Ervaringen Lactograan PMR ?

Hallo, we zijn opzoek naar meer energie in het basis rantsoen.

We voeren altijd jonge eiwitrijke ( lasagne) graskuil, RE rond de 200, zomer aangevuld met
vers gras op stal/
2 voersoorten in de robot, zetmeel en maisbrok. aangvuld met maisvlokken

Productie schommelt rond de 37 kg, maar het ureum blijft vrij hoog.
3.60 eiwit, 3.90 vet

Zou het evt te combineren zijn met vers gras? Sodagrain laten ze liggen als ze de kans hebben lees ik wel eens.

We mengen de lasagne graskuil, voegen verder niets toe.

Deel dit topic

Reacties

thefendtfreak
Is voederbieten een optie, veel energie, smakelijk en een plus voor je vetgehalte. Voeropname gaat ook omhoog....
MulderDeutz1
@thefendtfreak Voor winters een optie, vanaf april niet meer.
Boersen
@MulderDeutz1 Of zomerdag in een slurf, winterdag vers. Hier dit jaar ook proberen, hoop genoeg te hebben tot oogst 2021
MulderDeutz1
@Boersen Interessant, laat maar weten of het lukt!
+1
Boersen
@MulderDeutz1 Hebben het 2 jaar terug ook gedaan, toen achteraf te weinig droog materieel er doorheen. Toen een redelijk kleine hoeveelheid waardoor het uiteindelijk redelijk duur werd per kilo product. Dit jaar is het plan om ongeveer 100 ton in een slurf te drukken. Maar, dat moet allemaal nog, de bieten staan nu eerst te schreeuwen om een klein drupje water
rubencasecs
200 gr/koe Bergafet erbij?
Spuit11
Ik voer het sinds 5 weken er bij. Het is een mooie energie aanvulling naast vers gras op stal. Je hebt gelijk, Sodagrain zit een ranzige smaak aan, lactograan lusten ze wel!
Het werkt ook nog eens bufferend, dat helpt je mooi door deze warme periode.
Sacmelker
@Spuit11

Hoe doseer je het voor het voerhek?
Heb je iets anders (sodagrain) uit het rantsoen gehaald?
+1
Spuit11
@Sacmelker Ik voer s ochtends eerst nog wat kuil en perspulp. Daar gaat de lacto (1,5 kg)gewoon mee door in de mengwagen. Het is droog dus draait er zo bij door. Wanneer je meerdere kilo's voert kun je er nog water bij doen, dan vind je het helemaal niet weer
Spuit11
@Sacmelker Ik voer het als extraatje. De kwaliteit van het droge, verse gras viel me niet mee
veeboertje
Gewalste gerst
+1
royale
Welk knap dat ze de sodagrain laten liggen wanneer je het mengt met een jonge graskuil. Daar heb ik hier geen last van. Ik zou geen extra zetmeel voeren naast al dat zetmeel, maar een bulkje inlandse pulp proberen. Daarmee kun je bijna altijd het vetgehalte ook mee laten stijgen.
BEboer
Patatjes patatjes patatjes en verschillende vrachten perspulp of cigarant bestellen
neatocht
Snijmais, loop je ook niet het risico dat je ze over de kop voert.
Lepus
@neatocht lactograan is gewalste tarwe en gerst. Daarmee voer je ze niet zomaar over de kop.
neatocht
@Lepus

Bedoel meer t.o.v. jirpels die bovenstaand ook geadviseerd worden.
Ynze Oenema
Wij voeren hier sinds okt lactograan. Bevalt super.
komelker 2
@Ynze Oenema Hoeveel kilo per koe voer jij ze dan. En wie is jou leverancier?
+1
Ynze Oenema
@komelker 2 we hebben tussen de 3 en 4 kilo gevoerd. We zijn begonnen met 4 kg we hadden een mais van 170 zetmeel. (aparte bult van onze hele slechte mais).

We voeren het via ABZ, zijn er heel erg tevreden over.

We hebben ooit ook wel sodagrain gevoerd maar onze koeien lieten daarvan teveel liggen en de melkproductie steeg nauwelijks.
sorry
@Ynze Oenema wat kost het per kg?
sorry
@Ynze Oenema wat kost het per kg?
Noorderling
@Ynze Oenema
Moet je wel granen los willen voeren als ze het kunnen selecteren? Lijkt me nogal gevaarlijk met oog op pensverzuring, als ze het nu ook uit kunnen zoeken vreten ze die 3-4kg in het eerste uur op en weet je ook wel wat er gebeurt.
hoest
@Noorderling wij hebben vorig jaar voor het eerst tarwe verbouwd en laten malen. Dit gewoon los door de mengwagen knappe jongen die dat uit selecteert
Ynze Oenema
@Noorderling zijn rond de 4 kg melk gestegen. Nieuwe melkte koeien blijven ook super in conditie. Je moet natuurlijk wel een mengwagen hebben.
Lepus
@Ynze Oenema kiep je dat er zo bij in of laat je het een nachtje in weken?
+1
Noorderling
@Ynze Oenema @hoest
Mengwagen zegt niks, je zegt zelf dat ze ontsloten tarwe laten liggen dus er wordt niet goed gemengd. Dan kunnen ze geplette granen er ook uit selecteren en ben je met 4kg tarwe best wel risico's aan het nemen, wie zegt dat 1 koe niet 8kg op vreet?

Voer zelf 3kg ontsloten tarwe, meng het door het andere krachtvoer, stoomschillen en water. Laten niks liggen en selecteren niet. Hele krachtvoermengsel gaat wel naar 40-45% ds, rantsoen op 37%.
deJong
@Noorderling

idd wat jij zegt. de tarwe moet voor het hek in de kuil blijven zitten . en er niet doorheen vallen wanneer het rantsoen te droog / niet plakkerig genoeg is.
Sacmelker
We zijn gisteren begonnen met bypass vet (palmit80) zou ongeveer hetzelfde vetzuurpatroon hebben als de bergafat. Eens kijken hoe de koeien er op reageren, al staat de productie met dit weer natuurlijk wel onder druk.
Ze nemen het graag op, en slikken de korrels door het gras heen van de voergang.
Jacob88
Hier ook gewoon ontsloten tarwe. goedkoper en meer vem. Must is premix maken. anders nemen ze het matig op en vind je de tarwekorrels terug in de mest. Voordeel met natroloog is ook nog dat vergelijkbaar is met natrium bicarbonaat.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
31
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
3.424