Shredlage maïs

Iemand ervaring met shredlage maïs? Steeds meer boeren hier in de buurt willen de maïs shredlage gaan hakselen

Deel dit topic

Reacties

robotslaper
In Denemarken wordt regelmatig dit gehakseld.
robotslaper
komelker 2
Het is meer broei gevoeliger. Maar je vindt geen pit die is helemaal vermalen en ook geen pit in de mest. De mais wordt beter verteerd alleen de stengel is veel grover en dan heb je meer restvoer.
Shredlage mais is het mooiste voor in de balen dan heb geen last van broei.
robotslaper
@komelker 2 klopt inkuilen wil prima maar je moet met aanrijden goed aandacht aan geven.
jjthefrenchman
@komelker 2 Elke moderne hakselaar kan ervoor zorgen dat je korrel verpulverd word.
+1
Frans Z.
Moet eerst wat te hakselen zijn.
kaas
Ach het is weer verkoop verhaal hakselaar moet opgebouwd worden wat ik vorig jaar hoorde zit er geen meer waarde in .
huub
Wij hebben het de laatste jaren ook gedaan. Beviel ons goed.
Het is wel broeigevoeliger, als je normale maïs niet koud kan houden moet je er niet aan beginnen.
huske
@huub wat precies bevalt eraan? Waarom toen de keuze gemaakt om het te proberen?
huub
@huske de betere korrelvertering en meer structuur.
robotslaper
@huub had je ook meer liters
huub
@robotslaper stel dat ik meer liters had, is dat dan toe te schrijven aan de shredlage?

Alleen op een proefboerderij kan je écht onderzoek doen.
robotslaper
@huub misschien meer liters per koe dan een jaar er voren mist je zelfde krachtvoer geeft.
Hooibaaltje
@huub en broei kost geld minder melk of minder groei. Per saldo dus niks verdiend.
+2
huub
@Hooibaaltje wij voerden 100 meter maiskuil per jaar met een dik pak zand er op. Dan blijf je broeivrij. Als je gewend bent om één jaar uit een sleufsilo van 40 meter te voeren met autobanden er op dan hoef je er niet aan te beginnen.
Hooibaaltje
@huub klopt wel hoe meer lengte hoe beter
harke
Schredlage bevalt ons super.
Goede vertering .
Wel zorgen dat je kort hakselt
jjthefrenchman
@harke huh? Het idee is toch dat je lang hakselt ? En de korrel verpluverd?
cs-agrar
Heb het twee jaar geprobeerd, korrel is helemaal aan puin, maar zelfs met haksel op zn kortst bleven bladeren te lang. had idee dat dit de smakelijkheid aantaste. broei geen last van gehad. Nu weer gangbaar gehakseld, korrel ook goed stuk ondanks hoge ds%. lijkt beter te bevallen
Bekkink
Niet aan beginnen. Als je structuur wil hebben doe je er maar koolzaadstro bij door.
duitser
Shredlage Mais, moet je vroeg hakselen, minstens 14 dgn eerder dan normaal. Korrel moet net beetje hard zijn maar stengel liefst nog groen. Begint de stengel te verkleuren ben je eigenlijk al te laat
+1
Noorderling
Quote Reactie van @duitser:
et je vroeg hakselen, minstens 14 dgn eerder dan normaal. Korrel moet net beetje hard zijn maar stengel liefst nog groen. Begint de stengel te verkleuren ben je eigenlijk al te laat

Dat lijkt me voor gewone mais ook het ideale tijdstip.
duitser
@Noorderling dan ben je voor shredlage alweer te laat.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
24
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0