Wat kost beregenen

Het begint er steeds meer op te lijken dat wanneer je niet beregend dat dat zeer onverstandig is.
Toch zie ik bij de boeren die beregenen dat het gras groener is maar ook niet veel meer dan dat.
Is het niet veel goedkoper om iets voer bij te kopen.
Maar de vraag is wat zijn ruwweg de kosten die gemaakt worden.

Deel dit topic

Reacties

George
Tja waarom dan deze vraag ?
Keunen
@George voor elke vraag is een antwoord
kaas
Het is altijd waar je van uit gaat als je alles nieuw moet [wilt]kopen en nog 1 of meerdere bronnen moet slaan dan word het wel duur plaatje dan ga je denk ik tussen de 75000 en 100000 kwijt zijn en dan het werk en brandstof nog.maar van de andere kant als het grasland dood brand door de droogte en je moet de halve boerderij opnieuw inzaaien en de mais opbrengst is helemaal verdroogt .dat kost ook veel geld en ergernis,ik vind dat beregen vaak wel dankbaar werk is .
Leo,s vriend
@kaas zo kan het ook... maar bron kostte hier afgelopen maand 3800 incl. btw, 3 jaar geleden goede gebruikte haspel gekocht voor 6000 en motorpompset voor 15000
das samen een kwart van die ton.
+2
pietjepuk
@Leo,s vriend Onze haspel kosten 18 jaar geleden 1000 euro. op wat slijt dingen na nog weinig aan gehad.
Tommie1
Quote Reactie van @pietjepuk:
weinig aan gehad.

@pietjepuk
Zo'n haspel heb ik ook ooit gehad.
+1
jjthefrenchman
Je moet beregenen wat het meest oplevert. Bij hoge temperaturen groeit gras toch al niet, dus is het effect op gras veel kleiner. Maïs daarintegen gaat heel efficiënt om met water. Dus is het rendement op beregende water veel hoger. Volgens mij is de richtlijn dat beregenen zo'n 1€ per kuub kost .
arnold
@jjthefrenchman 1 euro/kuub?Dat houdt dus in als je 20 mm water op het land wilt brengen je 200 euro per hektare kwijt bent.bij een oppervlakte van 50 hektare is dat 10.000 euro,toch serieus geld.
JappieJo
@arnold ik sproei met antiek spul, maar reken 1ltr diesel per mm. Dus zeg maar 25mm en dan 25€/ha.
JappieJo
@JappieJo ding koste 2750€ in aanschaf. 300 mtr 90mm slang
boertje boer
@arnold Als je laat beregenen door derden tellen ze € 1,- per mm. Investeer je zelf reken je met andere bedragen. Híer compleet nieuwe installatie met stationaire pomp, aanvoerslang etc. €60.000 kwijt Tel je afschrijving in 5 jaar stop maar met rekenen. Tel je 20 jaar plus 1000 draai uren × 8 liter/€ diesel dan ben je grofweg € 12.000 gedeeld door 60 ha kom je op €200,- uit excl. arbeid. Heb je perceel wel 4 tot 5 keer beregend.
JAAP-AAP
Www.wur.nl : duurzaam electrisch beregenen
ted9
4 jaar geleden was het nogal in om hele kuilen op het maisland te rijden en snede s met gras te verklepelen. Gewoon voer kopen in goed ruwvoer jaar.
+1
van Ittersum
Hier in het noorden met in principe veel zoet water om je heen ,kiezen de meesten toch voor een bevloeingspomp met ca 200-300 meter slang met gaten , oprolhaspel voorop en gaan. Wat eerst als wapen tegen de muizen begon is nu een wapen tegen de droogte. Vraagt heel weinig pk's , toerental rond de 1000 op de 750 pto en een verbruik tussen de 7-10 liter diesel per uur. Investering totaal 15K met een pomp die 800m3/uur aan kan maar reken maar op 400m3/uur
huske
@van Ittersum op de korte termijn brengt je dit gras. Op de lange termijn verniel je het hele hondenleven. Hier zijn ze ook volop aan de gang geweest met de muizen en de laatste jaren ivm de droogte. Zwart/wit gezien is voor de droogte op veen (Daar heb ik alleen ervaring mee) een grote hoeveelheid mest de enigste oplossing. Met beregenen of bevloeien help je alleen het gras. Met mest help je het bodemleven en die zorgt wel dat het gras bij het water en de voedingsstoffen komt
van Ittersum
@huske true, maar de regelgeving is anders en dan moet je de tering maar naar de nering zetten
huske
@van Ittersum klopt, maar binnen de regelgeving is er een boel mogelijk. Zie hier toch hoofdzakelijk de extensieve bedrijven die ook een boel weiden de grootste problemen hebben om wat voer van het land af te halen. De intensievere met minder beweiding hoor je minder klagen en zie je ook aan het land dat er vaker, mooier en meer gemaaid word.
Frans Z.
@van IttersumVandaag op weg naar Sneek door Hommerts gekomen,mooi gebied. Weinig koeien buiten in Friesland.
pieta
Quote Reactie van @huske:
het hele hondenleven

Wat dit er nou mee te maken heeft? 😁
+1
huske
@pieta dat krijg je als je het nadenken laat uitbesteden
Erco
@van Ittersum was laatst nog vlakbij je, reed door woudsend, moest bij indijk zijn, boer had n heel simpel systeem op n rol. Gewoon slang van worteldoek, zijn pomp gaf 400 m3 maar die van zn kameraad 750 per uur. Aangeschaft voor tegen de muizen maar werkt ook zeer goed tegen droogte zei hij
+2
weurding
Als mensen een snede gras voor 250 / 300 al te duur vinden moet je geen grasland gaan beregenen
diekman
@weurding eerste snede?
+1
weurding
@diekman meestal valt de droogte later, dit jaar uitgezonderd
Nico96
@weurding vaak wordt alleen het gemis aan voederwaarde als droogteschade gezien, maar als je een maiskuil hebt waar geen kolf in zit en je moet ervan melken, dan begint de schade pas.
weurding
@Nico96 had het over gras 😉
Nico96
@weurding Voor gras geldt eigenlijk hetzelfde, alleen heb je daar ook nog herinzaai als het helemaal verdroogt. Maar als je voor verkoop teelt zou ik er voor gras niet aan beginnen, aan beregenen.
+1
kaas
@Nico96 of een slechte zode dan moet je herinzaaien dat kost ook geld.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
30
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
0