Melkveehouderijen zonder vergunning maar met AmvB

Kleinere melkveebedrijven die ver van particulieren en andere boerderijen gelegen zijn kunnen geen vergunning of hoeven geen vergunning aan te vragen. Dit is tot 200 melkkoeien. Hoe gaat men hier straks mee om?

Deel dit topic

Reacties

+1
HansBa
Alle bedrijven krijgen toch eens in de zoveel jaar milieu controle van de Gemeente waarbij ook de milieu vergunning gevraagd wordt. Is er nu niets dan is ook de Gemeente verantwoordelijk lijkt mij.Elk bedrijf heeft toch of een oude hinderwet, meldingsbesluit,NB of pas vergunning/melding.
bio boer
@HansBa onze gemeente doet niet echt aan controleren of handhaven tot nu toe alleen als je verguning aanvraag doet komen ze milieu controle doen of zo gaat dat bij ons wel anders zien of heren we ze nooit
Hans van Bergen
@bio boer Jij hebt wellicht geen bestrijdingsmiddelen kast en ms geen dieseltank dan komen ze wat minder frequent
+1
paul1
@bio boer weet je zeker dat je wel in nederland woont ? Geen milieucontroles is een zeldzaamheid.
BertK
En dat blijft zo?
spotmelker
Tot 200GVE zit het gros onder AmvB. Dus vergund met latente ruimte of niets?
+2
marcel r
AMvB heb je al jaren niets meer aan.
Als je geen geldige NB-wet vergunning hebt, is je bedrijf een tikkende tijdbom.
Welkom in Nederland.....
labella
@marcel r Als je geen NB vergunning hebt kunnen ze hem ook niet intrekken!
Melkveehouder.
Maar wel je bedrijf sluiten @labella
+1
spotmelker
@Melkveehouder. Dan hadden ze dat allang gedaan. Als je nueen vergunning gaat aanvragen weet je zeker dat die door MOB etc aangevochten wordt.
+3
labella
@spotmelker Zorgen dat je onder de radar blijft, als je nu vergunningen gaat aanvragen dan breekt de hel los.
Jaap40
@labella reken daar maar op
ted9
@labella Ze maken het openbaar dus onder de radar blijven ben je er niet mee.
labella
@ted9 wat maken ze openbaar?
Noorderling
@ted9
Het is allemaal openbaar en op te vragen, alleen nog niet in 1pdf bestandje. Het wordt de mob alleen wat makkelijker gemaakt.
+1
buorman
@Noorderling
Wie niks aanvraagt blijf redelijk buiten beeld, wie een nieuwe verg aanvraagt komt in de krant
+2
Bartlehiemboer
Vind het maar niets zonder vergunning. Heb liever iets zwart op wit voor eerst 20 jaar. Ze kunnen zo wat komen opeisen wanneer je geen vergunning hebt
+1
van Ittersum
@Bartlehiemboer Heb deze vraag eerder gesteld aan de jurist van de provincie Fryslan en kreeg schriftelijk deze antwoord, (van: voor 1990, is door mij gekozen):

Uw vraag was of een hinderwet vergunning van voor 1990 dezelfde wettelijke waarde heeft als een Wnb vergunning. Het antwoord hierop is ja.

Voor het beantwoorden van uw vraag heb ik ik naar de beleidsregels gekeken hierin staat onder lid 1 onder L.
"l. toestemming:
1°. onherroepelijke vigerende natuurvergunning; of
2°. onherroepelijke vigerende vergunning dan wel geldende melding op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht onderdeel milieu, de Wet milieubeheer of de Hinderwet; of Provinciale Beleidsregels intern en extern salderen 2/17
3°. een activiteit waarvoor geen natuurvergunning nodig was, maar die wel voldoet aan artikel 2.8 van de Wet natuurbescherming; of
4°. een activiteit die onder artikel 9.4, achtste lid van de Wet valt; of
5°. een activiteit die op de Europese referentiedatum was toegestaan en die sindsdien onafgebroken aanwezig is geweest;"

Als de activiteit niet is gewijzigd dan is de hinderwet vergunning van voor 1990, de vigerende vergunning in het kader van Wet natuurbescherming.
Daarnaast is het mogelijk om deze een op een over te zetten in een Wnb vergunning. Hiervoor kunt u gebruik maken van intern salderen. Echter kost u dit wel leges om de vergunning om te zetten. Dit zou alleen voor de naam, zoals u hierboven kan zien is de wettelijke status het zelfde met betrekking tot natuur toestemming.

Voor andere vragen verwijs ik u naar de beleidsregels: bij12.nl/wp-content/uploads/….

(einde citaat)

De keuze is dus aan de betreffende.
+1
Noorderling
@van Ittersum
1990, hoeveel zullen er in die 30jaar niks gedaan hebben en nog verder willen met hun bedrijf?
+4
spotmelker
@Noorderling ieder bedrijf < 200 GVE die niet zo dicht bij N2000 zit. Zijn er m.i nogal wat.
van Ittersum
@spotmelker en zo is het maar net.
simpel
@spotmelker toch eigenlijk wel bijzonder: boeren dicht bij natuur met nb vergunning zijn legaal bezig, en boeren verder van de natuur af zonder nb vergunning zijn illegaal. Zo kan de overheid nog niks doen aan de piekbelasters dmv handhaving op nb vergunningen. Denk dat de overheden hier ook wel erg mee in hun maag zitten, maar ze hebben het zelf veroorzaakt.
spotmelker
Quote Reactie van @simpel:
boeren verder van de natuur af zonder nb vergunning zijn illegaal.

Nee hoor, die mogen tot de bovengrens van toenmalige vergunning of AmvB doorboeren.
En wat noem je een piekbelaster?
Jaap40
@spotmelker dat is nog maar helemaal de vraag. En volgens mij is juist daar nog geen antwoord op. Welke stikstof ruimte wil je gebruiken?
simpel
@spotmelker piekbelaster is gewoon iemand die koeien melkt dichtbij natuur. daar komt volgens de berekeningen de meeste ammoniak van in de natuur

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
26
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
0