Drinkautomaat of milkbar

Hallo we hebben nu milkbars van wennemars en we overwegen drinkautomaat .. wat loopt beter en wat gaat er mee strijken brand maar los

Deel dit topic

Reacties

+2
diekman
Als het lekker loopt niks veranderen.
Melktank
@diekman wil eigenlijk 2 grote hokken op automaat minder werk lijkt me en de kalveren krijgen meerdere keren per dag wat te zuipen ipv 2x daags
sorry
Vaste groepen / all in all out toepassen...lukt bij milkbars makkelijker denk
Sjaakiee
Hier ook milkbar en all in all out.eigenljjk loopt dat super en lekker simpel.
Daats
Als je altijd poeder voert zou ik altijd een automaat nemen. Nooit meer geschreeuw van kalveren, altijd juiste temperatuur, mengverhouding en veel beter op en afbouwen
Daats
@Daats met twee spenen
Noorderling
@Daats
Minimaal 2stations en 3 hokken, gespeend mogen ze ook nog wel even op stro lopen. Met 2hokken zijn de verschillen tussen de kalveren eigenlijk te groot.
Jean-PierreK
@Noorderling, dat zal ook afhankelijk zijn van hoe veel kalveren er zijn en op welke leeftijd ze naar de automaat gaan. Bij weinig kalveren en een leeftijd van twee weken, lijkt mij twee stations voldoende.
Noorderling
@Jean-PierreK leeftijdverschil blijft even groot. Bij meer oudere kalveren leren de jongsten het minder snel.
Jean-PierreK
@Noorderling, ik heb nog nooit een kalf een tweede keer in het voerstation hoeven zetten...
+2
Noorderling
@Jean-PierreK
En toch worden de beurten wel afgebroken door verjagen, of er duikt een oudere overheen en probeert wat te vangen en zijn ze een paar dagen bang.

Het gaat wel, heb nu 2 grote hokken maar zou het nooit zo weer bouwen. Het is net als bij krachtvoerboxen, altijd vechten en onrust.
Herbert
@Noorderling hoeveel kalveren heb je in 1 groep dan?
Noorderling
Quote Reactie van @Herbert:
eveel verschil in drinksnelheid er zit tussen kalveren van hetzelfde formaat/leeftijd. Dus dan krijgt de ene veeel meer melk dan de andere met alles uit 1 trog.

Meestal tussen de 7 en 10. Grootste probleem vind ik, dat een kalf van 10-14 dagen bij een inkomt van anderhalf-2maand.

Mooiste lijkt me 4-6 met maximaal een maand verschil in leeftijd, all in/all out. Op den duur 2 groepen samenvoegen naar 10 kalveren die doorschuiven tot een jaar, dan weer het dubbele in 1 groep.
Koeien boertje
@Noorderling ze bouwen zo rustig af dat er geen terugval is met automaat.
Dan kunnen ze toch wel in de groep van de automaat blijven lopen
+1
Lepus
Melk in een melkbar met onbeperkt koude melk van Prominend bevalt ons super. Altijd de juiste verhouding en hartstikke simpel.
Je kunt het ook proberen, je hebt geen aanschafkosten behalve dan de doos melk. Ook goede begeleiding van die jongens!
dieks2
@Lepus volgens mij ben jij een voerverkoper
Lepus
@dieks2 Nee.
+1
Jawis
@dieks2 Ik ga ook voor dat systeem, makkelijker word het niet, goedkoper ook niet. Ben bij een paar wezen kijken. Ik ben overtuigd. Groot vat, 6 spenen, en drinken maar.
+2
jan w
Het belangrijkste is, dat je ze niet te zuinig moet voeren. En melkpoeder en melkpoeder zit ook nog veel verschil.
Bij een automaat zie je vaker dat de mensen te zuinig zijn met de melkpoeder.
Voeren hier ook de kalveren middels milkbars. 4 x per dag 3 liter, dit p een temp van ongeveer 20 a 25 gr. Bij warmer zuipen ze te veel en te gulzig, en bij kouder gaan de kalveren zich beperken.
Maken melkpoeder aan in een melkmixer, normaal voor meerdere dagen met wat zuur. Bij heel warm weer moet de bijna dagelijks nieuw maken. Doen dubbele dosering in de melkmixer en dan is het een kwestie van half water , half melkpoeder en dan het water van die temp. dat je ongeveer op die temp uit komt.
Koeien boertje
@jan w ik bouw nu op naar 8 liter op de piek, heb ook op 10 gezeten maar of ze hadden melk over of ze vraten geen biks en hooi meer
+1
JohnDeere6serie
Als je altijd druk ben beter milkbars, weet je zeker dat ze gehad hebben en degene die niet meteen komt is niet fit. Een drinkautomaat moet je langslopen en in het menu gaan kijken, zoiets stel je makkelijk ff uit, maar dan ben je voor die niet fit was snel te laat met reageren.
+1
huske
Alle twee systemen hier gehad maar ben weer terug gegaan naar 8 weken in de iglo met een simpele speenemmer. Week 9 en 10 zitten ze wel in een groep en bouw ik ze daar af met de oude milkbar . Controle en individuel voeren was de doorslag, wel meer werk
Mooiproater
@huske wij hebben milkbar met ieder kalf zijn eigen vakje. Dus 1 milkbar voor 5 kalveren met schotjes ertussen. Zo heeft elk kalf dezelfde hoeveelheid.
Ricochet
Hier een all in all out systeem met milkbars. Deze vullen we met een Urban melktaxi.
4 liter per keer dus 8 liter per dag. Als de jongste van de groep twee maanden is bouwen we de melk in een dag of 7 a 10 af.
Dit doen we nu ongeveer drie jaar en dat gaat super.
Voorheen drinkautomaat, maar die zou ik nooit meer terug willen. Dit is veeel simpeler. Grootste verbetering was wel het overstappen op all in all out.
+2
jerseys
Urban drinkautomaat al 15 jaar, werkt erg goed 2 hokken. destijds ergens anders gekocht maar sinds paar jaar voor onderhoud/onderdelen bij johnbreiderhellum.com/voedersystemen/…

