‘Boeren in Nederland doen het heel goed, en ons inkomen is heel slecht’

Sieta in gesprek met Tjeerd de Groot:

Boerenactivist Sieta van Keimpema pleit voor een regelgeving die ervoor gaat zorgt dat boeren een gemiddelde kostendekkende prijs krijgen voor al hun producten. “We staan in de top vijf van de meest duurzame voedselsystemen wereldwijd. We doen het heel goed, en ons inkomen is heel slecht”, zegt ze in WNL Tegenpolen op NPO Radio 1.

Radio: nporadio1.nl/tegenpolen/onderwerpen/…

Deel dit topic

Reacties

+3
hofmiddelburg
Ook mooi dat ze aanhaalde dat van de 19 jaar als belangenbehartiger, ze 18 jaar lang met praten niets heeft bereikt. Actie's en je als boer laten zien is helaas de enige manier om door te dringen bij de overheid. Ook goed van haar dat ze weer duidelijk aanhaalde dat we meer stikstof opnemen dan we uitstoten.
pa
Quote Reactie van @hofmiddelburg:
meer stikstof opnemen dan we uitstoten.

Zal je meemaken: wordt het land steeds hoger
+1
m uut m
Dat het inkomen "slecht " is doet de sector zelf.
Kostprijs volgt opbrengst prijs !
We willen in Nederland veel te graag daarom jagen we zelf de kostprijs omhoog.
Bekkink
@m uut m ik heb 10 jaar terug een nieuwe stal gezet, als ik dat niet had gedaan, en niet had uitgebreid, was ik nu geen boer meer. Dus wat jij zegt klopt niet helemaal...
+1
marcsterreborn
@Bekkink leg eens uit waarom je dan nu geen boer meer zou zijn geweest
+1
Mooiproater
@marcsterreborn hier net zo. Moet volgend jaar de toko overnemen. Zal wel een miljoentje op tafel moeten komen. Dit had ik met 5 ton melk niet voor elkaar gekregen maar met 1,2 miljoen melk kan dit net.
+1
matt
@Mooiproater dan krijg je het toch wel echt,als je met een miljoentje een bedrijf van 1,2 miljoen liter melk kunt beginnen.
Of het moet zijn dat er geen of weinig grond onder zit.
+1
Mooiproater
@matt klopt, dus enige manier was groei. Dit is tot nu toe goed gelukt.
Bekkink
@marcsterreborn te klein en dan moet je er een baan bij nemen.
+2
van Ittersum
@Bekkink Men kan zich ook de vraag stellen waarom o.a sommigen het niet redde en andere volgas doorgaan. Iedereen zal wel weer items aandragen van lease, overfinanciering, gekregen boerderij enzo, maar ook die (of juist die) moeten het uit hun bedrijfsresultaat halen en die boeren lopen al 10-20 jaar voor de meute uit of zijn zo al bezig. Dat is geen toeval meer, daar is meer aan de hand. Kijk maar eens rond, je mag het niet uit fatsoen en respect hard op zeggen maar bij het voorbij rijden langs vele boerderijen weet je nu al wie er over 10 -20 jaar nog bestaan en wie niet. Op een gemiddeld industrieterrein hetzelfde, dus zo uniek is onze sector ook weer niet.

