Column Sjakie: Langs elkaar praten: Onbegrijpelijk

Door Jack Rijlaarsdam,

Sinds de acties bij het provinciehuis van afgelopen herfst zijn we als protestboeren in gesprek met ambtenaren en bestuurders. Door de acties zijn we aan tafel genodigd. Het is dan kiezen tussen thuis blijven mokken of meepraten. Het is meepraten geworden en dat valt nog niet mee. Wij zijn als ondernemer gewend om problemen op te lossen en vlot zaken te doen. Bestuurders roepen commissies in het leven en laten zich informeren door deskundigen om zelf maar geen verantwoordelijkheid te hoeven nemen voor beslissingen. Ook wordt er veel overleg gevoerd voor de bühne, zodat later gezegd kan worden dat alle betrokkenen gehoord zijn. In het verlengde van dit cultuurverschil lijkt het er vaak op dat er flink langs elkaar gepraat wordt.

Steeds weer vragen we aandacht voor bedrijven zonder geldige NB-vergunning. Bijzonder is het feit dat ook onvergunde bedrijven al mee tellen in de berekende emissie. Deze bedrijven alsnog vergunnen levert dus geen extra emissie op. Niet in de praktijk, maar ook niet op papier. Probleem opgelost in onze ogen, juristen willen hier echter niet in mee gaan. Onbegrijpelijk.

Eén van de speerpunten in het nieuwe natuurbeheer is een maximale veebezetting van 1,5 GVE per hectare. Als melkveehouder denk je dan aan de hoeveelheid beschikbare grond of huiskavel onder de veestapel. Een betrokken ambtenaar stelt dat er op een hectare niet meer dan anderhalve koe mag lopen. Dat zou ervoor zorgen dat een weidevogel ongestoord kan broeden. Voor een koppel van 60 koeien is dan een standweide van 40 hectare nodig. Velen hebben niet zo’n grote huiskavel, maar natuurlijk verspreiden de koeien zich ook niet over de volle 40 hectare. Daarnaast groeit er in het voorjaar veel meer gras als dat de koeien op kunnen. Er ontstaat dus een ruige weide, terwijl de weidevogel juist gesteld is op vrij uitzicht. Onbegrijpelijk.

De provincie Noord-Holland is van plan een korting van 20% in te voeren op de uitbetaalde vergoeding voor ganzenschade. Dit wordt uitgelegd als een prikkel voor grondeigenaren om zelf de schade te beperken door verjaging. Tegelijk is er sprake van vier maanden winterrust waarin verjaging niet is toegestaan.

Onbegrijpelijk.

Met dank aan Nieuwe Oogst

Deel dit topic

Reacties

+1
Grasbaal
Geeft precies aan waar alle (nieuwe) belangenbehartigers tegenaan lopen.

woudrichem.net/img/custom/…
Kempenaar
Ambtenaren zijn aan de macht
sorry
Al een oude column ofnie?
+4
Zorgen dat de schappen 14 dagen leeg zijn , in nederland en duutslaand , dan kun je praten met die RATTEN in den haag en brussel, dit is de enigste oplossing .
ted9
+4
Twentsch Land
Het geeft ook duidelijk aan dat eenheid in het ( inmiddels niet meer compleet ) collectief van zeer groot belang is.....elkaar de loef afsteken is funest.
+3
van Ittersum
Grondgebondenheid gaat het via de achterdeur gewoon een keer worden. Of beter gezegd: Deze (paarde-)middel wordt gebruikt om ook meerdere niet-agrarische doelen te halen, zonder dat het rechtstreeks er iets mee te maken heeft. Doel heiligt kennelijk alle middelen. Tel maar eens op als iedereen (verplicht) grondgebonden is, welke doelen, in hun ogen opeens gehaald zijn, van CO2 t/m halvering veestapel tot stikstof ruimte voor de bouw en industrie. En daar voor betalen? Als dat met een paar regels kunnen regelen kost het niets.daar heb je geen hogere wiskunde voor nodig.

De plek of provincie kon wel eens heel belangrijk worden of je bedrijf toekomst heeft of in een sterfhuisconstructie is belandt . Net wat @Twentse Land ook goed aangeeft eenheid en vooral deel blijven nemen in discussies, blijven stemmen en goede berekende mensen naar voren schuiven is ons enige redding. Verdeeldheid is onszelf de strop omhangen
sorry
Quote Reactie van @van Ittersum:
grondgebonden is, welke doelen opeens gehaald zijn, van CO2 t/m

weet je hoe dat wordt berekend?
+1
van Ittersum
@sorry maakt niet uit, tis hun doel dus dan eerst het middel en dan kijken ze achteraf wel of het geholpen heeft. Denk dat hier ons probleem zit, we willen eerst bewijs en dan praten en doen. Politiek denkt andersom
+2
sorry
@van Ittersum al het vee weg of liever de hele land en tuinbouw..dat is het doel
j h p
@van Ittersum Denk je nu echt dat dat nog nooit is geprobeerd?
Hier wel, tot meerdere keren voor de rechter en ze maken het iedere keer nog gekker.
+2
jan.1
Duidelijk is dat de belevingen van burgers en boeren mijlen ver uit elkaar liggen,en dat wordt alleen maar erger,dadelijk komt er een ambtenaar met het voorstel om de koeien maar helemaal binnen te houden,want dat spaart de vogelnesten...
Maar we moeten het verhaal blijven vertellen ,belangrijk is ook dat er veel contact is met gemeente raden ,wethouders,natuurorganisaties..
Verwijten en schelden naar elkaar lost nix op.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
13
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0