Wekenlang acties. En nu?

Quote:
Het is de uitdaging om uit de strijdmodus te gaan, we moeten weer normaal met elkaar in gesprek

COLUMN RUDIE FRERIKS, MELKVEEHOUDER IN LUTTENBERG

We zitten al een tijdje met acties. Met trekkers op pad naar weet ik veel waar nu weer. Aan de ene kant snap ik het ook nog. De voermaatregel is de bekende druppel in de toch al te volle emmer.

De voermaatregel is nutteloos, nodeloos en ook nog eens tot op het bot tergend. Hoe kan een ambtenaar of minister ooit denken dat je het vakmanschap van de boer, zijn corebusiness, op zo'n wijze aan de kant kunt schuiven?

In mijn vorige column, zes weken geleden, begon ik met alle ellende die toen speelde. Grotendeels dezelfde narigheid die we nog steeds hebben. Toen maakte ik een draai naar de positieve zaken waar we elke dag van kunnen genieten.

Nu ben ik eigenlijk weer toe aan een draai. Weg van de trekkeracties. Weg van het geschreeuw. Weg van het elkaar maar opruien. Weg van bedreigingen. Weg van intimidatie. Weg van alles uit zijn verband trekken. Weg van alleen maar roepen wat we niet willen.

Ik wil weer terug naar het normale. We moeten weer normaal met elkaar in gesprek. Respect voor elkaar, respect voor de ander, respect voor andere meningen. Ik zou graag zien dat we als boeren zelfbewust en vol trots ons verhaal vertellen. Vertellen wat we wél willen.

We hebben een goed verhaal te vertellen. We hebben ook oplossingen voor diverse problemen. Nu spitst de strijd zich toe op de stikstofruimte. Er liggen ook vraagstukken over CO2, biodiversiteit, watertekort en wateroverlast. Stuk voor stuk vraagstukken waar we veel te bieden hebben. Niet door onze ruimte voor niks in te leveren, maar door oplossingen aan te dragen.

Wij vangen op onze grond veel stikstofdepositie op en maken daar hoogwaardig eiwit van, waarbij we ook nog eens een boel CO2 vastleggen. Dat doen we met behulp van water. Er is dus een goed verhaal van te maken.

Het is de uitdaging om uit de strijdmodus te gaan. Het is veel gemakkelijker de boel te ontregelen door een hoop kabaal te maken met grote harde woorden, ondersteund door veel pk's van grote trekkers.

Acties kunnen helpen. Maar je moet weer met elkaar om tafel. Dat kan in Den Haag, maar misschien ook al bij de koffiehoek in de plaatselijke supermarkt. Want via een goed gesprek bij een kop koffie ontstaat verbinding. En we moeten ons verbinden met onze maatschappij. We kunnen het als landbouw niet alleen. Wie doet er mee?

Bron

Wekenlang acties. En nu?
nieuweoogst.nl

Deel dit topic

Reacties

Kilokaas
Praten met een stel messen in de rug heeft niet mijn voorkeur wie het wel wil noem ik een verrader
+1
MTSTAMMINGA
@Kilokaas Jij bent meer een man van de wittevlag @Kilokaas ?? Onderhandelen is als verliezer zich gedragen en winnaar worden Het probleem is wie wil het proberen momenteel met Carola 😬 😀
Erco
@MTSTAMMINGA proberen met Carola. Mij niet gezien. Mischien jij als vrijgezel 😉
+1
de hoef
Quote Reactie van @Kilokaas:
heeft niet mijn voorkeur wie het wel wil noem ik een verrader

je zal het echt ver schoppen ,
Kilokaas
@de hoef denk maar niet dat ik daar van wakker lig ik sta voor mijn uitspraken en wat ik typ en wanneer bestuurders hun eigen haggie willen redden door collega’s voor de trein te gooien is het nog een heel net woord wat ik gebruik wat ik eigenlijk zou willen typen komt niet door de goedkeuringscommissie
+4
de hoef
Quote Reactie van @Kilokaas:
van wakker lig ik sta voor mijn uitspraken

