Schouten heeft nooit gecontroleerd of de gehouden dieren wel legaal waren

Antwoord op Kamervragen over het bericht 'Miljoenen aan rechten weggegeven voor ‘illegale’ koeien: ‘Overheid levert een wanprestatie’'

Minister Schouten beantwoordt vragen over het bericht 'Miljoenen aan rechten weggegeven voor ‘illegale’ koeien: ‘Overheid levert een wanprestatie’' .

Minister Schouten 20 mei 2020
Kamerstuk: kamervraag
fosfaatrechten

Hierbij stuur ik uw Kamer de antwoorden op de vragen van het lid Futselaar (SP) over het bericht 'Miljoenen aan rechten weggegeven voor ‘illegale’ koeien: ‘Overheid levert een wanprestatie’' (kenmerk 2020Z00717, ingezonden op 20 januari 2020).
Carola Schouten
Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
2020Z00717
1
Bent u bekend met het bericht 'Miljoenen aan rechten weggegeven voor ‘illegale’ koeien: ‘Overheid levert een wanprestatie’?
Antwoord
Ja.
2
Klopt de bewering dat miljoenen euro's aan fosfaatrechten onterecht zijn verstrekt? Zo ja, hoe lang is deze informatie reeds bekend bij uw ministerie?
Antwoord
Ik kan deze bewering niet bevestigen. De fosfaatrechten zijn toegekend overeenkomstig de Meststoffenwet. Het wordt mij uit het stuk niet duidelijk waar de genoemde aantallen op zijn gebaseerd.
3
In hoeverre is hier sprake van onterechte staatssteun?
Antwoord
Het fosfaatrechtenstelsel is ingevoerd om te voorkomen dat het fosfaat- en stikstofplafond voor de melkveehouderij worden overschreden. De aanleiding was de overschrijding van het fosfaatplafond in 2015. In de Meststoffenwet is vastgelegd dat fosfaatrechten worden toegekend op basis van de hoeveelheid melkvee die veehouders op 2 juli 2015 hadden. De Europese Commissie heeft het stelsel van fosfaatrechten zoals vastgelegd in de Meststoffenwet goedgekeurd. De fosfaatrechten zijn toegekend overeenkomstig de bepalingen uit de Meststoffenwet en er is zodoende geen sprake van ongeoorloofde staatssteun.
4
Wat is de reden dat uw ministerie heeft geweigerd om antwoord te geven op de vragen van de Gelderlander?
Antwoord
Er is geen sprake van een weigering van het geven antwoorden. De betreffende journalist heeft drie dagen voor publicatie contact opgenomen met het ministerie en heeft ervoor gekozen te publiceren voordat mijn ministerie heeft kunnen reageren op alle vragen en veronderstellingen.
5
Waarom is de Kamer niet geïnformeerd over deze misstanden?
Antwoord
Er is geen sprake van misstanden. De fosfaatrechten zijn toegekend overeenkomstig de Meststoffenwet.
6
Is u bekend hoe deze fouten tot stand zijn gekomen? In hoeverre spelen personeelstekorten bij de provincies en bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hierbij een rol?
Antwoord
De veronderstellingen uit het artikel staan los van de handhavingscapaciteit van de NVWA, omdat het controleren van het aantal dieren dat mag worden gehouden op basis van de Natuurbeschermingswet-/milieuvergunning geen taak is van de NVWA.
7
Is er sprake van een kennistekort ten aanzien van fosfaatregelgeving bij overheidsinstanties? Zo ja, wat gaat u er aan doen om dat weg te nemen?
Antwoord
RVO.nl en de NVWA zijn verantwoordelijk voor de uitvoering en controle van het fosfaatrechtenstelsel. Er is bij deze organisaties voldoende kennis aanwezig ten aanzien van fosfaatregelgeving voor het uitvoeren van deze taak.
8
Hoe gaat u voorkomen dat deze fouten vaker worden gemaakt?
Antwoord
De toekenning van fosfaatrechten is gebaseerd op het aantal gehouden dieren op de peildatum. De veehouder is verantwoordelijk voor het beschikken over de benodigde vergunningen. Bij de toekenning is ervan uitgegaan dat veehouders die melkvee houden daar ook de benodigde vergunningen voor hebben. Daarop heeft geen extra controle plaatsgevonden. Dit is geen fout, maar een bewuste afweging vanuit het oogpunt van uitvoerbaarheid. De invoering van het fosfaatrechtenstelsel was een omvangrijke operatie en een bijkomende controle van alle benodigde vergunningen (NB-wet, milieu, RO, etc.) en de bijbehorende afstemming met de verschillende overheden hadden voor een extreem grote uitvoeringslast gezorgd.
9
Vormen de onterechte verstrekkingen een bedreiging voor het fosfaatplafond?
Antwoord
Ook in het geval dat er fosfaatrechten zouden zijn toegekend aan dieren waarvoor de vergunning niet op orde was, is er nog altijd sprake van dieren, die in 2015 gehouden werden en door de productie van mest bijdroegen aan de overschrijding van het fosfaatplafond.
Het fosfaatrechtenstelsel is er juist op gericht een overschrijding van dit plafond te voorkomen.
10
Bent u bereid om de Kamer een overzicht te verschaffen van het aantal veehouders dat onterecht fosfaatrechten heeft gekregen? Zo ja, kunt u daarbij tevens specificeren om welke bedragen het gaat?
Antwoord
De controle op de Natuurbeschermingswet- en andere milieuvergunningen is een taak van de provincies en gemeentes. Ik kan uw Kamer daarom nu geen overzicht verschaffen van het aantal dieren dat alle veehouders op basis van de de verschillende benodigde vergunningen mochten houden.
11
Vindt u dat de foutief verstrekte rechten ingevorderd dienen te worden? Zo ja, wanneer gaat u dit doen?
Antwoord
Zoals hierboven al aangegeven zijn de fosfaatrechten uitgegeven overeenkomstig de Meststoffenwet. Er is zodoende geen sprake van foutief verstrekte rechten. Het is de verantwoordelijkheid van een veehouder om in het bezit te zijn van de vergunningen die nodig zijn voor de dieren die hij houdt. De verantwoordelijke bestuurslaag controleert hierop.
12
Hoeveel veehouders zijn gedupeerd doordat zij te weinig rechten hebben gekregen? In hoeverre maken zij aanspraak op compensatie?
Antwoord
Het artikel in de Gelderlander gaat over veehouders die geen vergunning zouden hebben voor het aantal dieren dat zij houden en zodoende meer fosfaatrechten zouden hebben gekregen. Er is in deze kwestie geen sprake van veehouders die te weinig rechten hebben gekregen, aangezien iedere veehouder fosfaatrechten toegekend heeft gekregen op basis van het aantal dieren dat hij hield op de peildatum. Er is zodoende ook geen sprake van gedupeerden of compensatie.

