Agrifacts en Stikstofclaim blazen gesprek met LNV over voermaatregel af

Het gesprek van het ministerie van LNV met de stichtingen Agrifacts en Stikstofclaim over de narekening van de voermaatregel gaat woensdag niet door. De partijen konden het niet eens worden over de voorwaarden voor dit gesprek. In de ogen van de stichtingen stelt het ministerie van LNV té strenge eisen. Het ministerie zelf vindt de voorwaarden 'alleszins redelijk'.

Deel dit topic Agrifacts en Stikstofclaim blazen gesprek met LNV over voermaatregel af (nieuweoogst.nl)

Het gesprek van het ministerie van LNV met de stichtingen Agrifacts en Stikstofclaim over de narekening van de voermaatregel gaat woensdag niet door. De partijen konden het niet eens worden over de voorwaarden voor dit gesprek. In de ogen van de stichtingen stelt het ministerie van LNV té strenge eisen. Het ministerie zelf vindt de voorwaarden 'alleszins redelijk'.

 STAF en Stikstofclaim wijzen gesprek met ministerie af (melkvee.nl)

Stichtingen Agrifacts en Stikstofclaim zeggen verrast te zijn over een uitnodiging op het ministerie op 12 augustus voor een gesprek over de onderbouwing van de voermaatregel. Volgens de stichtingen is er nog helemaal geen overeenkomst over een gesprek.

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

+4
John Spithoven
STAF en SSC hebben alles in het werk gesteld om een transparant gesprek te hebben met LNV over de voermaatregel. Dat is niet gelukt.

LNV wilde een toelichting geven op de berekeningswijze van de matrix. Over de herkomst van het cijfermateriaal mocht niet gecommuniceerd worden.

Ook over de inhoud van het gesprek met LNV mocht niet over gecommuniceerd worden, anders dan over een gespreksverslag van de bijeenkomst door LNV opgesteld.

Dat betekent dat STAF en SSC geen grip hebben over het melden van info die in het gesprek boven tafel komt. Daarnaast was op voorhand bekend dat lnv niet bereid was om volledige openheid te geven.

We hebben een minister met twee gezichten.

Ze predikt transparantie maar handelt daar niet naar.

Hieronder een screenshot van de laatste communicatie met LNV.

(klik om te vergroten)

+1
kanniewaarzijn
@John Spithoven DDR 2.0!
Detukkeroettwente
@John Spithoven Groot gelijk dat jullie niet in gesprek gaan , wat een bende !!!
John Spithoven
Origineel pb

(klik om te vergroten)

John Spithoven
Tweede deel

(klik om te vergroten)

JohnDeere6serie
Waarom doet LNV zo geheimzinnig?? Wat is er te verbergen? Of kunnen ze nu achteraf geen berekening verzinnen die leidt tot de uitkomsten in de tabel die met nattevingerwerk zijn vastgesteld?
Wie weet het
SSC voert een rechtszaak om de onderbouwing boven water te krijgen. Rechter zegt ga maar in gesprek. En dan blaast SSC dit gesprek af.....
hoe sterk wil je staan bij de volgende rechtszaak?
John Spithoven
@Wie weet het Wat heeft een gesprek voor zin als de inhoud in openbaar mag, Cor ( meen ik)
+5
Noorderling
@Wie weet het
Gesprekken voer je gelijkwaardig, eenrichtingsverkeer is geen gesprek.
+1
BertK
@Wie weet het Als je met het resultaat van een gesprek niks mag, zal een rechter daar wel iets van snappen dat je daar niks mee kunt. Ga je het gesprek wel aan, dan zal LNV zeggen dat resultaat of verspreking onder vertrouwelijk/censuur valt.
Wie weet het
@BertK rechters en snappen?
BertK
@Wie weet het oordelen dan. Als je er van uit gaat dat een rechter, hoe links ook, je naait dan heeft het juridische pad geen nut.
+1
Vetspuit
@Wie weet het ook jij kunt het screenshot hierboven lezen toch? Door de kaders die lnv hier stelt kun je moeilijk praten van een gesprek. Het lijkt me zo meer een hoorcollege, luisteren en aantekeningen maken toegestaan. En verder niks
+1
John Spithoven
@Vetspuit Aantekeningen maken was ook niet toestaan 🤔
+3
Farma_boerke
@Wie weet het maatregel is kennelijk niet uit te leggen en gaat daarmee in tegen de grondbeginselen van behoorlijk bestuur. Wet en regelgeving moeten altijd deugdelijk onderbouwd te zijn.
Wie weet het
@Farma_boerke dat zijn we eens. Gelijk hebben en gelijk krijgen.
j h p
@Wie weet het Wat het LNV voorstelt kunnen ze ook gewoon over de mail doen.
Schouten is een trekpop en de ambtenaren voeren de macht uit, maar wie heeft de macht?
Weidezicht
Ga ervanuit dat geurts en cs de minister op het matje gaat roepen over deze gang van zaken. Dit moet in de media duidelujk worden. Lnv gaat nu zeggen, de boeren willen niet praten.
de jonge
@Weidezicht ik heb geurts maar 1 keer naar de microfoon zien draven.......... wat is die man mij vreselijk afgevallen.
Rodeo clown
@Weidezicht Geurts laat me niet lachen man.
hans1980
Geen gesprek dus voermaatregel gaat gewoon door
+2
John Spithoven
@hans1980 Volgende stap is nieuw kort geding...
klompen
@John Spithoven mooi gewoon doorgaan volgens mij beginnen ze bij lnv al wat te zweten ( niet door de hittegolf 😄
+1
Rodeo clown
@John Spithoven zou het niet zo zijn dat lnv de beschikking heeft over alle klw?
gerardj
Als lnv niets wil bloot geven dan hebben ze wat te verbergen
over dat niet mogen praten heb ik wel iets op, de troonreden lekt ook ieder jaar uit
mlkvhoudr
Lnv mag natuurlijk net zo goed haar strategie hebbenals ssc ze weten dat het mensen met een sterke mening zijn en proberen zo het gesprek te laten cancelen door de tegenpartij.
Dat lukt nu, maar als de scheidsrechter een penalty heeft gegeven is het ook niet aan de keeper om als voorwaarde te stellen dat de bal links ingeschoten dient te worden en binnen het bereik van de keeper.
Dan heeft die penalty ook geen nut, dus weer een mooi dilemma......
John Spithoven
@mlkvhoudr Dat is een mooie omschrijving van een toeschouwer langs de lijn.

