Bicarbonaat bijvoeren

Iemand ervaring met bicarbonaat bij voeren bij melkvee, om hitte stress te verminderen?

Deel dit topic

Reacties

Bekkink
Ik ben er mee begonnen...helpt er altijd 1
marcel r
Tien jaar terug een keer geprobeerd.
Ik heb al het voer weer voor het voerhek weg kunnen scheppen.
Ze verrekken het om te vreten.
+2
Deutz1455xl
@marcel r dan heb je bicarbonaat met ruwvoer gevoerd zeker ipv andersom... 100 g per koe 200/250 g met erg warm weer. Stimuleert speekselaanmaak dus herkauwen beter en ja het helpt. Maar niet te zuinig want dan merk je er niets van. En als je het voert omdat het in de schuur 40 graden word kun je daar eerst beter iets aan doen want dan maakt het niet veel uit wat je voert
marcel r
@Deutz1455xl
Klein beetje over de mais heen gestrooid.
3 kg op 60 koeien.
Ventilatoren in de stal en sproeiers op het dak.
Maar hier vreten ze de bi-carbonaat zeker niet.
Ze gaan liever dood.
Noorderling
@marcel r
Zullen ze de behoefte wel niet hebben.
Heb wel een gezien dat iemand een RVS bak met aan een kant een zak zout, en de andere kant een zak natriumbicarbonaat had gedaan zodat koeien dit naar behoefte op konden nemen. Stond er toch af en toe wel een bij die het op vrat.
newholland6640
@Noorderling hier ook een bak zout. Gaat met normaal weer ook al behoorlijk wat door.
Herbert
@marcel r ik gebruik het best veel, mooie buffer ook bij rantsoenovergangen. Vooral ook met stalvoeren, soms is de start best pittig voor koeien omdat ze zich in 1x ramvol vers gras vreten, een buffer is dan niet verkeerd.
+2
jan w
@marcel r
Er zijn tegenwoordig betere middelen op de markt van na-bicarbonaat. En dat voor het zelfde geld. het voer wordt er minder smakelijk van en het voer bederft sneller.
dewittemotor
Zit standaard in mijn brok en die lusten ze toch ook
Jaap40
@dewittemotor wordt de brok mooi goedkoop van zeker🤣
jan w
@Jaap40
Waarom zou die brok duurder worden. maatwerkbrok kan meestal goed qua prijs concureren met een "semi-standaardbrok" van de grote voerboeren.
verbi
Wij hebben Buffer van agreniek rijnvallei 100 gr/koe bevalt prima.Ook 3 ventilatoren van 140 cm doorsnede.en zijkanten helemaal open, Hier proberen we met dit weer er dan het beste van te maken.
+1
richard melkvee
Doe het al jaren , denk dat het wel verstandig is . Meng het er door.
Laat het me adviseren , en melkcontrole en melkfabriek uitslagen laten het resultaat zien.
sjoerd de melker
Voer het hier nu een jaar of 4. In de zomer dubbele hoeveelheid.
We hebben allemaal weleens een verse koe met een tweeling/nageboorte/te vroeg gekalfd/zeer poot of weet ik veel waarom die niet goed opstart. Als je weet te voorkomen dat dergelijke koeien in een negatieve spiraal terecht komen kan het financieel uit.
Het is alleen niet of nauwelijks meetbaar.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
15
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
0