Mestoverschot neemt fors af, stikstoftekort dreigt

Het mestoverschot op basis van fosfaat neemt de komende jaren fors af, maar een stikstoftekort dreigt. Dat meldt het Nederlands Centrum voor Mestverwaarding (NCM).

Het mestoverschot bedroeg vorig jaar nog 30 miljoen kilo fosfaat, in 2025 is dat 20 tot 25 miljoen kilo fosfaat. Daarna neemt het teveel licht toe met enkele miljoenen kilo's fosfaat in 2030, stelt het NCM. Het fosfaatoverschot neemt vervolgens flink af, het verdwijnt nog niet. Dat concludeert het centrum in een analyse.

Daarbij is gekeken naar het te verwachten effect van de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen en de Structurele aanpak stikstofproblematiek op de mestmarkt. Het gaat hierbij om de ontwikkeling van de nationale balans voor fosfaat en stikstof uit dierlijke mest in 2025 en 2030.

Deel dit topic

Reacties

+3
matt
Oei snel de aanwendingsnormen omlaag,anders is het probleem
Opgelost 😀)
+1
Farma_boerke
Stikstoftekort dreigt, weet Carola dit al?
+1
casev
Het nederlands centrum voor mestverwaarding...... Hoeveel ambtenaren/bullshitjobs vreten er daar weer uit (onze) ruif mee?
labella
@casev in ieder geval 1 bestuurder en 5 raad van toezicht gasten.
ted9
Kunstmest fabriek moet weer volgas draaien. Snel aandelen kopen van yara
+2
Hooibaaltje
Wat een gezever weer.
Minder kunstmest en meer drijfmest is pas milieuvriendelijk. Carolaatje
Tutolaatje....doe er wat mee.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
7
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
0