Ook Friesland verbiedt demonstraties met trekkers

LEEUWARDEN - Ook Veiligheidsregio Fryslân heeft een verbod afgekondigd voor het demonstreren met trekkers en andere landbouwvoertuigen. Maandag gebeurde dit al in Groningen en Drenthe. Het verbod geldt eerst tot maandagochtend. Hiermee volgt Friesland dezelfde lijn als Groningen en Drenthe.

Deel dit topic

Reacties

+1
Fendt926Driver
Maar een werkcollonne van 6 trekkers die een lekke band (of meerdere lekke banden) hebben kunnen toch altijd per ongeluk net een kruispunt blokkeren.
Of een distributie centra.....
Ook wij mogen 18m lang zijn.
2 combi s achter elkaar staat het al weer mooi vast
Todi
@Fendt926Driver Mede mogelijk gemaakt door de hulp van de loon werkers treinen?
+12
Fendt926Driver
@Todi waarom??
Kan zelf ook al wel 3 keer 18m opstellen. Hoeft de loonwerker echt niet voor mee.
Maar een dubbele hark uitklappen op de rotonde en de slang er tussen uitdraaien omdat die lek zou zijn en mee naar mechanisatie bedrijf rijden en daar uitgebreid koffie drinken en terug geeft hetzelfde effect
+5
Madelief
@Fendt926Driver kijk, met jou type mensen gaan we de oorlog winnen 😎😎😎👌👌👌
+1
aan
@Fendt926Driver Een uitgeklapte hark kun je best wel even in de berm rijden dus daar trapt ome agent ook niet in
Fendt926Driver
@aan als de hydrauliek slang weg is en er 8m uitgeklapt staat op de rotonde rijdt er niemand mee verder
+2
aan
@Fendt926Driver volgens mij vergrendelt de hark als die opgeklapt is en kan dus nooit neervallen en is ook strafbaar trouwens als er geen vergrendeling opzit
+1
aan
@aan Oh ja en wie vergoed het opruimen van de plas olie op het asfalt
+1
Fendt926Driver
@aan man wees niet zo serieuzzzzzzz

Doe er je voordeel mee...
Denk dan zelf wat uit
aan
@Fendt926Driver Ik heb zelf ook wel ideeen maar dan krijg ik hier de hele goegemeente over me heen
+1
Fendt926Driver
@aan wie bang leeft die bang sterft..

De enigste die voor jou belangen opkomt ben jij en niet de goegemeente.

Als ik elke keer moest luisteren naar alles en iedereen om mij heen had ik ook geen leven
+3
Bekkink
@Fendt926Driver je kunt op een kruispunt ook 2 baal stro verliezen, touwen knappen toevallig. En toevallig staan er 100 collega's te overleggen hoe ze het samen gaan opruimen
mike_v
Quote Reactie van @aan:
volgens mij vergrendelt de hark als die opgeklapt is

Niet altijd. Enkele weken terug is bij ons ook een collega vertrokken met de 4-kop hark. Eerste bocht viel de voorste rotor naar beneden. Bleken de leidingen verkeerd te zitten waardoor de cilinders drukloos stonden. De achterste hebben wel een manuele vergrendeling.
BertK
@aan zeker weten?
Todi
@Fendt926Driver Mede mogelijk ? Loonwerker kan ook af zetten.
+1
Alan
@Fendt926Driver dat moet je dan niet doen op vrijdag middag om 17.00 uur. Dan staat die er het hele weekend. Dan moet die ook nog bewaakt worden. Dat is echt vervelend.
SJB533
Quote Reactie van @Fendt926Driver:
Ook wij mogen 18m lang zijn.

18,75 zelfs
Twentsch Land
Kunnen wel wat kruimelwerk bedenken.....realiteit is dat het grote werk finito is.
deJong
@Twentsch Land door storing in de electronisch hydraulische bediening ligt en zomaar allemaal mest op de weg o.i.d.😁
Twentsch Land
Wanneer ga je die actie uitvoeren ?

