Het best haalbare

Reactie Bennie Stevelink op dit onderwerp: boerderij.nl/Home/Blogs/… , hier legt hij zijn vinger precies op de zere plek waar het nu op vast loopt in de agrarische belangenbehartiging:

Vergaderboer, je vergeet één oorzaak: we hebben met grote veranderingen te maken in de landbouw. Veranderingen die boeren niet willen omdat die het bestaan moeilijker maken en veel aanpassingen eisen. De meeste boeren willen graag bij het oude blijven. Het liefst willen ze terugkeren naar de situatie van de jaren zeventig.

Van belangenbehartigers zoals LTO wordt geëist dat die de veranderingen tegenhouden. Dat nieuwe eisen van tafel geveegd worden. Maar dat gaat niet. Het best haalbare is een zo gunstig mogelijke regeling.
Daar is een deel van de boeren niet tevreden mee: zij eisen dat de verandering in zijn geheel van tafel gaat. Een zo gunstig mogelijke regeling treffen betekent dat je een verandering accepteert en niet bestrijdt. Dat maakt deze boeren woedend en daarom haten zij LTO.

Om de zoveel jaar wordt er weer een nieuwe organisatie opgericht die de veranderingen van tafel zal vegen. Nog niet één organisatie is daar in geslaagd. Als ze enig resultaat halen is het een zo gunstig mogelijke regeling binnen de verandering: precies hetzelfde als LTO.
Andere organisatie leveren geen ander resultaat en een andere voorzitter bij LTO levert ook geen ander resultaat.

De fout van LTO is niet dat zij niet leveren wat een deel van de leden eisen, want niemand kan dat leveren, de belangrijkste fout van LTO is dat zij niet weet om te gaan met het onvermogen van een deel van de boeren om veranderingen te accepteren en deze emoties niet voldoende weet te managen. Ze hebben te veel de neiging om over de genoemde emoties heen te stappen.

Het belangrijkste kenmerk van alternatieve organisaties is dat zij voorgaan in de emoties van de boeren, dát wordt gewaardeerd, ook al is het beleidsmatige resultaat nul.

Deel dit topic

Reacties

+18
familie pelle
Quote:
De meeste boeren willen graag bij het oude blijven. Het liefst willen ze terugkeren naar de situatie van de jaren zeventig.

Dat jij het hier mee eens bent grasbaal. ....Zelden zo’n onzin gelezen. Belediging van mij als jonge “veranderde” boer. Met bovenstaande opmerking wil Bennie de actievoerende boeren wederom op zijn bekende manier in de hoek drukken door ze weg te zetten als ouderwetse drammers.
+1
Grasbaal
@familie pelle Tis maar net wat je wil lezen maar zoals ik het lees heeft hij zelfs (terechte) kritiek op LTO....
+2
klompen
@Grasbaal valt mij op dat de meeste ex collega s het anders lezen als de gene die nog actief is
Alan
@Grasbaal dus hij mag hier wel kritiek hebben op LTO???
Alan
@Grasbaal ik vind het een vreemde gewaarwording dat een reactie op een column hier neergezet wordt terwijl hij collega's als bruinhemden neerzet. Zo iemand moet je weren!
+3
Alan
@Grasbaal de inhoudelijk reactie: boeren veranderen altijd daarom blijven ze boer. De veranderingen komen uit de markt. Als de consument betaald dan gaat er een boer leveren. Als er te weinig betaald wordt voor een bepaald soort product stopt de boer met leveren. Dat is nu zo dat was vroeger zo en zal altijd zo blijven. Drammers als bovengenoemde willen boeren dwingen om producten te leveren waar geen vraag naar is. Het enige wat je daar mee kunt doen als boer zijnde is die schoppers links laten liggen en zorgen dat het bedrijf loopt. Anders ga je kapot.
+2
Lepus
@familie pelle Ik beschouw dat juist als een compliment. Wat voor een ongevoelige robot ben je als je deze tijd beter acht dan de tijd waarin vrijheid blijheid normaal was, je een betere melkprijs had als nu en je ongegeneerd Ford Capri kon rijden. Ik had het wel mee willen maken
Frans Z.
@Lepus Opel manta.
+2
m uut m
@Frans Z.
Ik heb ze beiden gehad.
Had ze nooit moeten verkopen.
George
Quote Reactie van @m uut m:
k heb ze beiden gehad.Had ze nooit moeten verkopen..

Waren beide nu gewoon oud ijzer.
MTSTAMMINGA
@familie pelle Je leest geen Willem Bruil op boerderij site @famillie pelle ??
+6
Bonne
Quote:
De fout van LTO is niet dat zij niet leveren wat een deel van de leden eisen, want niemand kan dat leveren, de belangrijkste fout van LTO is dat zij niet weet om te gaan met het onvermogen van een deel van de boeren om veranderingen te accepteren en deze emoties niet voldoende weet te managen. Ze hebben te veel de neiging om over de genoemde emoties heen te stappen.

