LNV-minister Schouten komt opnieuw niet met onderbouwing veevoermaatregel

Vandaag kwam minister Schouten opnieuw naar buiten met de bekende stapel documenten, die de ‘onderbouwing’ zouden vormen van de veevoermaatregel. Deze keer als antwoord op de vele Kamervragen die werden gesteld, naar aanleiding van het kort geding tegen LNV over de voermaatregel.

Het kort geding was aangespannen door de stichtingen Agrifacts en Stikstofclaim en diende op 30 juli. STAF en stikstofclaim willen de eiwitlimieten reproduceren. Al eerder gaven de stichtingen Agrifacts en Stikstofclaim aan, dat op basis van deze stapel documenten de eiwitlimieten van de minister niet na te rekenen zijn. Er ontbreekt belangrijke informatie, die het ministerie tot nu toe weigert te verstrekken.

De minister verwijst bijvoorbeeld uitgebreid naar een CBS-rapport dat gebruikt zou zijn, echter dit rapport maakt geen onderscheid naar negen grondsoort-intensiteitsklassen, wat de veevoermaatregel wel doet. Het is één van de reeks vragen die nog altijd openstaat. Ook wijken de cijfers van de minister af, van praktijkcijfers. Hoe de minister tot de eiwitlimieten is gekomen, blijft een raadsel. Met een kort geding hoopten de stichtingen Agrifacts en Stikstofclaim de ontbrekende informatie op tafel te krijgen. Die bleek niet gedocumenteerd te zijn, zo bleek tijdens de zitting. Daarop werd met tussenkomst van de rechter besloten dat LNV deze informatie mondeling zou overdragen aan Agrifacts en Stikstofclaim. Tot een gesprek kwam het echter nog niet. Het ministerie wil de berichtgeving door beide stichtingen over dit gesprek verdergaand aan banden leggen. Beide stichtingen willen het ministerie tegemoet komen door de Chatham house rules te hanteren (geen informatie over ambtenaren naar buiten brengen), maar geen toezeggingen doen voor verdergaande restricties voor de communicatie.

Agrifacts en Stikstofclaim proberen sinds eind juni de onderbouwing van de eiwitlimieten in de veevoermaatregel op tafel te krijgen. Ook willen beide stichtingen dat LNV aantoont dar de gestelde ondergrens van 155 gram ruw eiwit per kg droge stof geen gezondheidsklachten oplevert. Tot nu toe betracht het ministerie geen openheid en transparantie.

Link naar de Kamerstukken:
rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/…

Deel dit topic

Reacties

Sjaakiee
Komt er trouwens weer een kort geding van agrifacts?
Huppel
Als ik die toelichting zo lees dan wordt er wel een hele grote denkfout gemaakt. De gemiddelden worden ineens de limieten....
Farma_boerke
@Huppel Er zaten wel meer fouten in die men gaandeweg hersteld. initieel ging het per kg ipv kg ds.
De warme sanering varkenshouderij word nu ingezet als zijnde nodig voor stikstof. Dat is onterecht het is een sector eigen maatregelen om stank terug te brengen en ruimte voor blijvers te creëren. Onterecht komt dit nu op conto stikstof

Men weet het niet precies en plukt daar nu de wrange vruchten van.
Jan-T
Dit dient nu toch ook de onderbouwing te zijn.
Waarbij in Aerius word aangetoond dat er een x mol reductie is op de gecreëerde natuurgebieden.???

Die mis ik.?

Het is een mooi verhaal maar deze toont niet aan wat de totale reductie is.??
harke
Mevrouw schouten wil graag alle soja gebruiken voor haar eigen Vega industrie in haar familie.
Die boertjes interesseert haar geen reet.
Wij.mogen wel oprotten naar het buitenland dan kan ze hier alles vol met huizen en boompjes zetten.
+1
Nevergiveup
@harke Na hoogmoed komt de val. Regeren is vooruit zien. Dat kunnen ze hier niet, eigen waan ideeën er doordrammen zijn ze goed in. Bv . even een zijspoor , mede onder leiding van Nout Wellink heeft Nederland veel goud verkocht , dat was oudbollig , ouderwets, totdat .......
harke
@Nevergiveup goed verwoord

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
0