Gevolgen Landbouw

Ik volg dit bord nog niet lang, maar het valt me op dat het negativiteit en wantrouwen alom is. Hebben we ook zelfreflectie? Durven we te zien dat de schaalvergroting zoals die vanaf 1960 is ingezet, de ruilverkaveling, het gebruik van middelen, effecten heeft op waterkwaliteit, grondwater, uitstoot, bodemleven, diversiteit in flora en fauna enzovoorts? En ja, het dient een doel, efficiënt voedsel produceren. Maar is jullie enige antwoord: doorgaan zoals we het de laatste 40 jaar deden en blijven vastlopen tegen allerlei wetten/regels/beperkingen?
Benieuwd naar de antwoorden. Oja, woutertje is boer in hart en nieren😊
#samenleveniseenkunst

Deel dit topic

Reacties

+2
Twentsch Land
Ook belangrijk is hoe ontstaat iets ...... is het niet de overheid en belangen organisaties die ons deze kant in hebben geduwd met de reden om veel en goedkoop voedsel te produceren !
Woutertje77
@Twentsch Land absoluut. En daar hebben we als boeren gretig gebruik van gemaakt
@Woutertje77 @Twentsch Land absoluut. En daar hebben we als boeren gretig gebruik van gemaakt. Zeg je nu alleen de boeren ?. volgens mij gaat het veel verder.
+1
Erik!!1979
@Woutertje77 dat is veel te simpel beredeneerd. Het hele beleid stuurt richting schaalvergroting.
groeier
@Erik!!1979
klopt, ze willen af van dat prutsboertje.
+1
arie.j
Quote Reactie van @Woutertje77:
@Twentsch Land absoluut. En daar hebben we als boeren gretig gebruik van gemaakt

De vraagstelling is mij wat te simpel. Bij besluit de hele maatschappij en wereld op zijn kop zetten en terug naar vroeger gaat niet. En wil de massa ook niet.
Individueel kun via biologisch wat doen, maar het is ook daar schaalvergroting plus strengere regels om zich toch maar te kunnen onderscheiden. En de afzet in Nederland komt niet veel boven de 3%
Verder heb je er over dat het doel is efficiënt voedsel produceren.
Maar de meeste boeren zien meer als doel: Met boeren op een verantwoorde manier een goed inkomen zien te krijgen.
Terug naar vroeger zou een veel hogere kostprijs betekenen met producten die je vanwege de prijs niet kwijt kunt.
Afgezien dat de consument tegenwoordig ook nog een hogere kwaliteit wil dan vroeger.
Nadelen voor milieu enz. zijn groter dan voorheen gedacht, maar er zal gewerkt moeten worden aan zo goed mogelijke oplossingen. Anders is het niet
pieta
@arie.j Het verdienmodel zal zo ingericht moeten worden dat er op een verantwoorde manier voedsel geproduceerd kan worden. Hoe we dat moeten gaan doen is de hamvraag.
+1
BoerBart
@Twentsch Land
De politiek heeft de gebruiksnormen continu verlaagd. In Brabant heb je nu meer dan 1 hectare nodig om ggb te zijn. #intensiveren-zonder-dat-je-er-iets-aan-kan-doen.
+1
jan.1
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Ook belangrijk is hoe ontstaat iets ...... is het niet de overheid en belangen organisaties die ons deze kant in hebben geduwd met de reden om veel en goedkoop voedsel te produceren !