@deJong
deJong
@Twentsch Land ik heb geen trekker met electronische ventielen😛
+2
dennisbouter
Je kan ook gewoon stoppen met het leveren van melk eieren en het rechtstreeks aan de consument verkopen
jansen2
Ga met 50 auto`s rondjes rijden op klaverblad
is maar even en je hebt de boel stilstaan, je bent niet strafbaar en geeft toch duidelijke boodschap
Bartlehiemboer
Tot maandagochtend...Genoeg tijd om een goede demonstratie voor te bereiden/neer te zetten.In onze omgeving merk ik dat ze wat demonstratie moe beginnen te worden precies zoals ze in Den Haag willen. Er moeten betere/gerichte/onderbouwende acties komen ik ben bang dat anders alles ons ontglipt.
ruudvd
Boeren beginnen zichzelf te belangrijk te vinden. Demonstreren is je recht maar intimideren is een stap te ver. Gedraag je gewoon als alle burgers in Nederland. Die lopen ook kans om hun baan/bedrijf te verliezen binnen de dynamiek van onze maatschappij. Graag een beetje respect dus voor jullie medeburgers en jezelf daar niet boven verheffen.
a3vandiejen
@ruudvd wat voor tractor heeft U....
ruudvd
@a3vandiejen farmtrac-ertje , hoezo?
a3vandiejen
@ruudvd Was je naam nog niet eerder tegengekomen vandaar, en dan toch een flinke uitspraak doen op Tractorfan cq prikbord.
We zijn het dus niet eens, blij dat er eens een partij niet met zich laat sollen.... voor deze regering alles naar de Filippijnen heeft geholpen. Nee ik ben geen boer.
+4
ruudvd
@a3vandiejen Nederland doet het over de hele breedte gewoon heel goed voor zijn burgers (noem mij maar eens een plek op deze bol waar het beter is). daar zijn altijd groepen bij die de pineut zijn . Je moet je zeker niet zonder meer laten offeren voor het grote goed maar het moet wel redelijk en proportioneel blijven. Je zult uiteindelijk alleen maar kunnen overleven als je inpasbaar bent/blijkt en dat (je plaats) is niet onvoorwaardelijk af te dwingen.
+2
a3vandiejen
@ruudvd Zijn zeker veel goede dingen, maar als je ziet hoe hard de agrarische sector word aangepakt is het ook een keer klaar. En soms zitten daar wel eens iets minder leuke dingen bij.
Maar wat als over 10 a 15 jaar alle boeren weg zijn?....dan is er geen weg meer terug.
ruudvd
@a3vandiejen ik denk niet dat alle boeren verdwijnen uit .nl maar daar gaat het hier toch helemaal niet over. men wordt geraakt in het centrum van zn bestaan. Daar zijn ontelbare oorlogen ¨om¨ gestreden..maar met oorlogen maken slechts heel veel kapot. met wijsheid bouw je zaken op.
Veel boeren laten zich nu in een oorlog drijven door elementen die zich echt geen lor interesseren voor deze boeren en hun bestaan.
+1
a3vandiejen
@ruudvd Normaal reageer ik niet zo snel, maar met het zinnetje van jou '... boeren beginnen zichzelf te belangrijk te vinden..... daar was het mij om te doen.
+2
Stroman
@ruudvd dat je zelf knap in de slappe was zit en daarom een chateau in Frankrijk kon kopen met een lap grond, betekent niet dat je hier op het Melkveehouders prikkebord moet gaan raaskallen over TE belangrijk zijn. We hebben het hier over mensen hun passie en levenswerk en dat doe je met dit soort opmerkingen veel te kort.
+1
Bartlehiemboer
