Illustratie van: betten

Hoe het front van boeren in elkaar stortte door jaloezie en frustraties: ‘Het waren dertien kikkers in een kruiwagen’

Al dagen voeren boeren kriskras door het hele land wilde acties. Achter de schermen is de eensgezindheid echter ver te zoeken. Het Landbouw Collectief, een samenwerking tussen dertien boerenorganisaties, is gesneuveld door eigenbelang, botsende ego’s, wantrouwen en ruzies over geld. Een reconstructie.

Deel dit topic

Reacties

+1
Alan
Zou Van Maanen nu ook de voorzitter van de NMV proberen te tackelen om zelf op de positie te komen als hij het niet eens is met de democratische besluit vorming van het bestuur. Even afwachten hoe lang het duurt totdat hij solliciteert naar dit baantje.
Alan
Dus : nee mensen, ik ben als enige melkveehouder nog steeds niet overtuigd dat het goed is dat Jeroen van Maanen in de belangenbehartiging blijft op een belangrijke post. Maar misschien vergis ik me. Eerlijk gezegd hoop ik dat wel. Er moet een goede partij komen die het opneemt voor de melkveehouders.
nieuwoord
@Alan was het niet zo dat ze met Jeroen nog wel wilde praten en met de FDF niet meer?
Alan
@nieuwoord als Jeroen zich niet thuis voelde bij FDF kon hij er toch gewoon uitstappen. Daar hoef je toch niemand voor te beschadigen. Zoals ik het lees en wat ik aan geruchten gehoord heb heeft hij ondanks het in het bestuur democratische proces alles liggen te verstoren. Dat is bestuur onwaardig gedrag. Ik weet het natuurlijk niet. Ik hoor geruchten en hier worden ze bevestigd.
Woutertje77
@Alan Jeroen is vooral de repeat van wij zijn goed en zij zijn slecht
+4
Jannus
Quote Reactie van @Alan:
Jeroen van Maanen in de belangenbehartiging blijft op een belangrijke post

Aalt Dijkhuizen was nu ook niet echt een licht kaliber en werd ook het zwijgen op gelegd,ik moet nog zien,Jeroen is een goed getalenteerd spreker die goed kan vertellen hoe zaken in elkaar steken en alle randverschijnselen wegstreept maar met politici met hun spindocters is het anders toeven want je dient niet alleen de materie goed kennen en bijblijven maar ook de zetten in de kamer door onze vertegenwoordigers weten te pareren en dat is het moeilijkste ook al door het mediapark dat blijft framen,want beleid wordt gemaakt en komt niet uit de lande tot stand.
+6
Madelief
Goed artikel. Wat opvallende punten die er in staan

Je ziet het machtsvertoon van onze grote leider Minster Rutte. De man die heel Nederland gaat slopen om maar op zijn plekje te kunnen blijven zitten
Een oude respectabele man als Dijkhuizen wordt zwaar geschoffeerd
Lto ligt aan het Infuus bij Rutte
Najk is de jeugdopleiding van de lto
Van Maanen die van den Oever probeert uit te roeien
En ego’s die belangrijker zijn dan de toekomst van de landbouw
Het gaat nog een gezellige tijd worden de komende jaren
Alan
@Madelief korte samenvatting. Best wel triest als je het zo leest. Ik houd mijn hart vast. Als Jeroen het zelfde doet als dat hij bij FDF doet is het een catastrofe voor de NMV. Ik geloof niet dat er iemand zo lomp en hard en eigenwijs als van de Oever is binnen die organisatie om zoiets binnen kamers te houden en het tot een goed afloop te brengen.
+4
Jannus
Quote Reactie van @Madelief:
De man die heel Nederland gaat slopen om maar op zijn plekje te kunnen blijven zitten

De man is een historicus en kikt op oude idealen en instituten en koerst af op total control wat gaat lijken op een communistisch systeem en daarom ligt hij ook aan de voeten van EU.

