Extra voorwaarden aan derogatie 2020 en 2021

De Europese lidstaten stemden maandag tijdens het Nitraatcomité in met een verlenging van de Nederlandse derogatie. Wel stelt de Europese Commissie een aantal aanvullende eisen waar boeren aan moeten voldoen.

Deel dit topic

Reacties

+1
Grasbaal
Binnen tien jaar heeft elke boer een strafblad:

Quote:
Zo mogen boeren de sleepvoetbemester op klei- en veengrond alleen gebruiken bij een maximum buitentemperatuur van 20 graden. Ook zullen boeren vanaf 2021 moeten kiezen tussen deelname aan de vrijstellingsregeling voor 'bovengronds aanwenden van runderdrijfmest' of derogatie. Dat mag niet meer allebei.
Henry1
@Grasbaal eigenlijk gewoon afschaffen sleepvoetbemester toch?
Zodenbemester/ injecteur mag wel gewoon!
puntertje
@Grasbaal Het verbaasd me dat ze in hun regeldrift niet een temperatuur tot 2 cijfers achter de komma hebben gespecificeerd. Straks sta je daar weer te discussiëren met zo'n NVWA-er, 20,2 graden, is dat nou geoorloofd of niet. En de tijd totdat de coaches gecertificeerd en geborgd zijn, is hun visie dan bindend? En moeten die weer verantwoording afleggen aan de nog op te richten adviesraad? Vragen, vragen....
jelleB
@puntertje vraag het je stikstofcoach
arie.j
Wat is nu voor een vreemde voorwaarde?En waar is dat voor nodig?
Het betekend concreet geen drijfmest meer in het voorjaar en in de zomer moet je de buiten thermometer blijkbaar bij je hebben, eerst wachten tot het 's morgens 20 graden is.
Vind het te gek om los te lopen
+2
Grasbaal
@arie.j goed lezen, tis juist max 20 graden. Neemt niet weg dat dit een vreemde voorwaarde is.
arie.j
Quote Reactie van @Grasbaal:
@arie.j goed lezen, tis juist max 20 graden

Dat is dan niet handig opgeschreven.
Normaal schrijf je dan , niet boven de 20 graden... wordt dus nachtwerk in de zomer?
Maar met wat extra gedoe wel mee te leven denk ik
familie pelle
@arie.j volgens mij geld die voorwaarde alleen bij bovengronds aanwenden van mest. Dus niet bij zodebemesten.
arie.j
Quote Reactie van @familie pelle:
@arie.j volgens mij geld die voorwaarde alleen bij bovengronds aanwenden van mest. Dus niet bij zodebemesten

Zode bemesten doet hier in de buurt niemand, allemaal sleepvoet, en daar is die voorwaarde dus voor
+1
familie pelle
@arie.j
Quote:
.
Zode bemesten doet hier in de buurt niemand, allemaal sleepvoet, en daar is die voorwaarde dus voor

Inderdaad. Hier overigens bijna allemaal zodebemesten. Toch raar dat Schouten probeert om emissie aan te pakken door Extra eisen te stellen aan een nitraatrichtlijn die juist uitspoeling moet voorkomen.
arie.j
Quote Reactie van @familie pelle:
Inderdaad. Hier overigens bijna allemaal zodebemesten. Toch raar dat Schouten probeert om emissie aan te pakken door Extra eisen te stellen aan een nitraatrichtlijn die juist uitspoeling moet voorkomen.

Klopt, doet een beetje aan als gezamenlijk (EU en Nederland) opgestelde voorwaarden.
+1
Arum
😀
@arie.j Gaat om maximumtemperatuur, niet minimumtermperatuur.
Noorderling
@arie.j
Donker vochtig weer heb je de minste emissie, bij veel zon en harde wind het meeste. Heb ook al eens wat gelezen over een app met indicatoren. Denk dat temperatuur het beste alternatief is.
En die paar uurtjes dat het van 13 tot 16uur 21graden is zal ook wel los lopen. Alles beter dan injecteren.
+5
casev
De laatste tijd vraag ik me steeds meer af wat ze daar in denhaag roken of snuiven, want het aantal idiote regeltjes waar mij de logica van ontbreekt neemt zienderhanden toe, en wij accepteren alles maar..... dus nu moeten wij snachts gaan strontrijden (leuk voor de buurt), terwijl half europa lekker met de ketsplaat aan het sproeien is...
Twentsch Land
Roken of snuiven !

Denk dat ze daar massaal aan het lachgas zitten.

@casev
duitser
@casev maar je mag dan wel heel wat meer uit rijden dan de rest van Europa. Wij moeten het afvoeren
+2
casev
Quote:
Daarnaast wordt als voorwaarde opgenomen dat deelnemers aan derogatie voor het einde van dit jaar gecoacht zullen worden over de stikstofmaatregelen van het kabinet. 

Hoeveel stropdassen gaan we nu weer aan het werk houden?
Twentsch Land
Denk dat je je meer zorgen moet maken over die met een strik en/of dasje ( met name in de vrije tijd ) lopen.