Nu geef je de ander de schuld,ik vind dat wel vreemd,je heb het bedrijf toch overgenomen van je ouders omdat je het boerenwerk toch leuk vond..
Gaande weg kon je door betere omstandigheden en,mechanisatie en robots je bedrijf ook aanpassen aan de tijd en lekker doorgroeien..
Paar voorbeelden,het grasland is beter,of geegaliseerd, betere maisrassen enz
Veel betere trekkers waar je langer je werk mee kan doen,vroeger de maaibalk.....
Wat wel een punt begint te worden is de overheids bemoeienis die niet motiverend is te noemen,tov van 30jaar geleden toen de voorlichting nog gratis was...
+1
Noorderling
Wat is het alternatief, met de halve omzet zijn we morgen met zn allen failliet. Een dubbele opbrengstprijs gaan we morgen en volgend jaar ook niet realiseren. Dan blijft het zoveel mogelijk marge maken. Als een ander het beter kan of niet naar zn zin is, is alles hier te koop in Nederland en dan is opeens alles voor de wensdenkers ook te duur.
+1
van Ittersum
@Noorderling de 1 kan zich redden met 80 mk en een ander heeft 200 mk nodig. Beiden zullen wel reden hebben waarom zij wel of niet bij deze aantallen hun inkomen moeten halen. De eeuwige discussie. "Boer Modaal" bestaat in de praktijk niet , wel in theorie
+1
Noorderling
@van Ittersum
beide kun je je boterham verdienen, alleen heeft dat wel met keuzes in het verleden te maken die maar moeilijk terug te draaien zijn. terug van 200mk naar 100 lukt niet, en van 80 naar 40 ook niet. er wordt dan teveel kapitaal niet benut.
Jannus
Quote Reactie van @Noorderling:
er wordt dan teveel kapitaal niet benut.

Dta vind ik voor de korte termijn niet erg,wel zie ik er boeren veel werk voor terug kopen waar men niet opgerekend heeft maar wel lange dagen opleverd
+2
verbi
@Noorderling Kun je zo niet stellen een boer met 40 koeien zonder een euro schuld heeft een fijn leven met minimale zorgen. Een bedrijf met 200 koeien met 2 miljoen schuld heeft gezeik met personeel ,bank en leveranciers en loopt altijd op zijn tenen.En dan nog de boeren die er een beetje tussenin zitten. Mijn visie zorg dat je niet afhankelijk wordt van je financier, maar ieder zijn ding. Maar als ik 150 koeien moet hebben om de kost mee te verdienen stop ik ermee.Heb er nu 90 vindt ik meer als genoeg op mijn leeftijd(55 jaar)
Erik!!1979
@verbi als jij Veel aanpassingen moet doen aan jou gebouwen komende jaren zul je moeten groeien. Als er nog meer overige kostprijs verhogende wetgeving komt zul je moeten groeien. Helaas loont groeien niet met deze prijzen en daardoor ga je gewoon kapot. Speelt al jaren. Vooral in de varkenshouderij heeft dat mooie gezinsbedrijven de kop gekost. In 20 jaar tijd ongeveer 10% van de varkenshouders over. (En de melkveehouders willen het maar niet zien😢)
+3
pieta
@Erik!!1979 Varkensboeren hebben naast de wettelijke verplichtingen vooral elkaar kapot geconcurreerd door de afwezigheid van grote coops die de afzet beheerden zoals RFC/DOC/CONO etc.

Boeren met een paar zeugen meer moesten en zouden telkens een hogere toeslag hebben en de wat kleinere kregen die niet.
hans1980
@verbi 200 Koeien 2 miljoen schuld is ca 1euro/kg 🤣
+1
Noorderling
@hans1980 @verbi
Tekende ervoor met 100ha er onder, je kunt het netzo inrichten of je er veel of weinig werkt mee hebt. Waar we 15jaar geleden alles alleen met de hand uit konden mesten met de helft van het aantal koeien, gaat het nu nog niet optimaal, hadden we destijds wat ruimer gedacht zou het in een uurtje kunnen met de shovel, airco aan, wie doet je wat. Draait je melkstal 6uur per dag of heb je 3 robots. Voer je je droge koeien goed of zorgt elke afkalving voor 10uur werk. Aantal koeien en hoeveelheid werk zegt me weinig. Ben er ook nog lang niet, maar het kan zeker veel makkelijker.
de Tank
Quote Reactie van @verbi:
Mijn visie zorg dat je niet afhankelijk wordt van je financier

