Nevedi: Maatregelen voor reductie stikstofemissie mogen niet ten koste gaan van diergezondheid en dierwelzijn

Persbericht Nevedi:

De voermaatregel van het Ministerie van LNV waarin het ruw-eiwitgehalte van mengvoeders en droge voedermiddelen voor vervoedering aan melkvee wordt beperkt, is, ondanks breed protest, nog niet van tafel.

Nevedi heeft vanaf het begin het Landbouwcollectief en daarna de andere groepen die namens de melkveehouders met de overheid overlegden, ondersteund met haar kennis van mengvoeder, stikstofexcretie en melkveevoeding. Ook in de toekomst zal Nevedi partijen in de keten waar mogelijk blijven ondersteunen met haar kennis.

Sinds de voermaatregel op tafel ligt heeft Nevedi in niet mis te verstane bewoordingen haar bezwaren naar voren gebracht, zowel publiekelijk, in brieven aan de 2de kamer, als in gesprekken met het Ministerie. Nevedi onderschrijft de bezwaren van de melkveehouders tegen de voermaatregel en ondersteunt de melkveehouders in hun streven deze van tafel te krijgen, maar is realistisch genoeg om zich voor te bereiden op een situatie waarin de voermaatregel doorgang zal vinden.

Op dat moment zullen voeradviseurs uitdrukkelijk worden geïnstrueerd dat rantsoenen de diergezondheid en het dierwelzijn niet mogen schaden en dat in de periode van 1 september t/m 31 december 2020 moeten worden geoptimaliseerd met inachtneming van geldende wet- en regelgeving.
Ook de Nederlandse veehouders worden geacht zich aan de wet te houden.

In de Wet Dieren staat daarover onder andere:
“Artikel 1.3. Intrinsieke waarde: Lid 2: (…) Bij het stellen van regels bij of krachtens deze wet, en het nemen van op die regels gebaseerde besluiten, wordt ten volle rekening gehouden met de gevolgen die deze regels of besluiten hebben voor deze intrinsieke waarde van het dier, onverminderd andere gerechtvaardigde belangen. Daarbij wordt er in elk geval in voorzien dat de inbreuk op de integriteit of het welzijn van dieren, verder dan redelijkerwijs noodzakelijk, wordt voorkomen en dat de zorg die de dieren redelijkerwijs behoeven is verzekerd.

Lid 3: Voor de toepassing van het tweede lid wordt tot de zorg die dieren redelijkerwijs behoeven in elk geval gerekend dat dieren zijn gevrijwaard van: a. dorst, honger en onjuiste voeding; b. fysiek en fysiologisch ongerief; c. pijn, verwonding en ziektes; d. angst en chronische stress; e. beperking van hun natuurlijk gedrag; voor zover zulks redelijkerwijs kan worden verlangd”
Daarbij zullen Nevedi leden het voer leveren dat veehouders bestellen om de diergezondheid, dierwelzijn van hun vee te waarborgen.


Ook na 1 september blijft Nevedi zich breed inzetten voor duurzame diervoeders voor een duurzame melkveehouderij, die recht doet aan diergezondheid, dierwelzijn en milieu

Deel dit topic

Reacties

+2
JD4240S
Respect 👌👌👌👌
Jaap40
@JD4240S leg eens uit?
Rodeo clown
Beetje laat . Dat persbericht.
+1
Wie weet het
Veevoer man langs geweest. Of ik een papiertje wilde tekenen dat zij niet verantwoordelijk zijn als het fout loopt de komende maanden. Wat een volk.
Sonnetje
@Wie weet het welk bedrijf?
Wie weet het
@Sonnetje particulier.
+3
producent
@Sonnetje En jij verwacht daar antwoord op te krijgen, wat een onzin verhaal.
Sonnetje
@producent ja
Erg interessant om te weten of deze voerboer het standpunt van Nevedi onderschrijft
Maar lekker geheimzinnig mag ook hoor
Maar dan geloof ik het niet
pietjepuk
Quote Reactie van @Wie weet het:
Of ik een papiertje wilde tekenen dat zij niet verantwo

Als ze dat hier komen doen. wijs ik gelijk naar het gat van de deur.
Wolswinkel
@pietjepuk waarom zou je het gat van de deur wijzigen? Zo omslachtig.🤨
Alan
@Wie weet het is het niet een ideetje om daar even op de koffie te gaan met een paar collega's en 🚜🚜🚜. Gewoon een gezellig praatje houden.
Sonnetje
@Alan Ja leuk!!!
Koek er bij? Kregen de koeien vroeger ook

Maar fff serieus: welk rantsoen gaat mijn Nevedi lid dadelijk aan mij geven? Een rantsoen kloppend met de wet dieren of een rantsoen kloppend met de voermaatregel?
Of krijg ik er twee en ziek het zelf maar uit??
Beide wetten botsen met elkaar en wat gaat Nevedi mij adviseren en willen ze mij helpen wanneer ik bij de rechter het rantsoen uit moet leggen?
Ipv antwoorden krijg ik steeds meer vragen en dat levert een beroerde onwerkzame situatie op.
Alan
@Sonnetje volgens mij kun je deze vragen het beste aan John van spithoven of Sieta stellen. Rest heeft er een mooie bende van gemaakt en nu mogen ssc en FDF het oplossen.
+1
Deutz1455xl
@Alan wat een onzin😂
Deutz1455xl
@Deutz1455xl wat hebben sieta en fdf nou echt voor ons gedaan?
Jaap40
@Deutz1455xl staat nog een naam bij.
Spithoven ssc strijdt voor de zaak.