Maar is de veehouderij gebaat bij info uit zo'n gesprek waarbij vooraf vast staat dat de benodigde info niet boven tafel komt.

Want , LNV is heel stellig

Over de berekeningswijze bepaald LNV hoe er gecommuniceerd gaat worden...

Over de herkomst van de data gaat LNV niets mededelen in het gesprek. Daar blijven ze verwijzen naar het CBS rapport Mest en Mineralen 2018. Alleen daar staan deze cijfers niet gerangschikt op grondsoort en intensiteit.
+2
mlkvhoudr
@John Spithoven het heeft er (wederom van de zijkant bekeken) alle schijn van dat elke communicatie met lnv op dit moment zinloos is, dat is ook mijn indruk waarom lto is aangesloten bij jullie.
Dus van buiten af lijkt het de juiste beslissing
+2
Weidezicht
@mlkvhoudr hoe vaak zou LTO in het verleden ook zo voor het blok gezet zijn? Zou me niets verbazan als LNV deze streken al langer uithaalt. Zijn in de jaren 80 als kliek (swill) mesters geruimd voor varkenspest, dieren zouden besmet zijn en dus andere dag geruimd. Toen de testuitslagen bekend waren bleek er bij ons en antal in de buurt helemaal geen pest te zijn en werd het achteraf een preventieve ruiming. Nou is dat ruimen voor een mester veel minder erg dan voor een fokker, en er werd ruimschoots vergoed, maar nare nasmaak houdt je wel.
mlkvhoudr
@Weidezicht geen idee ik was toen nog jong en knap, maar vooral knap jong.
klompen
@Weidezicht gebeurt nu toch met de nertsenhouderij ook zouden die werkelijk allemaal corona hebben? kan het moeilijk geloven... never waste a good crisis
klant
@John Spithoven in de klw wel
+2
J.v.G
@mlkvhoudr Lnv mag natuurlijk net zo goed haar strategie hebben.

Meen je dat werkelijk? Vind het nog al een ziekelijk dat de overheid hier voor een strategie heeft!
mlkvhoudr
@J.v.G vanuit de gedachte dat de overheid er is om zijn burger te dienen maar dat zelfs mij te naïef
+1
robbies
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
Lnv mag natuurlijk net zo goed haar strategie hebbenals ssc ze weten dat het mensen met een sterke mening zijn en proberen zo het gesprek te laten cancelen door de tegenpartij.

Je zou gelijk hebben wanneer twee private partijen met elkaar in de clinch liggen. Overheid is echter belanghebbende in deze zaak en dient openbaar te handelen. De manier waarop de overheid nu opereert is voornamelijk in strijd met het motiveringsbeginsel, maar eigenlijk met alle beginselen van het openbaar bestuur. advocatenvastgoed.nl/specialismen/…
mlkvhoudr
@robbies laat ik t zo zeggen het is de gebruikelijke ambtelijke manier van denken dat er alleen maar hindernissen opgeworpen worden in plaats van coöperatieve medewerking
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
hindernissen opgeworpen

En waarom zou dat nu zijn denk je??
mlkvhoudr
@kanniewaarzijn mij lijkt het het meest voor de hand liggende dat de regeringspartijen dat zo besloten hebben om dat zo te doen en dat de rest een rookgordijn toneelstuk is om dat te verbloemen.

Jij nog andere ideeën?
+1
kanniewaarzijn
klompen
@J.v.G je mag toch verwachten dat ze open en transparant zijn... weer een illusie armer
Mijn collega’s hebben 1 taak. De verkiezingen halen. Niets kan dat tegen houden. Zeker zo’n stelletje uitgerangeerde boeren niet.
Melkveehouder6
@Openbaring uit de 2e kamer halen ze altijd wel, kan alleen wel eens eerder komen dan je had gedacht...
Jan-T
Dit is wel tekenend en droevig van de beleidsmakers / regering / ministers / kamerleden.

