Burgerlijke ongehoorzaamheid

Als individu mag je niet oproepen tot burgelijke ongehoorzaamheid.

Maar dan roep ik op of een ieder zelf een afweging wilt maken of zij het beleid van LNV blijven ondersteunen en gehoor geven aan onzinnige regels gebaseerd op aannames en zonder enig doel.

Ik noem
- de voermaatregel
- fosfaatrechtensystematiek
- enz

De maat is vol en het schofferen van de voedselproducenten van Nederland kent zijn grenzen. En die zijn bereikt!!!

Deel dit topic

John Spithoven

Laatste  |  

Reacties

+10
Noorderling
@John Spithoven
Het ergste is nog, we zitten onder de grenzen.
cbs.nl/nl-nl/nieuws/…

De maatregel is niet effectief, of ik ben strafbaar en doe niet mee aan de voermaatregel, of ik overtreed wet dieren en doe mn beesten tekort. Deze boer gaat zn droge koeien en kalveren in ieder geval niet de dood in jagen door te laag eiwit en slechte biestproductie.
+1
m uut m
@Noorderling
Er gaat geen dier dood door deze maatregel.
Doe niet zo stoer.
+1
Noorderling
@m uut m reken mij dan maar een droogstandsrantsoen door met eigen gras met een vem van 920, re 150 en Kab van 300-350 om uiteindelijk negatief uit te komen op Kab, vem 850 en 14%eiwit.

Dan kom je niet onder stro en 1-2 kilo soya uit. Als je biest gaat meten weet je pas wat een beetje soya waard is en wat dat met je kalveren doet qua fit en gezondheid. Op klei is droge koeien voeren heel wat anders dan op armer zand.

Misschien moet je het eens proberen met je gekochte grasklaver balen om je jerseys in de benen te houden. Als je alleen maar van dergelijk voer hebt zitten wordt het een hele toer.
+1
Jaan.
@Noorderling Dat kan hij niet
Dat weet hij
Hij vindt zijn eigen rantsoen beter
Ondanks dat hij geen ervaring heeft met finetuning om de transitieperiode te vergemakkelijken voor de koe
Bij bio- boeren gaat alles vanzelf
Daarom moet iedereen bio worden
+2
m uut m
@Jaan.
Ik hou niet van moeilijk doen.
Ik doe ook niet mee aan de ratrace van groot, groter, grootst.
Maar niet meer maar beter.
Er wordt bij ons niet geïnvesteerd in groter of meer.
Wij investeren in arbeidsplezier en arbeidsverlichting.
Het rare is dat er nu meer overblijft.🤔
Erik!!1979
@Noorderling heeft hij geen verstand van. Wij hebben een droogstand rantsoen met hooi en 1.8 kg ds mais. Komen ook niet onder raapschroot uit. Hebben topkwaliteit biest en bijna geen uitval bij de kalveren en nog geen 1% van de koeien die infuus nodig heeft. Hebben we het eiwit niet op niveau dan krijgen we een bak ellende wat lijdt tot uitval. M uut m is een bioboer die iedere 2 dagen het beleid veranderd en in zijn dromen top resultaten haalt. Melkveehouders die realistisch hun resultaten bekijken begrijpt hij niet.
m uut m
@Noorderling
Zat kuil en 150 gram magnesiet klaar.
Noorderling
@m uut m
Maar nu heb ik nog geen oplossing en berekening voor het gras wat hier groeit.
m uut m
@Noorderling
Zat kuil erin en 150 gram magnesiet klaar.
Wat is daar zo moeilijk aan.
Ben je geen voermengwagen voor nodig.
+1
Noorderling
@m uut m
Dan zit je nog veeel te hoog met je Kab en ph in de urine, dat is alsnog subklinische dierkwelling. Gaat ver over je vem dekking waardoor koeien niet voldoende vreten en ook niet na kalven.

