NVB: investeren in lange termijn moeilijker voor boeren

De overheid maakt het de agrarische sector onmogelijk om te investeren in de toekomst. Dit heeft onder andere te maken met steeds hogere wet- en regelgeving.  Dat schrijft de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) in een notitie.

Deel dit topic NVB: investeren in lange termijn moeilijker voor boeren (melkvee.nl)

De overheid maakt het de agrarische sector onmogelijk om te investeren in de toekomst. Dit heeft onder andere te maken met steeds hogere wet- en regelgeving.  Dat schrijft de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) in een notitie.

Nieuwsgrazer

Reacties

+3
Jaap40
Zonder noemenswaardig te investeren de komende 5 jaar kunnen we nog prima produceren. De slag die een volgende generatie zal moeten maken wordt zwaar en bepalend voor voedsel aanbod op langere termijn.
Persoonlijk zou ik geen enkele ondernemer adviseren nog in de primaire sector te investeren binnen het huidige politieke klimaat.

Dat er minder geïnvesteerd gaat worden is niet een probleem van de boer, wel voor het voedselsysteem.
laatste strijder
@Jaap40 Waarom zwaar ?
+1
Jaap40
@laatste strijder melkprijs verwacht ik weinig positiefs van. Door allerlei moderne eisen gaat kostprijs omhoog en mede door die moderne eisen gaat ook nog eens de produktie omlaag.
Met de nieuwe beoogde concepten melk je jezelf kapot?
laatste strijder
@Jaap40 Maar t is wel van aller tijden , neemt niet weg dat t nóg meer op agrarisch-ondernemerschap komt, en dat is er in velerlei vormen . Vind wel dat , wij boeren , we moeten strijden tegen t verdwijnen van t agrarisch-landschap , een Hollandse pijler .
Koeien boertje
@laatste strijder dat de kostprijs naar boven gaat en een liter melk al 40 jaar hetzelfde is, ja van alle tijden.
Maar hoe dat gat opgevuld wordt is ook van alle tijden.
Elke generatie is verdubbeld.
Hoe vang je het gat op zonder verdubbelaar?
De techniek is of komt er wel, alleen het vee niet
Zwaagdijk
Het rendement ligt te laag in de Agro sector. zekerheid is wel oké maar wordt niet meer zo erg nagekeken. Je moet echt geld verdienen. Anders krijg je niks gedaan. Maar eigenlijk is het toch altijd al moeilijk geweest om wat geld los te krijgen van de bank.
+1
Jannus
Quote Reactie van @Zwaagdijk:
Maar eigenlijk is het toch altijd al moeilijk geweest om wat geld los te krijgen van de bank.

Wanneer het niet lijkt te kunnen dan gaat het meestal lukken,komen ze bij je met dat alles kan dan moet je oppassen
+1
Zwaagdijk
@Jannus inderdaad. Wij hebben de polsstok ook altijd effe verder gezet dan iedereen dacht dat het kon. Maar dan moet het de eerste 2 jaar wel meezitten. En anders zit je op de blaren.
George
Quote Reactie van @Zwaagdijk:
Maar eigenlijk is het toch altijd al moeilijk geweest om wat geld los te krijgen van de bank..

Nee dat was het niet , ik heb nooit moeite hoeven doen om wat te krijgen. Echt nooit , ik heb wel altijd meer rente moeten betalen en dat kon ik nooit met ze eens worden waarom ik meer moest betalen dan een burger voor zijn hypotheek op zijn huis. Maar heb wel altijd meer moeten betalen , dus dat nooit gewonnen. 😄
robbies
@George opa vertelt. jij bent al 20 jaar niet meer bij een bank geweest om geld te halen.
George
Quote Reactie van @robbies:
opa vertelt. jij bent al 20 jaar niet meer bij een bank geweest om geld te halen.

Jawel zo lang geleden is het nu ook weer niet. En ik ben nog geen opa en pas 52 jaar oud. En ik voel me ook niet oud , ik voel me zelfs keigoe! Ik geniet van het leven en ben blij met wat ik heb en met wat ik doe en ook dat ik niet meer echt helemaal van een bank afhankelijk ben.
groeier
Quote Reactie van @robbies:
al 20 jaar niet meer bij een bank geweest om geld te halen.

Toen kon je nog onderhandelen 😀
van Ittersum
Het Deense bank of hun financieringssysteem (dus oppassen) ligt op de loer. Nu oppassen dat je deze Eendenkooi niet in zwemt, te beginnen met de lease?
Coen
@van Ittersum , banken eisen via Basel-4 rendement en liquiditeit.

dat wordt voor grote zakelijke investeringen dus weer beroep doen op investeerders die vooral kijken naar dekking/zekerheid —> dus voor bedrijfsbeëindigers met veel vrij vermogen
Noorderling
@Coen
Alleen willen die kinderen op den duur ook geld zien ipv voor lage rentes je geld/vermogen verhuren. Bedrijf huren lukt vaak maar bij de laatste generatie boer en dan is de binding weg. Dan gaat men toch voor luxe, eigen huis aflossen etc.
George
Quote Reactie van @Noorderling:
. Dan gaat men toch voor luxe, eigen huis aflossen etc

Ja dat begrijp ik ook wel. En ja je leeft maar 1 keer.
+7
Bekkink
@van Ittersum liever gelast dan geleast
+1
pieta
@Bekkink Juist. Zo zit ik er ook in.
+1
casev
Hier zijn we nog vol op aan het investeren op het eigen erf. Heeft alleen niks met de landbouw te maken. 1 grote (nieuwe) loods voor opslag, en 2 oudere schuren gerenoveerd voor de verhuur. 1 aan een zzp-timmerman, de andere komen antieke autos van een verzamelaar in. Een stuk makkelijker verdienen dan een paar extra koeien
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!