Open en transparant communiceren is de basis van verder komen met elkaar voor het onderwerp. zodat de doelstelling helder en haalbaar word of is.??

Nu het ministerie de boot afhoud om open te communiceren.
Dan heeft een gesprek ook geen waarde en nut.
Het LNV ministerie luistert waarschijnlijk al jaren niet.
En LNV wil grip te houden op de poppetjes die in overleg gaan met elkaar??
Om er zo voor te zorgen dat alles volgens hun communicatie plan gaat lopen.

Dus een open en eerlijk transparant gesprek en met een onderbouwing die reproduceerbaar. is.. die komt er nooit.

En de rekenkundig reductie vooraf vastgelegd dat gaat er ook niet komen omdat LNV niet wil. ikke ikke ikke ikke. en de sector kan stikken in ........
Woutertje77
Is dit niet een beetje spijkers zoeken op laag water? Zou zeggen gewoon in gesprek en als het verslag of de uitkomst niet volstaat is er altijd de weg naar andere stappen. Is ook een mogelijkheid om daar nogmaals duidelijk te maken dat de maatregel van tafel moet. Nu sta je aan de zijlijn en een tweede uitnodiging zal vast niet volgen, en zal de rechter ook niet toewijzen nu hiervan geen gebruik gemaakt is.
+2
Noorderling
@Woutertje77
Als je niks mag zeggen of rapporteren, sta je nog met lege handen, en dan?

Voorwaarden deugen niet, eerst dat vlot trekken en dan kun je gelijkwaardig in overleg.
+10
Farma_boerke
@Woutertje77 Zitten, luisteren & wegwezen. LNV maakt verslag!

Dat is geen gesprek zoals men wilde aangaan. Als je geschoffeerd word op deze wijze kun je beter de eer aan jezelf houden en via de rechter afdwingen dat de onderbouwing op papier komt voor iedereen inzichtelijk en controleerbaar. Dit is geen goed bestuur, daar moet je nooit in mee gaan! Het is net als met een varken in de modderpoel worstelen. Beiden wordt je smerig, maar het varken heeft de tijd van zijn leven
John Spithoven
Ivm open communicatie. De cursieve tekst is de reactie van de stichtingen op de gestelde voorwaarden van LNV.
Deel 1

(klik om te vergroten)

John Spithoven
Deel 2

(klik om te vergroten)

+7
John Spithoven
Naar aanleiding van dit voorval heeft het CDA en de VVD kamervragen gesteld aan onze minister, die op haar beurt de democratie geweld aan doet door haar handelen.

Vragen van de leden Harbers (VVD) en Geurts (CDA) aan de minister van LNV over het bericht “Agrifacts en Stikstofclaim blazen gesprek met LNV over voermaatregel af”

Bent u bekend met het bericht “Agrifacts en Stikstofclaim blazen gesprek met LNV over voermaatregel af” _?

Klopt de berichtgeving, met name dat het ministerie voorwaarden heeft opgelegd voor de communicatie na afloop van het gesprek?

Klopt het dat het ministerie de voorwaarde heeft gesteld dat alleen een door het ministerie op te stellen verslag na afloop door beide partijen zou mogen worden gebruikt voor de externe communicatie? Zo ja, waarom is deze voorwaarde gesteld?

Indien het antwoord op vraag 3 bevestigend luidt, kan de minister aangeven welke haar bezwaren zijn tegen twitteren of andere communicatie door deelnemers aan het gesprek? Op welke wijze passen dergelijke voorwaarden in overheidscommunicatie anno 2020?

Klopt het dat het gesprek zou bestaan uit een hoorcollege c.q. technische toelichting? Zou het ministerie ook de mogelijkheid tot het stellen van vragen hebben geboden, dan wel de gelegenheid om nader in te gaan op de totstandkoming van de normen?

Waarom hebt u in de beantwoording van onze vragen op 10 augustus 2020 gemeld dat het gesprek met Agrifacts en Stikstofclaim op 12 augustus zou plaatsvinden_, zonder te melden dat er nog geen overeenstemming was over de door het ministerie gestelde voorwaarden?

Eerder_ vroegen wij welke acties u zou ondernemen in het licht van het feit dat rechter Hoekstra-Van Vliet tijdens het kort geding aangaf “Voor regelgeving is draagvlak belangrijk, dat krijg je alleen door proactief informatie te verstrekken. Dat lijkt me heel verstandig.” U gaf aan dat u, hoewel het buiten bereik van de zitting viel, hierop welwillend hebt gereageerd door het gesprek zoals gepland op 12 augustus te organiseren. Op welke wijze draagt het stellen van voorwaarden aan de communicatie bij aan het op verstandige wijze proactief verstrekken van informatie?
j h p
@John Spithoven Nou dat valt me nog niet tegen, alleen moeten ze de vervolg stappen ook durven zetten, ben bang dat ze daar het politieke lef niet voor hebben.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!