Diegene die meet constateert ketose en als je je ogen dicht doet past de koe op zichzelf, totdat ze niet drachtig willen worden. Komen er ook weer allerlei fabels op tafel dat de tkt bewust lang is en voerefficientie niets zegt, terwijl het de helft van je kostprijs beslaat.
m uut m
@Noorderling
Je moet een droge koe veel laten bewegen !
Realisme
@m uut m dit jaar weer voor het eerst buiten gedaan. Bevalt best! Geen flauw idee wat ze eten maar ze leven na 6 weken nog steeds en ze starten goed op. Min puntje is dat je soms als je het te druk heb een paar dagen, dat je dan een koe en kalf uit het land moet halen.
overstekend wild
@Realisme tot kerst aan toe zeker
Realisme
@overstekend wild hahah zou wel makkelijk zijn😉 ben wel vroeg begonnen in het voorjaar. Maar uiterlijk 1 oktober is het voor de dikke dames wel klaar
Noorderling
Quote Reactie van @Realisme:
t best! Geen flauw idee wat ze eten maar ze leven na 6 weken nog steeds en ze starten goed op. Min puntje is dat je soms als je het te druk heb een paar dagen, dat je dan een koe en kalf uit het land moet halen.

En die andere 200 dagen, hoe doe je het dan en hoe loopt het dan?
Weiden is leuk, maar die andere 2/3 van de tijd moet het ook goed gaan.
Weidegang mag nooit het excuus of oplossing zijn voor slechte stalomstandigheden.
+1
Realisme
@Noorderling nee dat is waar. Staltijd krijgen ze een 2/3 beheersgras en 1/3 late zomersnede van eigen land. 2 wkn voor kalven 1,8 kg voercomputer brok van de melkkoeien. Zit 155 gr ruw eiwit in. Deze winter zat door het gras nog 0,5 kg ds per koe wortelen.
Noorderling
Quote Reactie van @m uut m:
@NoorderlingJe moet een droge koe veel laten bewegen !

Juist met een lage vem dekking houdt je ze actief en alert. Met >900 vem verzadig je ze op bloedsuiker niveau ipv pensvulling en krijg je trage koeien. Zelfde als je veel zetmeel voert, zijn ze ook niet vooruit te branden.
Geen maximale pensvulling is een slechte voeropname na het kalven en dan begint de subklinische ellende, kun je je ogen voor sluiten maar dat is een keuze.

Ik maai om de 4week omdat ik anders er geen 150-160 gram eiwit in het voer houdt en daarmee heb je een hoog vem als je een beetje netjes werkt. Kan nog 3week wachten, maar dan heb ik het vem en eiwit niet, waardoor er alsnog aangevuld moet worden.

Heb mn land vlak en onkruid vrij, hoef geen ruwvoer aan te kopen omdat er thuis niks groeit, teel 1/4 van mn eigen krachtvoer en stro voor droge koeien en dan zou ik de laatste sleutel om een beetje te spelen met het eiwitgehalte in moeten leveren omdat een ander alles maar aankoopt wat hem past omdat er op eigen grond toch niks groeit?
newholland6640
@Noorderling en hoe komt het dat je de 150 niet redt anders?
Noorderling
@newholland6640
Zit op klei met goede capilaire werking. Hier groeit alles wel door, waar bij een ander dezelfde hoeveelheid stikstof/eiwit in minder kilo's drogestof zit en daarmee hogere voederwaarde.
Die 180-200gram eiwit wat op zandgrond gehaald wordt, kun je hier echt vergeten, laat staan dat het DVE is.
+2
pieta
@Noorderling Of je doet zoveel vruchtwisseling dat je N-leverend vermogen wat lager is als mede oorzaak.
+5
cjw73
@Noorderling zo je maakt je nog al wat druk om van alles. Voer de droge koeien al jaren gewoon eerste snee net als de melkkoeien en herken me helemaal niet in de problemen waar je allemaal mee komt.
Noorderling
Quote Reactie van @cjw73:
van alles. Voer de droge koeien al jaren gewoon eerste snee net als de melkkoeien en herken me helemaal niet in de problemen waar je allemaal mee komt.