@casev
+1
casev
@Twentsch Land het gevaarlijkst zijn die nederlandse ambtenaren/lobyisten die in brussel zogenaamd het nederlandse belang verdedigen, maar ondertussen deze stupide extra regels ongetwijfeld zelf verzonnen en voorgesteld hebben. 20 graden, hoe verzin je het! En bovengronds uitrijden dan geen derogatie..... de duitsers lachen zich kapot
+5
hypotheekboer
@casev de Duitsers die lachen niet meer zo hard. Hebben helemaal geen derogatie en volgend jaar in de veedichte gebieden moeten ze zelfs naar 140 kg N per ha. Ketsplaat duurt ook niet lang meer. Bij dergelijk lage giften wil je wel maximale benutting hebben.
+1
ted9
@hypotheekboer Hoeveel Stikstof stoot een koe daar uit dan bij 9000liter bv?
+1
hypotheekboer
@ted9 Staat me iets van bij dat dat iets lager lag als Nederlandse normen maar misschien dat @Erik!!1979 of @duitser dat beter voor de bril hebben.
ted9
@hypotheekboer Daar staat mij ook wat van bij vandaag de vraag. Dan zou je dus ongeveer op het zelfde uit kunnen komen.
+1
BertK
Is met water verdunnen weer van de baan?
bio boer
@BertK dit zijn extra maatregelen hier doen ze niet aan adere laten vervallen
Nevergiveup
@bio boer Inderdaad zal ik ooit nog eens mee maken dat er MINDER regels komen in VERNEDERLAND. Of denken ze dat je met regels de economie aanslingert.
+2
pietjepuk
Deze twee jaar zijn weer binnen. Schouten zal de aanvraag voor 2022 al wel klaar hebben liggen. Kan die nog mooi voor het zomerreces de deur uit. Kunnen ze in 2021 uitsluitsel geven over derogatie 2022
+1
@pietjepuk ja net. het is weer binnen. En die voorwaarden ach die neem ik maar op de koop toe en zal ze toepassen zoals mij het beste uitkomt.
casev
@pietjepuk nee dat doen ze halverwege 2022 wel...
dewittemotor
Dat ziet deze maisboer weer graag. Weer extra regels erbij voor onze noordelijke knuffelboeren en daarbij ook nog een coach met een mooi dik uurloon hoop ik.
matt
@dewittemotor je hebt niet goed opgelet,ze delen vouchers uit te besteden aan de stikstofcoach.

Nee dit verzin ik niet echt waar.
matt
@matt hen te begeleiden bij deze keuzes en hen te helpen om de juiste financiële regelingen en instrumenten in te zetten. De groene hogescholen en WUR ontwikkelen samen een opleidingsaanbod voor boeren, tuinders en bedrijfscoaches op het terrein van stikstof. Boeren en tuinders krijgen vouchers waarmee zij deze cursussen kunnen financieren en waarmee zij tevens begeleiding kunnen inkopen door onafhankelijke bedrijfscoaches.
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @matt:
Boeren en tuinders krijgen vouchers waarmee zij deze cursussen kunnen financieren en waarmee zij tevens begeleiding kunnen inkopen door onafhankelijke bedrijfscoaches.

Dit lijkt erg op destijds kennis inkopen bij de "kennis"winkel. Daar kon je ook "kennis" inkopen. Is allemaal een zachte dood gestorven. Vooral toen men er achter kwam dat de "kennis" niet helemaal aansloot bij de praktijk.....Die kant gaan we nu ook weer op!
+1
neatocht
@dewittemotor

Ja niet te geloven toch? Alle problemen van de sector zijn veroorzaakt in het zuiden, en de boeren in het noorden mogen er elke keer weer voor opdraaien en compenseren. Ik kan er niet bij.
dewittemotor
@neatocht Grapjas. We zitten allemaal in hetzelfde schip. De zuidelijk zijn niks beter dan de noordelijke melkveehouders op welk gebied dan ook en dit geldt ook andersom. Alleen bereikt ieder het doel op een andere manier.
Het is natuurlijk gewoon weer een flutregeling heel die derogatie.
Gewoon een norm per gewas en klaar. Zet je gras op 250 kg N zonder eisen en mais op 170 of 150 kg N. Is dat weer geregeld en kost ons niks
+1
Stikstof coachen wie zijn dat ?
en wat kost het ?
vind die coach best maar dan krijgt die ook de eindveranwoording
harke
@Realisme derogatie hier het laaste jaar de ketsplaat blijft .en de coach mag ook thuis blijven
kosten van de coach zou wel weer naar de 1000euro gaan loonwerker zodebemesten hier ook 4000 met de ketsplaat 1000 laat het 1500 zijn dan voer ik liever voor 3500 af blijft het in ieder geval meer in de landbouw 3500 euro is hier al gauw 350 m3
JohnDeere6serie
Coachen zullen wel zijn om de bij de overheid alle relevante gegevens aan te leveren: aantallen/vergunning/vloer
jan.1
Weer een extra regel,het houd niet op in dit land.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
43
DEELNEMERS
28
WEERGAVES
0