Eiwitplan raakt vooral koe in transitie



Originele beschrijving

De aandacht gaat vooral uit naar de mogelijke gevolgen voor de diergezondheid. Hoe zit het daarmee?

Deel dit topic

Reacties

+5
Madelief
Je trekt een blik ambtenaren open, laat ze fff brainwashsessie doen en daarna laat je een blik juristen over het plan pissen.

En dan heb je: een juridisch gedrocht genaamd

VOERMAATREGEL!!!

Geen voedingsdeskundigen of kenners van koeien mee laten denken. Nee, de boerendochter kan het allemaal zelf prima verprutsten
+3
Noorderling
@Madelief
Elke dinsdag en vrijdag kadavers van de voermaatregel en de wolf op het binnenhof. Dan eens zien wie ruggengraat heeft.
+4
m uut m
@Noorderling
Er gaat geen dier dood door deze maatregel !
+4
marcsterreborn
@m uut m zo is het. Iedereen is het er over eens dat het een waardeloze kromme maatregel is. Maar degenen die van de daken schreeuwen dat dit dode koeien gaat opleveren is een keiharde leugenaar en daarmee geen knip voor de neus waard.
+1
Noorderling
@marcsterreborn
Of je snapt niet hoe je droge koeien moet voeren als je op kali rijke grond zit ipv klapzand.

Ook van jouw zou ik graag een rantsoen zien met een Kab in gras van 300, 920vem, 16% eiwit om uit te komen op een negatieve Kab, 15%eiwit en 800-850vem en 13kg opname. Met 6liter biest en 25brix minimaal.
+1
Madelief
@Noorderling laten we er maar op houden dat hij een pionnetje is die een opdracht uitvoert
Volg je eigen kop en laat hem maar keer op keer schoppen en laten zien dat hij inhoudelijk vakkennis mist of zelfs niet heeft
Herwin P
@Noorderling krijg je met grasraffinage geen geschikt eindprodukt voor droge koeien?
marcsterreborn
@Noorderling Niet eiwit is jouw probleem, maar een kaliumdisbalans. Je zult hierdoor ook veel last hebben van bodemverdichting. Begin eerst maar eens om dat aan te pakken. Stoppen met het toedienen van een kali-overmaat via RDM. Ruil bijvoorbeeld mest en gebruik varkensmest.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @marcsterreborn:
@Noorderling Niet eiwit is jouw probleem, maar een kaliumdisbalans. Je zult hierdoor ook veel last hebben van bodemverdichting. Begin eerst maar eens om dat aan te pakken. Stoppen met het toedienen van een kali-overmaat via RDM. Ruil bijvoorbeeld mest en gebruik varkensmest.

Doe veel aan wisselbouw, juist om met mais en aardappelen kali te onttrekken uit de grond, grasmat is gemiddeld 4jaar oud. Strooi gips en schuimaarde om het calcium aandeel in de grond te verhogen. CEC zit nagenoeg allemaal rond optimaal. Zwakste schakel is de overmaat aan magnesium, maar dat is met varkensmest nog veel erger, dat wil geen akkerbouwer hier meer hebben op bouwland, en ik ook niet ivm aanvoer van ziektes en exit derogatie.

De overmaat aan kali pakken we aan met het kwalitatief goede ruwvoer te verdunnen met onbemest gehamerd tarwestro, dit is smakelijk met weinig VEM. Daarna zal je het eiwit moeten compenseren met een product met een hoog RE/VEM verhouding. Dan kom je bij een beetje soya/raap uit. En over die paar kilo op jaarbasis wordt grote heisa gemaakt waarmee nagenoeg alle problemen rondom de transitie getackeld kunnen worden. We vinden in Nederland al gauw iets normaal, doen een stap extra op ons gezinsbedrijf en we zijn weer bij. Op grote bedrijven met personeel zie je maar 1 voerstrategie om problemen te tackelen, voerder is makkelijker te instrueren dan iemand die met infusen rond rent en ben je de problemen voor.
marcsterreborn
@Noorderling Natuurlijk moet je problemen voor zijn. Ik vind de heisa om paar kg soja ook onzinnig, maar het gejammer van melkveehouders over dode koeien vind ik net zo goed stuitend. jij weet ook heel goed dat de voermaatregel van Schouten moeiteloos (zonder al te veel kosten) te omzeilen is, dus ik ga ervanuit dat je je dieren gewoon kunt blijven voeren wat ze nodig hebben de laatste vier maanden van dit jaar.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @marcsterreborn:
m paar kg soja ook onzinnig, maar het gejammer van melkveehouders over dode koeien vind ik net zo goed stuitend. jij weet ook heel goed dat de voermaatregel van Schouten moeiteloos (zonder al te veel kosten) te omzeilen is, dus ik ga ervanuit dat je je dieren gewoon kunt blijven voeren wat ze nodig hebben de laatste vier maanden van dit jaar.

Je geeft je over, jammer weer, daarmee komen we ook niet vooruit...
Weet je wat er in januari op de rol staat?
de evaluatie van het dan afgelopen kwartaal voermaatregel, zoals het nu lijkt wordt de maatregel gewoon doorgetrokken voor komend jaar. Als we nu ruimte moeten maken voor de bouw, en de vergunningsprocedure nog gestart moet worden. Denk je dat die bouwwerken allemaal op 31dec klaar zijn? Wie gaan op 1januari de ruimte leveren?

