Onderbouwing voermaatregel blijkt niet gedocumenteerd

Tijdens het kort geding bleek dat de onderbouwing die STAF en Stikstofclaim wilden hebben, niet is gedocumenteerd. En wat niet is gedocumenteerd, kun je niet opvragen. Dat is de reden dat beide partijen hun eis (alleen de documentatie werd geëist) introkken, om de rechter een uitspraak te besparen. (Die uitspraak zou zijn geweest: er is geen onderbouwing en wat er niet is kun je niet opvragen). Over de vervolgstappen leest je in het bijgaande bericht:

Persbericht AgriFacts (STAF) en Stikstofclaim (SSC).

De onderbouwing van de voermaatregel is niet gedocumenteerd, maar zit in het hoofd van één ambtenaar. Het ministerie van LNV kon vanochtend tijdens het kort geding dan ook niet aangeven welke gegevens de ambtenaar precies had gebruikt, en hoe deze tot de door de Minister voorgestelde voernormen was gekomen.

De onderbouwing waarom de stichtingen AgriFacts (STAF) en Stikstofclaim vanochtend verzochten in een kort geding, kwam daarom niet op tafel. Wat er niet is, kun je niet opvragen. Beide stichtingen spanden een kort geding aan tegen het ministerie van LNV omdat zij willen weten waarop de voorgestelde voernormen zijn gebaseerd.

Stikstofclaim en STAF zijn blij met de uitkomsten van het kort geding. Dat geeft tenminste duidelijkheid. Beide partijen hadden al het vermoeden dat de onderbouwing van de voermaatregel tekort schoot, maar dat het ministerie de onderbouwing niet heeft gedocumenteerd, zien beide stichtingen als een forse tekortkoming. Eén ambtenaar blijkt de nieuwe voedernormen voor melkvee te hebben berekend, maar het is onbekend of deze ambtenaar zijn berekeningen kan reproduceren. De berekeningen zitten in het hoofd van deze ambtenaar, die momenteel op vakantie is.

Vanaf 1 september gelden nieuwe normen voor veevoer, met als doel de stikstofuitstoot met 0,2 kiloton te verminderen. Hiermee moet de woning- en wegenbouw worden vlot getrokken.

Vervolgstappen
Met tussenkomst van de rechter werd vanochtend afgesproken dat Stikstofclaim, STAF en het ministerie van LNV in gesprek gaan met de betreffende ambtenaar, over de berekening en de gebruikte data. Omdat de invoerdatum van de voermaatregel (1 september) snel dichterbij komt, willen Stikstofclaim en STAF er niet op gokken dat het de ambtenaar tijdig lukt de onderbouwing te reproduceren. De besturen van Stikstofclaim en STAF zullen de voorzieningenrechter vragen de ingangsdatum van de veevoermaatregel op te schorten, zolang de onderbouwing niet transparant en controleerbaar is.

Deel dit topic

Grasbaal

Laatste  |  

Reacties

hans1980
Waar zit hij Curaçao? Anders STAF invliegen?
+2
Erco
@hans1980 je kan beter FDF laten invliegen 😉
+2
anonymous_238
Een Bananenrepubliek zijn we aan het worden
+2
diezel
@anonymous_238
Stilaan gaan er steeds meer oogjes open wat het zgn. "Het Nieuwe Normaal" allemaal gaat inhouden.
Op alle gebied...…
Vind het doodeng. 😞
kanniewaarzijn
@diezel Maar dit "nieuwe normaal" is al veel langer aan de gang hoor!
puntertje
Mijn volgende belastingaangifte zit ook in mijn hoofd, samen met de onderbouwing.
Twentsch Land
Veel zwart voor de kous 🧐

@puntertje
+1
kanniewaarzijn
Waarom gaan STAF en Stikstofclaim hier nog serieus op in?? Het is toch overduidelijk dat er helemaal geen onderbouwing is? I.p.v. de datum opschorten moeten ze eisen dat die idiote maatregel van tafel gaat.
+2
JanCees
@kanniewaarzijn omdat van tafel juridisch je weg wordt gestuurd opschorten heeft wel een kans. Even goed lezen wat Staf en Stikstofclaim schrijven
Jean-PierreK
Als er op het ministerie een ambtenaar rondloopt die zo goed kan hoofdrekenen, dan kan die vast ook wel het alternatieve voerplan binnen een paar uur doorrekenen. Dan is schijnbaar geen PBL meer nodig.
JHMvB
.....zucht....

“Je zou ze een Cent geven” zou mijn vader vroeger zeggen....

1 Cent aan Minister Schouten én 1 Cent aan haar ambtenaar, welke ze voor haar karretje spande.

Overmaken aan RVO (Rekening nummer alom bekend)
Onder vermelding van:

bijdrage voor bosje bloemen voor de minister en haar ambtenaar van de verloren gegane berekening van de voermaatregel
Bartlehiemboer
Wij hadden aangifte gedaan tegen minister Schouten/dierenmishandeling. Wat gaan ze daar straks mee doen wanneer blijkt dat de maatregel echt maar uit de duim is gezogen??? Hebben we dan grond om haar af te zetten?
hypotheekboer
@Bartlehiemboer denk dat je het antwoord wel weet
Al deze onzin moet per direct stoppen, anders ff een bezoekje brengen aan het LTO kantoor in den haag, met 500 trekkers.Die laten anderen de problemen oplossen.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!