dan stel ik voor dat je jezelf even voorsteld , nu ben je een anonieme roeptoeter, als je staat voor wat je zegt, heb je een naam
matt
@de hoef ra ra wie zou kilokaas toch zijn 😀))
+1
de hoef
@matt cristo15, of cowboy 22
de hoef
@matt erik 1979 kan ook nog
+1
diekman
Dan heeft LTO altijd wel een bittere koffiesmaak gehad. Tijd voor nieuwe koffie.
+1
matt
€In gesprek” het nieuwe modewoord.
+2
Kilokaas
@matt het collectief besloot de stekker uit het overleg te trekken omdat Carola nergens naar luistert en maar doordendert om de natuur te herstellen nu gaan sukkels van agractie en individuele zoals datema popiejopie doen en de bipsen in Den Haag kussen tijd om als sector dit volk te bestempelen als gesprekspartner onwaardig
Woutertje77
@Kilokaas is dom gelul. Alle sectorpartijen muv fdf/ddb zitten aan tafel
Kilokaas
@Woutertje77 aha, dus van Maanen is ook in gesprek met lnv lekkere boel die belangenbehartigers wat is er veranderd sinds het collectief zei dat er met deze minister niet te praten valt in en in trieste vertoning van iedereen die weer gebakjes aan het verorberen is in Den Haag nog iets lekkers er bij? En jij mag het gepolder net zo kwalificeren als je wilt dat doe ik ook en ik ben er werkelijk onpasselijk van eerst zeggen dat alles mislukt is en de voermaatregel ligt op tafel alleskunner Mark moet fff puinruimen voor jullie en achter zijn rug om gaan jullie gewoon verder knap staaltje mensen naaien
familie pelle
@Kilokaas
Quote:
. aha, dus van Maanen is ook in gesprek met lnv

Nee.
Kilokaas
@familie pelle mooi goed zo Woutertje zei alle partijen
familie pelle
@Kilokaas
Quote:
. mooi goed zo Woutertje zei alle partijen

Woutertje zegt wel vaker wat. Niet al te serieus nemen die gast.
Woutertje77
@familie pelle tot gisteren dus wel Pelle.
cs-agrar
Quote Reactie van @Kilokaas:
alleskunner Mark

dat valt ook wel weer wat mee
m uut m
@cs-agrar
Of tegen.
Het is maar net hoe je het bekijkt.
+1
Kilokaas
@Woutertje77 jokken mag niet hè zullen we dat afspreken anders geloof ik je nooit meer geloof dat je zit te jokken om jezelf te beschermen
familie pelle
@Woutertje77
Quote:
. Alle sectorpartijen muv fdf/ddb zitten aan tafel

Je bent wederom bijzonder slecht op de hoogte
Woutertje77
@familie pelle als je het wilt weten, gisteren zijn nog gesprekken geweest over het alternatieve voorstel van de sector, daarna heeft nmv gezegd niet verder te praten hierover. Waarschijnlijk wel over ná 2020.
weurding
@matt Rudi heeft accommodatie daarvoor🤫😁
demelkboer
De bal ligt in Haagse hoek. Eerst die cijfers berekeningen en modellen op tafel
Woutertje77
@demelkboer niet persé eerst maar wel snel en duidelijk!
grupstalboer
U ziet het dus nog niet, met deze politiek valt niet te praten dat is intussen wel duidelijk.
+2
MTSTAMMINGA
@grupstalboer Het moet via de rechter ,dus geld aan oa aan stikstof claim geven!!!!!
maar verliezen hoor daar ook bij heelaars
@MTSTAMMINGA Word er nog RECHT gesproken Tamminga ???
+2
MTSTAMMINGA
@Detukkeroettwente Ja volgens de wet wel,alleen past de uitspraak me niet altijd 😬
@MTSTAMMINGA Ja karst DE rechter doet EEN uitspraak, maar dat wil nog niet zeggen dat er recht gesproken word!!! De mening van DE rechter speelt veel te vaak een doorslaggevende rol.
+2
grupstalboer
@MTSTAMMINGA Alles in NL is verrot, alle rechters van D 66, dus dat gaat niet helpen. Onze tegenstanders zitten in alle haarvaten van de maatschappij, om moedeloos van te worden.
Wie weet het
@grupstalboer of ziet u in iedereen een tegenstander?
+1
MTSTAMMINGA
@grupstalboer We vertrouwen onse collega,s niet meer EINDELIJK NIET BEST Zo ver ist nu 😬
+2
marcsterreborn
@MTSTAMMINGA jou vertrouw ik zonder meer. Máar met boeren die de democratie en de rechtsstaat om zeep willen helpen, heb ik niet zoveel.
Wolswinkel
Ik vertrouw jou ook zonder meer@marcsterreborn! Al is het alleen maar omdat je herboren bent..
Noorderling
@marcsterreborn en wie de eigen sector en collega's om zeep helpen wel?
Ik hoop dat iedereen de gevolgen van zijn of haar handelen overziet. Maar wat ik zo nu en dan lees heb ik daar hele grote vraagtekens bij.
Kilokaas
@Noorderling ik heb geen vraagtekens alleen uitroeptekens
Woutertje77
@grupstalboer moeizaam ja
+6
Was het niet LTO die uit het collectief is gestapt ??? En ruddy praten waarover ??? Er is in salland genoeg om over te praten , als ik de kranten en andere media volg, nee dat heeft hier niks mee te maken, maar ook op dat vlak kun je praten wat je wilt en tot je minder dan een ons weegt, maar er word GEWOON beslist. En wat onze sector betreft men wil problemen oplossen die niet bestaan, maar gemaakt/gewenst zijn daar gaat het over SALLANDER , boeren die eeuwen op een stek hebben geboerd en daar weg moeten volgens een bedacht probleem , men is het zat sallander. We zijn uitgepraat met die scorry morry !!! En we willen geen LTO-vloeren in de stal.
+2
grupstalboer
@Detukkeroettwente Kanjer, zo is het !
+2
Melkweb
@Detukkeroettwente je bent dus uitgepraat? en dan denk je dat alleen acties helpen tot wat? uiteindelijk praten dus!