Dat wil niet zeggen dat het overal vanzelf gaat. Op bepaalde gronden heb je het te doen met de mineralen die in de grond zitten en daarmee in het voer komen.
Daarnaast is het vaststellen van een probleem nogal subjectief, komen hier ook topics voorbij waar preventief bolussen worden geschoten alsof het niets is, kextones die alles oplossen. Lapwerk is het.

Doe er alles aan om de droogstand zo goed mogelijk te laten verlopen met als resultaat de melkproductie in de volgende lactatie. Bij 9/10 bedrijven wordt daar amper naar gekeken, maar moet het brokje bij de melkgevende koeien telkens aangepast worden met allerlei lapmiddelen, daar is geen winst meer te boeken, alleen verlies te beperken.

Heb hierboven de voederwaarde van de kuil gegeven wat niet afwijkt van andere jaren.
Maar ben wel benieuwd naar iemand die me een rantsoen voor rekent die voldoet aan de norm voor gezonde (droge)koeien met 14kg ds opname.
overstekend wild
@Noorderling je hebt volledig gelijk alleen is op nog lang iets alle bedrijven dat besef of de mogelijkheid. Maar het moeilijkste rantsoen om samen te stellen is het drogekoeien rantsoen! Om dat voldoende smakelijk te krijgen zonder te hard te stijgen in VEM. Daardoor moet je verdunnen met stro en het eiwit corrigeren. Maar er zijn er nog heel veel waar er gewoon een baal voor gekwakt word en pas als hij op is een nieuwe. En als de stapel weg is, zo de volgende stapel
mlkvhoudr
@Noorderling hier krijgen ze alleen gras heb geen voermengwagen, dat het niet optimaal is kan ik wel met je eens zijn maar ik zie geen andere optie. Nageboorte gaat er meestal wel van zelf af schat 90 procent, laat ze wel dag langer in strohok als dames op leeftijd zijn omdat we soms hadden dat ze na 24 uur na afkalven melkziekte kregen, en ze starten hier ook niet snel op. Het drachtig krijgen gaat soms goed en soms minder goed. Komt ook deels door werkdruk. Komt gras bemest met alleen kunstmest niet in de richting van wat jij zoekt?
cjw73
@Noorderling die van mij 944 ben en 181 re. En dat andere van jou komt niet op mijn analyse voor dus geen idee wat het is.
mlkvhoudr
@cjw73 kationen anionen balans of zoiets. Meen dat het met kalium te maken had hier bij gelijk maar een linkje

eurofins-agro.com/nl-nl/kation-anion-verschil-kav/
+2
verbi
@m uut m Met alle respect maar dit gaat de gezondheid van mijn dieren schaden,en dan vooral kalveren en nog erger droge koeien. Met als gevolg geen biest,zwakke koeien (weerstand) kalfziekte en melkziekte.We leven in een bananen republiek dat is niks nieuw maar deze regelgeving gaat nergens meer over en dat is niet de enige.
John Spithoven
@m uut m kun je mij uitleggen wat het verschil in emissie is bij het voeren van gras Klaver van 22 % re of raapschroot van 22 %? Ik begrijp dat jij gras Klaver van 22 % onder plastic heb zitten.
+1
m uut m
@John Spithoven
Ik geef toch ook aan dat deze voermaatregel volstrekte onzin is.
+2
diekman
Tijd voor de boerenrevolutie.
+2
vrije boeren
@diekman tijd dat alle burgers in opstand komen .
Al onze vrijheden worden van ons afgepakt.
Als ik mijn vrijheid wil inleveren ga ik wel naar China toe Of hebben ze daar al meer vrijheid dan hier?
Nederland is met zijn corrupte hoge rechters en regering een regelrechte bananen republiek geworden
Hoog tijd om wat van dat tuig aan de hoogste boom op te hangen...…….
+2
hans1980
Ik zeg de straat op
+5
diekman
@hans1980 Ik zeg fuck up met alle fosfaat, stikstof en alle extra regels.
HansBa
@diekman Toch ben ik wel voor een begrenzing in NL, anders zit er voor enkele boeren geen rem op groei. Maar fosfaat moet afdoende zijn en dus niet aankomen met dubbele regels als N, NH3 etc.. En al helemaal niet om de bouw vlot te trekken, wat een onzin.
+3
Jaan.
@HansBa Er is al wel iets meer begrenzing dan alleen fosfaat
Noorderling
@HansBa
Het is een economisch activiteit, die moet je niet reguleren met rand en bijzaken als communistisch systeem.
HansBa
@Noorderling zou mooi zijn als dat niet nodig was, maar dat hebben we gezien in de paar maanden in 2015 toen het vrij was; verdubbelen,spiegelen,klaar voor de toekomst....
Noorderling
@HansBa
Die zijn gered door p rechten en daling van input op de vrije markt. Dus het systeem heeft net niet z'n werk gedaan.
cornelissen
Quote Reactie van @Noorderling:
p rechten en daling van input op de vrije markt.