Hoe realiseer je die visie bij overname?
+1
Erco
@verbi als je dan zeg 1,8 a 2 miljoen melkt met 2 miljoen schuld. dat is toch peanuts? zeker als er ook nog 90 ha land onder zit 😛
Koeien boertje
@Erco je krijgt wel een ander kosten plaatje met personeel.
Dan moet alles wel efficiënter werken om rendabel uit te komen.
Geen gepruts oud spul, waar soms voor één met 80 koeien nog wat mee verdient kan worden
Woutertje77
@Noorderling het is niet eenvoudig. Is verdubbeling in grootte de komende 10 jaar dat wel? De helft stopt de komende 10 jaar weer, en door de toenemende hoogte van investeringen word het voor starters alleen maar lastiger
+1
Noorderling
@Woutertje77
10jaar geleden zou het ook al niet goed komen. Ik ben er niet zo bang voor. Het ligt er maar net aan wat je beperkende factor is en wat het uitbreiden van 1 koe kost. Dat is per bedrijf en per regio verschillend. Groeien in grond zal wel wat afremmen, dat geld gaat in fosfaat zitten, ruwvoer komt er genoeg en mestproductie neemt af. Omzet moet er toch eerst zijn voordat je wat met grond kunt doen, anders sta je vast geparkeerd.
hans1980
@Noorderling klopt zal volgende week wel weer losbarsten

(klik om te vergroten)

mlkvhoudr
@Woutertje77 voor op gesteld de grootste visionairs komen uit 77 dus dat moet goed met je komen 😉

Je moet niet vergeten dat wij met die shit opgegroeid zijn wij waren nog jong toen we Minas al hadden, en al die andere onzin die we ook allemaal overleefd hebben, gewoon rustig aan door doen al moet ik net als Erik ook toegeven ook steeds harder te moeten werken om de kosten te drukken, maar als we (mijn vrouw broertje (de stamvrijwilliger bij gebrek aan vaders en opa's )en ik dat samen kunnen opvangen dan is dat niet zo n probleem en hebben we t goed naar onze zin
--Erik--
Ben het met Woutertje77 eens dat we wel wat meer naar ons zelf mogen kijken. We reageren altijd vanuit het defensieve. Alternatieven liggen echter niet voor het oprapen. Zoek zelf naar een evenwicht tussen natuurinclusief boeren en daarbij behorende geldmiddelen en een zo optimaal mogelijke melkproductie en bedrijfsvoering. Probleem is dat andere geldstromen vaak tijdelijk zijn. Verdere verbreding heb ik niet zo veel mee. Moet bij je passen en ook substantieel wat opleveren.
+1
Erik!!1979
@--Erik-- dat natuur inclusief loont zich voor de meesten niet. Ik zie daar alleen mogelijkheid in bij direct vermarkten. De gemiddelde consument wil er niet meer voor betalen. En dat is ook terecht. Het is namelijk ook niet beter. Het is niet meer als een gevoel. Leuk voor het moraal.
Jannus
Quote Reactie van @Erik!!1979:
De gemiddelde consument wil er niet meer voor betalen.