@ruudvd Denk niet dat het verhevenheid is. Meer een kat in het nauw. Beide kanten is iets over te zeggen. Zelf deze week ook ondervonden dat er vele boeren alleen maar aan hun eigen gewin denken. Heb ze overal willen verdedigen maar als ze boeren onder elkaar tegen elkaar opzetten gaat het mij te ver. Ik zit nu in de overgangsfase om deze bevinding een plek te geven. Er was hier een boer die mij vroeg of ik mij verheven voel boven de gangbare boeren daar ik zelf bioboer ben. Dit is niet het geval maar ik ben nu op een punt dat ik zeg, wij doen het zoals er van ons verwacht wordt. Wij gaan hier mee door. Ik ga niet meer in de verdediging voor die boeren die nog steeds een bord voor de kop hebben. Ik zou dit nooit zeggen wanneer we meer op 1 lijn zouden zitten onder elkaar
dirk-kroon
@ruudvd zeker net als in Amsterdam
+1
ruudvd
Ik heb elke cent die ik heb (en dat is echt niet veel) met hard werken bij elkaar geharkt en mijn huis in frankrijk in 15 jaar tijd zelf steen voor steen opgebouwd. Ik ben uit .nl vertrokken omdat ik mijn dromen niet in nederland kon verwezelijken. (misschien ook een tip voor jou). En bedankt dat je mijn statement ff bevestigd.
Daarnaast ,waarom mag ik mijn mening niet geven op jouw prikbordje, je beperkt je zelf toch ook niet tot je eigen erf?
Ik heb heel veel begrip voor zij die voor hun rechte opkomen en hun bestaan verdedigen maar voor mensen die zich zoals veel boeren nu staan te janken en lafjes met de trekker medeburgers intimideren niet.
+1
Bartlehiemboer
@ruudvd Ik zou best die kant uit willen, klinkt heel prettig
+1
ruudvd
@Bartlehiemboer ruimte zat hier in het dunst bevolkte stukje europa.
als ik je ergens mee kan helpen...
+2
rommert14
@ruudvd om dezelfde reden zijn wij naar Denemarken gegaan, best gek om dit alles van een afstand te zien.
+2
Stroman
@ruudvd zie je wat er gebeurt? iemand zegt iets over jouw passie wat je niet zint en je schopt ook om je heen. Zo gaat dat ons al jaren. Het water staat de meesten aan de lippen.
En het is mijn A mijn prikkebord niet en B ik ben blij met een ieder die zn mening hier geeft. Maar ik heb grote moeite met mensen die verstand menen te hebben van dingen die ze nog nooit hebben gezien of gevoeld.
ruudvd
@Stroman volgens mij moet jij een en ander nog eens aandachtig doorlezen..
+4
@ruudvd Staan te janken?? Ze verzinnen in den Haag elke keer weer wat nieuws op het moment, en wij worden gedwongen om er aan mee te doen. Als sector is er al zoveel gedaan de laatste jaren, en wat er nu gebeurt is gewoon hypocriet, koeien gaan ondervoeden om de woningbouw op gang te krijgen, en dat met 100.000 migranten per jaar. Grens overschreden
ruudvd
@MaartenMandemaker wat ik bedoel: Jullie zijn niet de enige die door de scherpe (onrechtvaardige) kanten van deze complexe maatschappij worden geraakt. Ook voor jullie zijn er de goede kanten, je moet ze wel weten te gebruiken. Echt , wees/wordt blij met .nl of vetrek. Niet alleen voor die ander maar zeker ook voor jezelf.
+1
@ruudvd klopt als een bus. Jan modaal is de sigaar. Het grote geld red zich wel.
ruudvd
@MaartenMandemakerach, ook het grote geld heeft zijn nut in onze maatschappij en echt gelukkiger worden ze er ook niet van.
Overigens behoort de modusboer niet tot de jan modaal club..
@ruudvd Oké en tot welke club behoren ze dan? Arm leven rijk sterven?
+1
Ritchie
@ruudvd

