Aanhouder wint: voermaatregel geschrapt

De voermaatregel van het ministerie van LNV is definitief geschrapt. De regeling kon melkveehouders in de onmogelijke situatie brengen dat ze moesten kiezen tussen de gezondheid van hun dieren en het naleven van regelgeving. Dat was voor LTO Nederland onacceptabel. Met het intrekken van de maatregel is naar onze bezwaren geluisterd.

“LTO Nederland heeft, samen met anderen, heel hard gewerkt om deze maatregel van tafel te krijgen. Met resultaat. Boeren hoeven straks niet te kiezen tussen de gezondheid van hun dieren of het naleven van regelgeving. Het is op de valreep, maar de overheid heeft naar onze bezwaren geluisterd. De aanhouder wint. Laat dit een eerste stap zijn om met zinvolle oplossingen uit de stikstofcrisis te komen,” aldus Wil Meulenbroeks, voorzitter van de Vakgroep Melkveehouderij van LTO Nederland.

Dankzij de gezamenlijke inzet met de sector, dierenartsen, de voerleveranciers en anderen heeft LTO Nederland dit onzinnige stuk regelgeving op het allerlaatste moment van tafel gekregen. De afgelopen maanden is steeds weer duidelijk gemaakt dat de maatregel onwerkbaar is. De maatregel staat symbool voor regelzucht, micromanagement en detailregelgeving. De zorgen over de haalbaarheid werden nog eens verergert door de droogte. Op 18 augustus, twee weken voor ingang van de voerregeling, deed LTO Nederland ultieme oproep aan minister Schouten om de maatregel in te trekken. Aan die oproep is nu gehoor gegeven.

Goede wil van boeren

LTO benadrukt dat boeren stappen willen zetten om tot een verdere reductie van stikstof te komen, onder meer door de hoeveelheid eiwit in voer te minderen. De sector heeft alternatieven die wél aansluiten bij de boerenpraktijk voorgesteld.

Het is belangrijk om tot werkbare, effectieve afspraken komen voor de periode vanaf 2021. “We moeten investerend het dal uit. Wij zijn bereid om onze verantwoordelijkheid te nemen, net zoals andere sectoren dat moeten doen. De Nederlandse land- en tuinbouw oogst wereldwijd bewondering vanwege haar innovatiekracht. Het is des te belangrijker om daarin te blijven investeren,” stelt Wim Bens, waarnemend voorzitter van LTO Nederland.

Deel dit topic

Reacties

hans1980
П🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳
+8
Rijkuil
LTO benadrukt dat boeren stappen willen zetten om tot een verdere reductie van stikstof te komen, onder meer door de hoeveelheid eiwit in voer te minderen.

Zal deze meneer ook snappen dat er boeren zijn die zo scherp voeren dat er geen enkele ruimte is om minder eiwit te voeren zonder dat het ten koste gaat van de koeien of productie?
Zal hij ook snappen dat het plan van de lto om het ruw eiwitgehalte op rantsoenniveau te maximaliseren niets zegt over het verminderen van uitstoot?
Zal hij snappen dat de absolute top van stikstofefficientie gerealiseerd wordt op bedrijven met de beste verhouding tussen input en output?
Zal hij snappen dat een dier eiwit nodig heeft voor zijn eigen onderhoudsbehoefte?
Wanneer hij dat snapt gaat hij er voor zorgen dat de bedrijven afgerekend worden op stikstof benutting.
Maar ik snap best wel dat wat hierboven staat niet gaat lukken
Dat zou betekenen dat je weidegang gaat belasten omdat al het geknoei met hoge ureumcijfers OP PAPIER onze natuur vernietigd

Het blijft een duivels dilemma om niet gewoon het beestje bij de naam te noemen en te zeggen:
-we willen de koe in de wei, ureum van 30 in de wei is niet erg en daar willen we nog geld voor ook.
- we willen de koeien ook wel langer in de wei, tenminste wanneer het betaald wordt
- water willen we ook bij de mest. Ook al zijn er streken waar er niet aan water te komen is, ook niet via bronnen

Ach nee, zoiets noemen we een sectorplan. Zelf bedacht door een zichzelf heel slim achtend groot man.

Dus wanneer Wil dit leest, laat hem dan duidelijk zijn dat niet elke veehouder staat te juichen om een gecreëerd juridisch probleem op te lossen volgens de wilde fantasieën van een clubje mensen die denken voor een ander te mogen beslissen
Dat ze zelf graag wat extra centjes beuren omdat ze toch al sleepslangeren en/ of weidegang toe (kunnen) passen maakt het alleen maar erger.
melluk
En weer wordt de varkenshouderij geslachtofferd want daar gaat men nu om de stikstof die bedoeld was voor vernieuwing nog voor er een stikstofprobleem was in nederland
+1
matt
@melluk die regeling was oorspronkelijk opgetuigd voor geuroverlast,na massale overschrijving.
Hebben ze het budget verhoogd (of ze ook werkelijk allemaal intekenen moet ik nog zien,hier zijn verschillende bedrijven nog op de valreep verkocht)
dat ze dan die stikstof ruimte elders willen inzetten heb ik geen problemen mee
Als ze maar betalen.
Rodeo clown
Carola zal wel een paar wilde zwijnen met avp op gaan halen. Om de varkenshouderij te slopen.
Kringloper
Carola kan helemaal niks, nog een maand of 8 er we zijn van d’r af😊
p.w.
@Kringloper Haagse bronnen verwachten dat verregaande stikstofmaatregelen in de landbouw pas ná de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar genomen kunnen worden. Tot die tijd zal het waarschijnlijk bij kleine, administratieve stappen blijven. (bron AD)
BertK
@p.w. En wie zou minister LNV willen leveren?
ted9
@BertK d33 wil vast helpen een kabinet te vormen met hun 2 zetels. Tjeerd wil dan wel op landbouw.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
11
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0