FrieslandCampina start project 'Kruidenrijk Grasland'

FrieslandCampina gaat de ervaringen van melkveehouders met kruidenrijk grasland in kaart brengen. Daarom is het zuivelconcern samen met negen leden-melkveehouders een project gestart om meer te leren over kruidenrijk grasland.

Deel dit topic FrieslandCampina start project 'Kruidenrijk Grasland' (nieuweoogst.nl)

FrieslandCampina gaat de ervaringen van melkveehouders met kruidenrijk grasland in kaart brengen. Daarom is het zuivelconcern samen met negen leden-melkveehouders een project gestart om meer te leren over kruidenrijk grasland.

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

+9
waakhond
Ze zijn helemaal gek geworden bij RFC
+6
hans1980
@waakhond Natuurmonumenten is de baas
+2
van Ittersum
@waakhond als iedereen tegen is, hoe komen ze dan aan die 9 melkveehouders die hier wel open voor staan. is RFC dan gek of die negen je "bloed eigen" collega's? Sterker nog, ik denk zelfs nog als ze een open inschrijving doen er vast nog wel meer belangstellenden zijn. Ieder zijn management en visie laat dat duidelijk zijn, maar kennelijk heeft het ergens draagvlak.
klant
@van Ittersum 9 melkveehouders nou nou dat is wat. Grond waar veel geld onder zit ga je toch niet wat onkruid op verbouwen.
+1
van Ittersum
@klant als je 9 boeren helemaal niets vindt waarom er dan zo'n kabaal overmaken alsof het een mega project is? Beter zo dan ononderzocht te werk gaan. En waarom zouden die boeren toch hun dure grond beschikbaar stellen voor dit? Vraag het die boeren ipv RFC, lijkt mij toch een redelijk opmerking/vraag?
bio boer
@klant er zijn veehouder die denken dat het gezond is voor vee en land er zijn die foen het voor de subsidie en anderen vinden het gewoon leuk om het te proberen daarom loop er zelf ook niet zo warm voor om buiten klaver of luzerne andere dingen door mijn gras tezaaien
sjoerd de melker
@klant wel als je over de hele melkplas een cent extra kan krijgen
+1
labella
@van Ittersum ook onder boeren bevinden zich gekken en die krijgen helaas vaak meer aandacht dan de normale boeren!
Todi
@van Ittersum Stel eerst is de vraag IS DIT SOEP VOOR DE BIO BOER?
+1
van Ittersum
@Todi tis toch duidelijk waar het naar toe gaat met de Nederlandse melkveehouderij, massa melken of melken in de marge door inkomstenstromen van elders. Campina zou superdom zijn als ze daar niet aan meededen. Aware doet het al, hoor je niemand over
Jaap40
@van Ittersum waarom superdom? Als de extra marge niet uit de markt komt waarom wil je het dan leveren?
+12
klant
Laat ze een project starten hoe pas is op de centen van een ander.
+1
midden
Dit noemen ze nu het overgrote deel van je leveranciers/mede-eigenaren compleet negeren. In een woord ongelooflijk"dom"!
+3
oubi
@midden weet je wat nog veel 'dommer' is, niet luisteren naar je afnemer. Je moet als leverancier oog en oren hebben voor je afnemer van je product. Je moet niet denken dat ze op je witte melk zitten te wachten terwijl daar zat van is.
+6
weurding
@oubi appie hein is nog steeds op de radio als verkoper van plofkip, geen consument die het daardoor in de schappen laat liggen, overdrijven is ook een vak 😅
Todi
@oubi Een melk met hash heeft een grotere vraag toch?
Johannushoeve cv
@oubi hoeveel afnemers eisen dit ? daar hebben ze nog nooit antwoord op gegeven
Frans Z.
Ik schat 10% van je land gaat t worden.
Wolswinkel
@Frans Z. Intensief of extensief kruidenrijk land? Extensief wil ik nog wel een keer proberen. Heb pas een perceel gezien waar je nog niet direct warm van wordt, zo open als ie stond..
JD4240S
@Frans Z. Ik schat 20
+1
van Ittersum
@Frans Z. ik schat dat het ooit een keer druk gaat worden om grond te mogen pachten van SB of NM? gaat niet zo lang meer duren, let maar op. Vooral als je 10 of misschien ooit 20% (europees) aan dit moet voldoen.
+2
Frans Z.
@van Ittersum De kruiden die daarop groeien bedoelen ze niet,zelf op laten ruimen.
+2
weurding
@Frans Z. juist, hiet durft niemand het meer af te maaien, allemaal jkk
sjoerd de melker
@weurding hier wordt het gewoon afgemaaid. Hier nkk
+1
Weidezicht
@van Ittersum die worden steeds groter en zoeken ook verdienmodellen. Hier in de buurt raakte sbb zijn grond niet kwijt, dus heeft dit verhaal van campina wel een tweeledige doelstelling.
koeiboer
@Weidezicht en waar mag dat dan wel zijn?
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @van Ittersum:
. Vooral als je 10 of misschien ooit 20% (europees) aan dit moet voldoen.

