Boeren en natuurorganisaties willen uitstel van stikstofhandel in Friesland

De Friese landbouw- en natuurorganisaties roepen de Friese politiek op om de handel in stikstofrechten voorlopig nog niet open te stellen.

In het landelijke, nog in de maak zijnde nieuwe stikstofbeleid, spelen de provincies een belangrijke rol. Ze kunnen hun eigen stikstofbeleidsregels vaststellen en ze hebben daarmee ook invloed op de handel in stikstofrechten. Bij die handel zal sprake zijn van het zogenaamde extern salderen, waarbij stikstofrechten van een stoppend boerenbedrijf overgenomen worden door een ander (boeren)bedrijf met een afroming van 30 procent.

Hand-aan-de-kraan
Gedeputeerde Staten zeggen het zogenaamde hand-aan-de-kraan-principe te willen hanteren. Dat houdt in dat ze ingrijpen als er te veel stikstofrechten uit een gebied of de landbouw wegvloeien. De landbouw- en natuurorganisaties wijzen erop dat Fryslân nog niet geregeld heeft hoe ze wil ingrijpen bij in haar ogen ongewenste transacties. ,,Zonder vooraf vastgestelde plannen en doelen per gebied leidt dit extern salderen tot veel frustratie”, verklaart boerenbestuurder Jan Teade Kooistra namen LTO Noord. ,,Het brengt het risico met zich mee dat een ongewenste hoeveelheid stikstof naar andere sectoren of andere gebieden verplaatst wordt.”

Deel dit topic

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's ammoniakrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
1
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN