Stichting Milieukeur werkt verder aan PlanetProof

Stichting Milieukeur (SMK) werkt de komende maanden aan de randvoorwaarden van On the way to PlanetProof voor de zuivel. Er wordt onderzocht hoe gemengde bedrijven en bedrijven met veel natuurbeheer ook aan het duurzaamheidslabel mee kunnen doen.

Deel dit topic

Reacties

+6
Mkl87
Als alles wat het meer op moet brengen niet uit de markt komt? -> afschaffen
+1
KOC1981
@Mkl87 ben zelf deelnemer, maar ben het met je eens. het moet uit de markt komen, en ga er ook vanuit dat dit het doet. in contract staat duidelijk dat het contract ontbonden wordt als er niet voldoende rendabele afzet is.
blijft een moeilijke dat doordat je kiest dat het uit de markt moet komen is het gevolg dat niet iedereen kan meedoen die misschien wel aan de voorwaarden voldoet.
Mkl87
@KOC1981
Quote:
blijft een moeilijke dat doordat je kiest dat het uit de markt moet komen is het gevolg dat niet iedereen kan meedoen die misschien wel aan de voorwaarden voldoet.

Dan moet je als zuivel je afvragen of deze markt dan groot genoeg is en of je daar dan in moet stappen/mee door moet gaan.

Als iemand aan de voorwaarden voldoet moet die gewoon mee kunnen doen, hoe ga je anders het onderscheid verdedigen dat tussen leden gemaakt wordt?

Als ze hiermee door willen gaan moeten ze wat mij betreft meetbare voorwaarden vooraf duidelijk afbakenen, maar dat blijkt allemaal niet zo mee te vallen
+1
KOC1981
Wat de voorwaarden betreft denk ik dat de meeste bedrijven vooral baat hebben bij zekerheid, dus vooraf afvinkbare eisen ipv achteraf maar hopen dat je kringloopwijzer resultaten goed genoeg zijn.
+9
labella
Al die verschillende melkstromen is bullshit en kost klauwen met geld. Melk is melk en die is gewoon wit!
+2
dwers
Kan co2 norm ook niet halen met 40 % kruidenrijk grasland
+1
puntertje
De KLW is zo geliefd bij de commissie van 'deskundigen' terwijl bedrijven die in de ogen van consumenten duurzaam bezig zijn eerst moeten gaan intensiveren en terug moeten in het areaal natuurbeheer om aan de kulberekeningseisen te kunnen voldoen. Echt een paard achter de wagen spannen totdat een kritische journalist er genadeloos doorheen prikt.
Madelief
@puntertje kunnen we regelen
+3
Jaap40
@puntertje keuringsdienst van waren zou dit gedrocht eens van top tot teen uit moeten pluizen.
Maar de conclusie ligt vast: melk is en blijft wit. Uit Nederland van gegarandeerde topkwaliteit. Geen enkel keurmerk voor nodig! Keurmerken zijn alleen interessant voor retail om de zuivel bedrijven tegen elkaar uit te spelen.
puntertje
@Jaap40 Ach, enig onderscheid zal wel markt voor zijn. Maar als je overweegt biologisch te worden zegt RFC: nee nee, daar hebben we geen ruimte voor. Maar daar wordt geen energie in gestoken, men komt met nog een andere melkstroom waar kosten nog moeite voor worden gespaard. Is dat dan beter? Nee, dit is anders zegt men. Maar biologisch kan nooit aan de eisen van PP voldoen. Dat is tenminste lekker duidelijk voor een consument, biologisch is niet planet proof. En internationaal kun je weer geen fuck met PP ( based on the Circle Walk Pointer (?!). Het levert zgn winst op, maar niemand kan dat controleren want: concurrentie gevoelig. Bovendien moet je dan ook alle toerekening van kosten juist doen, en er is me toch een lading personeelsleden en mee bezig en er zijn verplichtingen met NM. Gaan we dus nooit achter komen. Bestuursleden bijten nog liever hun tong af dan te zeggen dat ze fout zaten en Hein is dikke maatjes met Jeroen Dijsselbloem.
Jaap40
@puntertje we zijn begonnen met weidemelk, onderin het schap. Dan komt pp, wéér onderin het schap, en weidemelk is verdwenen en afgeserveerd. Gemiste kans. Waarom laten we ons telkens weer ringeloren door de retail......
Bartlehiemboer
@puntertje Ja, niet welkom bij FC. Wij zijn nu een paar jaar biologische maar als ik zo de boeren hier inschat is het echt niet de weg die ze uit moeten gaan. Het hele traject moet in je zitten en anders niet aan beginnen.
Jaap40
@Bartlehiemboer bij bio moet je eerst je gangbare omzet inleveren om maar te hopen ooit weer een vergelijkbare rekensom te kunnen maken in geval van bio. Speel nooit met je inkomen.
KOC1981
@Jaap40 keuringsdienst van waarde heeft hier reeds een uitzending over gemaakt. Zal dus wel meevallen
puntertje
@KOC1981 ja, toen spraken ze met iemand van SMK wiens verdienmodel het plakken van stickertjes is.
+2
KOC1981
@puntertje ja en? blijkbaar konden/wilden ze het niet afschieten zoals @Jaap40 zou willen. Ik concludeer er dan maar uit dat het gewenst is vanuit hun oogpunt, anders hadden ze wel meer moeite genomen om het af te kraken.