Direct niet maar indirect wel en verwacht dat daar veel te behalen is door vanuit de omgeving waarin je actief bent je bedrijfsvoering aan te passen aan een opgesteld natuurinclusief beheer plan,je ziet het niet gelijk terug in je melk of vlees prijs maar wel direct via het natuurcollectief die nauw samenwerkt met de provincie.
+1
de Tank
@--Erik-- Hij heeft 100 % gelijk, de wereld om je heen aan laten passen aan jou gaat echt niet lukken, heeft dan ook geen zin daar de schuld te leggen.
+1
hans1980
Als ik zie wat die bedrijven boven de 200 koeien allemaal investeren dan denk ik dat daar wel verdiend wordt
Erik!!1979
@hans1980 dat is deels armoede. Ik zit nu ook op een nieuwe trekker van 280 pk, volgende week een nieuwe opraapwagen. Iedere dag versgras halen om raapschroot te sparen. Houdt voor mij in dat ik momenteel om de lasten te betalen van smorgens 6 tot savonds 24.00 aan het inkuilen schudden kalveren verzorgen controleren etc. Ben om het allemaal te betalen. Meeste zeggen het niet. Maar ook bij de grote is het niet makkelijk.
Erik!!1979
@hans1980 btw. Ik woon in een grasland gebied. Bijna alle melkveehouders onder de 100 koeien bij ons in de buurt zijn gestopt. Nu gaan er jaarlijks bedrijven eraan tussen de 100 en 200. Ze staan volledig aan het Europese infuus. Op het moment dat ze dat ontdekken en ze hebben niet teveel schulden gaan de koeien eruit en vangen ze gewoon nog subsidie en blijft er meer over. Hebben ze teveel schulden blijven ze doorvechten tot er iemand een bordje in de tuin zet.
+1
Weidezicht
@hans1980 totdat het overgenomen moet worden? Da heeft het zo n grote waarde, dat het geld niet meer te krijgen is.
loesje
Van 1960 tot nu is 62 jaar en niet 40 jaar, maakt een groot verschil!!!!!
Als je het over de laatste 40 jaar hebt heb je het over de periode van net voor de superheffing, dat is het moment dat men vond dat het anders moest.

Tis altijd goed om na te denken waar je staat en mee bezig bent, als ik zie wat er veranderd is in de landbouw de laatste 40 jaar is het niet alleen negatief vindt het veeeel vaker dat het verbeterd is, misschien kan je aangeven wat er de laatste 40 jaar niet verbeterd is
Erik!!1979
@loesje dat je met 80 koeien als je alles doorrekent niet genoeg overhoudt. Dat is de doodsteek van de sector. In West Europa kun je gewoon niet meer concurreren door de belachelijke wetgeving en de verplichte mee eters.
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Erik!!1979:
dat je met 80 koeien als je alles doorrekent niet genoeg overhoudt

Dat hangt er helemaal vanaf hoe zwaar je gefinancierd bent. Boeren met een (sinds lang) eigendomsbedrijf die niet idioot hebben gedaan, kunnen dat makkelijk zat redden. Degenen die zich op basis van de grondprijsstijging tot achter hun oren hebben gefinancierd zullen een veelvoud van die 80 nodig hebben, maar velen zullen ook dàt niet redden.
Erik!!1979
@kanniewaarzijn en dan mag je nu nieuwe roosters in de stallen leggen. Ben je gekort op fosfaat rechten. Heb je nog wat ander gedoe vanuit de melkfabriek en de kostprijs is zo een paar cent hoger. En dan gaat het niet meer. Als je een volgende generatie krijgt dan heb je de zelfde problemen. Dat gaat niet met deze marge.
+2
kanniewaarzijn
@Erik!!1979 En als je dan die boer bent met 80 koeien en een eigendomsbedrijf waar je niet idioot mee hebt gedaan, dan kan je zelfs dat opbrengen.

Neemt niet weg dat het geheel onterecht is, voor wat voor bedrijf dan ook, om mensen zo op kosten te jagen op grond van wat bedenksels. Daar had zo'n 20 jaar geleden al stevig tegen opgetreden moeten worden. Maar helaas, dat gaat niet gebeuren.
Koeien boertje
@kanniewaarzijn het neemt niet weg dat roosters meer dan een paar jaar mee gaan en dat je bij vervanging kunt kiezen tussen 5 vloeren vind ik geen probleem.
Maar zoals nu lijkt en heel Nederland binnen 5 jaar andere roosters moet hebben door kapotte cijfers vind ik absurd
kanniewaarzijn
@Koeien boertje Dat bedoel ik dus. Daar zou de hele sector dwars voor moeten gaan liggen.
+1
George
Quote Reactie van @loesje:
misschien kan je aangeven wat er de laatste 40 jaar niet verbeterd is