De landbouw in NL heeft momenteel de pech dat ze een minister hebben die niet naast de boeren gaat staan maar er juist lijnrecht tegenover. Ze voelt zich persoonlijk verantwoordelijk voor die tienduizenden huizen die gebouwd moeten worden. Dat dat uit een sector moet komen al sinds 30 jaar krimpt en qua uitstoot jaar op jaar vermindert wordt niet meegenomen. Gooi daar uitspraken bij van politici die vinden dat de helft van de veehouders maar moet stoppen en de andere helft notoire gifspuiters zijn die niets anders doen dan hun land overbemesten en met monoculturen alles wat er nog leeft kapot proberen te maken, dan valt er toch ooit wel een reactie te verwachten? Boeren zijn een makkelijk slachtoffer, steeds kleiner wordende achterban en door de vergrijzing gevoelig voor het 'grote geld' (dat vervolgens de sector weer uitvloeit) wat overigens vaak niet meer is dan hun pensioen.

Dat je per se tevreden moet zijn met hoe het momenteel gaat in Nederland of anders moet emigreren vind ik vrij laf eigenlijk. We zijn nog altijd een democratie en we kiezen de mensen die ons moeten vertegenwoordigen en evt. veranderingen moeten bewerkstelligen. Kun je je daar niet in vinden dan mag je het altijd nog zelf proberen ook. Of je pakt de trekker en blokkeert de snelweg maar dat werkt inmiddels averechts heb ik het idee en dat is een andere discussie.
ruudvd
@RitchieHet eerste deel van je verhaal is een waarheid vanuit jouw perseptie
de 2de alinia vind ik vreemd. je stelt dat .nl een democratie is maar als die niet voor jouw werkt moet je actie ondernemen desnoots mét...maar dat vind je een andere discussie.
Het recht op demonstreren en burgerinitiatieven heb je en zijn zeer waardevol. Sterker nog, het zijn de elementen die onze samenleving uiteindelijk vormen. Maar provoceren en je agressief gedragen/ een andrr zijn mening willen wegzetten is ontoelaatbaar én contraproductief.
verder: pionierschap kiezen is laf?...en dat zegt een boer.
Ritchie
@ruudvd

Het eerste deel heb ik vooral opgeschreven om jou wat context te verschaffen, naar mijn idee heb je moeite om langs de blokkerende trekkers te kijken naar het grotere plaatje. Besef dat dit niet iets is wat pas sinds afgelopen jaar speelt, de bezetting in Boxtel en de uitspraken van Tjeerd de Groot waren slechts het lont in het vat.

Dat protesteren met trekkers op de snelweg heeft inmiddels wel z'n beste tijd gehad denk ik. Zeker door de spontane acties is de controle weg en dat is vaak koren op de molen van de tegenstanders. En vergis je niet, die zijn vooral in de media een stuk beter georganiseerd.

Jij noemt het nu ineens pionierschap, maar een pionier vertrekt niet naar het buitenland omdat ie 'weggepest' is. In de vruchtbare delta waar wij wonen, met al de kennis waarmee we wereldwijd vooroplopen is het een doodzonde om er massaal 'natuur' van te maken. Ik woon zelf bij een Natura 2000 gebied wat onderdeel is van de Ecologische Hoofdstructuur, maar de tranen springen je af en toe in de ogen van het absolute wanbeleid wat gevoerd wordt door die NGO's. En niemand die daar ook maar 1 vraagteken bij zet?

Het grootste probleem in mijn ogen is het gebrek aan perspectief wat door de politiek gegeven wordt. Waar gaan we naar toe in Nederland? Niemand die het lijkt te weten, Schouten al helemaal niet. Regel op regel als een soort lapverband voor de korte termijn (kijk naar de PAS of deze voermaatregel), waar je vrijwel niet op in kunt spelen en de Nederlandse boer vooral op achterstand zet. Dit is een mooi artikel wat het goed beschrijft: dvhn.nl/groningen/…
+1
pieta
Quote Reactie van @ruudvd:
Echt , wees/wordt blij met .nl of vetrek

Dit is de grootste dooddoener die er is. Als je dus niet blij bent met wat er in je geboorteland gebeurt moet je maar vertrekken. Er tegen ageren is ook gewoon een optie. Hoe ze met boeren omgaan de laatste jaren vind ik, op zijn zachtst gezegd, niet netjes. Als er iets moet veranderen dan kan dat wel. Geef de juiste kaders weer. Zet wat regelingen op. En door.
Nu lijkt het meer op dat liedje van de Snollebollekes, naar links --> naar rechts --> naar links ---> naar rechts
+1
ruudvd
@pieta ik zeg dat je blij moet worden in .nl. lukt dat niet dan is het voor jezelf beter om eldets je geluk te zoeken. Dat heeft niets met capituleren van doen maar alles met geluk en voldoening in je eigen leven.
pieta
Quote Reactie van @ruudvd:
ik zeg dat je blij moet worden in .nl