Dat wij als melkveehouders het onzin vinden en alle melk wit vinden is bijzaak in deze. onze klant (en dat is de retailer hier, niet de consument) vraagt om een logootje extra er op. Wij leveren dat tegen een meerprijs. Klaar.

SMK bepaald de eisen, RFC en farmel hebben er voor gekozen om te leveren onder dit keurmerk. Voordeel dat ikzelf kan bedenken om het aan kringloopwijzer op te hangen is dat je buitenlandse concurrenten met goedkope melk buitenspel zet. Nadeel is, zoals je zelf al aangaf in een andere reactie, hoe ga je dit kopiëren naar het buitenland? Maar ja, ander land andere wensen. En om te verkopen zullen we die, mits rendabel, ook moeten invullen.

Volgens mij heeft RFC al laten zien met VLOG dat ,als het niet rendabel is, ze ook gewoon terug afschalen.

Enige discussie die wat mij betreft steek houd is, hoe ga je om met leden die wel aan de eisen voldoen, maar niet mogen leveren ivm dat niet alles afgezet kan worden. Betaal je die ook is het rondpompen melkgeld = niet gewenst. Betaal je ze niet is niet eerlijk en dus ook niet gewenst???
Stel volgende keer is het CO2 neutraal of volgens mij is er ook al iets met vogelbescherming,... hoe ga je om met een beperkte groep waar we iets extras op kunnen verdienen?

zelf ben ik het meeste voorstander zoals bij VLOG een onkosten vergoeding en de winst in de groepspot. Vraag is dan wat is de meerprijs voor PP-melk te maken? bij sommige bijna 0 (voldeden al bij eerste ronde) bij andere nogal wat. zelf vind ik het moeilijk te bepalen wat mijn meerkost is. om eiwit van eigen land de norm met zekerheid te halen ben ik bewust minder KV gaan voeren en extra aandacht/tijd in weidegang/versgrasopname gaan steken. productie is 1 tot 2 kg lager, kosten zijn ook lager. wat kost het me de kg melk??? vind ik moeilijk om daar een exact getal op te kleven.
+3
puntertje
Quote Reactie van @KOC1981:
blijkbaar konden/wilden ze het niet afschieten