Heeft niets met gezinsbedrijven en ziet natuurmonumenten als 1 van de eerste kolchozen van Nederland

Hoever zit ik er naast??
Madelief
@Jannus niets
mlkvhoudr
Wat een toestanden mensen, ssc gebruikte dus de fdf om een keiharde brief te schrijven of lees ik verkeerd wat Mark zegt?
Madelief
@mlkvhoudr bron?
Ik zie niets!
mlkvhoudr
@Madelief het artikel andere organisaties vroegen ons......

De organisaties kunnen in mijn ogen staf mesdagfonds of ssc zijn, maar het is een vraag he geen vaststaande conclusie maar volgens mij gaat dit over nzo/FC buiten de deur houden

(klik om te vergroten)

Madelief
@mlkvhoudr ik lees nu al 5 potentiële organisaties
Komt er op neer dat je geen flauw idee hebt en maar wat schrijft om van de straat te blijven
mlkvhoudr
@Madelief 😋😆

Dat jij mijn gedachten niet begrijpt wil niet zeggen dat ik onzin denk, maar nogmaals ik beweer het niet ik vraag het.

Ik zal minder online hier te vinden zijn de komende tijd niet dat je me gaat missen maar dan weet je het vast😉 Onderwerpen zijn veel van het zelfde en mezelf eindeloos herhalen zie ik niet als nuttig tijdverdrijf.

Kom af en toe wel weer aanwaaien hier.
Madelief
@mlkvhoudr prima plan
Hans van Bergen
@mlkvhoudr Gaan de trollen op vakantie? Houdoe Puntertje, Wouter77 en wat heb je allemaal. Tot half september. Jullie hebben het echt verdiend na al dat harde tiepen
Alan
@mlkvhoudr vraag Jan Cees Vogelaar maar even hoe het precies in elkaar zat. Hij weet er meer van.
Alan
@Alan dan vraag ik het zelf maar. @JanCees hoe zat het nu met die brief?
Alan
@Alan @JanCees ik kan deze vraag ook neer leggen bij de NVP. Maar het is echt beter als jij het zelf uitlegt.
JanCees
@Alan ik heb geen brief geschreven en niet om een brief gevraagd fdf maakt haar eigen brieven
Alan
@JanCees sieta heeft die geschreven in opdracht van een partij die aangesloten was bij het lc. Van de Oever heeft verteld dat die hem niet gelezen had terwijl zijn naam eronder stond. Waarom heeft die partij dat gevraagd en waarom zo'n haast. En waarom geeft die partij niet gewoon aan waarom dit gevraagd is. Nogmaals, deze vraag kunnen we ook bij de NVP neerleggen. Maar het is echt beter als jij dit beantwoord.
+2
JanCees
@Alan ik weet niet wat jij probeert mij in de schoenen te schuiven maar ik heb Sieta nooit gevraagd een brief te schrijven en al helemaal geen opdracht verstrekt. Als jij een klein beetje de verhoudingen zou kennen dan laat Sieta zich niet commanderen en al helemaal niet door mij. Als je iets wil zeggen of beweren draai er dan niet om heen dan weten we wat je bedoeling is. Verder wens ik je er veel succes mee
Alan
@JanCees ik probeer niemand iets in de schoenen te schuiven. Wat ik meegekregen heb is dat Jos Sieta gevraagd heeft om het te schrijven. Aalt den Helder heeft het gevraagd aan Jos. Nu schrijft @mlkvhoudr dat èèn van de partijen Staf Mesdagfonds en ssc dit gevraagd moest hebben. Daarna schrijft hij dat hij voorlopig niet meer op prikkebord komt. Dat stinkt. Dat klopt niet. Nu heb ik een beetje rondvraag gedaan tussen het demonstreren door. En wat blijkt. John van spithoven is niet blij met deze opmerkingen en ontkent in alle staten dat hij er iets mee te maken heeft. Nu dan moet jij er meer van weten. Dus bij deze. Hoe zit het?
+1
mlkvhoudr
@Alan het was een vraag van mij he, ik las het er in. John heeft mij niet benaderd of iets dergelijks naar aanleiding van mijn vraag. Ik ben er gewoon wel een beetje klaar mee om het steeds over de zelfde onderwerpen te hebben.

Vandaar dat ik hier minder te vinden zal zijn, elkaar allemaal de kop gek maken met negativiteit past me niet zo.

Ik vond het gewoon intrigerend dat de 1e organisatie een brief schrijft voor de ander

That's all
jan w
@Alan
Misschien moet jij zelf de politiek in gaan, als je alles zo goed weet!
marcsterreborn
@jan w Nederlandse politiek ingaan is een beetje lastig vanuit Duitsland
Alan
@jan w echt niet (geschikt). Ik had verwacht dat het lc een langer leven had. Ik werd daarin vertegenwoordigd door FDF. Eerste keer dat er mensen mijn gedachten verwoorden in een orgaan die misschien een verschil kon maken. Daarna klapte het uitelkaar. Er werd vertelt dat er niet samen te werken was met FDF omdat van de oever niet voor reden vatbaar was. Nu komt er een verhaal in de krant van de zelfde journalist die ook de mis standen van het fosfaat debacle naar boven probeert te halen. Die journalist komt met onderbouwde verhalen en feiten over 2 juli die wij vermoeden maar niet konden bewijzen. Nu komt er een artikel uit over het lc dat dat ook niet zo was als dat er vertelt werd. Nu hoop ik dat de waarheid hierover er nu al uit komt en niet over 5 jaar als het leed wat er nu plaats vindt al geschied is.
Wie weet het
@Alan transparantie 2.0. Ik ben ook benieuwd wie wie voor, wie was het ook weer, Judas toch?, uitmaakt.
JanCees
@Alan nogmaals ik heb aangegeven dat fdf verantwoordelijk is voor eigen brieven en bij mijn weten er geen verzoek is geweest van ssc aan fdf om een brief te schrijven ook niet door john spithoven . Wellicht mogelijk dat john er van baalt dat mensen zoals jij hem in twijfel trekken maar ik zou zeggen je zal hem vast kennen en hem kunnen bellen .
Arnold Snijder
Hoewel ik de mondigheid van jeroen als woordvoerder zeer waardeer vind ik de reden van zijn vertrek vreemd.Als je opstapt omdat je geen draagvlak voor je eigen functioneren bij je achterban ziet is opstappen de enige optie,maar als je opstapt omdat het bestuur niet functioneert waar je ook zelf deel van uitmaakt had je alvorens op te stappen misschien eerst beter bij een aantal voormannen van de appgroepen te rade kunnen gaan om er in ieder gevaL alles aan te doen het te veranderen.
Woutertje77
@Arnold Snijder appgroepen? De beheerders daarvan zijn vaak burgerjochies, huisvrouwen met veel tijd, zit van alles tussen. Moet dat gaan besturen?
Wie weet het
@Woutertje77 wie heeft eigenlijk het bestuur van fdf gekozen? Is dat een stichting of zo.
Woutertje77
@Wie weet het zichzelf gekozen denk, da's toch het makkelijkst?
Alan
@Woutertje77 FDF is toch opgericht voor de intensieve veehouderij om te zorgen dat er weerstand geboden werd tegen criminelen die inbraken bij veehouders. Dat ze zoveel aanhang kregen en nu de aanhang aan het demonstreren is dat had volgens mij niemand verwacht. Waren ze niet tevreden over het bestuur reden er niet zoveel met FDF vlaggen rond.
Hans van Bergen
@Woutertje77 Dat zal bij jllie bij het MOB zijn maar bij ons niet
Woutertje77
@Hans van Bergen haha, als je kritisch op zaken bent hoor je bij MOB? Makkelijk, hokjes en populisten. Alles lekker overzichtelijk vanuit je eigen tunnel..
Hans van Bergen
@Woutertje77 Wie heeft Johan Vollebroeks bij jullie gekozen en Volkert vd Graaf? Jij zit al meer dan 60 jaar vanuit je dassenburcht te staren
slagroomvla
Jeroen is gewoon een maatje te licht voor Mark van den Oever.
Albert Altena
Jeroen en Danielle Hekman zijn er netjes uitgegaan.
Meningsverschil over aanpak mag toch?
Woutertje77
@Albert Altena nou netjes, was meer vlam in de pan hoor.. Evenals met Friese Jitty, de gespierde nertsenboer en die andere dame
Alan
@Woutertje77 Daniëlle heeft volgens mij goed haar best gedaan. Dat ze het niet eens was met FDF dat mag natuurlijk. Ze er volgens mij daarom mee gestopt. Niets mis mee. Als iedereen die het er niet mee eens is mee stopt inplaats van schoppen dan is het al een stuk makkelijker samen werken. FDF is een blijvertje. Ik ben benieuwd of Jeroen ooit nog de ballen heeft om als bestuurslid van de NMV de voorzitter van FDF in recht in de ogen te kijken. Bij Daniëlle zie ik dat probleem niet. Snap daarom ook niet dat ze voor de onberekenbare Jeroen gekozen hebben en niet voor Daniëlle.
+3
Jannus
Quote Reactie van @Alan:
Ik ben benieuwd of Jeroen ooit nog de ballen heeft

