Mesdagfonds is blij met toetsing stikstofmodel; maar er moet meer worden getoetst

Persbericht

Mesdag Zuivelfonds is blij dat de Commissie Hordijk stikstofmodel Aerius heeft getoetst. Onderzoeken in opdracht van Mesdag Zuivelfonds wijzen al jaren uit dat het stikstofmodel tekortkomingen bevat. Het model is in de loop der jaren steeds meer verfijnd, en daarmee steeds verder van de praktijk af komen te staan.


De realiteit is zoek geraakt: projecten worden stilgelegd omdat er sprake is van een wiskundige stikstoftoename van 0,01 gram – voor de praktijk een verwaarloosbare hoeveelheid - terwijl de berekening zelf een onzekerheid kent van wel 10 tot 20 kilo stikstof. De Commissie Hordijk werd ingesteld, mede vanwege de kritiek van Mesdag Zuivelfonds op het reken- en meetwerk ten behoeve van het stikstofbeleid.

Wetenschappelijke basis spoedwet wankelt door rapport Hordijk Als conclusie kun je ook stellen dat het rapport Hordijk dermate veel bemerkingen heeft op Aerius waardoor dit niet meer geloofwaardig kan worden ingezet om de uitvoering van de spoedwet Stikstof te ondersteunen
Naar aanleiding van kritiek van Mesdagfonds, werden al eerder onderzoekscommissies ingesteld door de overheid. Deze commissies waagden zich echter nooit aan de rekenmodellen, maar beperkten zich tot de ‘werkprocessen’.

De Commissie Hordijk besloot in tweede instantie wel het rekenmodel onder de loep te nemen. “Het is goed om te zien dat de Commissie Hordijk een belangrijke conclusie uit onze onderzoeken onderschrijft”, stelt voorzitter Jan Cees Vogelaar. Vogelaar constateert dat onderzoeken van Mesdagfonds al verschillende keren tot enige commotie hebben geleid, “wij zien dan vaker dat zaken uiteindelijk toch worden aangepast”. Zo werden de excreties van koeien voor stikstof en fosfaat al met zo’n tien procenten naar beneden toe bijgesteld. Ook werden vorig jaar de ammoniakemissies bij het bemesten met tien procent verlaagd.”

Het zijn stappen in de goede richting, maar wij zijn er nog niet. Wij gaan door met onze onderzoeken, totdat de onderste steen boven is. Beide eerder genoemde aanpassingen hebben een fors effect op de totaal bijdrage
van de landbouw in de stikstof emissie van de veehouderij en de stikstof depositie op de natuur. De minister weigert tot op heden deze terecht wetenschappelijke correcties toe te passen .

Deel dit topic

Reacties

+14
John Spithoven
De commissie Hordijk heeft het Aerius systeem beoordeeld. De eerste rapportage was als een APK. Snel wat punten langs lopen. Nu in de tweede rapportage is er gelukkig toch een intensieve inspectie gedaan. De motorkap is open geweest en de motor is uit elkaar gehaald en kwalitatief beoordeelt.

En zo als vaker gebeurd bij de apk, een leuk wagentje, bij intensieve inspectie een wrak.

Houd vol, Geesje en Jan Cees

Een narekening van de depositie op basis van de RIVM cijfers en model was voor een aantal teleurstellend. Maar als het model beter in elkaar gezet wordt, zal een narekening ook dichter bij de werkelijkheid komen. En dan doet Stikstofclaim ook weer mee.
+4
Farma_boerke
Het is een marathon en geen sprint, gewoon doorgaan dus.
Weidezicht
@Farma_boerke de diverse journaals en praatprogramma,s hadden er vanavond nog geen oog voor. Is dat nog beetje te pushen?
Farma_boerke
@Weidezicht Morgen maar eens kijken hoe de kranten reageren. Journaals zitten nu vol met andere onderwerpen (VS - BLM, corona, nertsen).

Uiteindelijk moet het bij bestuurders (en ambtenaren) landen, media is dan bijzaak.
JC Vogelaar zit dichter bij het vuur, ik ben slechts buitenstaander, vraag het die anders.

RIVM is al bezig met damage control, het eerste rapport van Hordijk konden ze nog spinnen (ook kritisch, maar goede draai aan gegeven). Dit tweede rapport is dat niet gelukt, gezien de teksten van Schouten in de brief wel een lichte poging gedaan.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's ammoniakrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
5
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN