Kamerbrief Reactie eindadvies Adviescollege Stikstofproblematiek

Brief aan de Tweede Kamer van minister Schouten (LNV) met reactie eindadvies Adviescollege Stikstofproblematiek.

Kortom, selectief shoppen:

Kabinet houd vast aan eigen inzet en vind deze voldoende (26% reductie)

Drempelwaarde voor de bouw, zodat die door kan gaan (waarom dan nog die onzinnige voermaatregele er doordrukken)

Landbouw: "kosteneffectieve" maatregelen (opkoop mogelijk op losse schroeven; alleen bij hoge depo-last op gevoelige N2000 gebieden) + benadrukt het Adviescollege het belang om te innoveren en te investeren in onder andere veevoer, brongerichte verduurzaming van stallen (met scheiding van mest en urine), weidegang, mestverwerking en betere mestaanwending.

en voor de rest de hete aardappel doorschuiven naar volgende kabinetten

Deel dit topic

Reacties

John Spithoven
Spoedwet: snelheidsverlaging verkeer, sanering varkenshouderij en voermaatregel melkveehouderij zorgen voor 7.6 mol per ha depositie reductie . 30 % voor natuur herstel en 70 % naar bouw en infrastructurele projecten via stikstof bank.

Bouw krijgt drempelwaarde mits zij zelf reductie bewerkstelligen maar zonder natuur herstel.

Dus wij leveren voor andere sectoren en bouw mag reductie zelf houden.

Zie volgende link hoe se grond geannexeerd wordt.
telegraaf.nl/financieel/1322682869/…
+4
John Spithoven
Pure diefstal. Bouwend Nederland bij monde van CDA er Verhagen spant Carola voor het karretje om en grond en N ruimte bij ons te stelen.
Kempenaar
@John Spithoven uiteindelijk is hier maar één oplossing voor , de totale voedselvoorziening stop zetten
Niet dat ik hier in eerste instantie voor zou kiezen maar het is het enige wat effect zal hebben
Luisteren doen ze allang niet meer en juridische stappen ondernemen word ook in de kiem gesmoord
verbi
@John Spithoven Wederom een CDA er die de zaak verziekt. En om nog zo n corrupt persoon te vernoemen Paul Rupp wordt voorzitter van enexis waar provincie Noord Brabant groot aandeelhouder van is, hij heeft de grootste mond gehad over samenerking met FvD en zie wat er gebeurt. Heb zijn intervieuw gelezen tenenkrommende redenatie, nu vindt ie De Bie een peer van een vent. Het is de derde keer dat we besodemieterd worden door CDA,provincie Brabant(Mevr De Hoon) Paul Rupp en nu Verhagen. Ben er helemaal klaar mee volgende keer FvD. Alles beter dan dit zooitje en dan zien we wel hoe het loopt.
Boerin86
Hoe zit dat juridisch gezien? Op last van de overheid moeten wij latente ruimte creëren (voerspoor), om deze af te staan voor andere doeleinden. Wij hebben een NB vergunning waar een max hoeveelheid NH3 uitstoot in staat, als ze dus ruimte vanuit deze vergunning willen hebben, horen ze daar voor te betalen, anders is het diefstal. Daarnaast krijgen wij deze latente ruimte wel weer terug per 1/1/21, vooral wanneer de op papier bespaarde stikstofruimte, dus het voerspoor blijft bestaan? Om hiermee te werken, zullen wij waarschijnlijk ons lokaal eigen geteelde maiskuil dichthouden, om voer wat via het vrachtverkeer wordt bezorgd aan te kopen. Wij zitten nabij n2000, die extra vrachtwagen stoot ook weer stikstof uit en geeft depositie op het n2000 gebied. Wellicht komt de veearts een keer extra op bezoek per auto, dit geeft ook weer extra depositie op dat n2000 gebied. En dan, hoe kan je het behalen van de KDW verankeren in de Wet?! Wie stopt dit mens?!

(klik om te vergroten)

+8
Noorderling
@Boerin86

Als we reductiemaatregelen treffen zou de norm per koe inderdaad omlaag moeten waardoor er ruimte ontstaat binnen onze vergunning die eventueel verleast zou kunnen worden aan de bouw.

Nu worden de normen in stand gehouden en zoals @John Spithoven al aangeeft bestolen.
Naast de RAV code met ammoniak norm, zou er naast de weidenorm ook nog iets met voer en manier van aanwenden moeten gebeuren om op die manier ook intern te kunnen salderen en ruimte voor eigen groei of eventuele verkoop te kunnen maken. Maar nu laten ze de normen gelijk en wordt de ruimte gejat. Maar dan wordt nh3 nog voor nox ingeruild, of je dat moet willen is een andere discussie.

Het zelfde gebeurt met Tabel 6 met N en P productie. De gemiddelde fosfaatproductie per koe is al lager dan de tabel, alleen wordt niet aangepast omdat het aantal rechten nog boven het fosfaatplafond zit en anders het aantal koeien toe neemt. Ik snap de logica niet, en die is er wellicht ook niet. Maar de cijfertjes in de alles bepalende tabellen worden een beetje geplust en gemint om politieke doelen te verwezenlijken. Achterbakser kun je het niet krijgen.
Jean-PierreK
De stikstof brief lijkt mij tegenstrijdig. Wie gaat nu nog een stal (om)bouwen naar emissie arm?
Enerzijds moet er al in 2030 een forse reductie bereikt worden, hiervoor zijn de huidige generatie emissiearme stallen nodig.
Anderzijds wordt aangegeven dat het apart houden van mest en urine de oplossing moet gaan worden, echter hiervoor is er nog geen bewezen techniek. Maar de emissiebeperkende investering is dan waarschijnlijk in een klap technisch afgeschreven.
Noorderling
@Jean-PierreK
Je kunt nu nog je dieraantallen verdubbelen voordat de beh aangepast wordt. Als er nog ambities zijn zou ik die wel binnenkort uit de ijskast halen.
cornelissen
@Noorderling Misschien voor sommige pas melders met een stal met normale roosters ook nog iets om over na te denken, immers de legalisering van de pas melders is nog niet rond en hoe komt die?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
10
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
0