Deel dit topic

Reacties

jg
To be continued
+3
labella
Zo kansloos dit, heb je nu werkelijk niets beters te doen dan oude koeien uit de sloot te halen?
waakhond
@labella hoor jij daar soms ook bij die dat hebben gedaan
+3
labella
@waakhond dat jij fout gegokt hebt is jammer voor jou, ga door met het leven en kijk vooruit en niet meer achterom!
+1
jg
@labella Makkelijk lullen , volgende keer treft onrecht jou .
hofmiddelburg
@labella Fout gegokt? Boeren hebben op advies (onder andere van LTO) besluiten genomen terwijl er lange tijd geen Landbouwbeleid was. Zelfs geen ministerie van landbouw.
robbies
@hofmiddelburg dat er geen ministerie is wil natuurlijk niet zeggen dat er geen beleid is hè
hofmiddelburg
@robbies
Ok, dat is waar. Maar voor dat het quotum eraf ging had toch duidelijk moeten zijn wat dan de spelregels zijn. Dat staatssecretaris Dijksma zei dat de boeren zelf verantwoordelijk zijn voor fosfaatoverschot, vind ik geen beleid voeren. Daarbij, hoe betrouwbaar zijn alle onderzoeken in opdracht van de overheid? Hebben we ook daadwerkelijk een overschot als de akkerbouwers klagen dat ze hun grond niet naar behoefte kunnen bemesten?
Mkl87
@labella ik snap wel wat je bedoeld, maar generiek korten heeft niks met gokken te maken.
+1
verbi
@labella Waarom heb ik nu het gevoel dat je een bestuurder bent die voorkennis had?
jg
@verbi Vreemd dat ie niet meer reageert.
+2
labella
@jg nee is niet vreemd, mijn reacties worden verwijderd!!
sorry
Quote Reactie van @labella:

@jg nee is niet vreemd, mijn reacties worden verwijderd!!

