Calcium bolus na afkalven

Iemand ervaring met calcium bolussen na het afkalven of is een calcium infuus het effectiefst?

Deel dit topic

Fosfaatrecht12

Laatste  |  

Reacties

+2
van Ittersum
Bolus altijd en soms ook voor het kalven bij "te goed" in conditie. liggen ze al plat is de infuus het beste (direct in de bloedbaan)
Sjaakiee
Hier in droogstand bij te rijke conditie een kexxtone pil erin.en soms voor afkalven 2 magnesiumbolussen erin.vroeger meer infusen gedaan maar dit bevalt beter.nu door laatste jaren krap ruwvoer hebben we droogstand balen gekocht.niet goedkoop maar wel goed resultaat.
veeboertje
@Sjaakiee houden ze die pillen goed binnen? Hoor er wisselende verhalen over
Sjaakiee
@veeboertje met pillendschieter gaat het prima in voerhek.
veeboertje
@Sjaakiee ik bedoel qua opboeren tijdens de herkauw?
@veeboertje ja hoor die houden ze goed binnen. Vraag maar aan een slachter op het slachthuis. Sommige pillen komen er net zo mooi weer uit als ze erin zijn gegaan.
+1
Sjaakiee
@veeboertje omhulsel komt soms weer eruit maar pil is wel opgelost.eerste keer dat ik het zag stond ik raar te kijken tijdens melken spuugte koe hem zo de put in😁
Jowi
@veeboertje Hier komt ongeveer 1/3 binnen 3 weken eruit ,effe nummer kijken en er weer in, komt hij er binnen en week weer uit dan gaat hij in een ander verse koe.
Weidezicht
@Jowi je vindt ze allemaal terug?
+1
Jowi
@Weidezicht Meeste vind je terug in de boxen (als je ze niet terug vind weet je het ook niet)
1 vleugel van de 2 breekt nog al eens af.
Veehouder die ik ken had bij een kexxtone die hij weer gevonden had de pillen er uit gehaald en ze los in de koe gedaan, koe lag binnen een uur strak.
+1
Achso
@Jowi kun je nagaan wat voor lekker spul het is. Die rotzooi moeten we toch niet willen. Gaat goed totdat er ergens een artiekeltje opduikt en mensen de melk laten liggen.
Noorderling
@Achso alles is giftig, alleen de hoeveelheid bepaald de toxiteit. Water of zout kun je ook dood aan gaan.
Jowi
@Achso Er zit monensin in(wat de stierenmesters vroeger mochten gebruiken),wat in 95 dagen vrij komt,als de helft dan in een paar uur vrij komt gaat het niet goed.
Achso
@Jowi dat weet ik en was al eens verboden
+1
Farma_boerke
Infuus is voor als ze al liggen en werkt snel.
Als ze nog staan:
Bolus is ter voorkoming en werkt langzamer. Als je ze goed toedient worden ze goed binnengehouden.
Alternatief is onderhuids spuiten met Calcitat
+2
cjw73
Gewoon infuus als ze plat dreigen te gaan. En verder goede voeding in de droogstand. Die blussen zijn veel te duur effect 0,0 Is mijn ervaring.
topmelker
@cjw73 Vroeger gaf ik als jochie van 16 een zakje krijt in een grote yogurt fles met water. Gebruikte toen stieren als Jonicaan 180 en silver en dan had je de hele overall wit
+1
Henry1
@cjw73 ik zeg niet dat bolussen niets doen. Maar als ingeven standaard wordt dan zit het probleem ergens anders.
Noorderling
Quote Reactie van @cjw73:
Gewoon infuus als ze plat dreigen te gaan. En verder goede voeding in de droogstand. Die blussen zijn veel te duur effect 0,0 Is mijn ervaring.

Door de infusen stijgt de calciumspiegel in het bloed extreem waardoor het natuurlijke systeem niet geactiveerd blijft. Een bolus bij subklinische signalen is dan beter om te ondersteunen, bijvoorbeeld oude koe, wat sloom en koude oren, nageboorte komt er niet vlot af. Als ze plat liggen is een infuus de enige oplossing, geef er dan wel een bolus bij voor de ondersteuning van de komende uren, en bij twijfel na 12uur nog een.
Henry1
@Noorderling liggend een bolus geven mag toch eigenlijk niet?
+1
groengras
@Henry1 wij geven aan een koe die plat ligt/niet meer vreet ahv pasta. Goede ervaringen mee
Melktank
Bij te rijk in conditie een kexxstone 12 dagen ofzo voor kalveren na kalveren even snel een calcium bolus erin als ze geijk plat liggen dan alleen een infuus onder de 4e lactatie krijgen ze normaal niks
+2
Jowi
Een kexxtone pil werk niet tegen kalfziekte maar slepende melkziekte, we spuiten hier vit D3
bij de gevaarlijke koeien (oudere en vette)
komelker 2
Ik geef elke koe net voor afkalven een bovikalc bolus . Daar zit snel en langzaam opnemende Calcium in .Ze zijn ook 2* zo groot als een gewone bolus. Het is een bolus zonder omhulsel.
Ik maak de bolus voor het schieten altijd eerst nat dan glijden ze beter. Totaal geen last meer van melkziekte.
+3
BertK
@komelker 2 zijn idd super vergeleken met andere ca bolussen.
Infuus kan je zien voor korte directe oplossing als koe (bijna) plat ligt, doe er altijd bovicalc bij voor de volgende 12-24 uur.
+2
van Ittersum
@komelker 2 weet jij wat je er voor betaald? Anders even op Amazon kijken, scheelde nogal met hier
komelker 2
@van Ittersum 5 euro per bolus
Brutus64
@komelker 2 de kachel moet ook nog branden bij dierenarts
van Ittersum
@Brutus64 zijn UDA hulpmiddelen, dus vrij om te gaan en te staan
+1
Daats
@van Ittersum staat uda niet voor uitsluitend dierenarts afgifte?
arie.j
Jaren terug was het een vitamine D injectie preventief bij te goede conditie voor afkalven.
Dat wordt niet meer gedaan?
jan w
De koe moet het zelf weer gaan doen. Soms is een infuus niet te voorkomen. Van een infuus wordt het lichaam van een koe lui. Zorg dat een koe na het kalven genoeg water drinkt, zo niet, dan is drenchen een optie. Als je niks doet, dan kun je bijna de donder op zeggen, dat een dergelijke koe ook slepende melkziekte krijgt. Al zie je dat niet eens. Dan valt de prijs van een bovicalc bolus nog mee, in vergelijking van de melk die je kwijt raakt met melkziekte.
+2
Derksen
Eerder gebruiken we bovicalc direct na het kalven, toen gingen er alsnog af en toe koeien aan de grond. Nu gebruiken we ahv pillen met ca fosfor en vit d. Kost €5, ook nog goedkoper dus. Bevalt goed, sindsdien geen koeien meer aan de grond gehad.
devaluwe
Gebruik al jaren koedrank, verstrek je net zoveel calcium mee als met een bovicalc bolus. Zit ook een bult energie in en wat vitamines (E/D3)/elektrolyt en je hebt meteen een 20L water in de koe.
Henry1
@devaluwe Ik dacht dat je die vraag een paar maanden terug stelde maar het is idd al weer 2 jaar geleden! prikkebord.nl/topic/135442/

Maar dat doen wij idd ook, koedrank. En ik denk eerlijk gezegd dat ik wel naar de 30 liter ga!
altijd 2 grote 20 liter emmers (die uiteraard niet tot de rand vol zitten, maar wel bijna dus zeg 30 - 35 liter).
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!