Zo worden boeren inderdaad gedwongen om de grond (die eerst aan de landbouw onttrokken is) gratis te gaan onderhouden, sterker nog: ze betalen ervoor. Hebben ze mooi voor elkaar die SBB en NM. Snappen we meteen waarom die laatste bij RFC geïnfiltreerd is.
Melkveehouder.
Precies in die fuik wil men de Nederlandse veehouderij hebben!@van Ittersum
+5
jan w
Laat RFC zich bezig houden met het verwaarden van melk en willen ze meer. Laat er dan een fatsoenlijke beloning achter zitten. Het is toch onzin dat er wordt verteld dat we 1.5 cent weide premie krijgen. En dat men er niet bijverteld dat we eerst een deel zelf daarvoor moeten betalen. Hang aan een extraatje ook een fatsoenlijke vergoeding.
anonymous_859
Kruidenrijk een nieuwe melkstroom in snuifvorm !
diekman
Met deze droogte wordt alles kruidenrijk hier.
+1
grös
@diekman
Je kunt een boel zeggen, maar dat blad groeit best ondanks de droogte, beter een hoop van dit soort kruiden als een open zode waar niks groeit behalve Jacobskruiskruid, die kan zich anders makkelijk vestigen..
sjoerd de melker
@diekman misschien komt er wel een kamille melkstroom
+3
puntertje
Ja, projecten zijn ze dol op. Ongetwijfeld met stuurgroep en klankbordgroep.
grös
Ja, is dit niks meer als opnieuw het wiel uitvinden? Ik weet dat het in de mode is, maar er zijn ja al zoveel projecten, ik heb zelf ook 8 ha kruidenrijk grasland, smalle weegbree en cichorei en rode klaver doen het goed, de rest zie je eigenlijk niks van weer.
driekus 001
@grös Hoe gebruik je het, maaien of weiden, hoe bemesten. Wil je er iets over vertellen? Welk mengsel en war gekocht?
grös
@driekus 001
Weiden, ja en vers gras stalvoedering. Is een mengsel van Ten Have seeds, was stuk goedkoper als puregraze, maar dit is doorgezaait paar jaar terug, zandgrond. Ik weet niet hoe het met nieuw inzaai doet.
+1
koeiboer
Beste Hein,

Hoeveel kost dit project?
Hoe hoog zijn de geschatte meeropbrengsten?
En wat zijn de gerealiseerde meeropbrengsten? Indien geschat en gerealiseerd meer als 20% negatief afwijkt vult U dit aan met Uw eigen bonus??
+1
van Ittersum
@koeiboer Beste deelnemende boer,

was een betere opening geweest, toch?
koeiboer
@van Ittersum die wat daar aan meewerken ..... snappen het bij voorbaat niet... gerommel in de marge
van Ittersum
@koeiboer massa is kassa, kassa is massa. Tis maar waar je je gelukkig bij voelt
+2
sjoerd de melker
@koeiboer RFC heeft de afgelopen paar jaar volgens mij beter betaald als Leerdammer, Vreugdenhil of Doc om er maar een paar te noemen. Ga jij nu ook aan Hein zijn bankrekeningnummer vragen zodat jij jouw prestatietoeslag naar hem over kan maken?
weurding
@sjoerd de melker dit jaar kun je die beter overmaken an voorgaande🙈
sorry
Quote Reactie van @sjoerd de melker:
Leerdammer, Vreugdenhil of Doc

het is wel een selectief rijtje...
+3
Noorderling
Alsof het wiel nog uitgevonden moet worden. Het is alleen keuzes maken, blijvend grasland is verleden tijd als je met vlinderbloemigen en zonder/met weinig kunstmest aan de gang wilt.