En het opofferen van melkveehouders ,die keurig grondgebonden rustig aan het uitbreiden waren en met nieuwbouw bezig waren op de peildatum.
+2
overstekend wild
@HansBa En dan het topic hier onder, AERIUS NIET GESCHIKT MAAR BLIJFT TOCH GEBRUIKT WORDEN. De wereld op zijn kop. Discriminatie, decimeren van een beroepsgroep. Dit heeft gewoon niets meer te maken met beleid wat recht doet aan de situatie. Opstand!
verwijderd
m uut m
@Erik!!1979
Ook goedemorgen.
Dat deze voermaatregel zinloos is volstrekt duidelijk.
Dat hierdoor dieren sterven is kompleet onzin!
+1
familie pelle
@m uut m
Quote:
. Dat hierdoor dieren sterven is kompleet onzin!

Wellicht inderdaad een beetje overdreven. Maar voor iemand die zo principieel in het leven staat als jou vind ik wel opvallend dat je dit allemaal best vind. Persoonlijk wordt ik niet zo hard getroffen door de voermaatregel denk ik maar kan me voorstellen dat er veel collegaboeren hier wel grote nadelen van gaan ondervinden. De voermaatregel is niet effectief, het doel is dubieus en de gevolgen kunnen groot zijn voor mijn collega’s. Daarom ben ik tegen.
+2
robbies
@familie pelle dat is voor mij exact dezelfde reden. Ik heb geen krachtvoer zitten van meer dan 190 GR RE. Wel zat gras. De voermaatregel raakt me niet direct. Ik weet me wel te passen. Maar kloppen doet ze niet. Al vind ik sommige reacties ook overdreven. Ik geloof niet dat er koeien omvallen door de maatregel. Denk wel dat collega's bang zijn voor hun productie. Volkomen terecht overigens, want de maatregel werkt niet.
familie pelle
@robbies mag ik jou scharen onder de gematigde boeren? Wat vind jij dat er nu moet gebeuren vanuit de sector? Als we dit zonder slag of stoot ondergaan dan is het wachten op de volgende onzinnige maatregelen.
robbies
@familie pelle ik ben nooit voorstander geweest van sectorplannen. Niet met percentages weidegang, niet met Ab, zeker niet met fosfaat en ook nu weer niet met stikstof. Het idee van een LC kon ik achter staan. Het pakket met maatregelen was echter een uitnodiging tot shoppen van de overheid. De voermaatregel is daarvan een uitvloeisel. Een gedrocht van een plan, net zoals meer weidegang en water bij de mest. En natuurlijk zonder compensatie.

