Genoeg ruwvoer, maar kwaliteit onzeker door droogte

Ruwvoer komt er dit jaar waarschijnlijk genoeg, maar de kwaliteit kan beter, stellen gras- en maisspecialisten. Wel kan regen nog wonderen doen. Maiskolven kunnen zich verder ontwikkelen en er kan ook nog eiwitrijk najaarsgras worden geoogst.

Deel dit topic

Reacties

+3
Rijkuil
Leven in een bubbel heeft voordelen

(klik om te vergroten)

Wanneer het voer er niet is ook geen zorgen om de kwaliteit
Lepus
@Rijkuil Mijn ouwe baas zei altijd; in een kale wei staat meer dan in een kale stal. In jouw geval scheelt het niet veel
+3
Rodeo clown
Volgens mij zeiden die zogenaamde gras specialisten 2 jaar geleden nog pas dat de laatste sne geen waarde had en afgeklepeld kon worden. en nu doen ze net of de laatste sne nog beter word dan de eerste.
+1
Rijkuil
@Rodeo clown Herfstgras is rotspul. Slechte kwaliteit eiwit en natte zooi mengt waardeloos.
weurding
@Rijkuil niet altijd.
hans1980
@Rijkuil tip : naar jongvee opmengen met stro
Bekkink
@hans1980 hier al het najaarsgras opgevoerd met een droge 2e snede van vorig jaar
+1
royale
@hans1980 goede grassen in het land, schoon land en maaien bij 2-2.5 ton ds en dan is herfstkuil een prima aanvulling voor het melkvee! Ik voer helemaal geen herfstkuil meer aan het jongvee, maar voer het melkvee 1/3 herfstgras, 2/3 1e/2e snede + 10kg mais en vul het aan met droge pulp. Het droge/taaie zomergras gaat naar het jongvee en droogstaand vee. Ik sta versteld hoe goed het melkt van herfstgras en het jongvee doet het nu ook beter! Grondsoort zegt ook veel!
hans1980
@royale hoe droog heb je het herfstgras? Vaak is ruw as gehalte te hoog >100
+1
Noorderling
@hans1980 als het toch niet droogt ook niet schudden. Hoog maaien zodat je ook hoog kunt harken, of direct op zwad maaien. Als je niets veranderd verbeterd er ook niks.
Noorderling
@royale en vakmanschap, hoe goed krijg je je voer binnen en geconserveerd. Dat mislukt in mei bijna niet, maar komt vanaf augustus toch wat meer bij kijken.
bio boer
@Rijkuil zeer afhankelijk van het weer als groei omstandigheden goed zijn en niet tenat is mooi droog weer kan een na jaar snede wel redelijke kwaliteit zijn is alles nat dan valt het tegen
+2
Herbert
@Rijkuil koop een opraapwagen en het is prachtig spul vers voor het voerhek. Melkt goed met een flinke plus op het melkeiwit hier
+1
cs-agrar
@Rijkuil is niets mis met de kwaliteit eiwit, meer met je vermogen het te benutten
friesboertje
Koeien in herfstgras weiden en niet inkuilen.
bio boer
@friesboertje stalvoeren goed hoog maaien vlink wat energie er tegen aan
Lepus
@bio boer Stalvoeren levert altijd meer op. Zowel in de herfst als in de (warme) zomerperiode.
huske
@Lepus levert je idd meer rijschade op
bio boer
@huske denk ik ook maaien 2x schudden harken dan nog oprapen met veel zwaardere wagen dan gemiddelde stalvoer wagen 4x een bewerking met stalvoeren ga je er 1x over en klaar
schoppenboer
@bio boer
Herfstgras gelijk in de kuil of baal, niet in zitten te roeren. Je moet capaciteit hebben om effect van schudden en/ of harken te hebben anders is het zonde van de tijd.
+1
Noorderling
Kwaliteit als het droog is valt sneller mee dan wanneer het nat is en je het land niet op kunt. 5e snede van vorig jaar die 8 weken gestaan heeft is het ook niet.
tok achterhoek
Kan nog wel een beetje kuilgras gebruiken. Als het maar niet te nat is

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
23
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
0