Veldbonen geschikter voor akkerbouwers dan voor veehouders

Veldbonen zijn geschikt als krachtvoervervanger voor rundvee, maar niet snel een geschikt gewas voor veehouders. 'Het gewas vraagt aandacht. Je moet het een beetje verwennen', zegt Martijn van Overveld, productmanager akkerbouw bij Limagrain. Hij ziet het vooral als een akkerbouwgewas.

Deel dit topic

Reacties

huub
Op zandgrond past het ook in het bouwplan van een melkveehouder, na mais mag je het niet zaaien.
Henry1
@huub in mengteelt met tarwe dan? En dan tarwe opgeven?
huub
@Henry1 dat zou kunnen, je moet dan wel een loonwerker in de buurt hebben die dat kan zaaien en ik weet niet of veldbonen er tegen kunnen dat je ze met de sleepslang bemest.
+1
jan w
@huub
Waarom zou je het eigenlijk niet na de mais mogen zaaien?
m uut m
@Henry1
Veldbonen is geen vanggewas maar een hoofdteelt.
Henry1
@m uut m hoe bedoel je dat?

Want als je tarwe nu als vanggewas teelt die moet dan als hoofdteelt in het volgende jaar dienen. En op de site staat ook dit stuk?

Mengsel als vanggewas
U mag een mengsel van verschillende gewassen als vanggewas telen. Het mengsel bestaat dan wel voor minimaal twee derde uit een of meer vanggewassen uit de tabellen hierboven. Voorwaarde is dat het ingezaaide mengsel in het najaar tot ontwikkeling komt.


Dus als je dan 2/3e wintertarwe doet en 1/3e winterveldbonen? Dan moet het toch kunnen? Al weet ik niet hoeveel er dan van veldbonen terecht komt.
pietjepuk
@m uut m maar de veldboon is geen graan.
BertK
Niet voor niks zijn er akkerbouwers en veehouders. Specialisatie noemen ze dat. Ze zeggen ook wel dat je doen moet waar je goed in bent.
+1
Noorderling
@BertK maar niet alle veehouders zijn geschikt vee te houden en alle akkerbouwers ook niet geschikt geslaagde gewassen te telen.

Als je het niet probeert leer je het ook nooit, als limagrain evenveel energie in begeleiding stopt als in de propagandamachine moet het helemaal goed komen.
+1
BertK
@Noorderling niet alle veehouders bedoel je hoop ik.
Schoenmaker blijf bij je leest. Daarom kopen de meeste boeren (enkelvoudige) krachtvoeders ipv zelf te telen. Daarom kunnen politici niet oordelen over wat wij voeren moeten. Jij en ik hebben er voor geleerd, hebben ervaring en laten ons voorlichten. Met een beetje boerenverstand over die drie komt het goed.

Erwten is ook mooi voer, incl het stro. Om te telen.......
pieta
Quote Reactie van @BertK:
Jij en ik hebben er voor geleerd

En vooral van geleerd! 😁
Noorderling
@BertK
Financieel is het niet gauw rond te rekenen om daar extra grond voor te kopen. Aankoop kun je sturen wat je past, iets wat niet past in het rantsoen is altijd te duur. Denk dat 1/4 aankopen al gauw nodig is om te kunnen sturen.

Misschien is het wel interessant om meer krachtvoerachtigen zelf te telen en eens in de paar jaar overal gras vandaan te slepen als de silo's in mei nog niet leeg zijn bij collega's. Eens in de 3jaar lukt dat vaak wel, krachtvoer geven ze nooit weg.
Henry1
@BertK toch denk ik dat regionaal geteeld voer wel steeds belangrijker wordt. Of anders met regeltjes zoals de voermaatregel wel. En dan mogen bijv eigen veldbonen wel gevoerd worden dus wordt alleen maar aantrekkelijker.
BertK
@Henry1 Niks tegen op regionaal geteeld voer, maar regeltjes daarvoor?

Misschien spercieboontjes uit Senegal dan ook maar heroverwegen
Henry1
@BertK beide eens! Maar we worden wel steeds meer die kant op gestuurd.

En sperziebonen uit senegal. Dat hoort idd ook niet. Maar wat heb ik daar voor invloed op behalve te gaan demonstreren?
Nevergiveup
Saldo van test proef percelen twee jaar geleden was erg laag , ofwel negatief. (Was toen ook erg droog)

5t/ha x 0,28 euro/kg

Weet niet hoe het dit jaar is.
Henry1
@Nevergiveup dus €1400 opbrengst. En wat kost het?

Maar binnenkort (denk ik?) weer de boerderij met saldo's van gewassen dus dan kunnen we ff checken
BertK
@Henry1 Rente over de grond is al ongeveer die € 1400,-.

Hoe je het ook bekijkt, kosten zijn hoger.
Henry1
@BertK maar kan maisteelt dan wel uit?

En hier kun je dan weer mooi op tijd gras inzaaien. Dus opbrengst van het perceel is dan hoger
Nevergiveup
@Henry1 Het zou voor mij ook een mooi gewas zijn , maar opbrengst moet dan wel minimaal 500,- omhoog
+1
Nevergiveup
@Henry1 teelt ca. 850,- per ha. Is ook nog een wat risico gevoelig gewas , (vorst - winter veld bonen), luizen, ziekte gevoelig , rotatie ,oogst

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
24
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0