ZLTO blijft ondanks uitspraak rechter hopen op nieuwe afspraken voor veehouders

De ZLTO blijft hoop houden op in haar ogen betere afspraken voor veehouders. De Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie wil dan ook blijven overleggen met de provincie Brabant. Ze laat dit weten als reactie op een uitspraak van de rechtbank in Den Haag.
Die bepaalde woensdagmorgen dat het provinciebestuur terecht strenge stikstofeisen heeft opgelegd aan boeren. Maar ook dat dit beleid een aantal veehouders onevenredig zwaar treft. De ZLTO, die de provincie voor de rechter had gedaagd, wil hierover nieuwe afspraken maken.

'Zeer veel investeren'
Ze betreurt het dat de rechter zich achter het besluit van de provincie schaart om boeren te verplichten aangescherpte milieumaatregelen eerder uit te voeren. De ZLTO is tevreden dat in de uitspraak van de rechter staat dat de provincie niet aangetoond heeft dat alle veehouders hieraan moeten voldoen. Dan gaat het om bedrijven die mogelijk onnodig zeer veel investeren om de gevolgen voor beschermde (Natura 2000-)gebieden te beperken.

Of dit zo is, zal in een vervolgprocedure beoordeeld moeten worden. De rechtbank wil hierover eind volgende maand duidelijkheid van beide partijen. De provincie heeft nog niet gereageerd, de ZLTO wil graag het overleg voortzetten. ZLTO-bestuurder Janus Scheepers: “De rechter heeft echt gekeken naar de onevenredige gevolgen van het veehouderijbeleid op het boerenerf en of investeringen in verhouding staan tot de milieuwinst.”

'Tegen de afspraken'
Zijn organisatie was met Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) naar de rechter gestapt, nadat Provinciale Staten hadden beslist om het aanpassen van stallen al in 2024 op te leggen. De twee belangenclubs waren hier des duivels over. Volgens hen was dat tegen de afspraken, omdat boeren aanvankelijk pas in 2028 aan alle eisen zouden moeten voldoen om de ammoniak-, stank- en fijnstofoverlast terug te brengen.

LEES OOK: Provincie ging niet te ver met strenge milieu-eisen aan boeren
 ZLTO blijft ondanks uitspraak rechter hopen op nieuwe afspraken voor veehouders (omroepbrabant.nl)

De ZLTO blijft hoop houden op in haar ogen betere afspraken voor veehouders. De Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie wil dan ook blijven overleggen met de provincie Brabant. Ze laat dit weten als reactie op een uitspraak van de rechtbank in Den Haag. Die bepaalde woensdagmorgen dat het provinciebestuur terecht strenge stikstofeisen heeft opgelegd aan boeren. Maar ook dat dit beleid een aantal veehouders onevenredig zwaar treft. De ZLTO, die de provincie voor de rechter had gedaagd, wil hierover nieuwe afspraken maken. 'Zeer veel investeren' Ze betreurt het dat de rechter zich achter het besluit van de provincie schaart om boeren te verplichten aangescherpte milieumaatregelen eerder uit te voeren. De ZLTO is tevreden dat in de uitspraak van de rechter staat dat de provincie niet aangetoond heeft dat alle veehouders hieraan moeten voldoen. Dan gaat het om bedrijven die mogelijk onnodig zeer veel investeren om de gevolgen voor beschermde (Natura 2000-)gebieden te beperken. Of dit zo is, zal in een vervolgprocedure beoordeeld moeten worden. De rechtbank wil hierover eind volgende maand duidelijkheid van beide partijen. De provincie heeft nog niet gereageerd, de ZLTO wil graag het overleg voortzetten. ZLTO-bestuurder Janus Scheepers: “De rechter heeft echt gekeken naar de onevenredige gevolgen van het veehouderijbeleid op het boerenerf en of investeringen in verhouding staan tot de milieuwinst.” 'Tegen de afspraken' Zijn organisatie was met Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) naar de rechter gestapt, nadat Provinciale Staten hadden beslist om het aanpassen van stallen al in 2024 op te leggen. De twee belangenclubs waren hier des duivels over. Volgens hen was dat tegen de afspraken, omdat boeren aanvankelijk pas in 2028 aan alle eisen zouden moeten voldoen om de ammoniak-, stank- en fijnstofoverlast terug te brengen. LEES OOK: Provincie ging niet te ver met strenge milieu-eisen aan boeren

Nieuwsgrazer

De beste boeren staan aan wal

Hebben de trefwoorden voeren , tuinbouw , investeren , varkenshouderij , brabant , stallen , veehouders , uitspraak , zlto en den haag geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de agrarische sector kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!