Het moet en zal kapot

Er is gisteren weer een gesprek geweest tussen NAJK, NMV, DDB, GRONDIG, LTO en het ministerie over een alternatief voor de ingrijpende en onwerkbare voermaatregel die voor de laatste vier maanden van 2020 van kracht is.
We hebben alles geprobeerd om de maatregel van tafel te krijgen. Het alternatief dat we hebben aangeboden is beter inpasbaar en leidt alsnog tot de gevraagde reductie. We hebben daar veelvuldig overleg over gevoerd met het ministerie.
We hebben verschillende opties besproken. Met het alternatief waar uiteindelijk verder over is gepraat zouden boeren de verantwoordelijkheid krijgen om op bedrijfsniveau het eiwitniveau met 3% te reduceren, maar dat op basis van eigen keuzes in het rantsoen bewerkstelligen. Een doelvoorschrift in plaats van een middelvoorschrift, dus waarbij rantsoenoptimalisatie mogelijk bleef, de basis voor elke vorm van voerefficientie
De tekortkomingen van de voermaatregel van het ministerie, die in bepaalde situaties volstrekt niet aansluit bij de praktijk en zelfs diergezondheid schaadt, waren hiermee verholpen.
Melkveehouders die wel voor de voermaatregel van de overheid kozen konden daar volgens het voorstel van de sector ook voor kiezen.
Tot onze grote teleurstelling acht het ministerie dit niet haalbaar, en gaat men dus niet op ons voorstel in. De voermaatregel van het ministerie is dus niet van tafel. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor deze opgelegde maatregel.
Er zal dus geen sprake zijn van een alternatieve maatregel. We beraden ons op een vervolg.

Het is een bittere pil dat het ministerie doordraaft op een doodlopende weg. De huidige voermaatregel word onterecht verkozen boven alle voorstellen die de werkgroep voorstelde. Al onze voorstellen onderscheiden zich van dit gedrocht doordat ze wél rekening hielden met diergezondheid, benodigde voedingswaarde voor specifieke diercatagoriën (droge koeien en kalveren) en rantsoenoptimalisatie en vakmanschap van de boer wel mogelijk maakten. Argumenten die hiervoor aangevoerd werden als juridische houd- en borgbaarheid als ook inrekening op hexagoonnivo zullen spoedig blijken onwaar te zijn. Immers elke boer kan onder de huidige voermaatregel onbeperkt oa bierbostel gaan voeren of 1 kg soya vervangen door 10 kg productiebrok, in dit geval zal NH3 uitstoot eerder stijgen dan dalen.
Omwille van practische uitvoerbaarheid en de capaciteit van LNV werd het laatste alternatief afgeschoten, helaas zijn beide argumenten voor LNV geen beletsel om de voermaatregel bij elke Nederlandse boer in de maag te splitsen. Nogmaals kiest LNV niet mét de melkveehouders te gaan voor reductie, maar tegen de veehouders in.

Jeroen van Maanen

Deel dit topic

Jaan.

Reacties

Jaan.
Het is bijna 1 juli
@Jaan. Wat bedoel je daarmee?
+1
Erco
@Cowboys returns 00007 dan word ik 40 😱 maar dat zal ie niet bedoelen 😉
+1
verbi
@Erco Proficiat nog een jonge vent.
Jaan.
@Cowboys returns 00007 Voor 1 juli mocht de sector alternatief aanleveren
+1
George
@Jaan.
Jou titel is correct!
+7
Jaan.
@George mijn voorstel: we gaan Rutte 3 slopen
+2
Jawis
Wat ik niet snap is dat er nog iemand is die met lnv wil overleggen....ze hebben de laatste jaren erg duidelijk gemaakt dat ze de sector willen laten krimpen. Op welke manier dan ook. Verantwoording hoeven zij nooit af te leggen, in tegenstelling tot de sector, die zelfs voor problemen in andere sectoren verantwoordelijk wordt gesteld. Hoe kan het dat lnv nog serieus wordt genomen?
Jaan.
@Jawis het collectief gelooft in N polderen
vrije boeren
Alle melkveehouders moeten gewoon weigeren aan deze onzin mee te doen
Elke burger die onze producten wil eten moet er voor tekenen dat ze achter onze manier van produceren staan
En zo niet ga het zelf maar maken of ga in een ander land wonen of rot op na mars of zo.....
+3
Weidezicht
@vrije boeren alles 2 weken thuis houden, en voor elke supermarkt een vracht vers gras kippen. Maak er maar avondeten van. Succes.
@Weidezicht die eenheid krijg je nooit . Het probleem licht in de melkveehouderij Veel dieper. De data is de vijand geworden en je moet er nog voor betalen ook . Maar er komt een dag dat de wal het schip keert
casev
heuvel.ten.a@hetnet.nl">@heuvel.ten.a@hetnet.nl data? Elk jaar leveren wij ze tot ver achter de komma alles op een presenteerblaadje in de vorm van de gecombineerde opgave. Doen onze buurlanden dit ook?
@casev daar krijg je de glb betaling voor .
@casev ja data je zegt het zelf al . Weg met die mei telling. Betaalt worden om data aan te leveren. Betaald Eurofins crv melkfabriek en slachterijen GD mengvoer bedrijven ons ook daar ?. Mijn niet in ieder geval. Je moet een aap wel leren lopen .klimmen doen ze er naar zelf wel
George
@casev
Ja dat doen ze daar ook vanwege het GLB.
Daarom is het daar ook hetzelfde gezeik en krijgen daar de boeren ook veel te lage prijzen.
Ze weten exact wat er komt en alleen een ramp , extreme droogte etc. kunnen de prijzen beïnvloeden. Als alles normaal verloopt krijgt de boer weinig in heel de EU.
+1
anonymous_290
@vrije boeren En zo denkt een groot gedeelte van de burgers over boeren.
En dat zijn er meer dan het aantal boeren dat er nu nog is.
Nu mag jij de democratische uitkomst van het overleg voorspellen.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!