Discussie vleestax niet uit de weg gaan


Deel dit topic

Reacties

+1
@hans1980 de omgedraaide wereld. Die Chinezen lachen Europa compleet uit
mlkvhoudr
Je moet wel naar de minister luisteren vind ik altijd en omdat jij het bent Carola gaan we de discussie over vleestax niet uit de weg maar gaan we er dwars voorliggen...
+1
robbies
@mlkvhoudr wat een rebels antwoord. Zijn we niet gewend van jou Menno😉
+1
Farmer_
@robbies Hij houdt van een lekker stuk vlees 😁
+1
mlkvhoudr
@robbies 😃 van t weekend lekker BBQ en met dat mooie weer we hebben rundvlees kip zalm en gaan ook eens gemarineerde champions proberen op de BBQ lekker man zin in

En om nog rechtstreeks een antwoord te geven ik heb een bloed hekel aan die betutteling.

Wil iemand vegetarisch worden prima maar val mij er niet mee lastig
milkman1
Ben bang dat de tax niet op de plek komt waar ze behoort te komen
van Ittersum
Las vanmorgen dit @milkman1 , ik had het zelf niet kunnen bedenken:

Bezorgbelasting voor steunfonds winkelier

‘Shop lokaal nu het weer mag.’

Foto ANP

Thuisblijven van consument treft

de traditionele detailhandel

Laurens Sloot

De online detailhandel bloeit, maar veel winkels hebben het moeilijk. Een solidariteitsfonds, mede gevoed door een bezorgbelasting, kan uitkomst bieden.

De detailhandel is een van de grotere sectoren in Nederland. Huishoudens geven ongeveer een derde van hun inkomen uit aan zaken als boodschappen, mode, elektronica en doe-het-zelfspullen. Dat doen ze grotendeels nog in fysieke winkels, al groeien de webwinkels het snelst. De branche zet jaarlijks ongeveer 110 miljard euro om en biedt werkgelegenheid aan bijna 1 miljoen mensen. Opvallend is de kleinschaligheid van de fysieke detailhandel: het zijn kleine teams die het merendeel van de 95.000 winkels runnen. De meeste zaken hebben een omzet van maximaal 1 miljoen euro per jaar.

De Covid-19-uitbraak heeft grote effecten op de detailhandel. Er zijn winnaars en verliezers. Met name online retailers groeien hard. Online giganten als Amazon en Bol hebben in het eerste kwartaal een omzetstijging van ongeveer 40 procent gehaald en het tweede kwartaal zal nog beter zijn, omdat de lockdown in de meeste landen pas vanaf half maart is ingezet. Illustratief voor deze ontwikkeling is dat de beurskoersen van bedrijven als Amazon en Take-away al weer op pre-coronaniveau zijn, terwijl de Hema op de rand van de afgrond staat.

black swan event

Het advies van het kabinet om vooral thuis te blijven en drukke plekken te mijden, pakte sterk in het voordeel van online spelers uit. Mensen die thuisblijven pakken immers wat sneller de laptop of iPhone om digitaal te shoppen. Natuurlijk, ook partijen als Bol.com en Picnic moeten hard werken om de extra drukte allemaal aan te kunnen, maar het is duidelijk dat dit zogenoemde voor deze bedrijven betekende dat zij de wind fors in de rug hebben gekregen.

Maar er zijn ook partijen die tegen de wind in moeten trappen. Het thuisblijven van de consument treft met name een flink deel van de traditionele detailhandel genadeloos. En dat is extra zuur, want veel zaken waren pas net hersteld van de financiële crisis van 2008. Ook heeft de detailhandel nauwelijks geprofiteerd van de economische groei, omdat de afgelopen kabinetten de collectieve lasten sterk hebben laten stijgen van 36 naar ruim 39 procent. En geld dat niet in de portemonnee van huishoudens zit, besteden ze ook niet.

online fulfilment center

We zouden deze ontwikkeling kunnen afdoen met zinsneden als ‘de markt doet haar werk’, maar dat vinden wij te kort door de bocht. De lokale retail heeft een grote maatschappelijke waarde, die veel verder reikt dan hun winst- en verliesrekening. Niet alleen zorgt deze sector voor gezellige en kleurrijke binnensteden, ook spelen deze winkels een belangrijke rol in het behoud van lokale banen. En dat is toch iets anders dan een baan als orderpicker in een ergens op een industrieterrein in Almere of Eindhoven. Als we niet tijdig ingrijpen, verpieteren veel winkelcentra en binnensteden, temeer daar er ook al veel horeca zal wegvallen. Niemand zit echt te wachten op deze ontwrichting.