Van moeten alleen al word ik niet blij. Ik ben echt wel tevreden met mijn leven. Maar dat is niet hetzelfde als overal maar blij van worden. Ik voel me als boer toch een beetje als aangeschoten wild.
ruudvd
@pieta zoals iedereen in een maatschappij.
Mischien moet ik zeggen dat je jezelf niet ongelukkig moet maken door hrt vermernde onrecht te blijven bevechten.
Als je eerlijk bent tegen jezelf weet je dat dit voortkomt uit zelfzuchtigheid.
Een samenleving is een compromise en heeft meestal weinig met rechtvaardigheid te maken naar het bepaalde belang van het individu.
Uit de zelfde (vooral onze) samenleving plukken ook boeren de vruchten.
pieta
Quote Reactie van @ruudvd:
Een samenleving is een compromise en heeft meestal weinig met rechtvaardigheid te maken naar het bepaalde belang van het individu

Hoe zie jij dan dat bepaalde individuen in dezelfde maatschappij proberen anderen in een slecht daglicht te zetten middels framing?
ruudvd
@pieta iedrreen doet aan framing. hoe groter de organisatie/macht hoe meer men geneigt is dit te gebruiken. Dat is waarom ik liberaal ben (svp niet verwarren met vvd liberalisme) Ik zie geen heil in instituten die zichzelf als doel gaan zien. kracht komt uit jezelf.
Hoe meer je denkt dat het alleen tegen jou wordt gebruikt hoe groter jouw probleem wordt. overigens zijn wij bevoorrecht. Ga eens in de rest van de wereld kijken...
pieta
@ruudvd Ik denk niet dat het alleen tegen mij gebruikt/gedaan wordt. Er zijn wel meer sectoren waar het speelt. Het gaat mij slechts om op een fatsoenlijke manier. De rest vd wereld hoef ik niet te zien. Er is geen lozere kreet als dat. Als ik nu vanaf mijn middel verlamd zou raken en jij wijst me op iemand die vanaf zijn nek verlamd is. Dat helpt. 😁
Ik voel er geen pijn van. Ik vind het enkel zo niet horen. Ik ben ook niet tegen verandering maar wel de manier waarop het schijnbaar moet gaan.
+1
Bartlehiemboer
@MaartenMandemaker klopt. Probleem is dat ik het niet zie veranderen. Welk gelijk we ook hebben. Wij zijn een boer die het op papier helemaal volgens het boekje doen. Morgen kan een activist het anders zien en doen wij het helemaal verkeerd volgens het boekje. Op dit punt verwacht je dan steun uit Den Haag en dat ontbreekt er en in mijn ogen komt die steun er voorlopig ook niet. Ruudvd zag dit waarschijnlijk al eerder en heeft misschien goede keuzes gemaakt. In elk geval lijkt het me daar op het moment prettiger boeren dan hier. Wij kunnen Den Haag niet veranderen het geeft alleen maar ergernis. Misschien is onze tijd klaar hier.
@Bartlehiemboer Mss wel, maar deze beweging zie je overal wel een beetje opkomen. Er komen teveel mensen op de wereld volgens mij. Toch moet alles te eten hebben, maar zo ver reiken de grijze cellen nog niet lijkt het, of ze hebben een plaat voor de kop
jakob-bruining
@MaartenMandemaker was om 6buur op het RTL nieuws in 2050 verwachten ze 22.5 miljoen Nederlanders . Waarvan 40 % allochtoon
+3
Twentsch Land
En nog 25 jaar later een islamitische staat.