Ik zou eerder opteren voor een goede stoppersregeling en de mogelijkheid tot extern salderen openzetten. Ook voor bedrijven met latente ruimte op de vergunning. Elke oplossing zonder financiële paragraaf naar waarde is geen oplossing.
familie pelle
@robbies das allemaal een mooi streven naar bedoel eigenlijk wat te doen nu we uitgepraat zijn en het er op lijkt dat er ons iets door de strot geduwd wordt.
robbies
@familie pelle dat moet ieder voor zich bepalen.
robbies
@familie pelle en mocht ik geraakt worden door het voerspoor, dan zou ik mijn voerboer heel duidelijk maken dat hij moet meedenken in oplossingen. Handhaving zal minimaal zijn en in Den Haag kijken ze toch alleen maar papier
pieta
Quote Reactie van @m uut m:
Dat hierdoor dieren sterven is kompleet onzin!

Compleet is nogal alomvattend. In mijn systeem gaan ze niet direct dood. In het jouwe ook niet. Maar je hebt ook boeren met een heel hoog% mais in het rantsoen. En daar kan het wel serieuzere gevolgen hebben.
m uut m
@pieta
Volgens mij was er voor die boeren een uitzondering. Moest je wel aanvragen.
+2
Jaan.
Het is tijd dat we onze tanden laten zien op een manier dat het litteken nog heel lang pijn blijft doen
Wie daar serieus in geïnteresseerd is kent degene wie het coördineren
+1
Weidezicht
@Jaan. Al dat voer gezamenlijk boycotten, melk en vlees 2 weken thuis houden. Mestboekhouding niet indienen, alle controleurs van het erf afschoppen. I en r hacken, weet ik veel. Praten is tijdverspilling. Uiteraard zit er een lobby achter die restprodukten. Ze kippen alles wat de veehouderij verwerkt masr 2 weken op het malieveld.
+1
Koeien boertje
@Weidezicht hou alleen de melk maar 3 dagen thuis..
Ben je er al.
Voedsel is eerste levensbehoefte.
Wij zijn allemaal degenen die het makkelijkste aan de touwtjes trekken.
We willen het niet zien
+1
Realisme
@Koeien boertje er is zoveel meer voedsel als zuivel en iemand uit NL merkt er niks van omdat we zo welvarend zijn dat we gewoon het eten uit een armer land kopen. Fabrieken krijgen van de overheid misschien zelfs nog wel steun om loon door te betalen. Dus uiteindelijk zijn we zelf de enigste die melkgeld mislopen. En zou het toch ook niet over me hart kunnen verkrijgen om datgene waar mijn koeien hun best voor hebben gedaan zo weg te laten lopen.
newholland6640
Er was ook z'n club die zei dat het 30.000 per bedrijf ging kosten😂😂
Realisme
Commissie Remkes had het over het stimuleren van onze innovatiekracht. Nou daar is dit een voorbeeld van. Denk dat @robbies gelijk heb en dat diegene die last hebben van deze maatregel er creatief mee om moeten gaan. Staan we tenslotte om
bekend😉
Koeien boertje
@Realisme we staan bekend om naar iedereen zn poppen te dansen en blijven dansen
kaas
@Koeien boertje moet je wel blijven dansen ,en niet zoals zovelen die de laatste tijd uit het leven stappen ,dat zijn de laatsten maanden al 10 tallen [veehouders] dieptest
+2
robbies
@kaas dat is me nogal een claim. Als het er tientallen zouden zijn, dan had ik er allicht wel van 1 gehoord. Dat is niet het geval
weurding
@robbies ga geen namen noemen dit weekend nog 1 hier. Nummer 3 vanaf mei in het noorden
kaas
@weurding ik denk dat we het over de zelfde hebben ook nog redelijk vlak bij elkaar,[ik denk ook nog in 1 gemeente]
laat lto en nmv dat eens uit zoeken hoeveel gevallen er nu werkelijk zijn die het niet meer zien zitten en er zelf een eind aan hebben gemaakt landelijk het laatste jaar in de agrarische sector ik denk dat we er van schrikken.maar lto steekt de kop ook liever in het zand
+3
m uut m
@kaas
Met alle respect maar jij en ik weten niet waarom deze mensen voor deze uitweg kozen.
Weet wel dat 1 in echtscheiding lag.
Er stoppen momenteel jonge boeren met mooie bedrijven omdat hun wordt aangepraat dat ze geen perspectief meer hebben.
Terwijl ze schitterende bedrijven hebben.
Het negatieve onder de boeren aangewakkerd door FDF is bijna nog erger dan de overheid.
Mijn oma zei altijd "tel uw zegeningen " en dat hou ik altijd in het achterhoofd als het even niet zo lekker gaat.
+2
Nevergiveup
@m uut m "Het negatieve onder de boeren aangewakkerd door FDF" is bijna nog erger dan de overheid