Neem van mij aan dat men college voor het leven zijn ook al zijn ze uit het pact gegaan,ze delen de ervaringen die ze met volle inzet heel agrarisch nederland op 1 okt op het Malieveld kregen en in de geschiedenisboeken.

Ga er maar aan staan,heb bewondering voor elk,Jeroen en Danielle en Mark,maar ook Bart Kemp maar ook iedereen die ik niet direct bijnaam heb genoemd want we waren allen ONE4ALL
jan w
@Alan
Waarom is Jeroen onberekenbaar? Ik "ken"hem al een jaar of 20, maar ik zie dat niet zo!
marcsterreborn
@jan w wat is er misgegaan tussen Jeroen en Ronald?
JanCees
@marcsterreborn is Alan Ronald?
+1
pieta
@JanCees Ik denk Erik!1979
marcsterreborn
@pieta ja dat lijkt er op
Alan
@jan w onbetrouwbare partner in het bestuur. Als hem iets niet bevalt flipt hij.
cs-agrar
Quote Reactie van @Alan:
of Jeroen ooit nog de ballen heeft

Daar heeft hij geen moeite mee lijkt mij. Hij was ook degene die achter het LC zat. Kan qua praten snel reageren op vragen en ze in de juiste hoek manouvreren, oa door kennis. Goed dat hij weer terug is op het speelveld. Een aanwinst voor NMV, een groot gemis bij FDF. Wat bij de laatste gebeurd is kan ik wel aardig raden denk ik, en snap dan ook het vertrek wel. Staat aardig gelijk aan vertrek Jan Dijkgraaf bij Veronica Inside
Alan
@cs-agrar bij FDF is het nu veel rustiger in het bestuur zoals ik het nu zie. Ze komen meer als ooit voor ons boeren op. Goed dat hij weg is. Daniëlle missen ze veel meer volgens mij. Die verzette echt veel werk. Jeroen was meer de luie spits die wilde scoren en als er verdedigd moest worden dan snel het veld verlaten zodat hij niets te doen had met tegenslagen. Zulke mannetjes moet ik niet.
+2
familie pelle
@Alan
Quote:
. Jeroen was meer de luie spits die wilde scoren en als er verdedigd moest worden dan snel het veld verlaten zodat hij niets te doen had met tegenslagen. Zulke mannetjes moet ik niet.