Ga als leverend lid maar je 'eigen' coöp afzeiken, dat wil je toch niet doen voor de camera? Kijk, als je wat wil bedenk dan iets met heldere verifieerbare eisen en niet op basis van een beïnvloedbaar rekenmodel, door de overheid afgedaan als onbetrouwbaar. En dan die eisen laten controleren door de grootste voorstanders van dat flutrekenmodel. Met daar dan ook nog te proberen een 'wetenschappelijke verantwoording' aan toe te kennen begint op een sekte te lijken. De insteek was gewoon dom en fout en waar het Abert Heijn concept wordt uitgebreid is er geen extra vraag naar PP en moeten normen continue aangepast worden om reeds als PP verkochte producten achteraf toch nog aan het keurmerk te laten voldoen. Stel je voor zeg, je koopt een auto uit een bepaalde milieu-klasse, en achteraf geeft men aan dat 'door omstandigheden' de uitstoot wat hoger is maar dat dit is opgelost door de normen voor die klasse te verruimen. Dat is toch niet geloofwaardig?
+1
KOC1981
@puntertje Smk stelt de eisen niet RFC of Farmel. die kiezen om te werken onder het logo. Hadden ook voor keurmerk van de dierenbescherming kunnen gaan. Voordeel van onder het logo is dat je bij alle afnemers hetzelfde eisenpakket hebt liggen. stel alles was 1 op 1 zoals A-ware en AH. Dan hadden we nu bij RFC een Jumbo-melkstroom een Dirk-melkstroom,... met allemaal net effe wat andere eisen en daarom natuurlijk allemaal appart opgehaald en verwerkt. is logistiek en in de fabrieken helemaal een nachtmerrie. Dus ik begrijp de keuze voor een overkoepelend logo.

Je schrijft dat AH-concept wordt uitgebreid en geen extra vraag naar PP. hiermee wil je aangeven dat de consument nu dus bewust meer voor AH zou kiezen omdat de eisen voor hun helderder zijn. das onzin. AH kiest er voor meer verschillende artikelen via de duurzame melkstroom aan te bieden. Net zoals RFC ondertussen ook kaas heeft met PP logo voor een aantal afnemers, en in begin enkel de witte zuivel. Heeft niets met keuze van consument te maken enkel uitbreiding assortiment.
+1
Madelief
@KOC1981 ja, die Smk is een heel leuke partner voor Rfc
Maar dan ook het echte verhaal graag
Ze hebben enorm zitten twijfelen of ze het geld van Rfc aan moesten nemen
Ze wisten voor ze de keuze maakten het pp stickertje in te voeren dat er een paar zeer pijnlijke punten in de wensen van Rfc zitten
Uiteindelijk zijn ze overstag gegaan en samen met Rfc maken ze de eisen en versoepeling wanneer Rfc dat wenst
Door, zoals Rfc gedaan heeft, met een zgn onafhankelijk certificaat te werken lijkt het een correct systeem
Totdat er een kinkje in de kabel komt
Hein belt met meneer Moonen en kabeltje staat weer strak
Onafhankelijk Smk? Ammehoela💩💩💩
Madelief
@Madelief o ja, nm is ook aangeschoven om mee te onderhandelen over het herstellen van de natuur
+1
puntertje
@KOC1981 Jij bent wel heel goedgelovig. Broeikasgassen worden berekend met een model dat door RFC is verzonnen. En vervolgens wekken ze de indruk dat ze er geen invloed op hebben, onafhankelijk niet waar? Met de voormalige RFC voorzitter als deskundige. Dat je een grote fan bent van de gebroeders Grimm is wel duidelijk.
Madelief
@puntertje het meest wonderlijke is dat iemand op respectabele leeftijd die Smk opgebouwd heeft zijn naam te grabbel gooit
pieta
Quote Reactie van @puntertje:
door de overheid afgedaan als onbetrouwbaar

En er vervolgens bij een voermaatregel als het hun uitkomt wel op voortbouwen.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @puntertje:
. Stel je voor zeg, je koopt een auto uit een bepaalde milieu-klasse, en achteraf geeft men aan dat 'door omstandigheden' de uitstoot wat hoger is maar dat dit is opgelost door de normen voor die klasse te verruimen. Dat is toch niet geloofwaardig?