Zeer onterechte opmerking van uw kant.
Alan
@Deutz1455xl Als je het nog niet wilt zien dan hoef ik het niet uit te leggen.
+1
Grasbaal
@Alan ho ho, vooral SSC en Agrifacts trekken wat betreft de recente kort gedingen deze kar.
Alan
@Grasbaal ben je weer eens niet goed op de hoogte. Agrifacts doet hier niets aan. De juridische weg wordt alleen ingezet door ssc met ondersteuning van de meeste belangenbehartigers. Deze brief komt met druk van FDF. Zonder de druk van FDF was ssc nergens(andersom ook niet). Het is op dit moment van groot belang dat je zowel juridisch als via demonstreren druk zet.
Sonnetje
Nevedi onderschrijft de bezwaren van de melkveehouders tegen de voermaatregel en on- dersteunt de melkveehouders in hun streven deze van tafel te krijgen, maar is realistisch genoeg om zich voor te bereiden op een situatie waarin de voermaatregel doorgang zal vinden.
Op dat moment zullen voeradviseurs uitdrukkelijk worden geïnstrueerd dat rantsoenen de diergezondheid en het dierwelzijn niet mogen schaden en dat in de periode van 1 septem- ber t/m 31 december 2020 moeten worden geoptimaliseerd met inachtneming van geldende wet- en regelgeving.
Ook de Nederlandse veehouders worden geacht zich aan de wet te houden. In de Wet Die- ren staat daarover onder andere:
“Artikel 1.3. Intrinsieke waarde: Lid 2: (...) Bij het stellen van regels bij of krachtens deze wet, en het nemen van op die regels gebaseerde besluiten, wordt ten volle rekening gehouden met de gevolgen die deze regels of besluiten hebben voor deze intrinsieke waarde van het dier, onverminderd andere gerechtvaardigde belangen. Daarbij wordt er in elk geval in voor- zien dat de inbreuk op de integriteit of het welzijn van dieren, verder dan redelijkerwijs nood- zakelijk, wordt voorkomen en dat de zorg die de dieren redelijkerwijs behoeven is verzekerd. Lid 3: Voor de toepassing van het tweede lid wordt tot de zorg die dieren redelijkerwijs be- hoeven in elk geval gerekend dat dieren zijn gevrijwaard van: a. dorst, honger en onjuiste voeding; b. fysiek en fysiologisch ongerief; c. pijn, verwonding en ziektes; d. angst en chroni- sche stress; e. beperking van hun natuurlijk gedrag; voor zover zulks redelijkerwijs kan wor- den verlangd”
Daarbij zullen Nevedi leden het voer leveren dat veehouders bestellen om de diergezond- heid, dierwelzijn van hun vee te waarborgen.
Sonnetje
Doet je leverancier moeilijk
Zoek er 1 aangesloten bij Nevedi
Rodeo clown
@Sonnetje lijkt mij meer een gevalletje straatje schoonvegen van de nevedi.
Sonnetje
@Rodeo clown Of dweilen?
Jaap40
@Sonnetje de omzet van de aangeslotenen bij NEVEDI zal wel omhoog moeten, wellicht ten koste van. Daarin zal NEVEDI zoveel mogelijk faciliteren. De boer betaald vanzelfsprekend het gelach.
Sonnetje
@Jaap40 De feiten over omzetdaling staat op de Nevedi site
Volgend jaar een extra krimp van 1 miljoen varkens
En daarna komt tjeerd fff langs
Rodeo clown
@Sonnetje ach joh de nevedi heeft schouten advies een onderdeel van de schouten groep als donateur dus de donatie iets omhoog en klaar.
+1
Grasbaal
@Rodeo clown Ja, volgens de FDF zijn alle Schoutens fout: facebook.com/groups/330651297509574/…

Wordt wel een beetje eng zo....
Rodeo clown
@Grasbaal schiet ik weer raak?
+1
Grasbaal
@Rodeo clown nee, je schiet weer helemaal mis
Rodeo clown
@Grasbaal meestal als jij mij begint te corrigeren. is mijn ervaring dat ik dan wel raak schiet.
Jaap40
@Grasbaal waar rook is.....
Sonnetje
@Grasbaal Angst is een emotie.
Sonnetje
@Sonnetje Is Carola nu wel of geen familie van dit enorme Concern?
Wolswinkel
@Sonnetje Ja een volle stiefzus. En veural stief..🥴
Sonnetje
@Wolswinkel In die familie gebeuren wonderen.
Rodeo clown
@Wolswinkel in die gemeenschap(pen ) gebeuren merkwaardige dingen.
Wolswinkel
@Rodeo clown Was een flauwekul opmerking(zoals zovele hier) waar ik niks mee bedoelde verder.. Dat jullie er weer van alles menen bij te moeten halen..😩
Sonnetje
@Sonnetje Dat zou ik een beetje eng vinden
Rodeo clown
@Grasbaal wil je me nu een FDF lidmaatschap aanraden?
Alan
@Grasbaal vind ik ook. Gewoon niet weten hoe onafhankelijk deze adviesbureaus zijn. Wordt tijd om dit te onderzoeken.
Sonnetje
We hebben een speurhond nodig.
Rodeo clown
@Sonnetje waarom heeft de nevedi donateurs nodig? Is iets voor een speurhond om te speuren.
+1
Rodeo clown
@Rodeo clown reuze interessant de site van de nevedi even door klikken
Naar donateurs.
JohnDeere6serie
Zolang er niet 1 lijn wordt getrokken met natte bijproducten worden er andere belangen gediend dan stikstofreductie
Jaap40
@JohnDeere6serie niet alléén natte bijproducten. Direct geleverd voer van collega boer akkerbouwer wordt systematisch door regels gefrustreerd door normen mede bepaald door NEVEDI.
Rodeo clown
@Jaap40 hoe zou dat toch komen?. Nevedi en schouten advies.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
48
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
0