1ph en cec moet goed zijn, ook zonder klavers
2 is kunstmeststrooier in de schuur durven laten staan
3 hoge bandendruk is funest, ook dat geld zonder klavers. Zo spannend is het dus niet.

(klik om te vergroten)

+1
klant
@Noorderling maaien en 1x schudden en er blijft niks van over.
+3
Noorderling
@klant haha, meer dan standaard Engels raai. 3ton drogestof staat hier, ca 50-60cm hoog en gegroeid in 4weken.
+1
driekus 001
@Noorderling Je hebt gelijk, hier precies zo. Waar klaver staat groeit gras, geen roest op het najaar. Alleen een kunst om de klaver niet te laten overwoekeren. Op tijd maaien.
Noorderling
@driekus 001
Heb een hoop rotzooi gehad aan rassen, groeien tekort bij de grond waardoor klaver overwoekerd, als je de klaver dan wel verliest heb je een kale plek met onkruid tot gevolg.
Heb nu een goed ras dat omhoog groeit en ook ruimte aan het gras geeft, dan groeit het inderdaad samen erg hard. Klaver moet sowieso 1x bloeien om de plant vitaal te houden op de een of andere manier, met luzerne hetzelfde, anders stoelt de plant niet meer uit na verloop van tijd. meestal lukt dat in de zomer wel in 3 weken voordat je weer aan het maaien bent.
jan w
@klant
Dat is onzin, wat je daar uitkraamt. De vraag is wel of je de kruiden erin kunt houden. hier lijkt het erop dat de percelen die alleen maar gemaaid worden de kruiden er nog beter in te blijven dan met beweiden. En de koeien lopen hier liever in het kruidenrijk grasland dan alleen op engels raai.
+1
sjoerd de melker
@klant als je een kavel hebt wat je alleen maait gewoon proberen ipv negativiteit rondbazuinen
Grasklaver maaiperceel overslaan of halveren met kunstmest strooien en deze stikstof verdelen over je andere grond. Zal je meevallen.
Noorderling
Quote Reactie van @sjoerd de melker:
of halveren met kunstmest

Doe dat alsjeblieft niet, heb een stuk waar in het 5e jaar nog maar op een kwart goed klaver stond. Heb het opgegeven, na 2 snedes strooien stond er geen een klaver plant meer. Het kan na het inzaaien en opkomst dus alleen maar minder worden. Het enigste dat je weg gooit is 50euro klaverzaad. Ben je ook kwijt met een kunstmestgift, het risico dat je loopt is 0,0 en hebt altijd een backup met je gras, dat blijft wel staan. Mits je de juiste klaversoorten zaait die omhoog groeien ipv wat woekeren over de grond, beginnen te stinken en gras verdringen. Alleen is er geen bedrijf of veredelaar die serieus inzet op rassenlijsten, vergelijken of op welke manier behalve als rode of als witte klaver te verkopen.
sorry
@Noorderling welk ras gebruikt u?
+1
Saillant
Vorige week door Oostenrijk gereden: daar zie je alleen maar kruidenrijk grasland.
+3
weurding
@Saillant daar snapt de regering het ook beter, zwaar gesubsidieert
+1
hoest
Wij zaaiden altijd al witte (riesling) klaver mee. Nu ivm de ah melkstroom moeten het 4 soorten zijn maar bevalt heel goed. Deze klaver icm 3 jarige green spirit en je kunt makkelijk elke 5 weken een goede snede maaien ook met deze droogte
+1
jan w
@hoest
Als je een perceel nieuw inzaait, zou ik er altijd klaver bij door doen. Heb je een veel snellere begin ontwikkeling van het gras.
klant
@jan w ga maar eens in die klaverrommel stalvoeren wagen is niet vol te krijgen.
+1
bio boer
@klant juist wel zomaar vol
driekus 001
@klant Waarom niet?
hoest
@klant dan doe je toch iets fout
+4
Frans Z.
@klant Klep dicht doen.
Wil je de melk onder de koeien houden ,dan redt je dat niet met kruiden grasland!!
van Ittersum
Cvroegejr@online.nl">@Cvroegejr@online.nl Met de huidige en komende regelgeving wordt dat sws een probleem. Voor wie geeft bv. het eiwitmaatregel (buiten beschouwing gelaten of dit zin of onzin is) de meeste problemen? De intensieve met een hoge productie of de extensieve met een lagere productie? Kortom, links of rechtsom, aan alle kanten wordt er gestoken die veel spanningen opleveren voor juist een bepaalde type boer. Het hele kringlooplandbouw (gesloten bedrijven qua mineralen) wordt stukje bij stukje opgetuigd, zin en onzin maar het gaat gebeuren.
+1
JD4240S
@van Ittersum Gelukkig kan niemand mij verplichten boer te blijven
Noorderling
Quote Reactie van @van Ittersum:
De intensieve met een hoge productie of de extensieve met een lagere productie?