Als je eenmaal achter bent, haal je die achterstand niet zomaar meer in. In dat opzicht heeft u volkomen gelijk. Die stap van 10 jaar geleden is nu de springplank voor verder. Tegelijk DENK ik dat je duidelijke visies moet hebben van waar wil ik heen en die ook vasthouden. @m uut m bewandelt een hele andere weg dan u, massa-boer zijn is een hele andere weg dan een marge-boer zijn. Tis de politiek en de maatschappij die bepalen of beide een bestaansrecht hebben of niet. Door beide een beschermde status te geven met kostprijsgaranties is sociaal gedacht maar op de langere termijn onthoudbaar. Vergelijk het maar met de coronasteun nu al onthoudbaar en het geeft onrust en je maskeert een sector die aan het infuus ligt en kunstmatig in stand gehouden wordt. Dat ploft dan ook een keer
jg
@van Ittersum Met restkapitaal kunnen stoppen is een grotere prestatie dan het voor de buitenwereld door moeten sappelen met in de nek hijgende financiers . Met veel Gefinancierde bling bling
+2
van Ittersum
@jg over een periode van 10-15 jaar bekeken zou de werkelijkheid de schijninvesteringen van bling bling ook bij hun al ingehaald zijn. Of ze zijn er dan niet meer of ze houden aan hun visie vast. En die laatste groep (denk ik) hoor je en zie je hier bijna niet. Die houden zich aan hun gekozen visie, kunnen door hun bedrijfsvoering snel schakelen of de maatregelen van nu inpassen in hun management. Dus zowel de visie van @Bekkink als @m uut m verdient dus respect omdat ze er 1 hebben die ze zeker 10 jaar geleden ingeslagen zijn en verder mee kunnen.
jg
@van Ittersum Als er kapitaal nodig Is voor afzetfinanciering is het stil .
weurding
@van Ittersum toch raar dan dat er nog bedrijven draaien waarvan men volgens jou interpretatie de hoop 20 jaar geleden al opgegeven zou hebben
van Ittersum
@weurding niet helemaal, ik zei als er maar een lijn vastgehouden wordt. Je ziet het zelf ook wel dat er bedrijven zijn die in volksmond noch koe noch kalf zijn. En 20 jaar terug en nu, zijn er stilletjes om welke reden dan ook heel wat bedrijven opgeheven of opgeslokt(grasland) door collega's.
weurding
@van Ittersum dat zal altijd doorgaan. De (plotsklaps) handel in bedrijven met een stal van nog geen 5 a 10 jaar beangstigd me meer dan die met een stal van jaren 80 90 waar de conclusie al jaren eerder getrokken was
Bekkink
@van Ittersum klopt helemaal, hier word nu 8 ton gemolken, rustig afgelost. En als mijn jongens door willen staat er een goede stal. Met veel uitbreidings mogelijkheden. Tijd zal het leren....
+1
weurding
@Bekkink je kan een ander niet in de portemonnee kijken. De meesten gissen maar wat en het loopt net als het weer vaak anders. 25 jaar geleden bouwde hier een boer een nieuw huis met stal voor 65 mk. Buren riepen in koor " we hebben het effe uitgerekend en geven hem 5 jaar" wat denk je? Draait nog volop
Bekkink
@weurding klopt, maar dat is 25 jaar gelee, probeer dat nu maar eens...
Kars
@van Ittersum ken genoeg groten die stal leeg hebben staan. Daar keek iedereen 5 jaar geleden tegen op. Nu wil niemand ermee ruilen. En bedoel dan van 400 tot 600 koeien.
+3
mlkvhoudr
@Kars ik ken alleen maar succesvolle groeiers je moet je netwerk wel met de juiste mensen invullen kerel 😋
+1
weurding
@mlkvhoudr of je blik verruimen en van het erf komen, zie je het ook wel anders
+1
van Ittersum
@Kars en @weurding uitersten zijn geen gemiddelden of een objectieve weergave van het geheel, of ze nu groot of klein zijn. Dacht dat je daar wel doorheen zag. En nogmaals 400 of 60 koeien, die van 60 mk KAN per fte nog wel eens groter zijn dan die van 400 mk. Aantallen maken het verschil niet, de bedrijfsvoering wel.
weurding
@van Ittersum uitersten bepalen wel het gemiddelde
van Ittersum
+2
koeiboer
We kennen allemaal bedrijven die harder groeien als de rest...of beter presteren als de rest... of hoger gefinancierd zijn als de rest... allemaal kletskoek. Het gaat der over uit wat voor visie je maakt voor je gezin en je bedrijf. En dan lijkt het op dit moment toch dat huidige bedrijfsvoeringen er een flinke dobber aan krijgen.. toenemende regeldruk vanuit de overheid.. toenemende loonstijgingen.. toenemende eisen voor te mogen produceren en toenemende eisen op het product zelf. Maar een toenemende marge op het boerderijproduct is zelfs binnen een coöperatie als vloeken in de kerk.
arie.j
Ieder wil wel plus 40 cent voor de melk, de weg er naar toe is alleen niet zo duidelijk.
Verder is Tjeerd een D66er, en dat zijn kampioenen voor vrijhandelsverdragen.
Verwacht daar niets van als grenzen van de EU wat minder open moeten zijn.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
29
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0