Dat gebeurt in dit land zo vaak en bij zoveel dingen. Neem nu de mestwet, hoe vaak is die al wel niet aangepast, opgelapt, verschoven, afgeschaft, vervangen door een ander ondeugdelijk gedrocht, goedgekeurd door "onafhankelijke" "recht"ers, de oude opnieuw ingevoerd, weer aangepast, normen aangepast en uiteindelijk bestaat het nog steeds, terwijl ook hier de basis niet deugt. Dat is ook al niet geloofwaardig, toch gaat het allemaal gewoon door. Welkom in de kenniseconomie.
+1
diekman
Ben ook deelnemer. Laten ze ook kijken naar levensduur en kalfokscore. Oude koeien die voor de melkerij weg gaan tellen niet mee in score levensduur.
Theorie en praktijk lopen op veel punten nog niet goed samen.
Leo,s vriend
@diekman het is ook : on the way to. Dus onderweg naar.

Wel mee eens dat het allemaal wel erg vaag is.
+1
Madelief
Het is een debiele diarreeregelbrij van de hooiruifvreters genaamd pp melk
En het schendt het coöperatieve beginsel
Tijd voor een stok in het wiel van Han
+3
KOC1981
@Madelief ben het met je eens dat klw niet de meest duurzame keuze is om je systeem in te vullen. Maar om te zeggen alle melk is wit en goed. Dat is achterhaald. Als we daar niet aan meedoen doet een ander het voor ons. (Zie A-ware/ AH).
+1
dwers
Met mijn grupstal gescheiden mest scoor ik ook slecht op ammoniak emmisie .
NB vergunning emmisie 5.7 , maar in de KLW val ik onder overige stal systemen, en moet ik rekenen met emmisie 13.0 , ja niet vreemd dat ik dan slecht scoor
Madelief
@dwers grijpstaart wordt uitgefaseerd
Die wil je niet in de pp 🥛
dwers
@Madelief nee dat wist ik al , maar krijg nu in foqus planet ook minder uitbetaald, ten onrechte
+11
puntertje
@dwers Nee, jouw stalsysteem is natuurlijk niet meer van deze tijd. Bovendien moeten we naar innovatieve nieuwe stalsystemen waar mest en urine worden gescheiden. Er zijn zat onderzoekers die graag een zak geld willen voor onderzoek. Veelbelovend lijkt een systeem met een zgn 'grup' achter de koeien.
hans1980
De volgende stap in planet proof , einde landbouw
kanniewaarzijn
@hans1980 Haha "voor de familie is het belangrijk de planeet goed door te geven aan de volgende generatie"!!! En dan nog die biodiversiteit tussen (en vooral onder) de panelen.....

Wat een geneuzel!
+4
Blijvenboeren
Zo te zien lang geleden dat de meesten in een supermarkt kwamen
Net zo als automerken met elkaar concurreren op nieuwe snufjes zo doen de winkelketens dat op duurzaamheid helaas. Tja, gewoon niet mee doen kan, maar dan niet piepen bij Milcobel melkprijs.
Ga ff in schap bij AH kijken als je wilt dit weekend of Jumbo
KOC1981
@Blijvenboeren kijk dat bedoel ik. dat de eisen via kringloopwijzer ingevuld worden kan je wat van vinden, maar niet meebewegen is geen optie.
+1
sorry
Quote Reactie van @Blijvenboeren:
op duurzaamheid helaas. Tja, gewoon niet mee doen kan, maar dan niet piepen bij Milcobel melkprijs.

25e/kilo bepaald geen milcoprijs....help me ff zoeken naar de vage logo;s.....

reypenaer.nl/nl/webshop/

of...laten ze hun produkt niet besmeuren met iets wat niet zo goed uit te leggen valt.....
+3
George
Quote Reactie van @Blijvenboeren:
Net zo als automerken met elkaar concurreren op nieuwe snufjes zo doen de winkelketens dat op duurzaamheid helaas.

Nee die auto's bieden daadwerkelijk iets , Jouw melk is van dezelfde meetbare kwaliteitseisen dan van een ander. Heel die zelfbedachte duurzaamheid eisen zoals Planet Proof en weet ik wat voegt nul komma nul toe. De heeft een zuivelonderneming bedacht om zich te onderscheiden in de markt en voor je het weet doen ze het bijna allemaal en is het de standaard en brengt het voor de boer niks! Je hebt er echt helemaal niks aan dan een boel onnozele baantjes creëren.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
39
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
0