Koeiendouche

zag hier een 18 meter lange slang liggen met van die kleine sproeiers erop, sproeien ongeveer een straal van 3 meter, heb deze midden boven de rooster gehangen achter het voerhek.Ik heb dus een proefopstelling gemaakt. Er hangt daar een leuke koele nevel, maar ik verhoog nu wel de luchtvochtigheid verderop in de stal lijkt me. ( die koelere lucht zal door de wind ( van de ventilatoren )immers verplaatst worden) Ik weet nu ook niet goed, maak ik het klimaat plaatselijk beter door verkoeling of doe ik een stap terug door verhoging luchtvochtigheid. Wat is jullie mening?

Deel dit topic

sil

Laatste  |  

Reacties

Rijkuil
Grote druppels maken
+4
labella
Sproeiers buiten op het dak leggen, niet zitten te smeren met water in de stal.
+1
robbies
Water in de stal is vergif
+1
Sjaakiee
@robbies waarom?
+2
Jowi
@Sjaakiee Hoge luchtvochtigheid is nog slechter voor de koeien dan temperatuur en elke koe heeft een hekel aan regen.
+2
robbies
@Sjaakiee koeien gaan zeiknat in de boxen liggen. Warmte, water en hoge luchtvochtigheid is gevaarlijke cocktail. Het zal links en rechts best werken hoor, maar ik zou het niet adviseren
huske
@robbies ventilators staan hier allemaal op de boxen gericht. Drogen in een mum van tijd op als ze nat de box in gaan. Ventilator boven de roosters langs het voerhek ik veel minder effectief. Koe maakt de melk in de box
+1
Herbert
Heb hier hele simpele sproeiers voor over de roosters. Gaat perfect zo, koeien zoeken ze zelf op. Elke hoek in de stal 1. Mooi te richten tussen de roosters door zonder dat de boxen nat worden. Doe het al een paar jaar zo en nog geen gezondheidsproblemen gehad.

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

sil
Na een middagje proefdraaien...............veel koeien gaan nu onder de douche staan, andere met de kop naar de ventilator, voordeel koeien beter verdeeld over de stal. Koeien onder de douche, zijn zeikenat. Maar als die daarna nog maar even rondlopen, zijn ze wel nog nat, maar rollen er geen druppels meer af. mijn gevoel zegt dat de boxen er niet natter van worden. Verder heeft de rij boxen die langs de rooster ligt, koeien liggen met kop naar rooster ook een duidelijk betere gevoelstemperatuur. Temperatuursensor op drie meter boven rooster gehangen, hier meet ik minimaal verschil tot heden. ( maar ligt denk ik ook te hoog, zakken kan niet, dan blijven de koeien er niet af. )
matt
@sil hier eerst ook zo,maar vorig jaar toen het bijna 40 graden werd besloten dat dit zo niet meer kon.

Nu van 2 naar 6 ventilators gegaan,dus dat is winst.
Maar ook staalkabel met sproeiers,boven voerhek die sproeien de koeien even nat grote druppel,vervolgens gaan de ventilatoren op volle kracht de koe weer droog blazen.
Dit word met tussenpozen een half uur gedaan.
Dan weer een half uur alleen blazen,dit op basis van temp,luchtvochtigheid index.
Koeien staan nu mooi,verdeeld over het voerhek te koelen.
Voeropname blijft goed op peil,veel minder puffen geen natte plekken meer in de boxen,melk blijft er goed onder.
Ben er wel enthousiast over.
sil
@matt Het was voor mij uit proberen, ik denk dat het idd goed werkt, en wil dan ook het systeem verbeteren met een tijdklok op de sproeiers, en een temperatuursensor die het geheel laat starten en stoppen. ( op 28 graden stal temperatuur of zoiets )
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!