De melkprijs is niet verbeterd , de kalverenprijs is niet verbeterd , de slachtkoeienprijs is niet verbeterd , de wet en regelgeving zijn niet verbeterd voor de boer. Wat wil je nog meer weten?
+1
robotslaper
@George PRECIES
+1
Realisme
Een deel van die dingen die jij noemt word ons ook gewoon aangerekend omdat het lekker eenzijdig belicht word met opzet. Als het niet met opzet is dan zijn ze ongelooflijk dom. Daar gaat het bij mij mis. Heb 130 molk op 80 ha eigendom en totaal 110 in gebruik. Ik geloof dat ik niet de eerste ben die ze aan het kruis zulllen nagelen maar ik vind het ronduit frustrerend om iedere keer door ngo’s of de overheid onsamenhangende verwijten aan me broek te krijgen. En als je ze dan wil uitleggen met feiten en informatie dat hun redenatie niet deugt dan hebben ze plots geen tijd en is het niet van belang. Laatste jaren hobbelen van de ene overheidskutzooi naar de andere .De ene keer krijgt intensief melkvee een paar pluim omdat ze zo efficiënt zijn de andere keer extensief omdat ze minder input hebben. Dat frustreert want je weet nooit welke richting ze uit willen. Moet ik toegeven dat ik dat ook zelf wel bepaal en niet laat lijden door de waan van de dag. Maar elke keer dat ze wat bedenken word je wel weer aan het denken gezet.
weurding
Doormodderen is misschien wel beter dan overgaan op biologische landbouw. Net op het nieuws dat de vraag afneemt en men de btw wil laten vallen om het kwijt te raken. Ook geen succesformule als verdienmodel
George
Quote Reactie van @weurding:
Ook geen succesformule als verdienmodel

Momenteel is er geen enkele succesformule als verdienmodel in de landbouw. Behalve rampen en schaarste. Kijk naar de Afrikaanse varkenspest wat dat de laatste 2 jaar de varkenshouderij gebracht heeft. Maar als die ramp jezelf treft heb je een probleem. Het is eigenlijk van de gekke dat er wereldwijd geen goed verdienmodel voor de landbouw is en dat de landbouw wereldwijd vergrijst en gebrek aan opvolging heeft. Al willen ze ooit anders doen geloven.
cornelissen
@George Komt misschien ook ,omdat men nog steeds nagenoeg vrij kan kappen in het amazone gebied en als landbouwgrond kan gebruiken. Dan heb je natuurlijk bijna gratis vruchtbare grond in grote oppervlaktes, wat er ieder jaar bij komt . De oorspronkelijke bewoners van het gebied , voor zover aanwezig jaag je gewoon weg.
Wordt aan deze praktijk een eind gemaakt , dat moet toch het voedsel duurder worden, want er komen steeds meer mensen bij , lijkt mij
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @George:
Momenteel is er geen enkele succesformule als verdienmodel in de landbouw

Jawel hoor, grondprijsstijging. Is het enige dat oplevert in de landbouw.
Noorderling
@kanniewaarzijn betaal je geen rekeningen van.

Het kan niet uit, maar het wordt er wel allemaal van betaald.
kanniewaarzijn
@Noorderling Dit heb ik al vaker uitgelegd. Ga ik niet weer doen.
verwijderd
kanniewaarzijn
@Erco In feite hoef je de overwaarde dan ook niet (helemaal) te rekenen. Gewoon een beetje normaal blijven doen. Iedereen weet dat deze grondprijzen nooit uitkunnen voor landbouwkundig gebruik.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
50
DEELNEMERS
27
WEERGAVES
0