Adviesraad: ‘Bodemvitaliteit onder druk en daarmee ook de inkomsten van boeren’

De vitaliteit van de Nederlandse landbouw-, bos- en natuurbodems (rurale bodems) staat onder druk, concludeert de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een rapport dat maandag wordt aangeboden aan landbouwminister Carola Schouten.

Deel dit topic Adviesraad: ‘Bodemvitaliteit onder druk en daarmee ook de inkomsten van boeren’ (melkvee.nl)

De vitaliteit van de Nederlandse landbouw-, bos- en natuurbodems (rurale bodems) staat onder druk, concludeert de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een rapport dat maandag wordt aangeboden aan landbouwminister Carola Schouten.

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

+3
matt
Wie is de financier,van deze onafhankelijke raad ?
+2
Wolswinkel
@matt rli.nl/raadsleden/ veel leesplezier.

In 2012 ingesteld als adviesorgaan voor diverse ministeries. Kijk naar de cv's van de leden en constateer dat de meeste van hen er al wat draaiuren voor de overheid op hebben zitten. Lijkt me lastig objectief zijn. Als ik de samenvatting zo lees sluit het onderzoek naadloos aan bij de wensrichting van de overheid. Wie zou dat financieren....
+1
matt
@Wolswinkel had daar al even rondgekeken.
+3
somerled-delremos
@Wolswinkel zie alleen maar drie ecologen, twee duurzaamheidsgoeroe’s, paar economen, een juridisch wetenschapper en nog een paar grootkapitalisten (voormalige topmensen van grote bedrijven). Paar zijn professor, maar twee derde is niet eens gepromoveerd.

Op wat voor grond zijn deze mensen dan expert genoeg om een landelijke adviesraad te vormen?

Er zit niet een fysisch geograaf of landbouwkundig ingenieur bij, laat staan agrarisch hoogleraar.

Zou een van deze ‘experts’ überhaupt wel eens een bodemboring hebben verricht en vervolgens opgeboorde bodems hebben beschreven, bemonsterd en onderzocht?

Wat een aanfluiting dit!
Huppel
@Wolswinkel onder andere de directeur Natuur en Milieu en voormalig directeur Natuurmonumenten... . Daarnaast meerdere met een functie "ruimtelijke ordening" oa bij Grontmij etc. Laat de ruilverkaveling maar beginnen... . . .
Kringloper
Het is inderdaad slecht gesteld met de bodem, vooral bij de akkerbouw.
+1
royale
Ik begrijp die vermesting niet. De fosfaatbalans is bij ons al jaren negatief en de stikstofbalans wordt ook steeds beter al is deze nog steeds positief. En dan die vaste mest. Prima spul voor het bouwland, maar daar krijg ik dat koude grasland in het voorjaar niet mee op gang. Je ziet dat de vaste mestboeren 2 weken later maaien en dat het gras lichter in kleur is. Straks in september/oktober dan schijten die koeien op het land dat bemest is met vaste mest erg dun en groeit het harder dan bij mij. Is dat wat we willen?
+1
Noorderling
@royale
Probleem met de mest is dat er teveel magnesium en kali in verhouding tot calcium op de grond wordt gebracht waardoor de CEC niet in balans blijft, hierdoor neemt de structuur van de grond af, daar kan geen lucht en water tussen zitten. Als de grond dichtgedrukt is of nat warmt die niet op waardoor mineralisatie en groei niet op gang komen.

Kunt wel veel bemesten, maar dan moet er van alles wat op, en niet alleen denken in N & P.
Door de grote kalkvoorraad in de grond in Flevoland halen ze mede daardoor veel hogere opbrengsten dan in andere delen van het land.
hans1980
Wat een bullshit, gaat nog iemand die gasten uitleggen dat we de bodems niet kapot maken?
+3
Wolswinkel

De raad mag geen persoonlijke belangen hebben binnen het advies. Maar als je dit ziet weet je bij voorbaat wie er moet gaan bloeden en wie er garen spint bij het uit te brengen advies..
matt
@Wolswinkel die loopt daar onafhankelijk,bij de vegetarische slager naar
Binnen .
Jaan.
@matt met een tasje import mandarijnen die in de aanbieding zijn
Goed bezig deze junior
Als dit een junior is, hoe ziet een senior veganist er dan uit😂
weurding
Wil je als overheid de grond voor weinig in handen maak dan vooral teksten dat ie waardeloos is, waterig berichtje er bij, klaar
+2
verbi
@weurding Als ie dan toch waardeloos is dan verkoop ik gewoon niet.Hij is nog altijd van de boer zelf die beslist en dat vergeet men in het haagse. Maar daar zitten ook niet de slimste.....
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!