het was wel een leuke voor op een sticker..
Erco
@labella oftewel t trof jou niet zo hard maar degene die wel zwaar is getroffen heeft gewoon pech? Egoïstisch
@labella zal best wel kansloos lijken . Maar Carola zal best wel een manier vinden om degene die wel rechten hebben gehad en geen vergunningen hadden te naaien in de toekomst.
Jaap40
@Cowboys returns 00007 dat ze die manier gaat vinden komt iedere dag een dag dichterbij.
+2
Daats
@labella dit lijkt erop om collega's erbij te naaien
+1
de jonge
@Daats je kunt het van meerdere kanten bekijken,als je je netjes aan alles hebt gehouden en je word wel 8,3% gekort omdat je niet grondgebonden bent en je ziet dat er anderen zijn die zich helemaal nergens aan hebben gehouden en de stallen hebben volgepropt terwijl ze daar geen vergunning voor hadden en die worden 8,3% gekort zal het bij de laatste groep toch minder pijn doen neem ik aan. Ik kan me er wel iets bij voorstellen dat er ondernemers bij zijn die bij dit soort dingen wel het gevoel hebben dat als je je netjes overal aan hebt gehouden je word gestraft en je aan het langste eind trekt als je je niet aan de regels houdt. en als je dan bepaalde uitspraken mbt fosfaatrechten leest,dat het blijkbaar voorzienbaar was......... dan zou een rechter toch ook kunnen zeggen dat juist door die voorzienbaarheid de ondernemers zich er zeer goed van bewust waren dat ze meer dieren hielden dan ze op die datum vergunningsplichtig mochten houden toch en ze dus bewust een economisch delict hebben gepleegd?
+1
Daats
@de jonge ik snap je punt en je hebt gelijk maar nog vindt ik 't collega's er bij naaien. Stel ik had eerst in een tobroco geïnvesteerd en de buurman bleef bovengronds uitrijden stiekem in 't donker, nadat de tobroco niet meer was toegestaan heb ik geïnvesteerd in een injecteur, de buurman bleef bovengronds uitrijden.! Moet ik Dan de nvwa of de politie bellen omdat ie de wet overtreedt ( en mogelijk ook een van de oorzaken van het' stikstof probleem ' is? En nooit in duur materiaal hoeven te investeren??
de jonge
@Daats klopt,daar heb jij ook een punt,daarom zei ik ook,je kunt het van meerdere kanten bekijken. maar we zijn het er wel over eens dat het voor de categorie die zich overal netjes aan heeft gehouden zeer zuur is
+1
jg
@de jonge Onacceptabel is een betere duiding.
Daats
@de jonge eens, 't beleid van afgelopen jaren kent veel verliezers
jg
@Daats In mijn ogen geen vergelijk met o.a. de doorgevoerde korting .
Daats
@jg 't gaat er mij om of je je nu hard gaat maken of een collega bewust of onbewust / onwetend geen nbw vergunning heeft en daarvoor z'n veestapel moet opruimen of niet. Daarnaast denk ik dat ze 't niet zo ver laten komen want dat kan half of heel mkb Nederland wel kappen
cornelissen
Quote Reactie van @Daats:
want dat kan half of heel mkb Nederland wel kappen

Dat zal wel een beetje meevallen en een hoop bedrijven hebben wel een milieuvergunning van voor de aanwijzing van de natura 2000 gebieden, wat voor de aangevraagde activiteiten voldoende is. Geldt overigens ook voor veehouderijbedrijven
Daats
@cornelissen nou ik denk 't niet want 't de emissies waren toen lager
cornelissen
@Daats In een milieuvergunning worden geen emissies genoemd ,maar dieraantallen
Daats
@cornelissen klopt maar dat zal straks wel omgerekend worden.
BertK
@Daats weet je dan nog wat ureum cijfers waren? Werden die al bijgehouden? Voor fiscus hoef je getallen maar vijf jaar te bewaren!
Daats
@BertK zijn vaste normen
puntertje
@Daats emissies waren toen lager? Toen was injecteren nog niet eens in beeld. Nee, je zou de dier aantallen moeten vermenigvuldigen met een hogere norm. Waar denk je dat de (berekende) reductie van de afgelopen decennia zoal vandaan komt?
pieta
@puntertje Productie per koe is sindsdien wel iets gestegen en de uren weidegang gedaald. Daar dien je dan ook rekening mee te houden.
crisis
Quote Reactie van @puntertje:
emissies waren toen lager? Toen was injecteren nog niet eens in beeld. Nee, je zou de dier aantallen moeten vermenigvuldigen met een hogere norm. Waar denk je dat de (berekende) reductie van de afgelopen decennia zoal vandaan komt?