Ligt er aan of je je productie als doel of resultaat ziet. Als het een gevolg is van goed technisch boeren dat de koeien meer geven en er meer voer van je grond af komt dat je zonder gek doen op >20.000kg melk per ha zit of de lage productie het resultaat van niet op de behoefte of naar de capaciteiten van de koe voeren is. De een wil het niet, de ander lukt het niet, en een ander zegt dat hij het niet wil omdat het wellicht niet lukt.

Denk dat het er naar toe gaat, dat het ipv compleet ruwvoer oogsten, voor intensieve bedrijven het meer krachtvoerachtig van gras en mais winnen wordt en dat maar compenseren met rust componenten in het rantsoen die veelal goedkoper zijn. Intensief wordt nog intensiever, net als dat grotere bedrijven door alle regelgeving nog harder groeien. De club die niet meer mee komt of af valt wordt telkens maar groter. Niet gezegd dat je mee moet, maar de selectie voor massa of marge wat je al eerder aan gaf is inderdaad ingezet.
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
Denk dat het er naar toe gaat, dat het ipv compleet ruwvoer oogsten, voor intensieve bedrijven het meer krachtvoerachtig van gras en mais winnen wordt en dat maar compenseren met rust componenten in het rantsoen die veelal goedkoper zijn.

Wellicht dat de extensievere ook een wat andere koe houdt dan de intensievere. Ik wil compleet ruwvoer van mijn land halen. Gras waarvan je 75% in een rantsoen kan doen. Qua fokken zitten wij meer op gebruikseigenschappen en conditie dan op melk.
jan w
Quote Reactie van Cvroegejr@online.nl">@Cvroegejr@online.nl:
Wil je de melk onder de koeien houden ,dan redt je dat niet met kruiden grasland!!

Waarom niet??
Piet B
Wat een onzin!
De boer die er niet aan mee doet kan dit grapje dan weer betalen
Wie pakt een keer het voortouw en zorgt dat dit bestuur naar huis gestuurd wordt?
dwers
Niet zo negatief allemaal, bestuur heeft in de tuin ook geen stenen, alleen bloeiende bloemen en planten .
wimpie61
Heel Nederland is dan op den duur het weiland ene grote onkruid bende wat geen koe meer wil vreten of aan dood gaat
O.a jakobskruid wat giftig is en in het hooi vreten ze het wel op
Jaap40
Eerst de kostprijs ma asr eens in de vingers houden de komende (chaos) periode. Er zijn al meer dan genoeg onzekerheden om ons heen.
Dat plusje voor kruidenrijk steken ze voorlopig nog maar even .... hol.
Hier het motto: never change a winning team
Sonnetje
@Jaap40 Je adaptief vermogen is niet toereikend om je vak uit te oefenen.
Het hedendaagse motto: de landbouw moet veranderen omdat wij dat vinden maar vraag na niet waarom.
Jaap40
@Sonnetje pffff adaptief vermogen.... zal wel wat meevallen.
De komende 5 jaar red ik me wel. Aan mijn lijf geen polonaise. Constant de nieuw voorgeschreven regels maar weer uitvoeren... wat een crime.
En anders kunnen we altijd nog eerder wat anders gaan doen.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!