moslims eten geen varkensvlees!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
29
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
2.630