Wij pleiten daarom voor de oprichting van een solidariteitsfonds om fysieke winkels een steun in de rug te geven. En dat fonds moet verder gaan dan de NOW-regeling. Veel ondernemers lijden namelijk schade doordat de omzet zo sterk is teruggelopen dat deze de vaste kosten als huur, elektriciteit en derving van de voorraad niet voldoende dekt.

Het invoeren van een bezorgbelasting op online bestellingen die thuis worden afgeleverd, zou dit fonds kunnen vullen. En passant remt dit de ongebreidelde groei van allerlei bezorgbusjes in onze straten. Daarnaast zou er tijdelijk een verplichte huurkorting moeten komen ter grootte van de teruggang in de omzet.

Ook de overheid kan een duit in een solidariteitsfonds doen – tenslotte krijgt KLM ook staatssteun. Een bijdrage in een solidariteitsfonds is overigens wat anders dan het redden van specifieke ketens, zoals de Hema. Hier pleiten we zeker niet voor, omdat retailketens vaak niet alleen vanwege corona in de problemen komen. En zij zijn zeker niet belangrijker dan de duizenden winkeliers die zo belangrijk zijn voor de noodzakelijke ‘couleur locale’.

Kortom, gelijke monniken, gelijke kappen. Ten slotte kunt u ook zelf een duit in de zak doen: shop lokaal nu het weer mag en houd uw stad vitaal.

Laurens Sloot is hoogleraar Ondernemerschap in de detailhandel, LRO-leerstoel RUG; Peter Verhoef is decaan FEB en hoogleraar Marketing aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Peter79
@milkman1 Nee ik denk dat Japie Korteweg er wel raad mee weet
Lepus
Ze doen voorkomen of het een discussie is maar het gaat gewoon gebeuren.
producent
@Lepus

Of ze heeft aandelen Beyond Meat, daar zal geen belasting op komen.

sprout.nl/artikel/startups/…
+3
Farmer_
Zo financieren ze de Green Deal, de gemiddelde consument kan vlees niet meer betalen, en dwingen zo andere een eetgewoonte af.
Stond trouwens alles al onder de zgn "Complottheorien"
R.I.P vleesindustrie
+1
dewittemotor
@Farmer_ Vlees wordt een soort champagne. Alleen beschikbaar voor de rijken op aarde
Farmer_
Regering zegt dat ze de Green Deal "nog" niet willen, maar bereiden alles nu al voor, vleestax, boompjes planten.
+2
Jaan.
@Farmer_ het voordeel van boer zijn in de toekomst: zelf de diepvries vullen
+3
Farmer_
@Jaan. Meeste mensen beseffen niet wat er allemaal gebeurd, groene Fascisten zijn het.
Jaan.
@Farmer_ ondanks dat we bovenaan in de aardse rangorde staan hebben we niet het vermogen om te leren van het verleden
+1
Farmer_
@Jaan. Er wordt een verborgen Agenda uitgevoerd, die gaat nu in een razend tempo.
+4
Lepus
@Farmer_ Ze gaan nu wel heel snel inderdaad. Ik reken er nog steeds op dat ze voor de eindstreep struikelen. Er worden nu zoveel mensen eindelijk wakker. Een uitzending van Weltschmertz wordt zomaar 100.000 keer bekeken. Dat was een half jaar geleden ondenkbaar.
van Ittersum
@Jaan. Die gedachte, onder welke steen heeft u het afgelopen 30 jaar geleefd. Loop de eerste beste kas in en je merkt dat daar geen grammetje grond aan te pas komt maar harde beton. We zijn grondstoffenproducent geworden, niet onze schuld maar het gevolg van aardse en intelligente ontwikkelingen en dat gaat gewoon door
+1
j h p
@van Ittersum Nou, nou, het zijn allemaal methodes die massa's energie kosten, dus wie ligt onder welke steen?
+1
jan.1
Wat is het nut van een vleestax,?
spotmelker
@jan.1 Staatskas vullen, het moet wel heel veel duurder worden wil er vlees om blijven liggen en anders wordt er gewoon meer gegeten buiten de supermarkt om.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
24
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
0