Heb je een eng pilletje op Muut ?

Vind het een zeer vreemd betoog wat je op zoiets als reactie geeft 🧐
mlkvhoudr
@Nevergiveup er word in Nederland niet bij gehouden welk beroep de zelfmoord pleger/pleegster had. Dus het is niet te meten of er meer suïcide is onder landbouwers. Wel zijn er relatief veel oude mannen actief als landbouwer in NL en worden er relatief veel suïcide gepleegd door mannen van boven de 50.
+1
kaas
@Nevergiveup aangewakkerd door fdf die uitspraak is vreemd door wie zitten we in deze situatie en dat is die sluip moordernaar daar in den haag
Jaan.
@kaas sluipmoordenaar is nog netjes
Je krijgt gewoon een mes in de rug en ze pissen nog een keer over je heen
+1
overstekend wild
@m uut m en hoe kwam het dat hij in echtscheiding lag?
m uut m
@overstekend wild
Geen idee.
Vindt het ook niet relevant.
+2
overstekend wild
@m uut m voor het geval je het niet begrijpt, het gaat ook niet om het antwoord! Maar het feit dat zulke dingen dieper zitten, oorzaak en gevolg. En je kunt niet ontkennen dat we als sector aan alle kanten gigantisch geframed worden.

Van de politiek de consument de Ngo's de een nog radicaler dan de ander, tot onze afnemers aan toe. (Soms zelfs onze collega's) proberen ons te dicteren hoe wij dienen te ondernemen, en alles voor bescheiden rendement. Wat doen zij zelf behoudens vergaderen en commentaar leveren??Als dat over je heen begint te groeien en er dan privé ook nog dingen tegen vallen komt natuur alles onder druk te staan
+1
kaas
@overstekend wild dat hoeven we hier niet te vertellen is al erg genoeg triest.
hookwood
@weurding ik hoorde het deze week ook idd. Allemaal bekenden.... Triest...
Jaan.
@hookwood en we zijn er nog lang niet
Helaas
Het spel van Rutte 3 wordt snoeihard gespeeld
arie.j
Spithoven, zet zoiets nu neer om af te reageren?
Of bedoelt je ook nog iets concreets?
Jaan.
Is de boete aftrekbaar?
kaas
@Jaan. nee
Jaan.
@kaas das jammer
Ach ja, 2500 euro is het toch voor 4 maandjes
Zie het maar als een vorm van productieruimte leasen
+1
KOC1981
@Jaan. Kijk soms ben ik het gewoon met je eens 👍😀
aan
@Jaan. Gewoon een mooie rijkuil maken en daar een eiwitproduct doorheen mengen geen kip die er naar kraait
+1
Arum
@aan En de haan legt eieren?
Jaan.
@aan pas op wat je doet
Eiwit inkuilen en conserveren is ffff een dingetje
Er zijn betere oplossingen

Het is heel simpel
Kom er tzt op terug
Eerst fff: Carola 💩💩💩🖕🖕🖕
Lepus
Als je de daad bij het woord wilt voegen moet je écht ongehoorzaam zijn en dat kun je heel eenvoudig doen. Zoveel mogelijk cash betalen of in natura. Alleen wanneer de belastinginkomsten opdrogen worden de praatjes pas anders.
weurding
@Lepus betalen in natura... de eieren worden duur.... wat dunkt je? Draai je het best op "scharrel" eieren? 😋
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!