Met alle respect voor diegenen die schreeuwen dat praten niet meer helpt of niet de weg is, die hangen zichzelf echt de strop om. Enige weg is praten, de geschiedenis in welke branche dan ook, met welke land of persoon dan ook, uiteindelijk kom en moet je altijd in overleg.
+1
Wolswinkel
@Melkweb mee eens. Daarbij is het zinvol als de boel vast dreigt te lopen na ellenlang bespreken ook andere wegen te bewandelen. Vooral wanneer je kapot genegeerd wordt.
+4
Noorderling
@Melkweb
Wat zie je nog als uitweg of compromis voor de sector? zou mooi zijn als we dat rooskleurige vooruitzicht kunnen delen.

Tot dusver zie ik het als capituleren, je geeft toe aan de rekenfouten en shoppen van het rivm met aerius en srm2, intern salderen met het stelen van het saldo, nog niemand gelegaliseerd, communistisch krachtvoer, ik zie de gouden bergen nog niet.
Noorderling
@Melkweb
Goed vooruitzicht 1januari, weet waar je mee bezig bent!

+1
familie pelle
@Melkweb ja tuurlijk joh, lekker praten. Hoe lang zitten we al te praten over het leveren van de onderbouwing van de voermaatregelen. Er moet zelfs een rechter !! Aan te pas komen om de onderbouwing te mogen inzien. Hoort transparantie ook niet bij de door jou gewenste democratie?? Snap echt niet hoe naïef sommige nog zijn.
+2
Leo,s vriend
@familie pelle feitelijk met je eens, maar dan nog is het praten, aan tafel worden de beslissingen genomen, of dat nou de bar is, de vergadertafel of het schavot in de rechtbank, DAAR worden de beslissingen genomen, DAAR moet je dus zijn. Niet op de snelweg.
+4
familie pelle
@Leo,s vriend gedeeltelijk met je eens. Trekkeracties kunnen de onderhandelingen aan tafel wel degelijk kracht bijzetten. Dat hebben we ook gezien bij de beleidsmaatregelen van de provincies. Daarnaast wil ik je erop wijzen dat er goede gesprekken liepen maar dat Schouten keer op keer de indruk wekte er geen fuck mee te doen. HET probleem is dat nog steeds een gedeelte van de belangenbehartiging denkt het alleen met praten te kunnen omdat actie voeren zogenaamd niet chique is.
Woutertje77
@familie pelle de juiste acties kunnen helpen. Afgelopen winter en voorjaar hebben ze vooral tegengewerkt
Achso
@Woutertje77 oh Echt? Ik dacht dat ze.in ieder geval hebben afgedwongen om weer aan Tafel te mogen zitten. Schijnbaar zijn de demo's nog niet duidelijk genoeg geweest om serieus genomen te worden.
+1
Kilokaas
@Leo,s vriend ja Leo’s vriendje wat is er veel bereikt door jouw club alleen maar collega’s voor de trein gooien om zelf de vergoeding te cashen
Leo,s vriend
@Kilokaas Nee, jij bereikt wat met je opruiende taal.
Kilokaas
@Leo,s vriend ben er zeer content mee
Leo,s vriend
Woutertje77
Amen. En daar kunnen we geen polariserende personen en clubs bij gebruiken. Anders kom je nooit ergens uit.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
58
DEELNEMERS
21
WEERGAVES
0