Goeie vraag, weet jij het? In 2014 traditionele roosters 9,5 kg NH3 per dierplaats, nu 13,0 kg.
cornelissen
@crisis Komt door het grotere oppervlak , wat een melkkoe per roostervloer beschikbaar heeft is mij verteld.
crisis
Quote Reactie van @cornelissen:
Komt door het grotere oppervlak

Bijzonder. Stal is sinds de bouw niet groter geworden.
cornelissen
@crisis Vondt ik ook, maar zei men, we hebben het geactualiseerd en in zijn algemeenheid is er meer roosteroppervlak als 30 jaar terug, dus meer emissie en alle normen worden automatisch
aangepast. Heb maar niet meer verder doorgevraagd.
crisis
Quote Reactie van @cornelissen:
dus meer emissie en alle normen worden automatischaangepast

@puntertje beweert het tegendeel, minder emissie.
Erco
@Daats bullshit. Er is geen stikstofprobleem en zeker niet door de vorm van bemesten door n tobroco. Ze hebben jou al gehersenspoeld. Wie volgt? Vandaag nog met de tobroko uitgereden. Ging hartstikke mooi 😉😂
Daats
@Erco stikstof probleem stond tussen aanhalingstekens, ik weet niet of jij weet wat dat betekent
waakhond
Deze wet wordt door RVO overtreden .


Verdrag betreffende toegang tot informatie, inspraak in besluitvorming en toegang tot de rechter inzake milieuaangelegenheden, Aarhus, 25-06-1998
Sonnetje
Brussel en Nederland hebben afspraken gemaakt. Rechten mag maar niet zonder vergunning. En dat mogen jullie niet weten.
de jonge
@Sonnetje en waarmee kun je deze stelling bewijzen dan?
de jonge
@Sonnetje als jou stelling zou kloppen,waarvan je niet met bewijzen komt... Maar stel je hebt gelijk, is jou gedachte dan dat het zo kan zijn dat vollenbroek(mob) door de staat betaald word en is dan jou argument de reden dat hier niets mee gedaan wordt?(dus dat dan de blunders van de politiek naar buiten gaan komen betreffende de fosfaatwet en dat willen ze niet) ik bedoel vollenbroek(mob) wil de boeren er zo snel mogelijk uit,net zoals een groot deel van de politiek dat wil , het principe van rechtszaken voeren kent hij, en hier doet hij niets mee,terwijl hij hier waarschijnlijk ook een grote kans mee had gehad om er weer een aantal uit te knikkeren zoals hij graag wil....... want zoals het er nu naar uit ziet is er met het nieuwe verhaal de stikstof in mijn ogen maar 1 sector die er voor op gaat draaien en dat is de landbouw,om de rest van de economie vlot te gaan trekken, en dat voor een probleem op papier, wat volgens fvd zo verdwenen is door de normen hoger te zetten zoals in vele andere landen wel is gedaan... ik kijk er niet raar van op,dat als er straks genoeg boeren uit zijn,de normen alsnog omhoog gezet gaan worden om nog meer industrie en vliegverkeer toe te laten
oubi
Lijkt me sterk dat je fosfaatrechten mag verkrijgen (staatsteun) op basis van onrechtmatig gehouden melkkoeien.
Strafrechtelijk vervolgen die TANTE, laat ze haar focus leggen op de boerderie in oenkerk !!!
waakhond
Een groot melkvee bedrijf had zo als het er nu uit ziet +- 1000 melkkoeien meer staan dan vergund
dieren stonden op papier in Nederland maar in werkelijkheid stonde ze in het buitenland

EN DIT ACCEPTEREN JULLIE ALS BOEREN ????
jg
@waakhond Veel zaken zijn al aangekaart bij sectorpartijen , doen er echter niets mee. Belangen .....
labella
@waakhond als dit waar is dan is het niet goed maar je zult altijd houden dat mensen creatief met regels omgaan.
buorman
Quote Reactie van @waakhond:
Een groot melkvee bedrijf had zo als het er nu uit ziet +- 1000 melkkoeien meer staan dan vergunddieren stonden op papier in Nederland maar in werkelijkheid stonde ze in het buitenland

Ik zou zeggen; naam en toenaam oftewel man en paard noemen.
Van een beetje waakhond mag je toch verwachten dat hij niet alleen gromt/blaft als hij onraad vermoed, hij moet ook daadwerkelijk doorpakken/bijten als derden ongeoorloofd met 'mijn eigendommen' aan de haal gaan.
Farma_boerke
@waakhond Als je wat wilt: doe aangifte, start zelf een zaak tegen de overheid.

Weet wel dat er tot op heden nog vele zaken bij de rechter lopen en dat je voorlopig nog niet aan de beurt bent.
jan w
Er zijn instantie's geweest, oa. Staatsbosbeheer die fosfaatrechten toegewezen hebben gekregen en nooit geen koe op papier hebben gehad. daar zit naar mijn idee ook een groot probleem. Dit buitenom de rechten die vleesveehouders hebben gekregen.

Als er rechten uit waren gegeven volgens de aantallen, dan zou met niet 10 % over het aantal uit te geven rechten zijn gekomen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
52
DEELNEMERS
24
WEERGAVES
0