doen service door heel Nederland, weten er erg veel van.
+2
Brutus64
@jerseys perfect bedrijf, hier komt Erik als service monteur, in het begin had ik kleine probleempjes, kon vaak telefonisch opgelost worden, laatste jaren loopt het als een trein.
Alleen als het erg koud is, kan de automaat wel eens bevriezen
Maar naar de kalveren heb ik eigenlijk geen omkijken, wel voer ik ruim, daardoor wordt er wel minder krachtvoer opgenomen, dat is misschien niet optimaal
jan.1
Beste is drinkautomaat ,weinig omkijken naar en goede groei.
2 grote stro hokken met elk een station.
achterhoeker2
Doe de melk in een trog en dan drinken er 10 tegelijk.
Gewoon 2x per dag .
Frans Z.
@achterhoeker2 Das te simpel.
+3
Herbert
@achterhoeker2 ik voer met emmers in een trog, je schrikt er van hoeveel verschil in drinksnelheid er zit tussen kalveren van hetzelfde formaat/leeftijd. Dus dan krijgt de ene veeel meer melk dan de andere met alles uit 1 trog.
Erco
Automaat bevalt al jaren prima. Je moet wel controle blijven houden maar is met alle systemen zo.groepen niet groter dan 5-6 hier. Wel laat ik ze 10 dgn tot twee weken in de individuele iglo. Wil niet zeggen dat t beter gaat dan handmatig maar zeker niet slechter. Het is t gemak en elke keer zelfde kwaliteit en temperatuur 👌 milkbars nooit gebruikt
hookwood
Milkbar, lekker simpel.
Erco
@hookwood vooral goedkoop. Zoveel spectaculairs is er niet aan n drinkautomaat. Ook wel simpel. Kan weinig aan stuk, onderhoud is niet moeilijk en af en toe nieuwe slangetjes en speen. Heb m n keer bevroren gehad bij -20 toen was boiler vervormd. Nieuwe zelf geplaatst. Verder draait ie al tien jaar probleem loos op wat klein onderhoud na. Nu zou ik n milkbar ook wel aandurven. Nadeel is dat niet elk kalf evenveel zuipt. Dat is bij n automaat wel zo
van Ittersum
@hookwood ik denk dat je bij de keuze vooral moet kijken naar de beschikbare arbeid. 2x een half uur per dag extra werk is op jaarbasis 10 weken arbeid op basis van een 36 jarige werkweek, mocht dit de extra arbeid.
Ken iemand die wilde per se bemesten, hij dacht daar geld mee te verdienen. Ondertussen voor die (piek)tijd huurde hij wel een melken in.

Tis een samenloop van factoren, kalveropfok, tijd, logistiek enz. Die je keuze ,moet bepalen. Voor een ieder weer anders
royale
@van Ittersum ik hou v simpel en heb de automaat eruit gehaald. De nuka’s die weggaan blijven tot afvoer in eenlingbox en daarnaast hou ik elke maand slechts 3 kalfjes aan, ik heb er meestal 6 aan de melk die ik handmatig voer. Ik hou v steriele emmers en spenen en dat is mede reden voor mijn keuze.
kletspraat

Zo kan het ook
neatocht
@kletspraat

Geknoei om zulke flessen goed schoon te maken denk ik.
huske
@neatocht kapstok van koperen leiding waar je ze op ophangt. Stoot warm water erdoor en schoon
bio boer
@kletspraat die hebben het daar wel deftig heeft daar genoeg gekost die nieuwbouw 🙈
Koeien boertje
@bio boer in die hokken kunnen ze wel een half jaar zitten 🤣
kletspraat

Vanaf 1.40 tot 7.00
Boertjen
@kletspraat Weet iemand waar zon vergelijkbaar huisvesting systeem te koop is of hoe zoiets heet? Moet hier toch verbouwen en dat eenlingboxen beginnen weg te rotten. Dan lijkt me zoiets (eventueel wat kleiner, daar is het wel heeeel ruim) nog wel mooi.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
44
DEELNEMERS
31
WEERGAVES
0