@jakob-bruining
aldwin-wouters
Ik denk dat boeren zich zeker niet te min moeten doen of zich kapot laten maken door de overhied wel zou ik stoppen met de kleine acties die negatief op het nieuws komen en waardoor het respect voor de boeren ontglipt ik zou eerder een goed idee vinden om in plaats van alle kleine protesten een groot maar dan ook echt gigantisch protest te organiseren waardoor een dag heel nederland op komt voor de boeren met zijn alle te gelijk kunnen ze je toch niet pakken en ik zijn niet dat er dingen vernield moeten woorden maar alle boeren en iedereen die zich betrokken voelt moet zich zeker wel kunnen laten merken dat ze er zijn
+1
TeunFendt
Ze moeten maar doen wat ze willen als ze maar in hun achterhoofd houden dat als de burger het zat is aan de kant van de overheid gaat staan en op 1 oktober hadden we juist voor t omgekeerde gezorgd.
+2
Bartlehiemboer
@TeunFendt Ja, maar voor die burger komt de klap straks ook. De overheid strooit momenteel met fictie geld om die burger rustig te houden. Dit zal terug betaald moeten worden. De boerensector voelt en ziet de eerste pogingen hier toe de burger ziet het probleem nog niet. Straks als de zomer voorbij is, misschien een tweede corona golf en ook de vergoedingen naar de burger niet meer zijn is het een hele andere wereld. Ik geef het, het nieuwe kabinet te doen met deze financiele achterstand plus dat er dan nog velen bij komen in ons land volgends de berichten
ruudvd
@Bartlehiemboer je blijft slecht 2 parijen zien. De boer en de overheid.
Er zijn zeer veel parijen in een samenleving en onze regering moet daarin een lijn zien te trekken...Probeer het eens vanuit dat perspectief. Mischien dat er dan begrip voor ¨die andere partij¨ ontstaat. Het spijt mij om het zo hard te moeten zeggen maar in onze maatschappij is de ¨partij van de boeren¨ niet zo belangrijk als vele (willen) geloven of willen laten geloven. Er zullen altijd boeren zijn, zoveel als de maatschappij nodig acht.
Wat ik hier zeg is niet wat ik voor de boeren , of voor ieder ander, zn belangen wil maar gewoon realiteit. Bescherm je belangen door opbouwen niet door afbreken want in dat zwaart ga je beslist zelf vallen.
+1
@ruudvd Was op hart van Nederland een peiling van Maurice de Hond dat 80 procent van de Nederlanders achter de boeren staat. Niks minder dan op 1 oktober. Ook de burgers zijn de sigaar van dit kabinetsbeleid. Jarenlang bezuinigen op de zorg en nu met de corona staat alles op de achterste poten dat er te weinig zorg is en worden ouderen opgebeld of ze nog geholpen willen worden of dat ze liever de pijp uit gaan. Mensen die dit land op poten hebben gezet na de oorlog. Bedankt voor de inzet maar u kost nu alleen nog geld.
+1
ruudvd
@MaartenMandemaker je verteld het halve verhaal. ruim 70% steunt de boeren in hun protest maar de steun voor harde acties met blokades neemt sterk af. hoe meer mensen geconfronteerd worden met de nadelen van acties hoe meer de steun zsl afnemen.Provoceren is dus conttaproductief. Sympatie stopt bij confrontatie en dat geldt bij alle mensen óók bij boeren. Laat deze halve verhalen dus weg . radicalisering ligt anders op de loer.
+1
@ruudvd 70 procent in de randstad en 90 procent op het platteland. Je hoeft me de les niet te lezen, dank u.
+1
Fendt926Driver
@ruudvd man man
Je had minister president moeten worden.
Veel vertellen weinig zeggen.
Maar wel even in 1 dag alle problemen oplossen (denk je)

Ga wat nuttigs doen
+3
ruudvd
@Fendt926Driver jammer dat je niet verder komt dan zo n reactie...gaat je niet verder helpen.
Maakt mij dan verder ook niets uit hoor. Wijsheid toegewenst verder.
+1
Bartlehiemboer
@ruudvd Ja, kom ook deze reacties tegen. Kan het nu naast me neer leggen. Denk dat ze erg met hun zelf zitten. Geef ze tijd, de toon zal wel anders worden als ze ouder zijn.
+1
dendeze
Waarom organiseren de boeren zich niet in één front en stellen zelf de prijs van hun producten vast waaronder ze niet verkopen? Ga samen zitten, wees eerlijk tegenover elkaar en laat die supermarkten een poepje ruiken. Of laat ze tegen elkaar opbieden en lever enkel aan anderen tegen dezelfde prijs?
Bartlehiemboer
@dendeze Precies, alleen al het voorstel zal de supermarkt anders met de prijs om laten gaan denk ik.
dennisbouter
@dendeze precies, alleen het risico is dat ze alles dan in het buitenland gaan halen wat dan wel bewijst dat we hier niet zoveel boeren nodig hebben
weurding
Me bij loonbedrijf wijster. 40 man opgepakt na demonstraties bij attero

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's friesland , groningen , trekkers , drenthe , leeuwarden , fryslân , Demonstreren en veiligheidsregio geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
75
DEELNEMERS
27
WEERGAVES
0