De fout van LTO lijkt mij eerder dat ze voor de veranderingen aanlopen zonder na te denken over de reden voor de veranderingen, klopt het wel, de klimaatverandering, de verminderde biodiversiteit, de duurzaamheidseisen? Wat zijn de echte redenen en moeten wij daar mee akkoord gaan of gaan we voor een beter plan. Het lijkt er vaak op dat via achterkamertjes van alles wordt beslist met in het achterhoofd een ander idee dan belangenbehartiging van de boerenstand.
Wolswinkel
@Bonne juust!
+3
puntertje
Bennie denkt te weten dat mensen die het niet met hem eens zijn conservatief zijn en terug willen naar vroeger. Dit i.t.t. hijzelf natuurlijk. Bennie had schoolmeester moeten worden, maar dan wel op een school uit vroeger tijden waar meesters wil wet was.
laatste strijder
@puntertje of dominee
+3
Achso
Je hebt kolder stukken en dit soort rariteiten onzin
+6
paul1
Verandering is niet hetzelfde als verbetering. waarom zou je een verandering accepteren die juist een
verslechtering betekenen voor je bedrijf.
+2
Weidezicht
De fout van lto is ja nee en amen. Beginnen direct met mogelijke oplossingen uit te werken zonder tegenprestatie te vragen.
+2
jan w
Lto is de laatste decenia teveel een verlengstuk geweest van politiek Den Haag. Dat heeft ernstig tekort gedaan aan de functie als belangenbehartiger voor de boeren.
Als je hierbij de IenR fraude aanhaalt, wie zat er het 1e te schreeuwen, wie zou die leden wel eens ff royeren. is daar ooit een excuus voor gemaakt vanuit de politiek en vanuit LTO.
Dat alles bij het oude moet blijven is in mijn optiek een lul verhaal.
En ik kan het mij ook niet indenken dat de boeren willen dat alles bij het oude blijft.
Zo ook in het stikstof verhaal, daar had men toch ook veel meer bovenop moeten zitten in zich niet moeten laten leiden door politieke verhalen van halvering van de veestapel. En het hoeft ook niet zo te zijn, dat we als melkveehouders op ons gat moeten blijven zitten. We kunnen best nog wel beter, de voerboeren verkopen maar al te graag een brok met teveel eiwit. Maar men had ook veel meer moeten benadrukken dat de landbouw ook bijna als enigste sector is die Stikstof uit de lucht bindt.
+2
Farmer_
De meeste boeren kunnen die veranderingen Finacieel niet aan, daarbij is het een doodlopende weg die kringlooplandbouw, mooie praatjes, die betere prijzen komen erniet, het is een strop om de nek die steeds verder aangetrokken wordt door de idiote ideeen van links.
+1
laatste strijder
Kijk nu eens met een frisse blik naar een LTO , lees je dus ff goed in ! Die poppetjes die daar in zitten zijn met allerlei interessante zogenaamde agrarische projecten bezig , maar in ieder geval niet met t 'beschermen; lees, belangen-behartigen' van de veehouder in de overall en een mestschuif in z n klauwen ,plurt toch op met dat volk(engnekken) en zn organisatie. Afgelopen jaar staan ze als laffe schoothondjes te kijken hoe anderen de kolen uit t vuur proberen te trekken. Wegwezen uit elk overleg met dat volk. .
+2
Albert Altena
Bennie stelt dat boeren niet willen veranderen.
Dat willen ze wel, maar niet voor onnozele wetten.
+3
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Albert Altena:
dat boeren niet willen veranderen.

Die hoeven helemaal niet te veranderen; de bedoeling is dat ze het zat worden en de handdoek in de ring gooien. Het milieu is daarbij een middel en GEEN doel. Iedereen die (na alles wat er al gebeurd is aan onlogische, willekeurige en leugenachtige zaken) nog niet snapt wat men aan het doen is, heeft een giga bord voor z'n kop.
+1
MTSTAMMINGA
Lid van FDF en geld lenen bij ABN/ AMRO De financier van schiphol met al zijn vervuilde bezig heden Wordt een grappige samenleving zo 😀 😬
JD4240S
@MTSTAMMINGA Is dat niet met elkaar te combineren?
+2
MTSTAMMINGA
@JD4240S Wil maar even laten zien hoe ingewikkeld een samenleving kan zijn 😃
JD4240S
@MTSTAMMINGA is niet moeilijk
Wordt moeilijk gemaakt
Schaarste is de sleutel tot het zaaien van verdeeldheid
Stumpers trappen in juridische schaarste van
laatste strijder
@MTSTAMMINGA beide door de staat in de benen gehouden , zouden ze allebei moeten laten gaan ,= markt-werking
laatste strijder
@laatste strijder Schiphol naar zee = ruimte voor landbouw en bouw erbij , meteen de maffiapraktijken rond schiphol óók opgelost . Nederland is voor buitenlanders t Colombia van Europa , dan weet je t wel .
trouwens , vrijgeven die drugs-troep , lost zich vanzelf op . Maarja verdienmodelletje hé.
+3
George
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
Lid van FDF en geld lenen bij ABN/ AMRO De financier van schiphol met al zijn vervuilde bezig heden Wordt een grappige samenleving zo

Hier ontgaat het me totaal wat dit met elkaar te maken heeft en met het bovenstaande topic Karst.

Wederom is het weer een boel lariekoek en apenkool van die Zeverink. 😄
+5
duitser
Boeren in het verleden blijven hangen? Dat heb je verkeerd Bennie, de melkprijs is in het verleden blijven hangen
JD4240S
Er blijven ten alle tijden mensen die roundup kankerverwekkend vinden en er blijven boeren die vinden dat we als sector moeten veranderen
De overlap zit in het feit dat ze geen idee hebben waarom ze dat vinden

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
34
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
0