Wanneer iedereen probleemloos, door omzeilen wat tijdelijk mogelijk is de maatregel tot een succes maakt. Maakt dat we in de val trappen en hier nog jaren aan vast zitten. Dus wat is je oplossing voor de lange termijn? Als je nu je vinger geeft, ben je straks je hand kwijt.
Madelief
@Noorderling ik voel aankomen dat het antwoord weer dom wordt
+1
Farmer_
@marcsterreborn Het geeft gevolgen op langere termijn, daar kun je niet omheen, het hele N probleem is sowieso uit de duim gezogen als stok om de hond te slaan, typisch de hypocriete leugenachtige werkwijze van links om hun zin te krijgen.
Erco
@marcsterreborn nu val je pas echt door de mand.
+3
Noorderling
@m uut m
Dat denk ik wel, niet optimale embryonale ontwikkeling, slechte biest, melkziekte, ketose door te lage opname en dan krijgt zo'n koe het jaar er op een 2ling en heb je weer eem hoop ellende.

Maar ben nog steeds benieuwd naar het rantsoen dat ik wel moet voeren met het voer en grond waar we het mee moeten doen.

Teel alles zelf, alleen mis 1-2kg soya a 20kg per dag. Een ander koopt weer een vracht grasklaverbalen waar ik dan weer silo's vol van heb. Probeer het eens een maand aan je droge koeien te voeren, dan zijn we het gauw eens 😉
+3
Jaap40
@Noorderling @m uut m heeft een enorm kennisgebrek laat hij blijken.
+1
pietjepuk
Quote Reactie van @Noorderling:
grasklaverbalen waar ik dan weer silo's vol van heb. Probeer het eens een maand aan je droge koeien te voeren, dan zijn we het gauw eens


Kunt ook voer telen en winnen wat wel past bij droge koeien.
Leo,s vriend
@Noorderling paar hectare luzerne telen?
Madelief
@Leo,s vriend ja, snel zaaien
Voor 1 september oogsten
Fff conserveren
Monster steken
Wachten op de uitslag

Wanneer je dat rest: krijg jij een standbeeld als superboer van Nederland
Zo niet, waarom niet?
Leo,s vriend
@Madelief Gaat mij niet om NU, gaat mij om het rantsoen van Noorderling die al tijd te veel kali heeft, en gebrek aan specifieke voedermiddelen voor droge koeien.
Zelfs ik snap dat dit voor dit jaar niet meer werkt.
Madelief
@Leo,s vriend ik snap je wel
Noorderling en ik hebben geen probleem
Carola maakt een probleem
En onze drogen gaan daar last van krijgen
Vanaf 1 september houd ik de schade bij en ga die op Caatje verhalen
Geen verstand van voer Carola? Dat wordt dokken. Onderbouwing van de transitieproblemen is heel eenvoudig
Leo,s vriend
@Madelief Ik heb ook geen probleem, maar Noorderling heeft die wel, en anders krijgt ie die wel, schrijft ie zelf.
Madelief
@Leo,s vriend ze zitten hier te lallen dat koeien er geen problemen door krijgen
Dikke vette bullshit
Leo,s vriend
@Madelief Ja, nou en , wordt mijn reactie niet anders van, wat schrijf ik dan verkeerd?
Madelief
@Leo,s vriend niets
Alleen noorderling vraagt om advies voor dit jaar
Vario512
@Noorderling De normen van de minister zijn per kg product en niet per kg ds.

Soya met water op laten mengen, en in een slurf laten persen. Het kost weer wat, maar je probleem is opgelost.
+4
matt
@m uut m jij had eerst holsteiners,toen jersey en nu schakel je weer over op
Blaarkop.
Je schijnt totaal geen binding met je vee te hebben.

Hier hebben we een mooi koppeltje holsteins gefokt,toch het levenswerk van een melkveehouder.
En die willen we,moeten we goed verzorgen.En dat gaat niet met de voermaatregel.
+2
Bartlehiemboer
@m uut m (Hoor wel dat er een paar boeren dood zijn door (o.a.) deze regeling....wordt nooit over gesproken/verzwegen maar er waren in provincie Drenthe al 4 die het niet meer zagen zitten...)
+1
milkman1
@Bartlehiemboer het is ook keer op keer dat de boer tot het uiterste gepest wordt.
Als je dan niet heel sterk in je schoenen staat breek je een keer.
Heb zelf ook al een keer een flinke burn-out gehad mede door de regeldruk.
Jaap40
Madelief
@Bartlehiemboer eens
Dan gaat Carola huilen wanneer je dat verteld
Zij is daar niet verantwoordelijk voor
Ze durft er zelfs bloemen naar toe te sturen
Madelief
@Noorderling ik doe mee
Ze janken nu al om de acties van de boeren
+1
Albert Altena
Het gaat er niet om hoe je met de regels om kunt gaan of beter gezegd te omzeilen.
Het gaat erom dat er weer een administratieve regel bij komt en totaal geen effect zal hebben.
ROORDAJ
Deze idioote maatregel moet beter uit gelegd worden aan de consument/burger.Zo dat wij deze aan onze ziide krijgen en weten waarvoor we demonstreren.Volgens mij zal er niet direct een koe of kalf dood vallen door de maatregel maar zal het wel effect hebben op weerstand /groei.
Laat de gevolgen van de maatregel een parralel maken naar de humane sector.
Veganisten nemen ook voedsel met een tekort aan eiwit en minerale elementen en hoe vindt je dat deze mensen er uitzien.De meesten zijn schijd bleek door gebrek aan ijzer en missen spiermassa.Vergelijk ook uitgehongerde mensen en kinderen in de derde wereld of tijdens voedsel schaarste na 1945.
Maak parralellen. Maak grote posters met de hier voornoemde voorbeelden en laat zien dat dit kan leiden bij onze koeien /kalveren. Je moet de burger confronteren. .
pieta
@ROORDAJ Stond vandaag een mooi stuk objectief uitgelegd in de krant door iemand vd WUR. Problemen met droge koeien, biest, vervetting en groei en weerstand jonge kalveren.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
37
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
0