Wat je zit je nu weer dom te zemelen? Je lijkt die Nederlandse Duitser wel, Erik met zo’n jaartal erachter.
Hans van Bergen
@familie pelle Dat moet je op dit bord niet te hard roepen
+1
Woutertje77
@Alan fdf doet he le maal niets meer, behalve fb berichten en leden ronselen. Zitten nergens meer aan tafel en hebben zich nooit met voerspoor Schouten bemoeit. Toen Agractie voorstelde de trekkers te starten zijn ze met een schok wakker geschrokken en meteen weer vervallen in onrealistisch geschreeuw. Succes ermee
Alan
@Woutertje77 volgens mij doet FDF wat de leden willen. Ze komen op voor de boeren die onrecht aangedaan worden. De boeren zelf demonstreren nu. FDF meld het op Facebook en is eruit gekomen op momenten dat de politie of politiek onrechtvaardig waren. Alleen in Limburg hebben ze een actie organiseert en die was netjes vond ik. Dat ze soms lomp zijn heb je gelijk in. Is wel lekker duidelijk, ik mag dat wel. Politiek correct brengt ons ook niet verder. Dat vele het er niet mee eens zijn met dat lompe heb ik vrede mee. Daarom was het collectief ook zo goed. Dan heb je een mix van alles. Naar buiten als èèn, in overleg binnen kamers een soort oorlog. Maar dan spelen ze de sectoren en de partijen niet tegen elkaar uit.
+3
JanCees
@Alan dit is onzinnig gelul. Jeroen is allesbehalve lui had en heeft veel inzet en is strategisch één van de slimmere in het wereldje .
Mensen zwartmaken is geen grote kwaliteit
Albert Altena
@Woutertje77 Geef eens een voorbeeld van een sneer naar elkaar dan?
Want dan heb ik wat gemist.
Woutertje77
@Albert Altena lees de berichten van Daniëlle van rond die tijd maar terug, evenals Jitty
Albert Altena
@Woutertje77 Ik vroeg jou.
Dit is de zogenaamde afschuif politiek.
+7
jan w
Laten we niet zitten zeiken over wie wel en wie niet. Ze hebben wel de heetste kolen uit het vuur gehaald.
+1
h.visser
Zet alle geschillen, onenigheid en ego's (voorlopig) aan de kant. We vechten allemaal ongeveer voor dezelfde zaak! Verdeeldheid is de dood in de pot. Verdeeldheid veroorzaakte in het verleden ook al de ondergang van een aantal (grote) politieke bewegingen. Soms denk ik wel eens dat dat geen toeval meer kan zijn en er trollen aan het werk zijn. De gevestigde orde heeft veel profijt (gehad) van de verdeeldheid in kritische partijen.
+1
Jannus
Quote Reactie van @h.visser:
Verdeeldheid is de dood in de pot.

Dat is het ook,hoewel ik Jeroen Vermaanen als een goed spreker waardeer vind ik het wel jammer dat hij naar de NMV is gegaan omdat hij in de tijd van FDF er stond voor heel agrarisch Nederland en niet specifiek voord melkveehouderij.

Wil men naar de toekomst toe iets bereiken dan was het wenselijk een nieuw collectief op te zetten van alle bestuurders uit alle sectoren en laat de LTO er maar buiten want die laten de zaak toch vroeg of laat springen omdat ze aan de leiband van DH hobbelen
+1
Alan
@Jannus LTO moet er dan ook bij. Dan knalt het wel maar dat moet iedereen maar accepteren. Zonder LTO heb je de gematigde en oudere boeren er niet bij. Die mag je niet buitensluiten. Nu sluiten ze de jongere buiten die strijdvaardiger zijn. Dat is ook niet goed.
jan w
@Alan
Dan moag LTO zich ook wel eens een keer vertonen als echte belangenbehartiger en niet al meeloper van LNV.
Alan
@jan w pas als LTO geen leden meer heeft mogen ze niet meer praten namens de boeren. Op FDF is ook veel commentaar maar daar is het net zo. Willen we als èèn blok naar de overheid toe optreden dan kom je ook niet langs deze partijen heen. En dat beseffen ze in den Haag zeer goed. Daarom moest het lc kapot. En daarvoor was Jeroen een goed instrument. Inplaats als èèn blok achter zijn leden te gaan staan probeerde hij de voorzitter er uit te werken. Dat was dom. Niet alleen werkte het niet. Maar je had als het lukte weet duizenden boeren mond dood gemaakt omdat ze ergens anders niet thuis voelde.
+1
JanCees
@Alan kletspraat

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's voeren , landbouw , front en acties geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
67
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN